Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 6 martie 2009

Bântuiţi de SIPA

UNJR SIPA Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) avertizeaza conducerea Ministerului Justitiei (MJ) sa nu incerce reinfiintarea unui un nou serviciu secret in justitie, cata vreme nu s-a clarificat legalitatea functionarii fostei SIPA - DGPA si soarta arhivei acesteia.

UNJR a analizat la finele saptamanii trecute recentele declaratii ale ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care a opinat ca ar fi oportuna infiintarea unui serviciu secret in justitie, care sa previna pericolele ce vin din zona penitenciarelor.

Predoiu aprecia ca un astfel de serviciu ar fi putut preveni eliberari provizorii, pe motive medicale, de genul celei din cazul "Gor­bunov". ZIUA a intrat in posesia unei statistici a Admi­nistratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), privind detinuti ale caror pedepse au fost intrerupte, evidenta potri­vit careia la data de 17.02.2009, se inregistrau 226 de persoane aflate in aceasta situatie.

La aceeasi data, din cei 226 eliberati provizoriu, 102 detinuti nu s-au mai intors la penitenciar in ter­menul legal. In topul eliberarilor urmate de neintoarcerea detinu­tilor, conduce detasat Tribunalul Bucuresti (10 cazuri), urmat de Judecatoriile din Targu Jiu (opt cazuri) si Craiova (sapte cazuri). In prezent, la nivelul MJ se analizeaza posibilitatea reinfiin­tarii fostului serviciu secret, cu atributii limitate la nivelul mediului penitenciar.

Situatie incerta

Revenind la fosta SIPA-DGPA, magistratii din UNJR reamintesc ca problema arhivei acestui serviciu nu a fost niciodata lamurita, desi exista martori care confirma ca SIPA s-a ocupat de filajul unor magistrati si demnitari, informatiile obtinute fiind susceptibile de folosire in scop de santaj.

Judecatorul Cristi Danilet, fost consilier al ministrului Monica Macovei (sub mandatul careia SIPA a fost aparent desfiintata) a declarat ca, in calitate de membru al primei comisii de inventariere, a constatat ca majoritatea documentelor din arhiva erau note informative nesemnate "de genul barfelor colportate pe holurile instantei, informatii neverificate care, daca ar deveni publice, ar fi in masura sa compromita imaginea oricari magistrat din Romania".

Soarta arhivei SIPA-DGPA nu a fost niciodata reglementata, ea se afla in continuare in sediul ANP, exact in birourile unde lucreaza o directie de prevenire a criminalitatii in mediul penitenciar. Aceasta directie, in care au fost recuperate o parte din personalul si logistica fostului serviciu, a fost condusa pana anul trecut chiar de procurorul Doru Dobocan - ultimul sef oficial al SIP - DGPA. UNJR a anuntat ca va ataca in contencios-admi­nistrativ orice act normativ privind tentative de reinfiintare a unui serviciu secret la MJ. (sursa: link)

***

Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania (UNJR) consideră că este nevoie de o lustraţie "reală", care să ducă la dezvăluirea tuturor persoanelor care au fost membri sau colaboratori ai Securităţii şi care, după 1990, au ocupat funcţii de conducere publice, in special, in sistemul juridic, anunţă NewsIn.

"Partidele politice trebuie să facă gestul istoric de a adopta cadrul normativ necesar pentru o lustraţie completă şi aceasta nu numai in raport cu magistraţii, ci in raport cu toate profesiile juridice: avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti etc", susţine UNJR, intr-un comunicat de presă.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania mai precizează faptul că pană la adoptarea acestui cadru normativ, organismele abilitate trebuie să apeleze la mecanismele legale pentru deconspirarea celor care au colaborat cu organele de securitate şi care acum ocupă funcţii de conducere in magistratură. De asemenea, trebuie deconspiraţi si magistraţii care au fost ori sunt agenţi sub acoperire sau colaboratori ai serviciilor de informaţii romane după 1990.

"Se poate spune că procesul lustraţiei s-a limitat in a deconspira doar acele persoane ce deţin funcţii publice sau intenţionează să acceadă la astfel de funcţii care au fost agenţi sau colaboratori ai organelor de securitate, ca poliţie politică", arată UNJR. In concluzie, "pentru o insănătoşire a societăţii romaneşti, se impune şi nu e tardivă, deşi s-au scurs aproape 20 de ani de la caderea regimului Ceausescu, lustraţia", susţine Uniunea, cu precizarea că "sistemul juridic, in mod deosebit, trebuie curăţat de astfel de persoane". (sursa: link)

 

Referinţe:

- UNJR avertizeaza conducerea Ministerului Justitiei (MJ) sa nu incerce reinfiintarea unui un nou serviciu secret in justitie

- Judecatorii bantuiti de SIPA

- Sistemul juridic trebuie să rămană fără cei care au colaborat cu Securitatea

16 comentarii:

Anonim spunea...

Slabul randament al SRI, in ceea ce priveste promovarea unor informatii de valoare (ma refer aici la actele de coruptie din cadrul magistratiilor),a dus inevitabil la reactivarea unui serviciu care cuprindea si oameni de valoare! Este adevarat ca numai cei cu coloana vertebrala si capul pe umeri nu reactioneaza negativ la o astfel de initiativa! Graitoare sintagma " bintuiti de sipa"...exista oamenii care nu vor putea dormi linistiti pe perna toata viata, si vor tresari la orice bataie in usa apartamentului...sau vilei:))

Anonim spunea...

zombi sipa ungureni!
a-ti pierdut deja.
adio mai!

Anonim spunea...

Daca tot moderati comentarii, nu mai publicati domnilor ceea ce scriu analfabetii ca ne fcaem de ras cu totii in fata altor cititori interesati de sistemul in care ne castigam, marea majoritate cinstit, painea !!!

Huginn spunea...

@anonim 06.03.2009 18:12:00

:) Uneori efortul necesar scrisului e mai mare decât capacitatea de concentrare... mai ales când mesajul e atât de important.

Comentariul de la 06.03.2009 17:46:00, dacă la asta vă referiţi, e doar puţin scremut. Nu am de ce să-l resping.

Anonim spunea...

Huginn, esti machiavelic!Dar atata timp cat lupta este una a ideilor(si nu a orgoliilor), este permis!Oricum, alaturarea de cuvinte si mesajul face toata ....scremeala!!!!

Huginn spunea...

:) cu scuzele de rigoare.

Anonim spunea...

S-ar parea ca au si dreptate magistratii sa se planga.

Ministreasa dlui. El MAXIMO PRESIDENTE nu a clarificat situatia arhivei fostei SIPA, ci a trecut frumos la lupta politica... efectele acesteia se vad si in prezent...


Vorba aceea: cine are ochi sa vada , cine are urechi sa auda!

SI SIPA A AVUT >>> chiar prea mult de auzit si de vazut...

SI AU SCRIS SI ADUNAT PROBE SARACII SIPAREZI ca nici dupa 50 de ani nu vor scapa magistratii din ghearele unora ce au condus fraiele justitiei ...DAR MAI ALES ALE POLITICII POSTDECEMBRISTE.

Ca sa n-o mai lalaim, actuali si fosti magistrati STIU foarte bine prin ce au trecut cat au existat structuri contrainformative, de control si intimidare in instantele din toata tara.

Cu tot respectul ptr. dl. Danilet, pacat ca a facut parte din echipa fostei ministrese care acum isi face veacul prin Macedonia! Nu poate domnia sa, dl. Danilet, SA SPUNA CEEA CE NU STIE... adica din ce motive Monica a desfiintat SIPA si ce a facut cu dosarele... ptr ca dumnealui nu are cum sa stie...


DAR DACA STIE ?????

Este ceva asemanator cazului dlui Florin Piersic... O fi semant sau nu ... domnia sa... vreun angajament .. au BA???

Anonim spunea...

sa vedeti sipa la Arad cum lucreaza...impreuna cu dir adj.econ/adm asa-i place sa-i spuna lumea fabrica dosare ptr comisia de disciplina .Pe rol sunt 3 colegi care trebuie sa raspunda in fata comisiei pentru bonurile nefiscale eliberate de petrom si care trebuie sa fie penalizati neaparat ca altfel nu se justifica activitatea comisiei si nici indicatia politica de dat exemplu.Dar oare nimeni nu se intreaba daca reclamantii nu au dovezi ci numai supozitii cine plateste membrii comisiei care iau spor de 5 la % din salar si tonele de hartie consumata?. In 10.03 vine fondul la Arad dar dir.adj.econ.fin.vrea sa/si rezolve ,,apele"cu dna.Irimia ...sa nu vina nervoasa ...sa nu-l faca de rusine si sa-l gaseasca vinovat ptr Gaz-ul unitatii care de 2 ani nu produce nimic numai consuma ..a se calcula cata motorina au consumat ,,el si magazionerul"(la masinile personale)si nici pentru sesizarile care le face..nici dir general nu e usa de biserica..a se vedea foile de parcurs si consemnarile de Tulcea/via Amara...In curand se vor posta si dosarele complecte cu sesizarile facute de dir.adj.econ.fin. ajutat de sotia sa care este sefa de personal si colaboratorii.(pupincuristii)

Anonim spunea...

de ce nu publicati toate mesajele?

Anonim spunea...

Mai 18.12.00, fratele meu alb, iubitul meu, esti un anagramat cu A mare...incearca sa fi mai coerent ...parca traiesti in zona crepusculara!

Huginn spunea...

@anonim 06.03.2009 22:27:00

Le publicăm pe toate care respectă regulile.

Anonim spunea...

In ceea ce ii priveste pe magistrati, dar de fapt in primul rand pe ministrul acestora(pentru ca este doar al lor)nu pot sa spun decat ca sunt niste ne---mti-i!!!,la ANP nu stie ce sporuri sa ne mai taie, dar lor la mai da 50% spor pentru incordare psihica, sanchi ca parca ei stau la fundul hotului!?, o tara de kkt!!!

Anonim spunea...

pentru cel de pe 06.03.2009, orele 23.00

Nu blama magistratii, daca nu esti in stare sa pui mina pe o carte, vezi-ti de treaba ta si stai in continuare la fundul hotului,< asta e destinul tau, mic si neinsemnat in universul infinit.
Nu ti trece prin cap cit poate sa studieze un magistrat in cariera lui, pornind din facultate, definitivat, concursuri de promovare, analiza practicii judiciare, etc. Probabil sunt prea multe amanunte pentru tine si e destul de greu sa ma poti urmari
Ne---tit esti tu, ipocritule

Anonim spunea...

Eu cred ca judecatorii au un stres destul de mare pentru ca iau decizii importante si cu efecte serioase. Ma intreb, insa, ca unul care sta la capul hotului, daca e suficient sa faci atata scoala si apoi sa te culci pe lauri si sa te imbeti cu autosuficientza crezandu-te atoatestiutor si preainsemnat. Toata stiinta de carte cu care te lauzi si pe care ar trebui sa o dovedesti prin decizii intelepte, nu prin laude de adolescent care a castigat un concurs de cultura generala, nu-ti este suficienta daca manifesti astfel de atitudini imature. Am vazut si judecatori intelepti si constienti de misiunea grea pe care o au, dar, din pacate, am vazut destui batuti in cap care iau decizii dupa ureche. Cred ca acestia din urma au atitudini asemanatoare cu cele ale anonimului insomniac (macar de-ar avea ceva mustrari de constiinta) de la ora 7.02.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 22:45, se scrie "AGRAMAT" !

Anonim spunea...

10.03.00-Mai lectorule univeristar, analizeaza cu atentie: "anagramat" - a schimba ordinea literelor unui cuvint pentru a obtine alt cuvint...inteleptule...ai dex pe net, da un clic si pe el nu numai pe filme erotice...