Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 9 ianuarie 2009

Solitaire

speak_your_mind Penifest-ul apropie anul si daca am fi inregistrat in tot acest timp, care a fost numarul tuturor nemultumitilor si nemultumirilor exprimate pe blog, am fi ajuns cu siguranta la o cifra impresionanta. Daca am fi impartit toate aceste nemultumiri pe categorii, am fi constatat cateva directii importante, care tin in principal de conditiile de munca, de sistemul de valori impamantenit in sistemul penitenciar, de lipsa de comunicare dintre un sector si altul, de activitatea sindicatelor, de lipsa de incredere in ultima instanta, care macina de la temelie, constructia asta ce poarta numele impresionant de sistem penitenciar romanesc.

Daca am aseza, ca pe o tabla de sah, expeditorii nemultumirilor intr-o parte si destinatarii mesajelor de cealalta parte, am constata ca diferenta numerica este una cu totul impresionanta. Practic, un numar mic de oameni, sa spunem cateva zeci, emite decizii pe care cealalta tabara, alcatuita din mii de oameni, le contesta din motive obiective sau subiective, fie pe la colturi, fie pe blog. Contestatia asta este insa una mai degraba formala, in realitate noi suntem animati cu adevarat numai atunci cand vine vorba despre propriul interes si daca am fi pusi, prin absurd, in situatia de a alege intre bunastrea sistemului si bunastarea proprie, este de presupus ca 99% dintre protestatari n-ar ezita nicio clipa ce sa aleaga.

Un timp, intrebarea ce este de facut, devenise un fel de refren al postarilor. Dupa o vreme intrebarea asta a murit de la sine. Au venit "premele", sarbatorile, criza. In curand o sa inceapa "al treispelea" si dupa cum bate vantul, incepe sa ne ia cu frig pe spinare de frica sporurilor, compensarilor si a altor drepturi, carora ne obisnuisem sa nu le mai ducem grija.

Intrebarea aia, cu ce e de facut, mi-a rasarit pe neasteptate in minte, citind postarea si toate comentariile de ieri. Cum spunea si Prisonworker-ul, ultima miscare gandita la capitala "nu e o idee rea, dacă se face cu răbdare, cu soluţii viabile adaptate la realitatea din teritoriu şi nu doar din impulsivitatea de a instaura cu orice preţ o idee fixă". Daca eu as fi Penitenciarul A sau Penitenciarul B, daca as considera ca sunt nemultumit pe buna dreptate, as analiza situatia cu atentie, as gandi cele mai bune solutii, as structura bine argumentele, mi-as sustine punctul de vedere cu hotarare, cu calm si convingere.

Dar nu sunt Penitenciarul A si nici Penitenciarul B, in penitenciare sunt angajati mii de oameni care vorbesc rareori aceeasi limba, care din aceasta pricina nici nu obisnuiesc sa se asculta unul pe altul pana la capat si in harmalaia asta, unde fiecare piere pe limba lui, de unde atata solidaritate?!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Acest sistem se hraneste cu: ura, invidie, dusmanie, rautate. Tot ce este mai rau in lume intr-un astfel de sistem il gasim. Exista o incarcare negativa deosebita. Pacat, acesti oameni pot face ca viata sa fie mai buna, dar, cineva undeva nu doreste acest lucru .... Ramane speranta ca, undeva in viitor acesti oameni se vor trezi ca dint-un vis urat si vor fauri un sistem plin de dragoste, intelegere, ajutor reciproc, unitate, voie buna. Trebuiesc descatusate energiile pozitive izvorate din sufletele acestor oameni care muncesc in conditii deosebite. Munca nu este grea din punct de vedere fizic ci psihic. Numai printr-o gandire pozitiva putem invinge. In acest sistem trebuie sa primeze binele colectivului (intregului sistem) in detrimentului binelui individual, astfel, se va ajunge ca si binele individual sa fie satisfacut in cele din urma. Nimeni nu trebuie sa piarda intr-un sistem perfect realizat cu toate categoriile de oameni (indiferent de studii si capacitati), fiecare isi are locul bine definit. Trebuie sa exploatam latura buna si aptitudinile pe care le are fiecare din noi.

Anonim spunea...

toate aceste probleme sunt nascute de nepotisme. ori unde intorci capul vezi: sotia, sotul, varul, finul, nepotul, care are interese personale si de grup.
cu acestia nu faci sintemul mai bun. orice propunere radicala si realista trece in zona "ce vrea nemultumitul asta" si incep sa te barfeasca, sa te izoleze, sa te schimbe intr-un alt loc de munca.
am avut parte sa vad atata neprofesionalism pt, doua vieti!

Anonim spunea...

Draga Admin,

problema e ca atat penitenciarul A, cat si penitenciarul B, precum si cele de la C la Z au fost puse in fata faptului implinit, intr-o sedinta fulger la care au participat doar directorii si dir. adj. pe paza (NIMENI ALTCINEVA!), fara ca macar parearea celor prezenti sa conteze foarte mult. Astfel incat, nu a existat sansa de a "aduna argumentele", asa cum recomanzi in articol.

Anonim spunea...

Penifestul un lucru extraordinar,nu te cunosc administratule, am inteles ca esti un ofiter cu educatie care te intereseaza parerea tuturor si esti tolerant. Este un cer vicios in tot sistemul si datorita faptului ca exista acesti ofiteri ( sunt un agent )poate ca ar fi trebuit sa ne conduca civili cu studii superioare. Cum poti sa iesi din cotidian cand esti asuprit prin activitati de toate felurile si tipa ofiterul in fata " sunt ofiter si executa" , te pun sa faci ore suplimentare ,asta inseamna ca lipsesti familiei si educatiei copiilor tai.Cum poti sa avansezi in societate cand unii fac grupe de interventie si altii vin cu certificate medicale ca sunt inapti sa execute acest serviciu , cand esti obosit de abia mergi si te anunta ca a doua zii sa te prezinti la instante . Dar cine fac instante bineinteles agentii. Chiar daca esti inscris la o facultate ca agent nu inveti mare lucru platesti taxa si esti trecut , dar nivelul ramane acelasi . In filal ca sa inteleaga toata lumea , nu poti sa avansezi ca agent datorita torturi la care esti supus de sefi.Asa vom ramane , asa vom iesi la pensie , asa vom murii. Dumnezeu sa-i ierte pe ofiteri.

Anonim spunea...

Pentru 22.40 dar ce ti-ai dori sa vii la munca si nimeni sa nu te deranjeze, sa faci asa zise studii superioare cu taxa, pe care nu le-ai facut la vremea potrivita "platesti taxa si esti trecut,dar nivelul ramane acelasi", si vii cu pretentii sa fii avansat ofiter ca ai studii. Dar nu spui cind unofiter iti da o dispozitie legala si nu vrei sa o executi ca ai ceva probleme. Concediile medicale nu pot fi contestate, cu parere de rau. Cei care se dau bolnavi nu sunt din randul agentilor, nu trebuie cineva sa le ia locul, automat incarcarea va fi mai mare pe om, asta tine de voi cum va intelegeti si cum reusiti sa comunicati.

Anonim spunea...

Pentru 09.01.2009 ora 22:40 "certificate medicale care sa atesta ca nu sunt apti pentru grupe de interventie " nu se pot emite in mod legal,legal pot fi emise doar certificate care sa ateste ca esti apt de munca sau apt limitat si specificat in ce fel limitat:nu se admite serviciul de noapte,nu se admite decit 6 sau 4 ore de serviciu in 24 de ore,nu se admite serviciul cu armament etc dar sa fi apt de serviciu si inapt de activitatile suplimentare nu exista si nu este legal sa fie luate in considerare de catre medicii unitatilor care desi nu mai sunt medici de familie pentru personal trebuie sa transcrie pe formulare ANP orice concediu medical si orice adeverinta medicala trebuie avizata de medicul unitatii inainte de a fi luata in considerare sau contestata,sunt cadru medical stiu ce vorbesc.Din pacate la noi la romani si in sistem ANP chiar mai mult decit in alte parti din tara,avem o problema cu recunoasterea competentelor,ce inseamna acasta COMPETENTA ,cine o are si pentru ce,ce drepturi iti ofera o anume competenta si ce limite are acea competenta.