Guvernul a retras codurile din Parlament. Asta e sigur și confirmat fără rezerve de către toți cei implicați. Diferențele, când vine vorba de motivația acestei decizii, sunt de discutat. Victor Ponta, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, spune că trebuie reanalizate de specialiștii în justiție și că a obținut consimțământul lui Cătălin Predoiu.
Ministrul justiției și al libertăților cetățenești emite un comunicat în care informează că decizia se impunea pentru a evita aprobarea tacită și pentru a respecta uzanțele parlamentare. Șeful Baroului București, dl. Ion Ilie-Iordăchescu, declara că “a fost informat că ca au fost retrase de la Parlament proiectele Codului Penal și al Codului de Procedură Penala, urmând ca acestea să fie rediscutate de toți factorii implicați în actul de justiție.”
Codurile vor fi retrimise în Parlament până la sfârșitul sesiunii parlamentare, Victor Ponta afirmând că nu e nici o grabă – Guvernul având intenția de a promova un set de acte normative asumate, dar că nici nu ar vrea să se tragă de timp. Cătălin Predoiu, anunțase, înainte de alegerile din decembrie 2008, că au fost finalizate codurile civil şi penal şi cele de procedură civilă şi penală, precizând că toate cele patru coduri au fost în dezbatere publică, fiind primite numeroase amendamente, care au fost analizate de comisiile de elaborare a codurilor, unele dintre acestea fiind integrate, iar altele respinse motivat.
Înainte de alegeri au existat semne de întrebare legate de calitatea acestor proiecte de acte normative. Au existat semne de întrebare și legate de momentul și motivația declarării finalizării acestora. Ministrul justiției susținea la acea vreme că a făcut tot ce i-a stat în putință și că viitorul ministru al justiției va avea responsabilitatea de a promova codurile în Parlament. Viitorul ministru a aprobat retragerea proiectelor din Parlament și retrimiterea la comisiile de elaborare.
Link-uri utile:
1 comentarii:
asa au facut din 1990 cu codurile penale numai ca sa nu fie atinsi deputatii si senatorii ca sa-si faca ilegalitatile care vor,e greu sa faca o copie dupa cele din olanda sau suedia si sa le puna in aplicare,inca se mai judeca dupa legile din 1969,rusine sa le fie ca nu vor sa faca o schimbare si aresteaza oameni nevinovati.
Trimiteți un comentariu