Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 21 ianuarie 2009

Să construim o echipă!


În zilele noastre auzim mereu afirmaţii de genul: „nu mai stau lucrurile cum stăteau odinioară!”, „nu mai sunt oamenii cum îi ştiam eu!”, „nu mai este nimeni interesat de ceea ce face cel de lângă el!” şi altele asemănătoare. Trăim azi un sentiment al singurătăţii în mijlocul colectivului şi nimeni nu mai are nevoie de o părere, de un sfat, de o vorbă bună sau mângâietoare şi este uneori mai uşor să „stai în banca ta”.

Cei mai vechi dintre noi îşi amintesc vremurile în care colegii experimentaţi ne-au „predat” adevărate lecţii de viaţă şi management, memorabile şi acum, după 10-20 de ani. Fiecare dintre aceştia au în memorie un nea Vasile sau o tanti Tuţa care au transmis înainte de pensionare, învăţăminte, experienţe, sfaturi, reguli, principii.

Alţii, mai tineri, nu de foarte mult timp angajaţi, nu pot uita privirile piezişe aruncate de membrii grupului când s-au făcut prezentările în prima zi de serviciu, comentariile răutăcioase sau farsele de prost gust şi chiar „sfaturile” crude care au avut drept consecinţă aruncarea novicelui în gura lupului.

Oare chiar într-atât s-a degradat lumea? Oare chiar nu mai există dorinţă în cei versaţi de a-i învăţa regulile jocului pe cei tineri? Nu mai ştim sau nu mai vrem să le predăm tainele meseriei

Acasă, facem echipă cu partenerul şi copiii noştri. În comunitate, facem echipă cu vecinii de scară sau palier, cu prietenii şi amicii din copilărie. Doar la serviciu nu vrem (sau nu putem) să facem echipă cu colegii noştri. Deşi există vorba „colegii şi rudele nu ni-i alegem”, nimeni nu se străduieşte să construiască o echipă în jurul lui. Dacă i-am avea colegi pe prietenii noştri probabil că am fi foarte fericiţi şi am da un randament impresionant.

Fiecare dintre noi muncim în cadrul unui grup dar asta nu înseamnă că suntem o echipă! A transforma grupul de lucru în echipă este un lucru greu de realizat şi necesită eforturi susţinute din partea managerului şi a membrilor grupului. De multe ori însă liderului îi este teamă să se înconjoare de oameni de succes, să coopereze cu membrii echipei sale, să le ceară ajutorul sau părerea, având convingerea că este periculos să îi valorizeze întrucât vor urmări mai degrabă să îl „sape” decât să îl urmeze. Alţi lideri nu sunt deloc interesaţi de coeziunea grupului, indiferenţa lor afectând grav performanţa acestuia

Sunt atâtea exemple de directori adjuncţi sau şefi de serviciu care s-au înconjurat de ofiţeri mediocrii, instructori pază sau educatori, luându-şi astfel o marjă de siguranţă în faţa şefilor mai mari şi înlăturând pericolul care ar putea plana deasupra propriei cariere. Fiind în imediata apropiere a liderului, aceştia se contaminează cu putere, îngâmfare, suficienţă şi răutate pe care le aruncă cu orice ocazie în capul celorlalţi membrii ai grupului, de cele mai multe ori, adevăratele furnici.

Pe de altă parte, membrii grupului, fiind nemulţumiţi de liderul mai tânăr şi dinamic, îl sabotează la orice pas, îl denigrează şi chiar îi pun piedici serioase fără a încerca să îl asculte, să îl înţeleagă sau să îi dea credit. Şi în aceste caz sunt exemple suficiente cum e cel al şefului de tură pe care agenţii îl ignoră sau resping cu tărie, al medicului şef pe care ceilalţi medici şi asistenţi nu îl agreează, al contabilului şef pus în încurcătură în mod deliberat de subordonaţii mai experimentaţi

O echipă nu este cea în care domneşte frica, intimidarea, persecuţia sau sancţionarea; în echipă nu există suspiciuni, răutăţi şi minciuni; scopul activităţilor nu este controlul absolut al liderului şi nici exacerbarea calităţilor acestuia sau anihilarea iniţiativei şi creativităţii membrilor; nu se duce o luptă permanentă între susţinătorii liderului şi cei care îl contrazic sau au alte păreri; comunicarea nu este blocată de lider şi nici deformată de membrii grupului.

O echipă presupune efort, renunţare, interes, cunoaştere, iubire şi nu neapărat în această ordine. În mijlocul unei echipe atmosfera este confortabilă, relaxată; membrii ei discută mult, se ascultă unul pe altul şi iau decizii prin consens; liderul nu domină echipa, deţinerea controlului nefiind principala problemă ci îndeplinirea responsabilităţilor fiind obiectivul grupului. Există încredere între lider şi ceilalţi şi sunt loiali unii altora; toţi sunt motivaţi să realizeze scopurile şi o fac cu interes; grupul ajută fiecare membru pentru a se dezvolta iar criticismul este constructiv; comunicarea este deplină şi sinceră; grupul este flexibil şi adaptabil; iniţiativa este încurajată şi membrilor nu le este teamă să îşi exprime părerile.

Câţi dintre noi fac parte dintr-o echipă şi câţi ne-am străduit cu adevărat să construim o echipă? Iniţiativa nu trebuie să plece obligatoriu de la lider spre ceilalţi dar ar avea mai mult succes această variantă.
Să facem aşadar echipă cu colegii noştri şi azi, când vă uitaţi în jur, poate o să vedeţi nu doar feţele oamenilor alături de care munciţi cel puţin 8 ore zilnic ci şi sufletele lor atât de asemănătoare cu ale voastre!

35 comentarii:

Anonim spunea...

"ofiteri mediocrii" e de fapt cu un singur "i". Despre ce vorbeam?

Anonim spunea...

despre al 13-lea salariu nu stie nimeni,nimic? Cind ni-l vor da ? Faceti un articol si despre asta va rugam.

Anonim spunea...

se diminueaza sporul de pericol ptr cei care nu au contact cu detinutii....... la mai mare

Vladimir spunea...

in esenta, vorbeam despre rautati

Anonim spunea...

Vladimir omule...articolul tau parca e scris de o participanta la miss intr-un concurs de frumusete...si tipa aia vrea sa schimbe lumea...nu te supara! Nu zic ca nu ai dreptate...doamne sfinte, nu gresesti cu nimic...doar ca ti-ai pierdut timpul aiurea...mai bine ii raspundeai anonimului de la 09.31.00...vezi, astea sunt adevaratele probleme ale celor care te citeste...noi romanii avem o gena aparte, pe care nici un popor nu o mai are:gena rautatii...pai omule draga, nu ai cum sa mai schimbi structura genetica din noi! E dureros de adevarat...si frustrant...sau poate nu iti vine sa crezi ca 90% din cei care intra pe blog nu se bucura cind un ofiter, un agent sau chiar un coleg apropiat, sunt luati in colimator...chiar daca nu imi dai dreptate, in adincul sufletului tau recunosti ca am spus adevarul...dar ca sa ai satisfactia ultimului cuvint, o sa-mi dai o replica care sa te faca sa te simti mai bine...e ok...suntem romani:)

Vladimir spunea...

in mare parte iti dau dreptate dar prefer sa fiu vinovat de faptul ca am incercat sa schimb ceva decat de faptul ca m-am complacut.

pe de alta parte, nu sunt un optimist incurabil si stiu ca sansele de a discuta despre fondul problemei sunt mici, cei mai multi au in vedere doar forma ei(vezi primul anonim).

Al 13 lea salariu e sub semnul incertitudinii ca tot ce se intampla in lumea asta. Sigur se stie doar ca nu se mai dau prime si nu se platesc orele suplimentare. asta este o dispozitie certa. restul, doar supozitii.

Anonim spunea...

pai atunci sa le dea oamenilor libere.

Anonim spunea...

Tre' sa vorbim cu oarba aia de Justitia si s-o rugam frumos sa dea ea hotarari executorii de plata a orelor suplimentare, primei anuale ("al treispelea") si ce mai au astia sa ne plateasca.

On topic: Si la puscarie ca si la coniacul Unirea o echipa (sefii si protejatii) + cate un Dorel, care mai face o data asa ...

Anonim spunea...

Directorii se inconjoara de loctiitori slab pregatiti profesional si le acorda sprijinul sau ,pentru ca daca acestia ar fi destepti, le-ar lua locul,loc pe care nu l-ar ceda nici la 80 de ani la salariile pe care le iau si nu fac mare lucru, si asa e peste tot.
Asa ca nu va mai mirati ca la Deva loctiitorul sta de ani buni cu nota 2,54 la examenul pentru functie si la fel si Timar.
Nu v-a dura mult si loctiitor va fi Paul Bota ca are "pile " mai tari. Totusi e mai bun decit nimicurile anterioare si existente.

Anonim spunea...

Pentru Vladimir...
Parca imi suna cunoscut acest gindure...de bine de altfel. Dar pe acea persoana aceste ginduri cred ca o m.ai framanta si acum, ori acolo unde este poate ca ar putea aduce o raza de speranta.î
Principala problema este ca toti cei din jurul tau sa cunoasca cu adevarat intentiile si sa nu te judece prin prisma ...suflului schimbarii. Este foarte greu ca un director adjunct ajuns acolo doar, doar prin conjunctura creeata de sincopele legii sa recunoasca meritele sau contributia subalternilor, asa doar de dragul schimbarii, lucru ce ar putea pereclita scaunul. Nu se pune problema competentei, nu la noi si nu acum, eventual dupa ce unii dintre cei m/ai sus mentionati vor stii ori vor putea judeca fiecare subordonat cu aceiasi unitate de masura, lasand la o parte prieteniile.

Anonim spunea...

atita vreme cit mergem pe principiul caprei vecinului n-o sa fim niciodata "prieteni"la serviciu.nu poti fi prieten cu o pers.care se face ca munceste si care este apreciata de seful direct,care sef ii baga in oala cu rahat pe cei care chiar muncesc,face misto de ie sau alte prostii de acest gen.ar fi minunat,dar e imposibil sa legi prietenii intr-un loc de munca unde fiecare vorba este rastalmacita in fel si kip si oricind acea vorba se poate intoarce impotriva ta.facem din tintar armasar,exageram,etc,doar stii vladimir cam in ce fel decurg lucrurile.ar fi multe de spus dar din pacate nu e timp si oricum scriu degeaba nu se va schimba nimic.

Anonim spunea...

Felicitari,ai drptate.La noi la severin asta e problema cea mai mare,inconjurarea directorului de catre agentii-ofiter cu vechime si experienta atat de mare incat au reusit sa bulverseze totul.Apoi,ca si cum nu era de ajuns aceasta problema am promovat ca director adj o alta persoana ce trebuia data afara dupa munca depusa de ea.Unde este scara valorilor,unde mai este motivatia celor multi,unde este actul managerial?De la cap seimpute pestele la noi pe malul Dunarii.

Anonim spunea...

Ce spuneti de pichetarea ANP-ului de catre sindicate in ziua de luni 26.01.2009 cand mai marii acestei institutii se vor afla la bilanturile regionale ????
Este un fel de "vino la mine ca nu sunt acasa". Un compromis miselesc intre conducerea ANP si reprezentantii sindicatelor din teritoriu pentru a nu-i deranja prea mult.
Asadar aveti grija domnilor ANP-isti ce adjutant veti pune luni la intrarea in sediu ca saracul nu are nici o vina ca sindicatele se vor afla la poarta si sefii puturosi vor fi prin tara.

Anonim spunea...

Oare ce a cautat misuu Spaiuc azi la MARGINENI ? NU NU problemele angajatilor sau programul de tot rahatul [ vedeti vorbesc frumos ], ci cred ca o pasarica ia soptit ca Fabrica are terenul si cladirile in interiorul penitenciarului si poate pune ANP-ul mana pe acea comoara . VOM VEDEA CUM SE VA LASA IN URMA ACESTEI VIZITE . ASTEPT SUGESTII . O SEARA BUNA .

Anonim spunea...

La Deva e bine,baremi au fostla concurs;dar ce te faci cu cei ce au visat toata viata sa fie numiti in funtii direct(pe criteriul apecieri pozitiei pilelor in ierarhia esaloanelor superioare)La Bacau numai de astia avem parte de citiva ani si dupa ce ca sunt p... sunt si fudui ,de parca s-ar fi nascut pt. a fi ceia ce sunt prin voia unora la fel de valorosi ca si ei.Sa i fi vazut ce se bucurau luni ,la bilant ca nu vine nimeni sa le auda prostiile ce le au debitat sau chiar scris.Asadar ce echipa,echipa au facut doar ei dupa bilant.Se cunosteau a doua zi de la P.C.de parca numai EI erau in untate.Asa o fi peste tot,daca i asa ne am dat Dra....

Anonim spunea...

Daca oamenii nu vor intelege ca prin scimbarea palariei Mariei nu s/a schimbat nimic decat naravul, inseamna ca lucrurile sunt faoarte delicate. Dupa destul de multi ani intr/o institutie asemanatoare si cativa ani la voi, pot spune ca azi nu exoista o cultura a organizatiei la nici un nivel.
Pot afirma ca sefii sunt imbatati de pueterea pe care le/a dat/o pozitia sociala.
Iar atata timp cat principiul esential de conducere este ,,dezbina si stapaneste,, iar politica coordoneaza totul, aici nimic nu se poate schimba in bine.
Nu ne ramane decat sa ne rugam.
Sa auzim de bine!

Anonim spunea...

am inceput un alt an...dupa teribilile bilanturi regionale unde mai marii isi vor nota cuminti pasurile si ofurile sindicatelor(ptr ca directorii vor tacea malc ca nu cumva centura de siguranta sa se desfaca)in agendele din 2007(eu si dv stim ca suntem in 2009)si vor fi in mare masura de acord cu noi,vor realiza si ne vor consola spunandu-ne "stim ca este greu,dar nu sunt fonduri, vedeti finantele nu sunt de acord,vedeti criza mondiala,acum safim multumiti ca avem un servici pe cand altii..."si uite asa va trece si 2009 un an nevinovat cu ramasitele lui penitenciare!imi este lehamite,imi este dor de masurile si programele exceptionale facute de Ragea&CO.-PE TERMEN MEDIU SI LUNG!DRAGII MEI COLEGI SA NE DEA DUMNEZEU SANATATE SI SA NE FEREASCA DE RELE!

Anonim spunea...

acum, cand ceasul a luat-o razna pentru cei din logistica(in sens invers)mai marii ANP vorbira si se sfatuira ca si ei pot ajuta mai in greata mai incet pe cei din plutoane,ca acestia sa-si poata lua turele libere...deci mai lungim putin agonia...che spetaculo,che magnifico,un anp di ghiata!

Anonim spunea...

faptul ca nu vom fi niciodata o echipa este o realitate destul de cruda. fiecare penitenciar e divizat intre administrativ - cu bisericutele de rigoare- si operativ scindat in escorte si plutoane. nici macar plutoanele nu sint o echipa pentru ca in cadrul fiecarui pluton sint bisericute. in acest context normal ca oamenii sa intreba de ce ii arde mai tare: banii. facptul ca nu au sau nu vor sa aiba de unde sa dea e alta treaba.prin acest post nu am vrut sa spun nimic doar ma plictiseam inainte sa plec la tura de noapte.mergem inainte sperand in mai bine.

Anonim spunea...

justitia e o prostituata oarba care este violata de toti talharii .

Anonim spunea...

Mare concurs , mare, la fabrica de mobila de la caragiale, Margineni! Participati , oameni buni, la ciolan! pana pe 30 ianuarie!

Anonim spunea...

Sensibil subiectul atins in articol,bineinteles ca o echipa bine structurata si inchegata face sa creasca eficienta muncii,calitatea ei ,sa diminueze anumite componente ale stresului celor care compun echipa.In sistemul in care lucram noi sunt insa mai multe probleme subordonarea este mai mult o chestiune de orgolii,de grade si de fite decit o chestiune foarte logica si bine organizata,nu se prea stie ce inseamna anumite competente si ce aduc aceste competente cu ele adica ce drepturi ofera o anume competenta,ce indatoriri,ce limite are orice competenta.Util ar fi sa amintim ca O ECHIPA se construieste si a construi o echipa nu insemna doar a formula niste pretentii pentru cei care acceseaza sistemul pentru a se angaja,firmele private,multinationalele investesc o parte din profiturile lor in programe de "team bilding"constienti ca acesti bani se vor intoarce prin profituri si mai mari,la aceste firme exista cu adevarat posibilitati de construire a unei cariere,se analizeza cu adevarat eficiente manageriala a celor aflati la conducere,staful din linia intai este constient de ceea ce insemna munca in echipa si avantajele ei.Oalta mare problema care exista in sistemul nostru este COMUNICAREA subiect atins si de dumneavoastra in multe din articolele aparute pe blog,la noi in sistem comunicarea atit in interior cit si cu exterior "este sublima "pentru ca lipseste cu desavirsire,ieri la noi in unitate a fost sedinta cu sefii de birouri compartimente,s-au discutat acordarea diferitelor sporuri la diferitele compartimente,cei de la financiar au ridicat subiectul pontajelor care nu sunt facute corect si ne-au trimis celor care executam pontajele prin sefii de compartiment(birou,servicu)o fituica xeroxata cica de model,nu era mai eficient sa ne adune pe cei care facem aceste pontaja si sa ne instruiasca cum anume trebuiesc intocmite,asa timp de vreo jumatate de ora,intrebam si noi ceea ce nu pricepem ,se economisea hirtia si tonerul de la xerox,rezultatul eraeficient,asa fiasco total,mie personal mi-a crescut tensiunea la vederea fituicii,ordinele de la financiar se ascund de ochii prostimii dar ni se aduc reprosuri ca nu intocmim potajele cum trebuie,sa le faca cei de la financiar atunci ca ei nu sunt mujici ca noi.

Anonim spunea...

Articolul mi se pare foarte bun ,in contextul actual in care mentalitatea managerilor sau ma rog a Directorilor trebuie schimbata .Munca in echipa( in grup ) este mult mai eficienta cu conditia ca Directorii de penitenciare sa inteleaga ca orice parere din partea oricui ar venii poate fi benefica si constructiva ,nu sa gandeasca ca ei sunt cei mai tari si punct.
De asemenea in luarea deciziilor ar trebui consultati functionari cu specialitate in problematica deciziei care urmeaza a se lua .
Nu sa se consulte cu prietenii rudele sau cu alti p.....risti care le indruga verzi si uscate .
Comunicarea si prezentarea altor pareri in fata sefilor este un lucru foarte constructiv dar ce sa faci cu asa zisii Manageri din sistemul penitenciar .

Anonim spunea...

Propunere pentru membrii echpei penifest.
Postati un articol pe fiecare zi cu cate un Director de penitenciar si astfel dati posibilitatea functionarilor din acel penitenciar sa-si exprime parerea despre Directorul respectiv.
Astfel creati posibilitatea Directorilor de a sti cum sunt priviti si apreciati de subordonati.Pentru ca unii au o parere foarte buna despre ei ignorand sfaturile subordonatilor

Anonim spunea...

Fratilor ce spuneti de noul program de lucru pe care vreau capii luminati de la ANP,sa ni-l bage pe gat.Cel mai bine ar fi sa ne mutam cu familie cu tot la puscarie .... programul de lucru actual ce are..trebuie o data cu noua guvernare sa se schimbe chiar totul?

Vladimir spunea...

Pentru 12.42
Unii s-ar putea sinucide dupa o zi de comentarii!

Anonim spunea...

totusi ganditi-va cred ca ar putea fi ceva constructiv pentru sistemul penitenciar

Anonim spunea...

Fiti optimisti....ca din greseli invata omul!!!

Anonim spunea...

fiti optimisti, dragilor!! nu va plangeti ca exista bisericute. uneori acestea fac mai mult bine decat rau. le puteti privi ca pe niste mini echipe,...si nu sunt deloc ironica atunci cand fac aceasta afirmatie.v-ati gandit vreodata ca pe langa bisericutele ai caror membrii nu fac decat sa fumege, spumege si critice mai exista un alt gen de bisericute care incurajeaza, sprijina si accepta fara sa ceara prea mult in schimb? nu credeti ca ar fi cazul sa aderam la astfel de bisericute carora prefer sa le spun mini echipe si sa sporim asfel randul celor bine intentionati??? nu fiti orbi, ele exista numai sa doriti sa le vedeti! dar depinde de fiecare pentru ce sau pentru cine are ochi sa vada. felicitari vladimir si nu descuraja, mai scrie pe subiectul asta!

Vladimir spunea...

multumesc si nu va descurajati nici voi!

Anonim spunea...

Fraţilor vedeţi că legislaţia mai nouă pedepseşte calomnia, pe bună dreptate, chiar şi pe blog. Anonimatul în care credeaţi până acum câtva timp nu este garantat aşa că recomand colegilor mei dacă tot simt nevoia să comenteze blogul să fie în cunoştinţă de cauză. Personal sunt de acord cu responsabilitatea celor afirmate

Anonim spunea...

Pentru tine, cel care nu mi-ai postat comentariul, ideea de echipa este echivalenta cu eliminarea celor care nu sunt de acord cu tine? In echipa ta nu exista cei cu spirit critic? In fiecare dintre noi urla cate un mic dictator, nu-i asa?

Anonim spunea...

de obicei cand mintea sufera,trupul urla.iar cei cu gura mare au mintea mica!

Anonim spunea...

noul program de munca ne sperie,nu-i gasim legalitatea cand schimbam din 3 in 2,ba ne aducem familiile la penit.d-lor nu facem ce vrem in tara asta vedem bine unde s-a ajuns datorita atator compromisuri si lipsei de profesionalism.au fost angajati si tinuti pe bani grei cei din anp care au facut totul praf.avem oportunitati,putem sa plecam din sistem sa fim cu fam tot timpul,dragoste cu forta nu se poate.tot timpul vedem doar unghiul mort intr-o schimbare,suntem mai rau ca hotul,dar noi suntem cei cu caracter cu...

Anonim spunea...

buna tare ideea cu articolele despre directori...cu ocazia asta i-ar mai taia din nas si sepepistului Margasoiu de la Bacau...