Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 13 ianuarie 2009

Mejeleceu, anepeu, pepeleu

MJLC Săptămâna trecută am auzit una tare. Zicea un prieten că-i place noua denumire a ministerului nostru. MJLC parcă-l duce cu gândul la un serviciu public. Așa zicea. Pentru prima dată după mulți ani i se pare că sobrietatea denumirii unei instituții fundamentale îi stârnește un sentiment familiar.

Seamănă cu fostul IJCL, seamănă cu fostul BJATM. Nu mai știu, parcă zicea ceva și de ICRAL. Oricum, ideea e că sună într-un mare fel. Ministerul Justiției și Libertăților Cetățenești a rămas în cele din urmă numele, deși inițial se vehicula MJRL. Se adăuga în coadă, în faza bunelor intenții de guvernare, sintagma reforma legislativă; de dragul inventării numelor frumoase și dătătoare de speranță.

Și mai tare ar fi fost dacă ANP s-ar fi transformat în ANPLC. Administrația Națională a Penitenciarelor… și a Libertăților Cetățenești ar fi însemnat deja un pas uriaș pentru reintegrarea socială a prietenilor noștri certați cu legea. Seamănă puțin cu ANL-ul la nume, doar că nu dă locuințe decât pe o perioadă limitată și nu prea poți să le părăsești așa, oricum. Partea bună e că sună optimist și profi’. Nici nu mai trebuie să ne calce ONG-urile 'vrășmașe’, oricum ne-am ocupa noi cu asta. Numai avantaje, deci.

Mai zicea omu’ că se simte atât de bine cu noua denumire încât mai că-i vine să facă o cerere de ceva. Branșare, debranșare, legare, acordare de ceva util gospodăriei. N-am înțeles exact că era zgomot. Oricum colegul era încântat de umanizarea ministerului articolelor, robelor și asimilaților întru justiție. Chiar dacă e așa de chichi, sunt de acord că sună mai bine și e mult mai probabil să rămână în mentalul colectiv. Mejeleceu, pepeleu, anepeu, și, de ce nu, anpleceu? Doar cerul e limita pentru imaginația mai marilor noștri.

Chiar și Direcția Educație și Intervenție Psihosocială a devenit după reorganizare Direcția Reintegrare Socială, dacă am citit bine schița publicată invers în Monitorul Oficial. Nu face altceva, dar are alt nume care nici de această dată nu garantează găsirea unei identități. Cultural, educativ, socio.., reintegrare, intervenție, educație sau reinserție. Au tot încercat șefii să găsească un nume pentru activitatea asta de care întreabă toată lumea și care chiar va trebui să beneficieze cândva de mai multă atenție.

Nu știu ce să zic, nu sunt specialist în estetica denumirii instituțiilor, nici nu cred să existe așa ceva. De prin 1990 îmi amintesc destule schimbări de denumiri fără ca asta să însemne și o reformă de fond. Una însă mi-a atras atenția în mod deosebit. Încă am în minte transformarea prin care a trecut Poliția Judiciară înainte să primească un nume sugestiv și foarte potrivit. Poliția Criminală a fost denumirea care i-a făcut pe mulți polițiști să se simtă în pielea altcuiva destui ani.

Important e că nașii sunt oameni educați. Denumirile nu sunt chiar nasoale. Sunt folosite totuși cuvinte care încap în dicționarul limbii române,  chiar dacă motivația schimbării lor nu e niciodată prezentată la botez, retez sau la ce mai fac dumnealor, șefii, prin birouri. Un motiv ar fi cică reorganizarea și înlocuirea celor din vechea gardă, dar nu cred că e valabil și la noi. Noi suntem români, n-am admite așa o nerozie știind că se schimbă doar un nume deasupra intrării principale a instituției. Poate alții, noi nu. Noi avem legi, nu ne jucăm.

***

ANP se pregătește de concurs. Unul mic și intim. Directorii generali ai instituției se pregătesc să dea examenul de promovare la gradul de chestor de penitenciare. Dacă tot nu mai pot face alte concursuri, liniștea e un bun prilej pentru câștigarea gradului profesional suprem. N-ar rezolva asta problemele, dar e o oportunitate care înțeleg că stă să se îndeplinească. Domnu’ Ragea poftiți de organizați, ca să fim siguri că nu apar surprize neplăcute.

21 comentarii:

Anonim spunea...

Poate cu ocazia facerii sale chestor isi publica si Furinel Uranguteanu Timberiu zis coiotul, ca o vulpe a fost deja prea mult, CV-ul pe pagina ANPLC-ului. Nu de alta, da' sa stim si noi.

Anonim spunea...

Cred ca ar trebui sa dam putina credibilitate acestei conduceri, sa incetam cu atacurile pana ne convingem deplin de reaua intentie a acestora. Se vede o schimbare, in denumire, in noile programe care vor sa fie implementate in sistem, noi organigrame la nivelul unitatilor prin redistribuirea eficienta, speram, a functionarilor (reasezare functiilor, intocmirea altor fise a posturilor cu sarcini cit mai clare, etc.), si cu aceeasi oameni buni sau mai putini buni dar asezati mai eficient in functie de aptitudinile fiecaruia. Trebuie sa dam o seansa acestui sistem sa se aseze, nu putem sa plecam de la prezumtia de vinovatie mereu. Hai sa incercam sa ne schimbam si noi in bine, sa punem umarul, si daca in timp constatam ca lucrurile aluneca pe o panta gresita atunci sa intervenim dar intr-un mod civilizat, care sa aduca la ceva bun si nu la dezbinare. Hai sa fim realisti, nu exista oameni perfecti, nici noi care criticam nu cred ca am reusi sa luam numai decizii bune. Este greu sa gasesti solutii cand sunt doi, dar cand sunt mai multi, pentru-ca ideile sunt mai multe si nu reusesti sa pici pe aceeasi lungime de unda cu toate. Daca privim fiecare in sufletul nostru sincer, putem sa avem convingerea ca am facut tot ce tinea de noi ca sa fie bine, sau au mai aparut si rautati care au atras la randul lor altele. Pana la urma culegi ceea ce semeni. Mereu am cerut schimbare, se realizeaza, hai sa o lasam sa inceapa si chiar sa incercam fiecare cu ce are mai bun sa contribuie, poate va iesi bine, pana nu incerci nu poti sa stii. Azi, denumirea, maine programele, poimaine functiile, oameni la urma si numai acolo unde alta solutie nu exista, deoarece nu exista oameni care nu sunt buni ci care nu si-au gasit locul potrivit. sa nu uitam ca din 2000 pana acum s-au facut schimbari majore si in randul personalului, nu mai putem vorbi de personal imbatranit ca varsta si mentalitate. Orice schimbare este privita la inceput cu reticenta, prima perioada este grea dupa care se fac ajustari, oameni se obisnuiesc usor, usor si lucrurile intra in normal, scopul este atins in cele din urma. Unitiva, fiti mai buni, solutia este in fiecare din noi, trebuie numai sa stim cum sa o facem (nu greve, nu jigniri, nu dezbinari ci negociere, discutii civilizate si iar negociere) suntem doar oameni civilizati intr-o lume civilizata, forta gandirii trebuie sa fie de partea noastra. Dati o seansa sistemului. Mereu vor exista decizii care pe unii ii va multumi iar pe alti nu, dar, ele trebuie sa fie de partea celor mai multi multumiti. trebuie sa invatam sa acceptam si ideile majoritatii dar sa ne si supunem majoritatii, si, sa stiti ca in oricare societate exista sefi si executanti, nu se poate altfel, fiecare are raspundere pana la urma in functie de nivelul la care se gaseste. Va doresc succes, in schimbarile care urmeaza, sa va gaseasca si sa va propulseze intr-o pozitie care sa va caracterizeze cat mai bine.
Cred ca noua denumire este potrivita, inspira incredere si putere "ministerul Justitiei si libertatilor cetatenesti".

Anonim spunea...

"sa incetam cu atacurile pana ne convingem deplin de reaua intentie a acestora"...
Va fi prea târziu atunci meştere şi nimeni nu-i împiedică să-şi facă treaba. Au avut deja destul timp în care ar fi putut să arate ce pot şi nu se vede nimic.
Noua denumire e o bălărie fără nici un sens.

Anonim spunea...

Ale cui libertati? Poate libertatile *cetatenilor* din acest minister! Ce faceti miniseriabililor cu REGIA AUTONOMA MULTIPRODUCT? Oamenii din regie au libertati cetatenesti? Saptamana asta se picheteaza sediul Guvernului! Sa speram ca vor fi macar putin scuturati ministrul si secretarii de stat pentru ca au facut gafa cu HG 745/2008!

Anonim spunea...

Am dat credibilitate ministrului Predoiu si secretarului Ragea si ei ne-au mintit pana in ultima clipa in legatura cu regia MULTIPRODUCT! Sunt tare *capabili* daca au aruncat regia in curtea AVAS !

Anonim spunea...

Ce pana mea de programe implementeaza astia, ca e o debandada, cel putin la Severin, de o sa ajungem sa-l regretam pe Burcu. Nu mai stim, cine intra in serviciu, cine pleaca in concediu (de obicei cu "japca"), care isi ia recuperare fortata. Avem la ore suplimentare (modelul Timisoara) c...calau Maria Ta, pe care nu le-au platit si cauta solutii sa nu, au inceput sa vaneze oamenii, probabil au plan la Comisia de Disciplina, nu platesc sporurile, au bagat cetatenii detinuti in foisoare si in PC2 si tot nu sunt oameni, etc.
E CEA MAI NEAGRA PERIOADA DIN '90 INCOACE. TOTUL E VARZA . SUNT MANAGERI DESAVARSITI (cu barda) !

Anonim spunea...

pentru concursul de avansare a agentilor in corpul ofiterilor s-a luat o decizie finala?

Huginn spunea...

ANP nu a anuntat nimic inca.

Anonim spunea...

Domnule Administrator de mai aude ceva de al-13-lea sau de banii pe echipament pe 2008 ???

Huginn spunea...

Nimic. Nu sunt bani.

Anonim spunea...

Pt RAM
Zadarnic urlati la luna, ca si liberi cetateni va puteti cauta de lucru. Vremea voastra a trecut.
In ANP, daca se vor tine concursuri va puteti inscrie. Cereti incalcarea legiilor in mod flagrant,prin propuneri de preluare cu personal cu tot. Sa fim sinceri cei competenti au plecat demult, nu stiti ce doriti,toti sunt vinovati dupa parerea dv, numai dv na-ti mancat nici usturoi nici gura nu va miroase.

Anonim spunea...

Precizare:
"MANAGERI DESAVARSITI (cu barda)" inseamna ca-s cam din topor, cam putin ciopliti.
Asta, ca sa nu se creada, ca sunt ei vreun Mihai Viteazul cu barda la brau si-si apara poporul (subalternii). Ei barda o folosesc sa-si ia gatul unul altuia, cand sunt cu spatele, ca in fatza se pupa. Si ca sa nu uite : cine ridica sabia/barda, de sabie/barda va pieri.

Anonim spunea...

Credeţi că acei ce organizează concursul cât şi cei care î-l susţin ştiu ce este gradul de chestor. Ţinuta, pregătirea şi limba vorbită de cei în cauză se ridică la nivelul de magazineri.
De fapt din cauza asta nu merge sistemul şi pentru că nu merge să-i inaintăm în grad. Dar dacă nu mai apucă....

Anonim spunea...

Pt. anonim 13.01.2009 18:33:00
Stimate coleg din spusele dumneavoastra "parol"ca vorbiti de "domnul"(cica)Cel M_ _e.

Anonim spunea...

Chiar "dumnealui" afirma ca este trecator pe aceasta functie,cred ca prin puterile sale supranaturale (Cel M_ _e)a vazut viitorul!?!?

Anonim spunea...

Scuze,comentariile anterioare erau pt anonim 13.01.2009 22:01:00

Anonim spunea...

Este chiar ruşinos să vezi cum un miliţian sadea aspiră la chestor. Vedeţi domnilor de la Minister că Firinel Ungureanu este bun de gardian nu de şef.Ultima dată când a citit o carte s-a rănit. Încă mai regretă această ispravă

Anonim spunea...

...scuze de comentariu, poate e nepotrivit...dar pentru dumnezeu, cum o sa-si puna numerele la masina shmecherii din penitenciare cu rude in minister?...ca pina acum aveau numai jus si lex...:))...grea problema...

Viorica spunea...

Mi-e teama ca incalc una din conditiile de publicare, dar asta fara voia mea. E vorba de denumirea unui serviciu in care am fost incadrata inainte de a iesi la pensie. Serviciul se numea asa; (nu e gluma) Plan Urmarire Laboratoare Analize. Nasha era economista, nu filoloaga.

Anonim spunea...

Sunt un simplu angajat al Fabricii de Mobila Gherla si as vrea sa-ti spun coleg drag ca nu urlam degeaba, ne cerem doar drepturile. Si apropo, Dumnezeu ne dat un om care lupta si pentru noi chiar daca noi suntem tinuti *SECHESTRATI* Sa-ti dea Dumnezeu sanatate LIDERE(VALENTIN PAISE)si nu te lasa noi suntem cu tine, iar voi cucoanelor cu salarii cuprinse intre 8000-1100 RON, SA VA FIE RUSINE!si tie directore ,CURT. Tineti de scaune, pana cand? Toate au un inceput si un sfarsit si sa va vedem atunci madam Filipescu si Coman!

Anonim spunea...

Ca bine le zici ,frate de suferinta,la noi la I.L.Caragiale ,fratiorii nostrii au inceput sa ne ia masinile in contul datoriilor si cate vor mai lua. Luati-le, fratilor! ca poate asa vor intelege si cei din conducere ca inainte nu se mai poate si vor spune STOP. Dar ei mai trag de timp ca de, in buzunare le intra bani grei(Rosu 8400 RON, Coman Jenica 8000 RON,Coman Dorian 3000 RON).Va deranjeaza adevarul, domnilor din conducere? Cum vreti ca oamenii din fabrica sa mai munceasca cu drag si spor cand stiu ca voi luati cat ei la un loc.SA VA FIE RUSINE! Poate cei din guvern vor hotara in ce parte o vom lua, daca nu, in strada vom fi cu totii.