Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 12 decembrie 2008

Uitările şi uimirile miniştrilor

Pe la începutul lui martie 2008 remarcam că noul ministru al justiţiei, dl. Cătălin Predoiu, uita de penitenciare în mesajul care a urmat investirii în funcţie. S-a adresat "către toţi profesioniştii care lucrează în sistem şi contribuie la bunul mers al Justiţiei – judecători, procurori şi, deopotrivă, avocaţi, notari, executori judecătoreşti, grefieri, mediatori". Atunci n-a spus nic pâs de penitenciare şi de angajaţii penitenciarelor. Probabil a fost emoţionat, sau încă n-avea un scriitor de speech-uri. Am remarcat, dar n-am făcut caz. După etapa Chiuariu părea o eroare acceptabilă. Atenţia acordată ulterior sistemului penitenciar o cunoaşteţi deja.

image_122900744574050200_1Acelaşi domn, la încheierea mandatului de această dată, a produs o declaraţie de presă a cărei utilitate recunosc că nu am înţeles-o. Acum are scriitor de discursuri, are exerciţiu şi are experienţă. Din păcate nici de această dată n-a spus altceva decât platitudini exersate în faţa oglinzii. Singurul lucru pe care-l pot spune despre ieşirea mediatică de ieri este că a fost neinspirată şi vizibil forţată.

Motivul declarat al nedumeririi ministeriale a fost acela că un nene, propus a fi prim-ministru, nu a punctat suficient în primul discurs post-nominalizare importanţa continuării reformei justiţiei. A enumerat, e adevărat, o serie de domenii prioritare în contextul crizei economice mondiale ce stă să vină, dar a uitat, se pare, de justiţie. Să-i fie ruşine!

Ministrul justiţiei, ca un om responsabil ce se află, a afirmat deschis că această eroare va afecta "reforma ansamblului societăţii româneşti". Şi are dreptate. E absolut adevărat. O justiţie şchioapă împiedică dezvoltarea economică şi socială a patriei noastre comune şi indivizibile. Abia acum s-a trezit ministrul. Abia acum, deşi în ultimele 9 luni situaţia a stat exact la fel, iar dumnealui, avea datoria să facă ceva în acest sens. Din păcate, şi asta a fost trăsătura definitorie a mandatului Predoiu, reforma justiţiei n-a fost o prioritate mai mare decât pregătirea alegerilor.

Domnul Predoiu, a criticat ieri şi clasa politică în ansamblu pentru ignoranţa de care dă dovadă. Pe bună dreptate, desigur. Dumnealui realizează acum că e, de fapt, un tehnocrat care-şi poate permite să se indigneze suav în faţa amatorismului unei clase politice imature. Momentul e tocmai potrivit. După ce a pierdut alegerile în faţa unui anume domn Ghiveciu, pe undeva printr-un colegiu de prin Buzău, şi-a reamintit subit că nu e deloc politician. Aşa se face că, pe durata a 01:06 minute, încă ministrul nostru, a punctat nedecis într-o bătălie pe care a pierdut-o încă de acum 9 luni, momentul când a acceptat un "mandat de echilibru", cum îi place să-şi alinte propria prezenţă în biroul de la etajul unu din Ministerul Justiţiei.

Se putea şi mai rău. Putea rămâne în funcţie Tudor Chiuariu, sau putea să fie numită Norica Nicolai. Cătălin Predoiu n-a făcut decât să încerce marea cu degetul şi să spere că va găsi vadul către politica mare. N-a promovat măsuri care să scuture justiţia, a amânat punerea în practică a oricăror decizii, a făcut planuri şi nu le-a respectat. Pe scurt, a tras de timp pe banii contribuabililor fericiţi că, măcar de această dată, au pe cineva în faţă care-i minte frumos.

Link-uri utile:

14 comentarii:

Anonim spunea...

Poate ca la inceput a uitat, apoi cand scriitorul de speech-uri l-a tras de maneca, a analizat "serios" aceasta povara in plus si i-a pasat-o elegant domnului Buica. Care domn Buica, atat de ocupat de centralizarea raportarilor zilnice, nu a mai avut timp sa-si repete materia pentru examenul de asimilare. Asa ca inainte de a pleca, domnul Predoiu mai trebuie sa faca un efort de al intepeni pe domnul Buica in Ministerul Justitiei pentru ca acesta sa poata continua mareata opera de centralizare a rapoartelor zilnice. Rezultatul va fi acela ca in momentul instalarii noului ministru al justitiei, daca nu cumva uita si acesta de apendicele numit ANP, va exista o imagine clara a activitatii sistemului penitenciar. Aceasta va fi atat de clara incat vor curge cifrele pe ecranele calculatoarelor ca si in genericul filmului MATRIX, imposibil de descifrat pana la prima motiune de cenzura. Dar oricum mai trebuie luata o pauza in ceea ce priveste penitenciarele caci prea mare a fost efortul de a elabora si promova noile modificari ale schimbarii la legea 293. Si legea asta a ajuns ca o usa din aia de la hambar, vopsita de atatea ori incat nu mai stii ce culoare a avut initial. Deci, domnul (inca) ministru cu eleganta data de cravatele lui Berlusconi, nu are practic nicio vina in ceea ce priveste ANP. Domnia sa a avut grija si ne-a dat un tatuc - pe dl. Buica. Ca acesta nu a fost in stare sa faca nimic, deja nu mai e treaba lui Catalin. Si sincer, nici nu cred ca il intereseaza prea tare. Cum de altfel, nu cred ca intereseaza pe nimeni, decat pe noi. Asa cum remarcati si voi in anumite postari si comentarii anterioare, si pe noi ne intereseaza doar banii, fie ei din prime, premii anuale, haine sau... din piatra seaca, numai bani sa fie.
Asa ca daca pe noi nu ne intereseaza de alte aspecte, pe altii de ce i-ar interesa?
Ziceam si eu....

Anonim spunea...

Poate ar mai fi de adaugat ceva. Aceste "amnezii" au o explicatie, au o motivatie si pot duce la tulburari grave. Ele au drept consecinta ultima disparitia personajului din piesa tragicomica si absurda, pusa in scena la Caminul Cultural al Natiunii. Exact cu o zi in urma eram trasi de urechi de catre Consiliul Europei in legatura cu conditiile de detentie din inchisorile din Romania si abuzurile din Spitalul de Psihiatrie din Oradea. Sa speram ca nu va mai fi nevoie sa ne aducem aminte de numele acestui personaj (s)ministru si ca ne va lasa in ceata, in praful nostru de stele in care ne-am obisnuit sa traim dupa 1989, asa cum ne-au lasat toti Mai Marii Justitiei de pana acum.

Anonim spunea...

Trasi de urechi pentru conditiile de detentie din Romania?!Cind au vizitat astia ultima data un penitenciar de la noi si care a fost asta cel de la Tichilesti cumva[scuze colegilor de la unitatea citata]?In vestul tarii, cel putin, sunt conditii de pensioane :la Arad sunt sase paturi intr-o camera,de cele mai multe ori nu este populata cu 6 ppl;la Baia Mare este apa calda 24 de ore din 24;orice ppl internat intr-un spital MS cere imperios sa fie dus la unitate "ca mor de foame aici tata";iar se folosesc de sabloanele formate in anii 90?!In alta ordine de idei insa nu este de mirare ca ministru dupa ministru la justitie uita ca si penitenciarele sunt ale justitiei,ceilalti componenti ai justitiei romane fac eforturi sa fie vizibili in permanenta:80% dintre politicieni au studii de drept,au intrat intii in magistratura si ulterior in politica,in parlament predominanti sunt tot ei asa ca au avut tot timpul din lume si toate conditiile sa-si creeze si voteze tot felul de legi care sa-i favorizeze,noi ANP-ul suntem ruda saraca care se imbraca la second hand si este jenant sa o [re-]cunosti,interesante sunt doar functiile din esalonul intii pentru nepotisme si relatii politice de esalonul coada care nu au mai avut loc in alte locuri mai caldute si mai cu autoritate!Noi salariatii cu vechime in sistem suntem prea ocupati sa cerm bani de premii,de haine;sa ne "mincam intre noi" paza versus reeducare sau versus logiostica sau versus medical in loc sa luptam sa ne creem o imagine in presa ,in fata politicului,in societate?!

Anonim spunea...

Domnule THEO,
Autorul articolului doreste sa scoata in evidenta ca acest ministru, viitor nimeni, a uitat sa abordeze problema Penitenciarelor din Romania. Efectiv, acest capitol a lipsit din expunerea domniei sale. S-ar putea sa ai dreptate. Conditiile de detentie sunt minunate. Mergand pe aceasta idee si nedeviind de la intelesurile postarii, de ce nu a iesit ministrul in fata sa spuna: "Mai, Doamna Comisie Europeana, la noi in Romania sunt conditii de 5 stele in penitenciare. Voi ati vizitat numai Tichilestiul, cred. Daca da, afla Stimata Doamna ca vom construi un nou Pavilion chiar si acolo, la Tichilesti. Personal, am contribuit cu numeroase sfaturi, ordine si alte acareturi. Ca sa nu mai spun ca vom face si vom drege si altele, chiar daca nu vom mai fi la putere, in vecii vecilor, amin. Apropo, in ce judet e Tichilesti ?Parca, in Tulcea, brrrr...sau, poate, in Braila....Pentru conformitate, predoiu dixit. Adio !"

Anonim spunea...

http://www.gardianul.ro/transilvania/Conflictele-din-sistemul-sanitar-oradean-ne-fac-de-rusine-la-Consiliul-Europei-BOLNAVI-PE-POST-DE-COBAI-LA-PSIHIATRIA-DIN-ORADEA-s120858.htm



Comentariu:
Autor Vali Stanica
2008-12-12 10:02:18
Psihiatria - arma procurorilor.
Psihiatria = arma de "lamurire" a procurorilor de ce ne miram ca se aplica tratamente psihiatrice fara acordul pacientului? doar face parte din "normalul" de zeci de ani de zile ca "pacientii" ce nu raspund organelor de cercetare sa fie indoiti, la o adica, cu metode psihiatrice... sotia mea , procurorul Katalin Kibedi de la parchetul de pe linga Trib Satu Mare , tot asa m-a scos din casa in 2004: am fost dus cu politia la psihiatrie si dupa aceea, doctorul Enatescu mi-a prescris tratament cu litiu si Dumenzeu mai stie ce, caci totul a fost FARA ACORDUL MEU. iar dupa aceea sotia mea, Kibedi, a devenit Secretar de Stat la Ministerul Justitiei...


NO COMMENT...

Anonim spunea...

Este inportant sa vorbim de bani si de conditii de serviciu mai bune ,numai asa poate apare progresul.Ma intreb daca un grefier ese la pensie si ia o pensie de 3000 lei atunci e corect ca un lucrator de penitenciar sa ia doar jumatate , un ofiter de pentenciar care lucreaza in ture ia pensie mai mica decit un grefier, atunci un judecator oare ce pensie pote lua in conditiile in care nu sunt amenintati poate in fiecare zi mai mult decit cei care lucreaza cu infractorii in permanenta.In Romania asa sa inteles sa se promoveze {valorile} care apara coruptia din clasa politica.

Anonim spunea...

Anonimul de la 12:33 se pare ca nu ai avut rabdare sa citesti numai prima 1/2 a comentariului meu.

Anonim spunea...

Hoopaaaa.... s-au trezit cititorii/comentatorii puternici... Interesant!

Anonim spunea...

Se mai dau prime,sau nu?

Anonim spunea...

Personalul din administrativ a avut grija sa-si mareasca sporul de pericol la 30%, in caz ca nu stiati.
Acum nu mai este nici o diferenta salariala intre financiar si grupa de interventie.
Apropo de motivatie...............

Huginn spunea...

Bună seara,

Am aprobat comentariul la articolul care a apărut într-o formă de lucru pentru câteva minute. Cu scuzele de rigoare, vă invit să citiţi forma finală după ora 00.01 sau mâine toată ziua. :)

Anonim spunea...

domnilor dragi, cu stima si respect vreau sa va anunt ca spitalul de psihiatrie se numeste ROMANIA!cand oamenii din aceasta tara,care de sarbatori nu au cum sa-si imparta painea la cei 2 copii,cand familii din societate vor fi luate in seama cum sunt luati ppl in instanta,cand cel mai sarac copil va putea arunca la cosul de gunoi painea alba ce a ramas dupa masa de pranz,cand cea mai saraca familie va putea arunca la caini ultimul polonic cu ciorba de cartofi,atunci zic eu ca va trebui sa ne intereseze viata pedofilului,criminalului,talharului care si asa o "loveste"a doua oara pe victima.prima data fizic,a doua oara financiar.ca doar contribuabilul il tine in puf pe mizerabilul de infractor,care in functie de pozitia sociala SUPORTA sau nu suporta regimul de detentie.SI CAND MA GANDESC CA UNII O VOR PE "DANSUL PAHARELOR"vs MACOVEI INAPOI IN JUSTITIE!

Anonim spunea...

intregul logistic ar trebui trecut la operativ,iar in locul lor adusi civili,inclusiv soferi.trebuie sa fie neaparat fpss cel care da normele?cel care alimenteaza blocul alimentar?care face salariul?care fac modificarile in fisa de angajare?cei ce se ocupa de achizitii si licitatii?dar sistemul nu are bani bine ca arunca lunar sute de milioane de ron!cel mare ce ai de spus?nimic ca vei lovi in cei ce te-au sustinut!este corect asa!dumneata ai plati un om din banii tai daca respectivul nu face nimic sa-i merite?

Anonim spunea...

Ciitirele sunt pline de oameni importanti se de neinlocuit. Asa suntem noi cu capra vecinului si cu gaina mai grasa, cu paiul din ochi si cu "ba pe-a matii".