Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 18 decembrie 2008

Guvernul care se spală pe mâini de justiţie

Coaliţia surprinzător de social - democrato - conservator - liberală se chinuie să producă o listă cu miniştri, după ce şi-au împărţit frăţeşte numărul portofoliilor. Au început să apară deja liste cu cei desemnaţi pentru ocuparea fotoliilor ministeriale. Găsirea "independentului" de la justiţie se dovedeşte a fi însă dificilă. S-au vehiculat ceva nume, dar nu avem nici o certitudine.
.
De ce 'independent' la justiţie?
.
A fost una dintre primele decizii anunţate de Coaliţie, deşi, din câte-mi amintesc am votat nişte partide care ar trebui să-şi asume responsabilitatea deplină a guvernării. Chiar dacă s-au aliat împotriva firii, responsabilitatea guvernării, că asta înţeleg că-i mână în luptă, înseamnă şi Ministerul Justiţiei.
.
Chiar nu s-a găsit nici un jurist de o oarecare notorietate profesională prin PSD, PC sau PD-L care să-şi dorească să fie ministrul justiţiei? Parcă era intesat Victor Ponta. În cărţi părea să fie şi Cristian Diaconescu. PD-L n-a generat pretendenţi din rândul partidului, dar anterior alegerilor a dat drept certă opţiunea pentru Monica Macovei.
.
Poate că încă nu e foarte evident, dar cred că în spatele discursului cu "independentul de la justiţie" se ascunde o manipulare politică de proporţii. Nici un partid nu vrea să-şi rişte simpatia electorală asumându-şi responsabilitatea pentru justiţie. În primul rând pentru că asociaţii la guvernare au proprii dalmaţieni care n-ar vrea să-şi rişte mântuirea penală cu acuzaţii de favoritism politic în faţa judecătorului sau procurorului.
.
Independenţă sau lipsă de responsabilitate?
.
Soluţia cea mai la îndemână este un ministru prezentat ca fiind independent, dar bine controlat de coaliţie. Independentul n-ar fi, în cele din urmă, responsabilitatea vreunul partid. Ar fi doar un personaj uşor de şantajat în schimbul sprijinului politic. Soluţia 'independentului' de la justiţie nu este o opţiune politică normală şi acceptabilă, deşi politicienii - purtători de cuvânt nici măcar nu o argumentează.
.
Nu am votat independenţi pentru guvernare ci partide politice, iar partidele care s-au coalizat "pentru România" refuză responsabilitatea justiţiei. Recunosc, mai mult sau mai puţin direct, că nu au de gând să gestioneze responsabil justiţia. Asta este explicaţia care lipseşte pentru decizia rapidă de a propune un 'independent' la justiţie. Care independent va face tot ce-i dictează partidele coalizate în Parteneriatul pentru România, împotriva dorinţei celor care i-au votat tocmai pentru că nu se coalizau.
.
Link-uri utile:

Update 18.12.2008 ora 16.00

La Ministerul Justitiei ar putea fi propus Mihai Selegean, fostul director al Institutului National al Magistraturii.

5 comentarii:

Anonim spunea...

sa fim noi sanatosi ca au fost ministri care habar nu aveau ca puscariile tin de MJ. prema ce se mai aude?

Anonim spunea...

Va place pesurse? :D

Huginn spunea...

Câteodată, da. :)

Anonim spunea...

Prema la stanga,nu auzi ca in ianuarie o sa mancam din salariul pe noiembrie ca cica n"are bani pentru fraierii de la peteciare,da bre,

Anonim spunea...

si al 13-lea a iesit din carti !!!