Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 22 decembrie 2008

ANP: De ce nu sunt bani?

scarcity Înainte de alegeri Cătălin Predoiu a declarat că a rezolvat problema financiară de sfârşit de an. Guvernul îi promisese, povestea liderilor sindicatelor din penitenciare, că îi va da bani pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Asta era înainte, când ministrul se ocupa cu pregătirea alegerilor. N-a ieşit bine, alegătorii din Buzău, români şi ei, preferând să voteze un pesedist cu dosar la DNA în defavoarea unui ministru nevolnic. După alegeri, Parteneriatul ăsta pentru Ciolane, pardon România, i-a dat ocazia neînchipuită de a se ţine de promisiuni.

Drept urmare, recent, s-a anunţat că Predoiu nu a rezolvat nimic. Adică nu se plătesc ore suplimentare, nu sunt bani pentru al 13-lea salariu şi nu se dau prime. Pentru că nu sunt bani în buget, nu sunt lichidităţi şi, în general, pentru că e criză. În aceeaşi situaţie de criză şi de lipsuri Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu au astfel de probleme, deşi numărul personalului militarizat sau al funcţionarilor cu statut special este sensibil mai mare. Greutăţi sunt pentru toţi, dar uite că unii s-au descurcat mai bine. Predoiu şi-a mai rezolvat lui un mandat, şi atât.

Ministerul Justiţiei a dat, se aude, ceva prime din fondul de premiere alimentat din încasarea taxei de timbru judiciar angajaţilor din aparatul propriu de lucru. Nu ştiu dacă s-a dat ceva şi la instanţe, dar personalul din Appollodor, nr. 17, primeşte mai relaxat sărăbătorile. Pentru personalul ANP nu s-au acceptat soluţiile propuse. Direcţia Economică din ANP a propus, printre altele, să se folosească sumele disponibile pentru premierea de sărbători, amânându-se alte plăţi care pot fi efectuate şi anul viitor fără probleme. N-a fost acceptată. Ministrul, în schimb, s-a lăudat că a rezolvat problema. Şi el, şi celălalt nevolnic - Radu Ragea, au promis că sumele necesare vor fi virate în timp util.

Domnii în cauză nu sunt la primele minciuni, i-am tot beştelit pe tema asta, dar asta arde la buzunar. Şi, arde de sărbători. Cineva ar spune că prima nu e obligatorie. Legea spune că... da, doar, alegerea celor premiaţi şi cuantumul fiind o decizie administrativă. Prima şi stimulentele au fost inventate ca mijloc de motivare şi au un fundament legal solid. Sigur, faptul că această primă ca şi celellate stimulente au ajuns să fie considerate un fel de beneficiu social poate fi o problemă. Se poate discuta şi despre performanţele de ansamblu sau individuale, dar, în nici un caz, blocarea premierilor nu este o soluţie. Sistemul de motivare financiară trebuie regândit, dacă aici e buba, dar trebuie să existe şi să fie funcţional.

Spre deosebire, orele suplimentare şi premiul anual nu fac obiectul negocierii şi nici nu sunt dependente de lichidităţile unui minister sau altul. Sunt obligatorii sub toate aspectele. Da, apar voci care spun că în sectorul public drepturi salariale sunt exagerate. Mai mult sau mai puţin avizate opiniile. Nu asta e problema, legislaţia s-a discutat deja şi a fost aprobată. Acum trebuie doar aplicată. Şi trebuie aplicată pentru toată lumea, nu la alegere. Chiar şi criza, dacă este mai adevărată decât gripa aviară de acum doi ani, afectează pe toată lumea.

Credeţi că celor de la apărare sau interne nu li s-a spus că e criză? Credeţi că nu ştia Ministerul Finanţelor pe ce pomeni electorale a golit puşculiţa? Evident că ştia. Şi mai ştia foarte clar cine primeşte banii şi cine nu. Ministerul Justiţiei nu era pe listă cu banii pentru ANP, şi nici nu va fi cu un pseudo-independent la cârmă.

PS. Guvernul Boc, ăla pe care niciunul nu l-am votat, şterge discret de pe listă promisiunile şi anunţă bătăios că nu se va sfii să aplice măsuri dure. Măsuri care vor fi trecute pe nota de plată a plătitorilor de impozite. Politicienii se înscriu tot pe lista cu profituri.

31 comentarii:

Anonim spunea...

Sa le dea Dumnezeu sanatate si sa se bucure macar ei de Craciunul si Revelionul asta ca eu n-am cum.
Sunt de servici.Al doilea an consecutiv cind nu sunt cu familia de sarbatori.

Anonim spunea...

Felicitari pentru guvernul de fatalai instalat, care rivalizeaza cu precedentul. Felicitari pentru pseudo-ministrul justitiei, sau pseudo-avocat sau ce se mai crede el. Am inteles de la inceput ca optiunea de a pune ministru independent la justitie este egal cu lasarea ministerului la coada prioritatilor. Instalarea unui papa-lapte cum este Predoiu la minister era cea mai comodat cale de a inchide gura tuturor angajatilor care mai sperau ca se aleg macar cu al 13-lea salariu (primele fiind pierdute din start).
Nu in ultimul rand felicitari acelora dintre voi care ATI FOST LA VOT. Pe 30 v-ati votat singuri suspendarea primelor, al celui de al 13-lea salariu ---------> si foarte posibil SUSPENDAREA UNOR SERII DE SPORURI PE CARE LE AVETI IN PREZENT.

Anonim spunea...

"În aceiaşi situaţie de criză..."

Corect ar fi:
"În aceeaşi situaţie de criză..."

Huginn spunea...

multumesc. am făcut rectificarea.

Anonim spunea...

Candva am visat cu ochii deschisi ca cineva, adica "sindicatul" va bate cu pumnul in masa ori de cate ori ne sunt incalcate drepturile, dar se pare ca va trebui sa ma retrag din sindicat. Ma intrebam ci este "sindicatul"? Noi. Cei multi si prosti... Suntem niste lasi, nu avem curaj... A venit hartie sa nu fie platite orele suplimentare, al 13-lea si altele, ce masuri a dispus sindicatul? Sa inceapa restrictiile din sediul A.N.P., sa auzim si noi in teritoriu ca nu se mai dau salarii de merit si alte bonusuri la toti "greii" din A.N.P.

Anonim spunea...

"Sigur, faptul că această primă ca şi celellate stimulente au ajuns să fie considerate ca un fel de beneficiu social poate fi o problemă. Se poate discuta şi despre performanţele de ansamblu sau individuale, dar, în nici un caz, blocarea premierilor nu este o soluţie. Sistemul de motivare financiară trebuie regândit, dacă aici e buba, dar trebuie să existe."

Hai bre ca si matale o dai la intors...

Anonim spunea...

Daca citesti toate frazele nu doar aia care iti sare in ochi, ai vedea ca mesajul e clar, şi ai mai vedea ca nu spune nimeni o vorba buna despre noi in afara de blog.

Anonim spunea...

O TARA DE TICALOSI!!!

Anonim spunea...

este si vina noastra.fata de MIRA avem sindicate mult mai slabe, angajati mult mai toleranti. daca stau sa ma gandesc am fost singurii functionari publ. cu statut special cu drept la greva, si cu toate astea nu cred ca a existat in istoria DGP-ANP o actiune inchegata.
As vrea sa vad ceva lideri de sindicat cum ies in fata tragandu-se de urechi pentru rusinea pe care e obligata sa o suporte tot personalul din sistem.

Anonim spunea...

Bip bip bip si voua si bip voastre, bip de jig bip bip. Pacat ca noi ramanem cu vorbele si smecherasii cu salariile indestulatoare. Va stiti voi bip bip.

Anonim spunea...

Bip= sarbatori fericiti!

Anonim spunea...

La puscarii nu o sa vedeti miscari sindicale atita timp cit liderii nostrii de sindicat au posturi caldute, merg la sprituri cu sefii, si-au angajat neamurile tot cu ajutorul sefilor etc.
Cum sa propuna liderii miscari sindicale cind directorii le-au dat salarii de 50% sau de 20%, un post caldut si mai si pirasc la sefi cine e nemultumit ,cine comenteaza si astia il iau pe om separat si-l fac praf.
SINDICAT = ZERO
Si eu domnule BAla sau Bula daca as avea salarul tau, sau al unuia din cei mai plictisiti din cladirea ANP nu mi-as mai dorii prima ....poate diurna si banii de deplasari ai tai....

Anonim spunea...

am inteles ca nu se dau prime, sa inteleg ca sindicatele si-au pierdut din putere odata cu schimbarea guvernului sau ca acum stau foarte cuminti pana la linistirea apelor,nu as vrea sa ma gandesc ca nu le pasa de noi,ar fi cea mai urata experienta postdecembrista.avem sindicatele pe care le meritam ,pacat de munca noastra

Anonim spunea...

in anp nu este tragedia atat de mare pentru ca spre deosebire de noi ceilalti ei nu au luat echipament ci compensarea in bani adica 1437+1469,nu cred acest lucru dar asa spunea un coleg venit de la bucuresti

Anonim spunea...

cromanAho,aho,copii si frati stati putin si ma ascultati.La severin adunate si-n tara-mprastiate de cand a venit papa lapte.Sa va spun de ce a venit.Dupa ce acum cativa ani ,a fost trimis ppl Balu Laurean de directorul BALA,pt a avea liniste in casa Domnica Nazare,asa a fost trmis si sotul pe urmele ppl.SIPA Timisoara stie,la fel si Bala ioan.Cum mai poate fi director si sa analizeze cadre si ppl un frustat.

Anonim spunea...

cineva spunea ca politia are sindicate mai puternice. eu as spune ca politia trage niste sfori mai groase decit trage anp-ul. cineva mai spunea sa se dea prime din fondurile proprii adik din ce a prestat hotu si a incasat unitatea, dar ce se fac unitatile care nu pot scoate hoti la munca ptr ca sint de maxima siguranta si nu pot iesi cu ei in constructii si agricultura. aia ce fac? ei nu lucreaza tot la o puscarie din romanica?

Anonim spunea...

Ce efect a avut corpul de control la Severin?La adus pe nazare sa puna in aplicare masurile lasate.A fost imputernicita Apostol Veronica dir adj seap ,desi este o incompetenta,lucru constatat si de corpul de control.Ea sta 200 de zile pe an in concedii iar subalternii fac munca si tot prosti sunt.La promovat pe locotenentul-plutonier Barbulescu sef serviciu,ceilalti ofiteri fiind prosti.A creat sperietoarea de pedepse sins Giura si insp Badai.

Patrick spunea...

Din informatiile pe care le detin, MApN a dat prime din procentul de 1% din veniturile proprii. Primele au fost incomparabil mai mici decat in alti ani.

MIRA face premierea trimestrial, asa cum se va face pe viitor si la noi (daca se va mai face), iar pe ultimul trimestru din 2008 nu a primit bani de premiere, asa cum MEF spune ca nu a trimis niciunui minister sau institutie.

Prime au mai luat si politistii comunitari, dar modul in care sunt gestionate fondurile primariilor e obscur pentru multi.

In urma cu o saptamana, MEF a cerut MJ sa restituie toate sumele necheltuite. Au fost intr-adevar acordate prime din taxa de timbru.

Si in ANP au fost acordate prime in cuantum aproximativ egal cu cele din MJ si MApN, din procentul de 1% din veniturile proprii, in unitatile care au astfel de venituri.

Niciuna dintre institutiile in care s-a facut premierea nu datoreaza nimic sindicatelor constituite in sectoarele respective. Fiecare minister s-a descurcat cumva, dar austeritatea se simte peste tot.

Pana in urma cu o saptamana, au existat confirmari in proportie de 99% ca se vor lua primele in ANP. Sindicatele l-au avertizat pe ministru atat de riscul unor mari tensiuni cat si de certitudinea unor noi procese in cazul neplatii. Inclusiv in sedinta de Guvern din 4 dec. 2008 a fost acceptata de MEF depasirea limitei pentru ANP aferente lunii decembrie 2008 (este adevarat "cu obiectii - in limita disponibilitatilor", dar asigurarile au fost ca se vor identifica fonduri).

Ulterior, MEF a declarat prin adresele expediate catre ministere ca bugetul de stat nu a incasat atat cat a fost estimat si prin urmare nu poate pune la dispozitie banii de premii.

Intr-un moment in care mari uzine sau intreprinderi intra in somaj, zeci de mii de oameni sunt disponibilizati, la buget intra din ce in ce mai putini bani si incepe sa se auda de mari dificultati in acordarea salariilor chiar si pentru personalul din institutiile statului (inclusiv disponibilizari), o iesire a sindicatelor din penitenciare in mass-media sau in fata Ministerului Finantelor cu revendicari privind premierea nu stiu daca era oportuna riscand o reactie virulent negativa din partea opiniei publice.

Niciun sindicat nu a recurs la actiuni radicale in aceasta perioada. Nici macar cadrele didactice care au obtinut o OUG pentru cresteri salariale nu au vazut niciun banut.

Nu este corect ca toate nereusitele sistemului acesta sa fie puse in carca sindicatelor.

Inainte de afirmatia ca sindicatele din Politie sunt mult mai puternice, a nu se uita numarul de salariati (100.000) si de sindicalisti (peste 60.000), dar a se vedea si o comparatie intre legislatiile aplicabile celor doua sectoare de activitate.

Anonim spunea...

Patrick incerci sa ne spui ca suntem mai putini ,deci mai putini importanti,intelege un singur lucru ,din toate structurile militare sau mai putin militare ,suntem singura structura care nu luat prime ,asa ca nu mai tine partea sindicatelor. nu ar fi contat suma sau cine a luat.

Anonim spunea...

cum au reusit alti" copii din alte blocuri " si voi nu? incomptenta?iresponsabilitate?durere in cot.

Anonim spunea...

Patrik, primele din venituri proprii sunt una, iar fondul de premiere de 10% (observi diferenţa) e alta. si ce e duda asta cu premierea trimestriala? premiri se pot face oricand... dupa lege.

Patrick spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Patrick spunea...

Exact asta am spus si eu. Sunt chestiuni diferite. MEF nu a virat ministerelor banii pentru plata primelor constituite prin aplicarea unei cotei la salariul lunar. In ANP cota e de 10% (9 la dispozitia unitatilor, 0,5 la disp ANP si 0,5 la dispoz MJ) care se aplica la la fondul de salarii lunar (OMJ 399/2007 Anexa 6).

Banii dati acum nu sunt din acel fond. Si ANP a acordat prime in unitatile care au avut venituri proprii in 2008.

Duda cu premierea trimestriala are legatura cu premierea intregului personal, nu cu primele sporadice pentru diferite reusite (capturi de droguri, etc - cu toate ca este vorba despre acelasi fond)si care se dau atunci cand apare situatia.

Traditia in sistemul ANP este ca premierea sa se efectueze de 2 ori pe an (29 iunie si 1 dec). A fost solicitata o regandire a acestei traditii confirmata prin decizii(trimestrial in loc de semestrial)- regandire motivata prin diminuarea sumelor pentru fiecare data de premiere stabilita. Politistii au aplicat mai de mult acest sistem si sunt putin mai castigati.

Noi avem inca sistemul semestrial si iata ca pe sfarsit dezastruos de an a fost dificil sa luam 9 % din fondul de salarii pe 6 luni. Daca fondul era fragmentat in 4 era mai simplu de obtinut o suma mai mica sau cel putin obtineam prime pe un trimestru in plus(trim III)

Anonim spunea...

Patrik stii tu ceva, dar esti putin pe langa. Premieri ocazionale sau pentru tot personalul se fac de la acelasi aliniat.

NU EXISTA un sistem semestrial. Pur si simplu e un obicei in ANP sa se dea prime de 29 iunie si 01 decembrie, astea fiind momentele cand ne scormonim de salariati seriosi si muncitori si-i premiem.

Anonim spunea...

ma retrag din sindicat.

Anonim spunea...

Vineri am fost prin A.N.P. impreuna cu Presedintele , primvicepresedintele , vicepresedintele FSANP si toti eram convinsi ca se vor da prime. In jurul orelor 10 domnul Bala , care si dansul era convins ca se va da banii necesari primelor, a fost chemat la M.J. Bucuros ca va primi o veste buna a plecat de la ANP la orele 10 si s-a intors cu vestea trista pe la orele 12:30.
Eforturile au fost facute si de conducerea ANP cat si de reprezentantii FSANP. Cred ca problema depaseste autoritatea ANP si trebuie discutata la Guvern.
Trebuie sa analizam daca este oportuna o iesire in strada atata timp cat alte sectoare de activitate nu si-au primit nici macar salariile. Propun liderilor de federatii sindicale sa faca o analiza a situatiei si impreuna cu sindicatele afiliate sa hotarasca eventualele demersuri.
Nu cred ca este corect sa se puna in carca liderilor de sindicat o problema care se pare a fi nu numai nationala(criza financiara).
Sindicatele au demonstrat prin toate procesele pe care le-au castigat ca sunt dispusi sa lupte pentru drepturile membrilor.
Cred ca in aceasta situatie trebuie sa dovediti ca sunteti adevarati sindical;isti si daca vi se va cere sa iesit in strada pt. drepturile dumneavoastra sper sa o faceti. Este un pic mai greu decat sa stai in fata unui calculator si sub protectia anonimatului sa acuzi.
Eu am facut-o in nenumarate randuri si sunt pregatit sa ies din nou in strada . Sa vedem cati au curajul si disponibilitatea sa faca acest lucru. In privinta unor lideri de sindicat care nu sunt de buna credinta ar trebuii sa nu generalizam. Aveti un instrument democratic la indemana .Alegerile.
Consider ca trebuie sa fim prudenti in aceste momente vulnerabile pentru a nu atrage mania celor care au salarii foarte mici, sau celor care toacmai au fost disponibilizati. Ar trebui ca fiecare sindicat sa rezolve problema primelor in instanta invocand ca fac parte din drepturile salariale si nu sunt bonusuri.
Recomand prudenta in aceste momente. Sunt momente in viata cand lucrurile ar trebuii rezolvate cu mintea nu cu muschii.

Anonim spunea...

În vremea asta Cătălin,
Viclean copil de casă,
Ce împle cupele cu vin
GUVERNULUI la masă, Un paj ce poartă pas cu pas
A lu' BASESCU rochii,
Băiat din flori şi de pripas,
Dar îndrăzneţ cu ochii,

Cu obrăjei ca doi bujori
De rumeni, bată-i vina,
Se furişează pînditor
Privind la ANP-ina.

- Da' ce vrei, mări Cătălin ?
Ia du-t' de-ţi vezi de treabă. - Ce voi ? Aş vrea să nu mai stai
Pe gînduri totdeauna,
Să rîzi mai bine şi să-mi dai
O GREVA, numai una.

- Dar nici nu ştiu măcar ce-mi ceri,
Dă-mi pace, fugi departe -
O, de SINDICATELE din cer
M-a prins un dor de moarte.

- Dacă nu ştii, ţi-aş arăta
Din bob în bob BUGETUL,
Ci numai nu te mînia,
Ci stai cu binişorul.

Astia "e" PREDestinati, Catalinii astia ...
DA, DA ... de ziua lor!

Huginn spunea...

:) haios.

Anonim spunea...

man si anp au dat preme din venituri proprii? da ce munca presteaz anp-ul? productiva vreau sa spun. dar man-ul ce munca presteaza? mai merge cu soldatoii la cules porumb si nu am vazut noi? gogosi destea sa le spuna la gradinita.

Anonim spunea...

la mira se face premiere trimestrial da nu iau toti preme. numai aia alesi iau trimestrial + ceva gugustiuci ca sa dea o nota mai larga o nota de generalitate.si cum spune cineva mai devreme unitatile care nu scot oameni la munca de unde venituri proprii? nu e putina discriminare? atunci la unitatile care au ppl cu ms si ri si nu au unde scoate la munca sa li se dea o compensatie ca au si riscuri mai mari.

Anonim spunea...

Cu salariul lui Spaiuc, putem plăti primele la câteva sute de agenţi care se expun zilnic la pericole. Acest regizor puturos crede ca va fi susţinut toată viaţa de fraierii din ANP. Afară cu nesimţiţii