Noi, românii, avem parcă un cult al lunii decembrie. Întâmplător sau nu, am aglomerat dintotdeauna sărbătorile, evenimentele, luptele electorale spre finele anului. Le înghesuim lângă Crăciun, începând chiar cu 1 Decembrie, sau înainte de Anul Nou, încercând să sfidăm frigul de afară prin temperamentul nostru latin.
Etnologul suedez Ake Daun spunea, în lucrarea sa „Mentalitatea suedeză”, că există două tipuri de popoare: culturile cu context scăzut (popoarele nordice, unde – întâmplător sau nu – rata sinuciderilor e cea mai mare) şi culturile cu context ridicat (popoarele latine şi cele din peninsula balcanică, de exemplu), unde defularea, deşi aparent infantilă şi ridicolă, diminuează riscurile apariţiei unor boli psihice sau cardiovasculare..
Culturile nordice au un cult al evitării conflictelor, care frizează patologicul. Ce duce la civilizaţie pe plan social, pe plan individual poate să aibă consecinţe devastatoare. Noi parcă le căutăm, chiar dacă perioada de refulare e, uneori, foarte mare. Nu contează, cu atât mai plăcută e defularea.
La noi Ziua Naţională, Sfântul Nicolae, Revoluţia, Crăciunul, Anul Nou, toate se adună, parcă, într-o revărsare generală de sentimente contradictorii faţă de frustrările resimţite pe parcursul unui an dificil. Banalizăm aceste sărbători, tocmai datorită multitudinii lor.
Lupta electorală, alături de Marea Unire, Moş Nicolae, alături de supărarea pe absenţa primei de 1 decembrie, revoluţia – de la Timişoara azi, în toată ţara mâine, Crăciunul alterat de consumism, dar cu nostalgia tradiţiilor, regretele unui an stricat şi planurile reînnoite pentru un an mai bun, iată tot ce poate umple sufletul unui popor matur, cu suflet de copil.
.
Nu avem răbdare pentru nimic. Arborăm în grabă un drapel tricolor, dar suntem cu coada ochiului la rezultatele lui boc, geoana sau tariceanu, punem un mic cadou în cizmuliţa juniorului in geam, dar ţipăm apoi că nu am fost recompensaţi cu prime. Uităm să comemorăm eroii revoluţiei, dar ştim în subconştient că li se datorează, atât recuperarea spiritului Crăciunului, cât şi speranţa trecută de atâtea ori de la agonie la extaz a unui an mai bun.
Poate ar trebui sa inventam o Zi a Reflecţiei, a Răbdării, a Introspecţiei. Nu aşa cum fac suedezii zilnic, că sunt duşi cu pluta. Dar măcar odata pe an. Fără agitaţie. Doar noi şi natura. Singuri. Apoi să revenim la viaţă, muncă şi la sărbători. Cred că ne-ar face bine.
6 comentarii:
spiritul craciunului nu mai exista aproape mai ales la oras. da-i unuia care te colinda un mar si un covrig si ai sa fii injurat copios.premele ar fi fost bune ca luai ceva mai mult la junior, iar revolutia a fost una din cele mai mari lectii de manipulare ever.La Multi Ani!sanatate si ce va doriti sa se implineasca!
CRACIUN FERICIT TUTOROR!!!
Sarbatori frumoase Bala sau Bula ,si tie si papusilor sau ursuletilor de plus care trebuie sa le donam P P l_urilor pentru a fi date viitorilor infractori.Sa veti asa sarbatori ca si noi resturile ,fara bani si fara bucurii.
nu fiti rai .Probabil ca atunci cind pierzi pe cineva drag, mai ales un fiu, sarbatorile iti incetoseaza mintea si ratiunea de sef trece pe locul 2.Dorinta de a face sarbatorile impreuna cu cei dragi te face sa iti pierzi cumpatul atunci cind cei dragi nu mai sunt toti.Si asta te face sa te implici in alte lucruri ca sa nu mai ai timp de viata persoanala,sa treci mai usor peste ceea ce inseamna sarbatori.Probabil ca exista un momnent in viata in care unii pot spune-asa cum mie imi lipseste ceva de ce ceilalti sa aiba totul?Probabil ca exista monente in care suferinta ia locul ratiuniisi poti vedea reactii anormale la persoane de la care aveai asteptari mari si nu intelegi ce se intimpla.Noi ,fata de alti avem o bucurie imensa de sarbatori-avem copii linga noi si cu prima si fara prima .
S-a anunţat oficial la Tr-Severin!!! Un NU hotărât primelor, al treisprezecelea, orelor suplimentare. Nu sunt bani!!! Sănătate şi muuultă fericire celor care au făcut situaţia asta...
clanta multa la conducerea care nu a fost in stare sa se lupte pentru prema ca aia de la armata.partea nasoala ca la man se vor face reechipari si retehnologizari deci bani multi de halit ca si loganele de 70 000 euro.
Trimiteți un comentariu