Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 12 noiembrie 2008

Ziua: Ucis în numele tatălui

Cotidianul Ziua preia comunicatul de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Ucis in numele tatalui

Ziua - miercuri, 12 noiembrie 2008

Fiul unui supraveghetor de la Penitenciarul Tulcea a fost omorat cu cruzime * Micutul, in varsta de sase ani, invelit in ziare si cartoane, a ars de viu * Traumatizat de aceasta drama, agentul sef Moldoveanu a murit in spital.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a reactionat la "circul media­tic" intreprins pe marginea asa zisului scandal ce a avut loc recent la Penitenciarul Braila. Prezentati ca victime, detinutii au agresat cinci gardieni, care au avut nevoie de opt zile de ingrijiri medi­cale. Doar doi detinuti au primit certificat care cons­tata urmele unor lovituri.

Drame care nu fac rating

Cazul TulceaIn vreme ce avocatul Paula Iacob si o serie de jurnalisti se cautau de dramele pe care le traverseaza infractorii din Penitenciarul Braila - interdictia de a avea alcool si telefoane mobile in celule - prezentam un caz cutremurator, avandu-i ca protagonisti pe cei "condamnati", prin meseria lor, sa-si petreaca viata alaturi de detinuti: gardienii. Carora nimeni nu le-a cerut o parere. Penitenciarul Tulcea, acum patru ani. Fiul agentului sef Mircea Moldoveanu, in varsta de sase ani, este rapit si sechestrat intr-o cladire parasita din orasul Tulcea. Micutul este batut, acoperit cu cartoane si plasticuri carora faptasul le-a dat foc, lasandu-l pe copil sa arda de viu. Criminalul a fost prins si la ora actuala se afla in puscarie. Dar, pana sa fie transferat la penitenciarul Poarta Alba, asasinul (Alexandru Morusean) a fost incarcerat in acelasi penitenciar unde lucra Moldoveanu, acesta fiind nevoit sa priveasca zilnic la ucigasul propriului copil. Cuvintele sunt de prisos. De la aceasta cumplita tragedie, agentul sef Moldoveanu a ramas cu o trauma ireversibila, sanatatea fiindu-i afectata. Internat in spitalul Judetean Tulcea, acesta a decedat vara aceasta, lasand in urma o fetita de doi ani fara tata, potrivit directorului Peni­tenciarului Tulcea, Ion Feodorof.

"Santaj mediatic"

Penitenciarul Braila, acum o saptamana: in urma unui incident cu un detinut, un agent supra­veghetor pe sectia de detinere, in varsta de 33 de ani, a facut infarct. In prezent se afla la terapie intensiva. Lista dramelor care nu fac rating ar putea umple pagini intregi. Istorii cu oameni simpli care au ales o meserie ingrata sunt destule.

Revenind la "scandalul" din Penitenciarul Braila, FSANP considera ca, in cautarea unei stiri (nici macar) de senzatie, mass-media a dat verdicte. "Prezumtia de nevinovatie a functionarilor publici implicati intr-un accident deloc spectacalor a fost suspendata", considera presedintele FSANP, Alin Popescu. O perchezitie la care s-au descoperit obiecte interzise, un grup de detinuti furiosi pentru ca au fost descoperiti, o grupa de interventie care a actionat si s-au putut lua masurile legale. Iata in esenta, datele problemei. Este cunoscut ca detinutii isi produc autoagresiuni in situatiile cand incalca legea pentru a santaja personalul penitenciarelor. Mai nou, arata Alin Popescu, "santajul devine mediatic". "Nu a fost de ajuns ca au incalcat legea incercand sa introduca in penitenciar alcool si telefoane mobile. Nu a fost de ajuns ca au injurat, au insultat si au agresat personalul peniten­ciarului. Si-au implicat familiile intr-un santaj mediatic. Jurnalistii, care altfel se pretind corecti, au pus in scena un adevarat circ. Din scenariu au facut parte convorbiri in direct cu detinuti care aveau ilegal telefonul mobil, invitati cu opinii ferme si declaratii tendentioase, familii care repetau obsesiv povestea asa zisei maltratari", a spus presedintele FSANP. Aceasta inainte ca organismele abilitate sa-si spuna punctul de vedere. Nimeni nu se intreaba in ce conditii muncesc, sau de cate ori viata, integritatea corporala, demnitatea sau avutul le-au fost puse in pericol agentilor din penitenciare. "Un agent, de multe ori singur pe o sectie de detinere cu peste trei sute de detinuti, isi risca zilnic viata. Printre detinuti agresivi si in­ventivi, care se mai si libereaza cu ganduri de razbunare, agentul e insusi sistemul juridic care a luat libertatea, si tinta principala a unei agresivitati, deseori fizica", a declarat presedin­tele FSANP. Numai in anul 2008, pana in prezent, au fost inregistrate peste 42 de ca­zuri de agresiuni fizice asupra personalului din penitenciare.

Meciul detinuti-gardieni: 5 la 2

Mai mult de jumatate din membrii grupei de interventie (cinci agenti) au certificat medico-legal prin care primesc opt zile de ingrijiri medicale in urma incidentului de la Penitenciarul Braila. Doar doi dintre cei cinci detinuti implicati au primit certificat medico-legal care constata urmele unor lovituri. "Cu toate acestea Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a constatat ca s-au depasit limitele legale impuse de necesitatea imobilizarii.

ANP au vazut doar imaginile fundurilor inrosite prezentate insistent in presa. Asa, a fost dat verdictul, care preliminar sau nu, este expresia unei superficialitati nepermise", considera FSANP. (sursa: link)

12 comentarii:

Anonim spunea...

TRIST DAR ADEVARAT ..ADEVARATELE DRAME PETRECUTE IN RANDURILE GARDIENILOR INTERESEAZA PREA PUTIN PE PREA MARETII SEFI ..DREPTURILE SI GRIJA FATA DE ppl SUNT MULT PREA MARI ...FOARTE TRIST ...DACA DINTR-O ALTERCATIE DE GENUL ACESTA AR MURII UN GARDIAN CE S-AR INTAMPLA?PROBABIL CA SE VA AJUNGE LACONCLUZIA CA ppl ERA IN LEGITIMA APARARE...ALO ..D-LOR DIRECTORI TREZITI-VA ..APARATI-VA OAMENII NU VA MAI BALBAITI IN FATA PRESEI...PACAT .. ca traim asa vremuri....

Anonim spunea...

Cu tristete in suflet nu ma pot abtine sa nu am un comentariu usor tendentios insa ,spre dezamagirea mea,constat ca daca s-ar fi pus problema sa pateasca ceva un ofiter sau familia sa A.N.P.-ul ar fi fost mult mai furios si ar fi avut o atitudine vehementa fata de eveniment!Constat ca daca e vorba de un simplu agent atunci nu conteaza drama prin care trece acesta,ne prefacem ca ne pare rau,dam un anunt umanitar prin unitati si ,gata ,ne-am facut datoria!Putem bifa drama la evenimente rezolvate cu profesionalism de bunul si maretul ANP!Unde sunteti d-le Bala,ce atitudine aveti acum?Ce urmari are acest caz pt.dumneavoastra ?Sau sunteti prea preocupat sa va consultati cu "Consiliul batrinilor"?

Anonim spunea...

Nu reiese din drama agentului din Tulcea, asa cum e povestita de Ziua, cum ca rapitorul era un fost detinut. Care e adevarul? E important!

Anonim spunea...

Stiu cazul. Era un recidivist care trecuse pe la Braila.

Anonim spunea...

Ai ceva informatii mai concrete? Un articol ceva?

Anonim spunea...

Catalin Haldan ... spune ceva numele ? Daca DA, atunci asta asteptam si noi. SA MAI MOARA CATIVA PE TEREN CA SA SE TREZEASCA SI POLITICUL CA SITUATIA E MAI GRAVA DECAT PARE !.... Replica populara spune sadic > Lut in fundul lui, s-altu/n locul lui. Asa e la noi : esti bun cat esti sanatos si nu ai foi de boala ... apoi nu te mai baga in seama NIMENI. Nu tu decoratii nu tu comunicate de presa REALE . Nimic. Punct. Atat a insemnat viata ta pentru ANP ( Anularea Nonsalanta a Personalitatii ). Oare cine bate la usa? O fi ala fratele lui ala de i-am luat ieri mobilu la perchezitie ? Va salut ! ( Caut toporul sa ma apar. )

Anonim spunea...

multi din pacate nu inteleg munca de supraveghere si mai ales periculozitatea ei. multora le spuneam ca trebuie sa fii pregatit ca fiecare apel sa fie ultimul. un psiholog a zis ca-s nebun. la citi le zic treaba asta - din afara sistemului - raspund ca ce lucrezi in afganistan? dar ei nu stiu ca fiecare apel la care intri poate fi ultimul pentru ca nu stii niciodata ce are detinutul in cap, ce veste a mai primit de acasa, sau cine stie cum i se pare ca te-ai uitat la el. nu dramatizez dar supravegherea e o munca periculoasa si multi nu sint constienti de asta.sanatate sa fie ca cearta vad ca se face mai ceva ca productia agricola. a fost un an bun pentru cearta anu asta.

Anonim spunea...

Din pacate trebuie sa-i dau dreptate anonimului de la ora 12:11,lucram cu persoane care au tulburari de comportament si personalitate,persoane cu discernamint diminuat,multi dintre ppl-i au afectiuni psihice grave si multi dintre ei nu au fost niciodata consultati de un psihiatru,nu li s-a stabilit un diagnostic,nu li se administreaza tratament,multi dintre cei condamnati cu art.113CP refuza tratamentul psihiatric,noi nu avem cum sa-i obligam sa-l ia,in concluzie orice apel poate fi ultimul si fiecare dimineata in care ne conducem copii la scoala poate fi cea dinaintea inscrierii copilului pe lista disparutilor,cunosc cazuri de fosti ppl-i care dupa liberare au fost la parintii unui salariat la tara unde domiciliaza parintii si au strigat tot felul de amenintari si injurii la adresa fiului,ce vina au bietii batrini ca fiul lucreaza acolo?!

Anonim spunea...

Frate, in loc sa ne plangem de mila si sa ne tanguim de ce a picat ANP-ul de papagal in fata presei, aratand cu degetul parul din ochii altora, mai bine vedem paiul din ochii nostri. Chiar nu gasim niste profesionisti in comunicare publica?! Pentru ca este o problema evidenta la nivelul asta...

Anonim spunea...

socant cazul de la Tulcea de ce nu a fost prelucat in unitati,de ce nu a luat nimeni atitudine?

Anonim spunea...

ptr theo: mama a fost scuipata in piata de un fost detinut.cind am scris asta pe blog un alt coleg a spus ca cine stie ce a patit detinutul din vina mea sau cine stie cum a fost tratat.numai ca atunci cind iti faci serviciul si mai faci cite un raport de incident unui detinut mai potent se poate intoarce totul impotriva ta. unii se pare ca nu au avut parte de munca de supraveghere da isi dau cu parerea.

Anonim spunea...

Mult rau ne facem singuri,cadem in cursa dezbinarii si suntem usor de manipulat,am putea sa invatam multe de la colegii din politie,ei au reusit sa obtina modificari ale statului politistului care sa ii avantajeze,noi nu reusim sa obtinem aplicarea legilor care sunt darmite alte modificari pentru noi?!