Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Sfetnici şi strategici

Prima reuniune oficială a Consiliului Consultativ s-a consumat discret acum două zile. Simultan, Grupul de Management Strategic, care după nume ai zice că e funcţional şi că se lupta dibaci pentru reformarea penitenciarelor, s-a întrunit în formulă completă pentru a da bineţe comisiei nou înfiinţate. Întâlnirea oficială a durat vreo trei ore. Întâlnirea neoficială a durat ceva mai mult, dar n-a avut fastul cu care erau obişnuiţi proaspăt numiţii sfetnici. ANP ne informează sobru şi modest că:

"au participat actuali şi foşti lucrători din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, pe agenda reuniunii figurând: prezentarea Proiectului de Statut al Consiliului Consultativ şi elaborarea Planului de măsuri propriu al Grupului de Management Strategic al ANP, pe baza planurilor de măsuri regionale. (sursa: link)"

Tezele din noiembrie

Batranei

Statutul a fost prezentat şi discutat, ajungându-se la concluzia că anumite completări şi modificări se impun. Super-directorii, membri ai Grupului de Management Strategic al ANP, au fost atât de strategici că au lăsat planul de măsuri propriu pe altă dată.

Nici nu veniseră pregătiţi, dar nici n-au mai avut energie după efortul de a asculta discuţiile pensionăreşti, prioritare pe agenda reuniunii. Oricum, după experienţa planului de eficientizare a sistemului penitenciar, 90% ineficient în ciuda raportărilor multe şi dese, cui îi mai arde de tabele, viziuni, misiuni şi alte dangarale.

Pensionarii n-au reuşit să rupă gura târgului cu vreo idee nemaipomenită. 'Tezele din noiembrie' n-au apărut, fiind doar o întâlnire constitutivă. Sfaturile şi sprijinul o să urmeze. Altceva nu s-a mai întâmplat. Ăsta a fost evenimentu'. Doar atât. Un fel de club al pensionarilor de bine, cu invitaţi care să asculte poveşti din vremea comunismului penitenciar.

'Sfetnicii' la remorca 'strategicilor'

Partea haioasă e că acest Consiliu Consultativ e un moft care nu poate fi finanţat de către ANP. Este şi motivul pentru care evenimentul a avut pe agendă, chipurile, şi planu' lu peşte făcut de directorii din grupu' lu' Ragea. 'Strategicii' s-au cuplat cu 'sfătoşii' pentru că, tehnic şi contabiliceşte, nu sunt bani pentru finanţarea pensionarilor zglobii.

Cine şi cum va finanţa întâlnirile, deplasările şi, în general activitatea Consiliului Consultativ e greu de imaginat. Nu prea se poate, iar 'finanţările' pe curcani, uischeane şi chiolhane - din vremurile bune - nu mai sunt, se pare, suficiente.

Huston - Ghiculeasa, racheta progresului penitenciar are o problemă! Bătrâneii nu vor putea fi finanţaţi oficial, nici măcar pe legea voluntariatului. Nu cred că vor face muncă voluntară plătind din propria agoniseală cheltuielile prilejuite de această activitate, deşi, pentru cei mai mulţi, nu cred că ar fi o problemă. Pentru alţii, precum tov. Văduva, ar fi chiar un gest firesc, finanaţat eventual din vechile 'prime de încadrare'.

12 comentarii:

Anonim spunea...

"Cine va finanţa...?", nu "cine v-a finanţa...?"

Mihai Politeanu spunea...

vazut, corectat, multumim

Anonim spunea...

Vi se pare potrivită fotografia cu acei bătrâni respectabili, acum boemi? Unii dintre cei din consiliu au terorizat sistemul penitenciar, au fost tirani ai sistemului, stăpâni pe plantaţie şi acum par nişte moşuleţi de treabă care povestesc pe o bancă. Hmmm...

Anonim spunea...

Domnule Musat, ai fost tare de tot când ai scris articolul precedent. Vulgar, dar nu nepotrivit. Cineva ţi-a reproşat că n-ai luat atitudine. Aceea era atitudinea ta. Poate cea mai deşteaptă şi mai adecvată momentului.

Anonim spunea...

Salut Prutene. Bine ai revenit.

Anonim spunea...

Sunt o gramada de batrani respectabili la vedere care n-ar vrea sa se stie ce-au facut in tinerete.

Anonim spunea...

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 12 noiembrie a.c., prin Ordonanta de Urgenta, modificarea si completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului.
Aceste modificari si completari aduse legislatiei au ca scop intarirea autoritatii politistilor aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, oferindu-le acestora un grad mai ridicat de securitate si protectie.
"Au fost aduse modificari si completari in scopul intaririi autoritati politistilor aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, oferindu-le un grad mai ridicat de securitate si protectie” a declarat Cristian David, ministrul de Interne.
Actul normativ prevede asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri pentru politistii, care in exercitarea atributiilor de serviciu, se gasesc in situatii neprevazute care le afecteaza viata sau bunurile profesionale. „Acestia vor avea confortul necesar sa stie ca orice vatamare sau distrugere va fi acoperita prin aceasta forma de asigurari”, a mai declarat ministrul David.
O alta noutate o reprezinta prevederea conform careia politistii actionati in instanta pentru fapte savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu vor beneficia de suportarea de catre unitate a sumelor necesare asigurarii asistentei juridice. Structurile de politie interne vor dispune asigurarea si oferirea asistentei juridice gratuite. "Nu trebuie, in acelasi timp, nici sa incurajam sau sa protejam abuzurile, dar nici sa lasam politistii la discretia unor abuzuri care s-ar indrepta impotriva lor ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu, descurajand si afectand autoritatea acestora,”, a mai tinut sa precizeze Ministrul.
Potrivit noilor prevederi, politistii actionati in instanta trebuie sa informeze, in scris si imediat, structura de resurse umane din unitatea din care fac parte despre dobandirea calitatii de invinuit sau inculpat, precum si despre masurile procesuale penale dispuse ori hotararile penale dispuse ori pronuntate impotriva lor. Astfel se vor putea decide fie masuri de sanctionare ori de acordare de asistenta juridica gratuita politistului in cauza.
De asemenea, perioada pe care politistii, in situatii temeinic justificate, pot fi pusi la dispozitia unitatii, a fost prelungita de la 3 luni la 6 luni, timp in care acestia vor beneficia de drepturile banesti avute, cu exceptia indemnizatiei de comanda, dupa caz.
O alta completare se refera la echivalarea functiilor de conducere din organizatia sindicala cu functii prevazute in legislatia pentru salarizarea politistilor in vederea stabilirii salariului de baza care se ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie ca politist. Aceasta completare a fost adoptata ca urmare a dobandirii calitatii de partener de dialog social cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative a unor organizatii sindicale considerate prin hotarari judecatoresti drept reprezentative.Atentie onor sindicate de puscarii macar copiati politia ,armata daca nu puteti intelectualiceste vorbind sa impuneti masuri coerente pentru ca viata lucratorului din puscariile romanesti sa fie mai buna.Nu putem ,decat, sa ne bazam la ora actula decat pe miscarea sindicala ,conducerea ANP are dupa cum vedeti nostalgia trecutului , cu pumnul in gura,inghilozat in percepte dictatoriale.

Anonim spunea...

Aşa e. Sunt chiar şi torţionari care acum îşi plimbă copiii liniştiţi prin parcuri. Totuşi, oamenii care i-au ţinut în teroare pe ceilalţi, de obicei îmbătrânesc în rele şi devin nişte acrituri. Nu în toate cazurile celor din consiliu se aplică eticheta, dar de la cei mai mulţi putem, eventual, să învăţăm cum să îmbătrânim şi noi urât. Din păcate, ştim prea bine s-o facem. Am vrea să vină nişte bătrâni frumoşi, cu frunţile senine şi cu minţile înţelepţite de vreme. Ştiţi vreun astfel de bătrân dintre foştii penitenciarişti? Eu nu spun că n-ar fi. Întreb doar. Ştiţi?

Anonim spunea...

Da,eu stiu.....de prin anii '50-'70......stiu un fost director de penitenciar,care ajunsese in ultimul hal de saracie,cu o pensie care nu-i ajungea,un batranel care mai venea din cand in cand pe la penitenciar sa mai ia si el o bucata de carne mai ieftina,un batranel pe care ai fi stat o vesnicie sa-l asculti depanand amintiri despre 'puscarie",un batranel chiar cu fruntea senina,rumen in obraji precum Mos Craciun,cu o privire blanda,un batranel pe care il primeau cei care stiau ca a fost candva ce a fost,desi nu prinsesera vremea lui,caci erau prea tineri,poate chiar copii.Dar il primeau cu placere si cu o mila plina de jena,de jena ca au in fata un om respectabil care a condus candva o puscarie si care astazi e un nimeni uitat de lume.....
Nu,cei din imagine nu-mi inspira ideea de "respectabili"....asociind cu acest Consiliu Consultativ,imi insira ideea unor fosile parvenite,care stau si-si toaca averile supte de pe la puscarii pe spinarea umililor angajati....

Si vreau sa spun sincer aici si prima intrebare care m-a sagetat cand am citit despre acest Consiliu: cui mama ma-sii i-a fatat mintea sa infiinteze acest Consiliu?

Scuze de expresie,dar....

Anonim spunea...

Bravo 15.11 ora 09:51 foarte bine spus,moderatori de blog poate faceti un articol,avem multe de invatat de la politie cu totii palmasi si pretorieni.

Anonim spunea...

Aducem la cunoştinţa acelor bătrîni că ANP-ul de când nu mai sunt ei acordă drepturile pensionarilor după cum doresc ei în termenul prevăzut de lege. Legea oface di. Bala cu doi sfetnici. Aducem acest lucru şi în atenţia organelor abilitate. Deşi au avut bani alocaţi îmbuibaţii cu sute de milioane "se împrumută" de la pensionari

Anonim spunea...

Bala nu da drepturile pensionarilor. Competeata sa nu-i da voie sa respecte legea. Ma intreb daca Celmare este capabil sa conduca economicul. El este specialist in tuneluri dar numai peste 50 metri.