Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 17 noiembrie 2008

Se mişcă ceva pe la Educaţie?

E binecunoscut de acum faptul că în vară a fost elaborat Planul de măsuri pentru eficientizarea sistemului penitenciar 2008-2009. S-au stabilit sarcini, activităţi, termene de realizare şi responsabili pentru fiecare sector de activitate.
.
Educaţia şi Asistenţa Psihosocială în planul de eficientizare

Educaţia şi Asistenţa Psihosocială, se regăseşte în cadrul obiectivului general: Îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. La acest capitol sunt stabilite 4 sarcini:
  1. stabilirea unei strategii unitare de reinserţie socială,
  2. diversificarea activităţilor educative,
  3. dezvoltarea unui cadru comun privind educaţia şi asistenţa psihosocială şi
  4. utilizarea persoanelor private de libertate ca forţă de muncă.

Conform planului realizarea acestor sarcini presupune activităţi precum:

  • elaborarea unei strategii de reinserţie socială;
  • introducerea voluntariatului pentru deţinuţi în beneficiul unor categorii sociale defavorizate sau instituţii sociale de protecţie;
  • elaborarea unui ghid de programe operaţionale;
  • elaborarea şi implementarea unor proceduri comune centrelor de reeducare;
  • implementarea unui program informatizat de monitorizare socio-educativă a persoanelor private de libertate;
  • identificarea de oportunităţi pentru munca în interesul locului de deţinere.

Cam astea sunt planurile, cum stăm în realitate?

Voluntariatul şi oportunităţi pentru munca în interesul locului de deţinere. Deşi munca, plătită sau voluntară, este un aspect esenţial în educaţia persoanelor private de libertate, cu atâtea sarcini şi hârtii care trebuie duse la capăt de către lucrătorii de la educaţie şi asistenţă psihosocială, aceasta cade undeva în ultimul plan. Există un serviciu care se ocupă de munca deţinuţilor şi care are printre obligaţii găsirea de beneficiari sau parteneri care să-i folosească pe aceştia la muncă, aducând în acest fel venituri unităţii. Prea puţin sunt implicaţi educatorii în găsirea de oportunităţi pentru munca în interesul locului de deţinere, mai mult se regăsesc în selecţionarea deţinuţilor la muncă.

Program informatizat. Deja circulă prin unităţi un program de monitorizare a activităţilor de educaţie şi intervenţie psihosocială a deţinuţilor care are o mulţime de lacune dar, a fost un început. În unele penitenciare este utilizat, în altele a fost abandonat şi în cele mai multe probabil nici nu se ştie de el. În ce programe este inclus un deţinut, perioada în care a participat la acestea, la ce penitenciar a fost inclus în activităţi, sunt câteva din aspectele acestui program informatizat care, dacă va fi pus la punct şi eventual va fi integrant în programul de evidenţă a deţinuţilor, atunci ar fi de un real folos.

Ghidul de programe. Toate aceste activităţi au ca termen de realizare iunie 2009 cu excepţia elaborării ghidului de programe care ar trebui finalizat până în martie anul viitor. În luna octombrie au fost distribuite în câteva unităţi penitenciare exemplare ale ghidurilor programelor pentru persoanele cu antecedente în toxicomanie (Jilava, Ploieşti şi Poarta Albă), persoane agresive (Timişoara, Satu Mare şi Bistriţa), persoane vârstnice (Brăila, Arad şi Vaslui), persoane care au săvârşit agresiuni sexuale (Gherla, Iaşi şi Galaţi), persoane cu risc de suicid (Arad, Baia Mare şi Oradea) şi persoane cu afecţiuni psihice (Rahova, Galaţi şi Penitenciarul Spital Poarta Albă). Toate aceste programe au fost realizate de specialiştii din ANP şi din unităţile penitenciare şi sunt monitorizate de cei din Serviciul Asistenţă Psihosocială din ANP.

Strategia de reinserţie socială

Zilele trecute s-a alcătuit un grup de lucru care să evalueze situaţia existentă pe baza căreia, până în iunie 2009, aşa cum arătam mai sus, se va elabora o strategie de reinserţie socială.

Din grup fac parte educatori (Colibaşi, Tulcea, Timişoara, Penitenciar Spital Colibaşi), asistenţi sociali (Iaşi, Craiova şi Baia Mare), psihologi (Centrul de Reeducare Buziaş), preoţi (SNPAP Tg. Ocna şi Miercurea Ciuc), şefi servicii (Gherla şi Baia Mare), directori adjuncţi (Arad, Botoşani, Colibaşi, Codlea şi Jilava), directori (Târgşor, Buziaş, Centru de ReeducareTârgu Ocna) şi Bejan Cătălin. În total 21 de oameni care vor avea obligaţia de a pune degetul pe rana acestui domeniu de activitate. Vor avea responsabilitatea de a identifica toate problemele cu care se confruntă lucrătorii din educaţie şi asistenţă psihosocială şi de a găsi soluţii realiste pentru a împinge lucrurile mai departe.

Pentru că unii întocmesc Dosare de educaţie şi asistenţă psihosocială deţinuţilor nou depuşi, alţii nu; unii le trimit în transfer împreună cu deţinutul, alţii nu; unii le înregistrează, alţii nu; unii le completează, alţii nu; unii anexează Procesul-verbal de instructaj împotriva electrocutării, alţii nu; unii întocmesc Fişa opis, alţii nu. Unii urmează procedurile din manual, alţii nu; unii încă mai fac serviciu sâmbătă şi duminică, alţii nu; unii întocmesc tabele cu deţinuţii care participă la activităţi în club, alţii nu; unii şcolarizează deţinuţi cu grad sporit de risc, alţii nu.

Acestea ar fi doar câteva probleme pe care grupul de lucru amintit ar trebui să le aibă în vedere. Ca şi procedurile comune pentru centrele de reeducare (aşa cum ar fi necesare şi cele pentru penitenciarele spital). Cu siguranţă voi ştiţi mai multe şi ar fi extraordinar dacă le-aţi aduce la cunoştinţa celor din grup pentru a avea în vedere cât mai multe la întâlnirea ce nu s-a fixat încă dar cu siguranţă va avea loc curând. Dacă ne implicăm cu toţii în a ne aduna problemele care ne fac atâtea greutăţi şi şansele de a scăpa de ele sau cel puţin de a şti cum să le gestionăm, vor creşte.

Sigur că existenţa Strategiei de reinserţie socială nu va fi o garanţie a reuşitei pentru că sunt şi în prezent instrumente de lucru unice pentru unităţile penitenciare dar nu toţi le aplică (Dosarul de educaţie şi asistenţă psihosocială, Manualul de proceduri, Fişa postului etc.). Pe de altă parte, este foarte posibil ca strategia în sine să nu fie una de succes sau să nu fie timp de implementare având în vedere că şi alte strategii sau planuri, bune sau bunicele, au fost înlăturate imediat ce capii ANP-ului au fost schimbaţi. Deşi unii vor spune că nu toţi componenţii grupului de lucru sunt avizaţi, iar Bejan cu atât mai puţin, să le acordăm totuşi puţin credit şi mai mult ajutor. Cine ştie? Poate de data asta e cu noroc.

47 comentarii:

Anonim spunea...

E bine ca pleaca Adormitei de la Codlea la Bucuresti, ca e singurul drum pe care-l stie, ala pana pe sectie inca nu l-a invatat... poate doar sa mai care niste plase cu alimente la vizeta la domnii ppl cand mai vine in control unul sau altul.

Anonim spunea...

Nu se va schimba nimic dupa aceasta intalnire de taina. Se va mai face un "chef " de zile mari si cam atat ... PPl- ii care ies " la scoala " sunt numai " zdrentze " care ies la combinatii si daca vad ca nu le tine abandoneaza scoala , educatorii vor scoate iarasi ppl-ii in club sa deseneze un copac si gata , educatorii vor avea "de completat dosare " si gata , majoru ' de pe sectie are o multime de activitati si nu mai are nici chef si nici timp sa scoata ppl-ii la club . Si in concluzie ramane cum am stabilit . Cat despre zicala " atatea puscarii ,atatea obiceiurii " , va ramane valabila si peste o suta de ani.

Anonim spunea...

ar fi bina sa se stabileasca o treaba si sa se aplice unitar. obligatoriu.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu echipa de lucru care va vizita penitenciarele. Este un lucru semnalat de mine de foarte mult timp, dar oare cum au fost selecţionaţi cei din echipă? Este haos în aplicarea procedurilor de lucru.
Ce ne facem cu aviditatea celor care au prins funcţii de conducere la nivelul serviciului şi chiar dacă nu îndeplinesc condiţiile legale au făcut şi fac demersuri pentru a rămîne pe poziţie?. Cunosc persoane care ocupă funcţii de director de intervenţie psiho. şi şef de serviciu tot psiho care au divorţat pentru a nu fi în conflict de interese. Oare nimeni nu vede şi acest aspect?
Când se face şi o verificare în acest sens?

Anonim spunea...

să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;

Anonim spunea...

Am compus un comentariu şi nu este postat. ce se întâmplă?

Anonim spunea...

Da' Bufnita si Cotofana nu vin? Ele nu pun tara la cale? Hai maaa...! De ce sinteti asa de raaai?

Anonim spunea...

Nu mai cred in comisii care sa rezolve problemele concrete cu care ne confruntam. Sper doar sa nu ne incurce mai mult activitatea. Daca vor sa ne imbunatateasca activitatea sa faca propuneri legislative care sa ne asigure o colaborare eficienta cu societatea civila. Deocamdata ne bazam pe modul propriu de a relationa, pe "cunosti pe cineva..." ca sa rezolvam probleme pentru care sistemul nu are raspunsuri. Iar daca ridici probleme de genul acesta esti imediat atacat si ingropat.
SEAP-ul este cenusareasa sistemului pentru ca de fapt nimeni nu crede in reintegrarea detinutilor intr-o societate haotica in care nici cei fara cazier nu se simt integrati. Iar cei care vor sa schimbe ceva sunt pusi la zid. Ce se va schimba? Nimic, poate ca va fi din ce in ce mai frig...

Anonim spunea...

Stiti ce e revoltator?

In acele comisii se vor afla, in calitate de subalterni(care trebuie sa ia lectii - dl Serpe, doamna Puscas si altii), oameni care au conceput toate documentele (program informatizat, ghid de programe, proceduri) si care mai aveau putin sa iasa la suprafata

Iar in calitate de sefi (dl Bejan) vor fi cei care vor culege roadele muncii acelor oameni

Anonim spunea...

Sa-l chemam si pe domnul Vaduva, cel din Consiliul Consultativ. Are experienta inclusiv in domeniul educativ.

Anonim spunea...

Esti naiv, anonimule? Tu nu stii cum ies oamenii la suprafata si cum se scufunda in sistem? Cei ca Bejan, Puscas, Serpe, Laiu s.a. ajung pe pile si se dau la fund cand apar alti pilosi.

Anonim spunea...

Am putea sa-l chemam si pe domnul Sterian. Si el a lucrat la reeducare. E la fel de bun ca si Bejan sau chiar mai bun.

Anonim spunea...

Pt anonim 22.42. Nu stiu daca Serpe si Puscas au venit pe pile sau nu, dar ei au incercat sa uniformizeze serviciul, sa stearga putin din imaginea de "cenusareasa", sa dea o directie, sa creeze ceva.

Anonim spunea...

Sunt convinsa ca sunt cei mai valorosi dintre pilosi si ca au transformat-o pe Cenusareasa in fetita cu chibrituri. O vezi cum tremura?

Anonim spunea...

Tot respectul pentru cei care au muncit la proceduri.Totuşi, există ceva care le lipseşte: referirea la resurse. Ar fi fost mai realiste dacă s-ar fi menţionat: "atunci când în unitate există un singur specialist (spre exemplu), se aplică doar procedura x" sau "procedura x se aplică doar în forma...". E unul dintre puţinele lipsuri ale procedurilor referitoare la socio. Insist să se ţină cont de această propunere. Îi felicit încă o dată pe cei care au contribuit la realizarea procedurilor.

Anonim spunea...

Nu mai avem chibrituri. Se stinge lumina de tot. Si visul fetitei cu chibrituri se stinge. Noapte buna!

Anonim spunea...

Şi ce frumos e Crăciunul în Danemarca, în Olanda şi în alte ţări. Acolo oamenii mai cred în educaţie, acolo psihologii, educatorii şi asistenţii sociali nu sunt birocraţi, ci specialişti. Fetiţa cu chibrituri mai are un singur băţ. Nu vă faceţi griji! A venit Bejan... Ce vă uitaţi aşa? Credeaţi că-i aduce un cozonac? A..., nu... i-a aduc o pungă cu aurolac. Ce credeaţi? Are etichetă spaniolă.

Anonim spunea...

Povestile lui Andersen sunt triste. Dar ni se potrivesc. Le meritam. Bejan a luat-o pe fetitacu chibrituri in brate. Nu stiu daca i-a oferit cozonacul din compasiune sau din interes. Voi ce ziceti?

Anonim spunea...

Bejan nu e omul cu cozonacul, dar poate o duce la un orfelinat.

Anonim spunea...

Eu cred că Bejan îi va fura fetiţei chibritul ca să-şi aprindă o ţigară europeană. Alta decât cea spaniolă. Aia e deja fumată.

Anonim spunea...

Si-a pus cineva intrebarea sau comisia de concurs a pus-o macar (intrebarea, evident)> Care a fost motivatia dlui Bejan de a candida pentru acest post? (o scrisoare de intentie, ceva?)

"De ce educatie? de ce acum? Daca nu eu - Bejan, atunci cine?"

Anonim spunea...

Eu cred că Bejan a aflat că fetiţa are nişte neamuri în străinătate şi l-a rugat pe unchiul Băla să-l deghizeze în tatăl sărac, dar grijuliu. Numai că domnului Bejan nu-i prea place cum miroase fetiţa. Prea a stat mult pe stradă, prea au alungat-o toţi, prea au urinat în colţul unde şi-a dus ea veacul, prea au batjocorit-o. Ei, asta e... Domnul Bejan, cât e el de domn, o ia în braţe şi se urcă în maşina ANP ca să stea la masa bogaţilor.

Anonim spunea...

Ştiţi de ce pleacă lumea de la socio? Pentru că e vreme de bejanie.

Anonim spunea...

cred ca bejan va reusi sa imprime o directie acolo unde de peste un an nu se intamola decat decizii aiuritoare. Cu specialisti gasiti de stan la focsani si aiurea s-a pierdut si ce se castigase. Mai stie cineva ceva despre educatie si asistenta? poate doar ca pretinsi specialisti au fost in suedia la cumparaturi pretinzand apoi ca au cuvantat despre minunata reintegrare din romania in limba lui shakespeare, pe care de fapt n-o cunosc? Cu impostori nu vom putea oferii servicii de calitate.

Anonim spunea...

Am si eu o intrebare. Pentru preoti , de la Ciuc e preotul catolic sau cel ortodox?

Anonim spunea...

Mai da ce mai povestitori sunteti! Se vede ca sunteti de pe la socio. Nu va epuizati fratilor. Incordati-va pe munca concreta lasati comentariile astea puierile de clasele I-IV. Ia poate gasiti si o similitudine intre socio, Bejan si ...Scfita Rosie , sa zicem. Hai spor la programe si completat dosare. Seriozitate si o sa fiti tratati ca atare, nu spoiala, nu canafi nu poiezele pe alocuri ca sa dea bine prin presa. Stima.

Anonim spunea...

Formăm echipe probabil în funcţie de cât îi cunoaşte pe membrii cel care a fost desemnat să formeze o astfel de echipă. Cred că în primul rând că trebuie să existe ,,buna intenţie" a coordonatorului în sensul îmbunătăţirii activităţii educative Indiferend dacă au o relaţie de concubinaj lucrătorii trebuie să-şi facă treaba altfel ar trebui să fie schimbaţi. Este logic că dacă directorul unităţii este bine intenţionat şi vrea binele unităţii atunci va evalua corect activitatea fiecăruia şi va lua măsuri. Este posibil ca persoanele care lucrează in acelaşi sector şi sunt soţ şi soţie să lucreze foarte bine împreună spre folosul unităţii. în concluzie consider că totul stă în capacitatea menegerială a directorilor şi mai cred că nu toată lumea poate fi mulţumită pentru că astfel societatea ar sta pe loc.

Anonim spunea...

Atata vreme cat ppl-ei inca se mai bat in camere pana la moarte sub privirea neputincioasa a supraveghetorilor(sau indiferenta?), cat inca aceste incidente sau tragedii se musamalizeaza pt ca x sau y care se face vinovat sa nu fie atins,cat inca in cluburi se incearca a se munci cu geamuri sparte si fara niciun mijloc(deoarece financiarul nu are bani...), cat sefii plini de imputerniciri stau in birouri si se bazeaza pe "sifoanele" lor, prezentand interes doar pentru hartii si controalele de la centru, atata timp cat oamenii pusi in fruntea trebii nu percep adevarata dimensiune a educatiei ci doar un trai linistit si fara a fi incomod pentru altii, atata timp cat procedurile vor fi puse in aplicare fara a tine seama de specificul unui loc de detentie, probleme, realitati, ....ei, bine nimic nu se misca la educatie in sensul profund al cuvantului!Ci doar de forma!Spectacolul trebuie sa continue si cu Bejan in rol de papusar!

Vladimir spunea...

preotul Ludovic Laszlo va participa la intalnire

Anonim spunea...

Intreb asistentii sociali care muncesc cu ppl : cum va ajuta procedurile in cazurile concrete, v-au schimbat sau imbunatatit in vreun fel modul de interventie? E mult spus metodologie pentru ce a fost publicat anul acesta.

Anonim spunea...

Apreciez initiativa lui BEJAN, ar trebui si altii sa se gandeasca la asemenea grupuri de lucru, pana mai au specialisti pe diferite domenii, nu e rau ! BRAVO CATALIN ! Succese din ARDEAL ! Poate e o idee si pentru altii, pentur a fii unitari in toate ! E spre bine, chiar daca unii nu-l simpatizeaza, el va dovedi CA E BUN IN TOATE ! SUCCESE, in ciuda RIVALILOR !!

Anonim spunea...

Oameni rai ce sunteti! In grupul de lucru nu luati de la Iasi decat un amarat de asistent social? Nici macar un sef serviciu din doi, ca sa nu mai spun de adjunctul SEAP. S-au zburlit in pene cotofenele dupa asa palma primita pe obrazul lor gros, cand tocmai sunau din trambite ca le vrea ANP-ul.
Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai desteapta din tara? Cum ?! exista in sistem persoane mai capabile ?!
Ce ti-e si cu stima de sine, sau ma rog...cu oglinga asta "manglitoare".

Anonim spunea...

"...pentru a fi...", nu "...pentru a fii...".

Şi ar mai fi ceva, domnilor care vreţi să fim "unitari" în "cuget şi-n simţiri"... Grăbiţi-vă! S-ar putea să vă plece specialiştii. Sunt scârbiţi, bieţii. Iar domnul tău Bejan, cel "bun în toate", cel "multilateral dezvoltat", va rămâne doar cu "specialişti" agramaţi ca tine şi ca alţi pupincurişti.

Anonim spunea...

Ăştia de la ANP freacă menta ani de zile şi apoi scot cu forcepsul un set de proceduri şi toată lumea e pe spate. Ar trebui să le fim recunoscători toată viaţa.

Anonim spunea...

Prietene, eu ştiam că în Ardeal oamenii gândesc încet, dar bine. Tu, însă, nu prea pari a fi ardelean.

Anonim spunea...

Nu mai stiu ce am vrut ss scriu, dar nu ma badati in seama. Sunt doar un dobitoc si am vrut sa va enervez ca sa nu stea cumva lumea in loc. Am fost si raman un adevarat meneger, tipic pentru sistemul penetenciar romanesc.

Anonim spunea...

Bucuraţi-vă! Suntem "unitari". Nu mai există niciun specialist bun. Toţi suntem hârţogari. Toţi la fel.

Anonim spunea...

E bine să avem nişte practici cât de cât unitare. Procedurile sunt bune, dar aş vrea să se ţină cont de resurse. Nimeni nu mai îmbrăţişează această idee? Scrieţi în proceduri care dintre ele se aplică atunci când există un singur specialist sau doi - trei. Nu cred că este greu şi ar fi cu adevărat un pas înainte.

Anonim spunea...

Să vedem ce cuvinte a subliniat anonimul de la 21.14:

BEJAN. BRAVO CATALIN! ARDEAL! CA E BUN IN TOATE! SUCCESE RIVALILOR!! Ia uite ce gânduri ascunse avea individul.

Anonim spunea...

"pupincuristi"? A trecut pruteanu la paza?

Anonim spunea...

Bejan pus la PPA de SIPA, se dă în stambă la PPA, să bate cu deţinuţii, se desparte de familie, împrăştie icrele pe unde apucă, ia şi ceva bătăiţă de la soţu actualei, temporarei neveste, dar are moralitatea să vie la reeducare. Nesimţit de imoral şi el şi pretenu de l-a pus

Anonim spunea...

Super tare! Dupa ce ca personalul socio sta mai mult pe le convocari, in co, sau in plimbari in strainatate, acu se plimba prin tara si pe la Bucuresti. Nici nu au timp sa puna in practica ce au "invatat sau au vazut prin peregrinari".
Nu au personal, iar munca NU SE VEDE!
Vezi procentul de recidiva si violentele, infractiunile comise de ppl in penitenicare!
Mai lasati, domnilor, strategiile si procedurile si apucati-va serios de treaba, practic, cu ppl-ii, caci reeducarea este viitorul sistemului penitenciar!

Anonim spunea...

la educaţie i se mişcă doar lui Bejan că la cît de grosier este nu ştiu să mai poată face altceva. Nu pentru deţinuţi

Vladimir spunea...

saptamana aceasta s-a trimis in unitati o adresa prin care se cere tuturor sa-si intocmeasca propriile proceduri, cele din manual considerandu-se a fi generale.asadar, autonomie pentru fiecare.

Anonim spunea...

Sunt de acord cu autonomia, atata timp cat fiecare penitenciar are propriul specific. Dar proceduriel tocmai asta trebuie sa fie - generala - astfel incat nu cred ca e benefica o autonomie pe o procedura ce vizeaza, sa zicem scolarizarea.

Confundam termenii "autonomie" si "standardizare a domeniului". Autonomia poate sa inceapa dupa ce avem cu totii aceleasi instrumente. Autonomia apare in UTILIZAREA lor.

Vladimir spunea...

asta este o parere. si nu inseamna ca sunt de partea autonomiei in privinta procedurilor dar inteleg ca toate penitenciarele au particularitati.

exemplu: in unele penitenciare, de casatorie se ocupa sectorul vizite in timp ce in altele, asistentii sociali. si asta pentru ca sunt penitenciare cu 2-3 asistenti sociali si nu fac fata activitatilor directe cu detinutii iar directorul a hotarat ca de organizarea casatoriei se poate ocupa si un subofiter de la vizite.

exemplu: in unele penitenciare nu prea mai sunt sefi de sectie si atunci, pentru a nu se intarzia peste masura circuitul cererilor, directorul a hotarat ca putinii sefi de sectii care i-au mai ramas sa aiba ajutoare subofiteri ce primesc cererile de la detinuti,le inregistreaza, le plimba pe la sectoare s.a.m.d.

Anonim spunea...

De căsătorii se poate ocupa Bejan că el s-a ocupat de curând de alui. Alta că la reeducare trebuie să poţi să compari.