Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 10 noiembrie 2008

FSANP: Incidentul de la Brăila - şantaj mediatic

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a reacţionat şi în week-end exprimându-şi nemulţumirea faţă de reacţia precipitată a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, referitor la incidentul din 06.11.2008 de la Penitenciarul Brăila. Mâine vor organiza o conferinţă de presă, mai jos aveţi documentul de poziţie.

Santaj mediatic

Penitenciarul Tulcea, acum 4 ani: Fiul agentului M.M., supraveghetor pe sectia de detinere, a fost rapit de catre un fost detinut. In varsta de 6 ani, a platit cu viata pentru profesia tatalui. A fost invelit in ziare si cartoane si ars de viu. Acum câteva zile agentul M.M. a decedat, macinat de tragedia petrecuta.

Penitenciarul Braila, acum o saptamana: In urma unui incident cu un detinut, M.A., in varsta de 33 ani, agent supraveghetor pe sectia de detinere, a facut infarct. In prezent se afla la terapie intensiva.

Lista dramelor, care nu fac rating, ar putea continua. Istorii cu oameni simpli care au ales o meserie ingrata, sunt destule.site FSANP

Incidentul de la Braila – santaj mediatic

Acum cateva zile, in cautarea unei stiri de senzatie, mass-media a dat verdicte. Prezumtia de nevinovatie a functionarilor publici implicati intr-un incident deloc spectaculos a fost suspendata. O perchezitie la care s-au descoperit obiecte interzise, un grup de detinuti furiosi pentru ca au fost descoperiti. Grupa de interventie a actionat si s-au putut lua masurile legale.

Este cunoscut deja ca detinutii isi produc auto-agresiuni în situatiile cand incalca legea pentru a santaja personalul penitenciarelor. Mai nou insa, santajul devine mediatic. Nu a fost de ajuns ca au incalcat legea incercand sa introduca in penitenciar alcool si telefoane mobile. Nu a fost de ajuns ca au înjurat, au insultat si au agresat personalul penitenciarului. Si-au implicat familiile intr-un santaj mediatic. Jurnalistii, care altfel se pretind corecti, au pus in scena un adevarat circ. Din scenariu au facut parte convorbiri în direct cu detinuti care detineau ilegal telefonul mobil, invitati cu opinii ferme si declaratii tendentioase, familii care repetau obsesiv povestea asa zisei maltratari.

Inainte ca organismele abilitate sa-si spuna punctul de vedere, s-a dat deja un verdict public, de natura a supune oprobiului public si de a stigmatiza intregul personal din sistemul administratiei penitenciare. Nimeni nu se intreaba in ce conditii muncesc, sau de cate ori viata, integritatea corporala, demnitatea sau avutul le-au fost puse în pericol, in exercitarea atributiilor de serviciu. Sigur ca este un serviciu voluntar, dar asta nu înseamna ca riscurile pot fi bagatelizate. Un agent, de multe ori singur pe o sectie de detinere cu peste 300 de detinuti, isi risca zilnic viata. Printre detinuti, agresivi si inventivi, care se mai si libereaza cu ganduri de razbunare, agentul e insusi sistemul juridic care a luat libertatea, si tinta principala a unei agresivitati, deseori fizica.

Sunt notorii cazurile in care personalul de penitenciare sau familiile acestora au fost agresati. Numai în anul 2008, pana in prezent, au fost inregistrate peste 42 de cazuri de agresiuni fizice asupra personalului din penitenciare.

In conformitate cu prevederile art. 39, alin. 2 din Legea nr. 293/2004: “Conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau, dupa caz, a unitatilor din subordinea acesteia este obligata sa asigure personalului prevazut la alin. (1) protectie impotriva amenintarilor, violentelor si faptelor de ultraj carora le-ar putea fi victima in exercitarea functiei sau in legatura cu aceasta.” Asta e legea, în realitate suntem vinovatii de serviciu.

Jumatate din membrii grupei de interventie (5 agenti) au certificat medico-legal prin care primesc 5 – 8 zile de ingrijiri medicale in urma incidentului de joi, 06.11.2008. Doar doi dintre cei 5 detinuti implicati au primit certificat medico-legal care constata urmele unor lovituri. Cu toate acestea Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a constatat ca s-au depasit limitele legale impuse de necesitatea imobilizarii. Reprezentantii ANP au vazut doar imaginile fundurilor inrosite prezentate insistent în presa. Asa a fost dat verdictul, care preliminar sau nu, este expresia unei superficialitati nepermise. (sursa: www.fsanp.ro)

17 comentarii:

Anonim spunea...

Incredibil, nu stiam de cazul de la Tulcea. Ma trec toate transpiratiile cand ma gandesc prin ce-a trecut bietul om.

Anonim spunea...

Felicitări celor care au conceput documentul! Inteligent, de bun simţ, ţintit, de efect.

Anonim spunea...

FELICITARI FSANP si SNLAP !!!Ar fi necesar sa va uniti eforturile in continuare pentru sprijinirea si apararea drepturilor membrilor dumneavoastra de sindicat!!!! BRAVO !!!!

Anonim spunea...

Domnilor in Penitenciare este JALE,nu peste mult timp vom ajunge sa ne dea dispozitii infractorii(pleava societatii),datorita legilor proaste sau prost interpretate.Asistam la o mare tragedie,detinutii adreseaza injurii cadrelor ataca cadrele cu lama de ras (tip big) nu conteaza de grad s-au functie. Pentru ca sefilor nostri ori le este frica sa dea dispozitii ferme si sa actioneze regulamentar, ori le este frica sa nu-si piarda "CIOLANUL"

Anonim spunea...

Reprezentantii ANP au vazut doar imaginile fundurilor inrosite prezentate insistent în presa.

Cred ca ofiterul care a fost trimis de ANP, parca vestitul Movila, sa cerceteze incidentul si care a si orientat verdictul ANP, a si pupat fundurilor inrosite , doar doar i-or mai da un ciolan sefii din ANP macelarului din Comisia de Disciplina a ANP.

Anonim spunea...

Intr-o lume plina de abuzuri la orice pas avem nevoie de cineva care sa vegheze la respectarea legii,pentru aceasta au fost infiintate institutiile statului,institutii care au reguli stricte menite sa pastreze echilibrul in societate impunand respectarea legii . Ce ne facem atunci cand , chiar aceste institutii incalca aceste reguli si legi ? Democratiile altor state mult mai avansate decat noi au inventat niste organizatii nonguvernamentale (O.N.G.) care se ocupa chiar de aceste probleme, semnaland opiniei publice si celorlalte institutii de stat sau interstatale abuzurile de orice fel incercand astfel normalizarea relatiilor dintre institutiile de stat sau particulare cu oamenii cu care intra in contact.
Din fericire, acest model democratic s-a pus in practica si in Romania, O.N.G.-urile impunand ,prin actiunile intreprinse , respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor si respectarea Constitutiei.
Exista si cazuri in care, organizatiile nonguvernamentale sunt manipulate sau , din fel si fel de motive pot sa perceapa gresit realitatea aducand prejudicii grave unor institutii sau unor persoane care nu fac decat sa-si faca cat se poate de bine datoria.
La fel a fost si in cazul recent mediatizatului incident de la Penitenciarul Braila ,reactia O.N.G.- urilor a fost prompta dar,datorita faptului ca mass- media ,in goana ei dupa senzational , a prezentat cazul trunchiat fara sa verifice informatia din mai multe surse,a iesit ce-a iesit . S-au pronuntat cuvinte grave “tortura,abuzuri grave ,etc.”uitandu-se probabil in mod intentionat sa se spuna ca in asemenea cazuri, daca este necesar ,se poate folosi forta fizica pentru imobilizarea detinutilor agresivi si violenti ,care in mod intentionat savarseau unele abateri grave ,iar daca aceste abateri nu erau descoperite la timp de catre profesionistii care si-au facut datoria, puteau duce la producerea unor evenimente deosebit de grave . Din pacate, acele persoane implicate in incidentele de la Braila raman cu imaginea patata, simtind gustul amar al nedreptatii care l-i s-a facut vazand ca nici macar cei din aceeasi echipa (A.N.P.) nu-i apara ,speriati si intimidati de atitudinea agresiva a presei .
Cateva mii de angajati ai sistemului sunt profund indignati vazand ca inca o manipulare grosolana a reusit sa le pateze onoarea si vor actiona in continuare cu teama ,sub presiunea constanta creata de amenintarile venite din partea detinutilor sau a conducerii ,iar mai nou , si sub presiunea presei .
Felicitari inca o data sindicatelor si ,in special, FSANP, pentru reactia prompta in legatura cu acest incident .
Capul sus,dragi colegi si Dumnezeu sa ne ajute.

Anonim spunea...

bai fratilor ce sa mai zicem? uite cam ajuns so vedem si pasta. ai nostrii sa ne acuze alaturi de formatiunile de gay care cica apara drepturile minoritatilor, inclusiv detinuti. orice fapta la limita legii sa spunem cu ce se lasa? ghici/ cu o PEDEAPSA desigur, pt. cine? pt. cei care muncesc. cum? cum sunt invatati, conform reformei desantate, scriptica, si cu ce au la indemina: bastoane rupte, cu miinile goale de cele mai multe ori caci incidentul te prinde pe loc, cu scuturi si casti de plastic din brichete, si care sunt luate doar ca cele de la 23 august vechi. asta este, am ajuns ca iobagii din trecut, calcati in picioare, scuipati, suduiti, blestemati, uriti de toti, meniti sa ne impingem prin mocirla muncilor moderne, injositi, biruiti in credite, si cei mai rau...INGHESUINDUNE CITE 7-8-10 PE UN POST DIN PENITENCIARE.NE LIPSESTE PRAGMATISMUL ACTIUNILOR, DAR NU NE LIPSESC CAPUSELE, LIMBA DE LEMN VAD CA A AJUNS LA RANG DE INTERDIALOG MULTICOMUNITARORGANIZATIONAL. FELICITARI, ORICUM PUTINE LUCRURI AU MAI RAMAS DE CARE SA VA BATETI JOC. SE VA TERMINA ODATA>

Anonim spunea...

frati gardieni de pretutindeni. nu va mai dati cu balsam pe rani ! casta burcilor si celor asemeni lui jubileaza...auziti aici comentariu de fost comandant de penitenciar de maxima siguranta:
"Oameni buni,traim vremuri apocaliptice!
Cei care au ,,remis agentiei" acest COMUNICAT,
au doar o singura calitate/dreptate:
sunt OBEDIENTII lui dumitrascu,
plutonierului/militian/ajuns/DGAdj la A.N.P.,
cel care sub obladuirea mamicutii sale macovei,
a reitrodus BATAIA in puscariile romanesti!
(sa aiba dupa ALEGERI,inca o paine alba,
celebrele ong-uri, care acum tac,tac de 4 ani!!!)"
nea burcu si cei asemeni lui care mai fac ceva capital politic din problemele sistemului,sunt cei care din nou exploateaza o rana inca vie. halal sa va fie si sa aveti parte de gandurile mereu "bune".
P.S. Nea Burcu este mare catindat in colegiul unu PRM, Mehedinti monser...la asa valoare mare viitor...!

Anonim spunea...

frate, nu fii pagan! ai dat-o ca vine Burcu junior la evidenta detinuti la severin! nu-i bai, ca in maxim 10 saptamani, vor fii pierdute toate dosarele! burcii stiu de ce!

Anonim spunea...

În afara blogului nu ne bagă nimeni în saamă.Am văzut unsingur program politic al PDL care ne cuprinde şi pe noi cu creşteri de salariu . Ân proiectul lor de salarizare ne aşează pe un loc bun. În rest nimic nou

Anonim spunea...

Colegul de la Tulcea a aflat linistea cea de veci dar a ramas o vaduva care mai are un copil de crescut,cine le va da acestora ajutor material si asistenta psihologica pentru a depasi traumele psihice prin care au trecut?

Anonim spunea...

De ce ne este frica de ONG-uri? De unde teama asta necontrolata? De la faptul ca OMUL (lucratorul)stie ca nimeni nu ii tine partea, nu ii ia apararea daca ajunge in instanta. Chiar si colegii rad unii de altii daca ajung in instanta.Un papagal de la DO se zburleste si toti de la director la pazist tremura. De ce? Ucidem detinuti? Le luam pachetele? Nu primesc drepturile? Ba da. Multe s-au schimbat. Atunci de unde frica? Nu inteleg. Las alti colegi sa ma lumineze. _Margyneanu_

Anonim spunea...

Vedeti ce face presa? Va ganditi ce este in sufletul celui care este imobilizat pe o targa plin de sange dupa un accident iar un nimeni ii baga microfonul in gura doar doar o iesi un reportaj? Presa ne poate fi noua de folos. Sa vorbim pe acest blog pana maine. Nimic nu se va rezolva. Ramanem cu comentarii si cu nervi ca vorbim in vant.Dati-l pe X sau Y care nu va place la ziaristi sa vedeti cum se schimba ceva. De ce? Pentru ca unii chiar tin cont de ce se scrie sau apare la TV.

Anonim spunea...

Buna seara dragi coleci !

Cei de la Braila trebuie sa fie tare fericiti ca nu au un "camarad" asa cum este la Galati, "camarad" care le dicteaza, la propriu, reclamatiile p.p.l.-ilor.

Si mai este si "psiholog", ia ghici cine este "d-le" Virgolici Mihai?

Anonim spunea...

Din pacate ONG ne conduc destinele noastre ca lucratori in penitenciare, dar am o singura intrebare pt domni,doamnele de la ONG: Cite persoane fosti detinuti eliberati de curind au calcat pragul ONG dvs. si i-ati intimpinat cu bratele deschise ??? Stiu caz cind un fost detinut a mers la un astfel de ONG si au chemat Politia pt ca a devenit recalcitrant ca nu au vrut sa il ajute cum ii promise cind era inchis.

Anonim spunea...

Ce dracu mai aveti cu BURCU? Acum nu mai este bun. Cand era director il laudati. Tot asa il laudati acum si pe NAZARE in fata, ca in spate tot circotasi. Imi este scirba si cred ca pina la urma sumteti foarte complexati. Va umiliti si va gudurati ca javrele. Vin primele!! SUCCES si aveti grija dupa ce o sa incercati sa va saturati: NU UITATI CE STITI VOI MAI BINE, SA IL DEVORATI, SA NU SCAPE NEMURDARIT!

Anonim spunea...

Reguli pentru postare
...
•să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;
•să nu conţină amenințări sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care postează pe blog;
...
11.11.2008 23:29:00, cred ca se incadreaza.
ASA CA VASILE TATA, COMENTEAZA PE BLOGUL TAU (unde nimeni nu poate posta) SI LASA-NE, LASA-NE!