Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 7 noiembrie 2008

Fratele Cel Mare e cu ochii pe tine

Dublugânditul e unul din conceptele cheie ale romanului politic „Nineteen Eighty Four” (scris în 1948!) de George Orwell. Acesta anticipa tulburător de exact polarizarea lumii în perioada „războiului rece” după cel de al doilea război mondial. Oceania (societate în care guvernează un sistem opresiv totalitarist şi spaţiul social de desfăşurare a acţiunii romanului), este izolata de Euroasia şi Estasia celelalte doua mari puteri, despre care "prolii" nu trebuie sa stie foarte multe.

Poate părea forţată comparaţia cu sistemul penitenicar românesc, dar faptul că cele „trei lumi”, ANP-ul, sindicatele şi blogul sunt antrenate în monologuri paralele zilnice, despre aceleaşi subiecte, fără a se găsi soluţii viabile pentru „prolii – lucrători” ai acestui sistem este un prim motiv să ne dorim în primul rând o introspecţie a noastră, a celor ce jucăm roluri sociale, ca şefi, colegi sau subalterni în ANP, ca autori sau comentatori, mai mult sau mai puţin anonimi pe blog, ca apărători ai drepturilor salariale în sindicate.

În aceste zile discutam cu un coleg de blog despre frica oamenilor de a nu fi deconspiraţi pe blog. "Poliţia gândirii" ne avertizează că scriitorii de pe blog sunt leneşi, pierd timpul, sunt cârcotaşi, imorali, mincinoşi, aserviţi, manipulatori. Oamenii cinstiţi ai sistemului sunt muncitori, disciplinaţi, responsabili.

„Fratele Cel Mare e cu ochii pe tine” (sună ca dracu sloganul ăsta!). Ministerul Adevărului ne spune cine are dreptul să candideze şi să câştige concursurile. Ministerul Abundenţei ne spune ce politică salarială e corectă şi ce drepturi sunt „pe bune” şi ce drepturi sunt „băşcălie” în Lege.

Ministerul Iubirii ne spune că numai unii au voie să greşească fără să fie pedepsiţi. Iar Ministerul Păcii are voie să vadă orice document, oriunde, oricând, în orice penitenciar, trecând chiar şi peste Big Brother sau substituindu-se acestuia, în numele „minutelor de ură” la care suntem obligaţi să participăm pentru a venera principiile pe care se bazează acest sistem: bârfa, dezinformarea, frica, ameninţarea, ironia, mişto-ul, „dublugânditul”.

În Oceania lui Orwell, zilnic, la ora unsprezece, toţi prolii îşi abandonează activităţile curente, pentru a participa la „Cele două minute de ură colectivă”. Pe un tele-ecran imens amplasat în fiecare încăpere apare imaginea duşmanului notoriu al Oceaniei, iar cei care asistă sunt antrenaţi prin contagiune mentală (Gustave le Bon – Psihologia multimilor) înspre sentimente de ură, frică, revoltă. Vi se pare cunoscut?

Iar toate acestea se fac prin „nouvorba - newspeak” – limba de lemn a sistemului.

13 comentarii:

Anonim spunea...

;) Deci, nu are legătură cu Ionel Cel Mare? Sau, pe undeva se leagă?

Anonim spunea...

ce s-a discutat ieri la minunata intalnire ? cea cu MJ, ANP si Sindicate! Nu trebuia sa fie postat un articol despre asta? La prima ora , vreau sa zic! Vrem prea multe, nu? S-a cam transformat blogul in apa de ploaie! Nici o minune nu tine mai mult de 3 zile!

Huginn spunea...

O sa aveţi o informare pe această temă. Minunea ţine de 9 luni :), aşa că nu vă grabiţi cu concluziile.

In altă ordine de idei, am mai spus, nu scriem la ordin. Dacă Penifest nu vă satisface ca sursă de informare sunteţi liber sa apelati la altele mai consistente.

Anonim spunea...

Articolul e extraordinar... pentru cine-l intelege. Anonimul de la 07.44 nu intelege. Nu poate sau nu vrea, nici nu mai conteaza.

Anonim spunea...

Ati instaurat-prin modul dvs. de a actiona- o regula, aceea de a posta pe blog informatia cat mai calda! Dvs. acum va ofuscati, dar pentru a tine stacheta acestui blog sus este bine sa continuati asa cum ati facut pana mai ieri! Ne e numai parerea mea ca blogul a scazut in audienta, s-a cam blegit! Dar cred ca si voi ati ajuns la concluzia ca nu puteti nici voi mai mult, in sensul ca nu aveti voi putere de decizie! Asta e! Nu sariti ca arsi, pt. ca noi va dam suturi pentru a merge inainte, pentru a nu ne uita!

Huginn spunea...

pentru anonim 07.11.2008 07:44:00

Cifrele de audienta va contrazic. Blogul face 1000 de cititori pe zi. E destul de bine pentru un blog atât de nişat. Problema e că vi se pare ca trebuie să ne "daţi suturi". Nu e cazul. Nu ca n-am merita periodic. Dar, ne străduim să ne facem treaba voluntar şi, de multe ori, împotriva curentului.

În afara de asta, era un motiv pentru care nu am scris despre întâlnire la prima ora. Am scris pe la 09.00. Aşteptam comunicatul ANP/MJ. Destul de cald, cred. :)

Anonim spunea...

Subscriu la cele spuse de anonimul de la 08.43. Articolul este foarte bun pentru cine il intelege. Romanul "1984" al lui George Orwell este in continuare actual chiar daca razboiul rece s-a terminat. Pentru prisonworker... trebuie sa stii ca mai sunt inca oameni destui, culmea, in sistemul penitenciar, care inteleg acest gen de articole.

Anonim spunea...

Adevarat ma simt ca si cind as fi fost modelul dupa care s-a inspirat Orwel,bineinteles ca nu eram nascut in anii 40,in acest moment sunt cu un ochi inlacrimat si al doilea ride,cel care ride felicita autorul articolului,demn de un premiu de jurnalism;cel care plinge o face pentru noi lucratorii sitemului penitenciar pentru ca oricit de optimisti am fi din firea noastra realitatea zilei de azi ne face depresivi.

Anonim spunea...

Bine ai revenit, Lucrătorule! Ai stat tu ce ai stat, dar n-ai lenevit, ci ti-ai pus ideile la dospit, ai plămădit bine şi uite ce pâine faină ne-ai servit. Frumos ai scris! Da' ce-am păţit? Parcă trebuia să te critic... Ei, uite ca acum nu pot. Asta e. Poate data viitoare. Sau poate mai târziu, când o să viziteze din nou spiritul critic.

Anonim spunea...

Cineva aducea in discutie despre experimentul Pitesti,mi se pare incredibil ca teroarea impusa de Turcanu elitelor romanesti in anii 1947 se produce astazi de unii sefi ANP , ajunsi acolo cum au ajuns,si care acum isi platesc politele prin unitatile in care si-au plimbat tristele figuri, impotriva celor nu cred si nu au crezut in ei

Anonim spunea...

DOMNII MEI!ADEVARUL E RELATIV!DEPINDE CINE IL SPUNE!nu se va sti niciodata,cine e filozof si cine este prost,atat timp cat cei doi tac!ANPvsSNLP.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la ora 23.19: "Non idem est si duo dicunt idem" (e si o poezie scrisa de Eminescu cu acest titlu)

Nu adevarul e relativ, ci modul in care percepem noi adevarul!

Depinde de autoritata emitatorului de mesaj si de vulnerabilitatea recetorului felul in care e perceput ADEVARUL! Dar el nu e relativ niciodata! Intelepciunea noastra e relativa.

Anonim spunea...

HEY! E relativ!Fiecare are adevarul lui.Timpul curge,iar adevarul tau se misca,curge o data cu el...Cunoastem in parte,niciodata intregul...pentru ca si intregul ala se misca...