Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 4 octombrie 2008

Soare sau vânt?

Uneori suntem toxici unii pentru alţii.

Cei mai mulţi dintre lucrătorii de penitenciare lucrează în colective care nu funcţionează nici pe departe perfect, şi duc cu ei acasă problemele şi grijile de la serviciu. O zi în care sarcinile nu se mai termină, şeful te ceartă din nimic, iar colegii nu te „slăbesc” din priviri, pândind orice greşeală, e o catastrofă. Iar dacă zilele astea se repetă, una după alta…

Ce se întâmplă cu problemele noastre? Sunt stocate, pe măsură ce trece timpul, mai degrabă decât sunt rezolvate. Ne ascundem problemele, departe de vedere.

Problemele ignorate se acumulează şi uneori reapar mai urâte decât au fost. Îndesăm şi îndesăm totul într-o geantă… Venim dimineaţa la serviciu extenuaţi emoţional pentru că am tot târât după noi teribila povară. Uneori nu reuşim să închidem uşile după noi pentru că nu încap „genţile”.

Ce probleme are lucrătorul de penitenciar? Depinde de nivelul lui în ierarhie: dacă este director (şi nu magistrat) trebuie să asigure bani pentru medicamente, hrană, transport, utilităţi etc.; dacă este director adjunct, trebuie să semneze mape grase, să-şi îndrume subordonaţii, să-i controleze şi altele; dacă este şef serviciu sau de birou, mai dă câteva dispoziţii dar mai şi întocmeşte materiale, redactează adrese, face programe ş.a.m.d.; dacă este un simplu executant, lista este nesfârşită: munceşte direct cu deţinutul, înregistrează hârtii, face planificări şi pontaje etc.

În acest noian de atribuţii, sarcini, activităţi, relaţiile interpersonale sunt esenţiale dar nu toţi sunt conştienţi de asta, aspect foarte uşor de observat din situaţiile întâlnite de fiecare dintre noi: şeful secţiei preferă să dea „ordin” supraveghetorului pentru a-i aduce un deţinut la raport în loc să îl roage; psihologul sau educatorul cer pe un ton superior agentului să ducă deţinuţii la club deşi ar putea la fel de bine să îi vorbească amical; medicul preferă să se facă nevăzut când are un caz deosebit la uşă, rămânând ca asistentul medical să calmeze pacientul turbulent; ce să mai spunem de director?! El nu salută, nu mulţumeşte, nu roagă…

Ce învaţă cei tineri de la ceilalţi? De la început prind „şmecheriile”, învaţă tot felul de trucuri pentru a-şi face viaţa mai uşoară cu riscul de a le-o face altora mai grea. Indisciplina, inconsecvenţa, blazarea sunt ceea ce văd la şefii lor şi, de multe ori, mentor le este un deţinut versat. Deţinutul le poate spune cine „are trecere” şi cine nu, de cine să se teamă sau pe cine să evite dintre şefii de tură, care domnişoară sau doamnă este serioasă sau dimpotrivă. Poate oferi adrese şi numere de telefon importante.

Ce se poate face? Unii văd toate astea şi se prefac că totul e normal. Sunt indiferenţi şi chiar se simt bine dacă nu intervin, pretinzând la rândul lor să nu fie deranjaţi. Alţii, dimpotrivă. Se înfurie, strigă, trântesc şi se simt datori să ia o poziţie fermă, dură faţă de neregulile observate. Sesizează comisia de disciplină, târăsc în faţa directorului vinovatul, urlă în gura mare, arată cu degetul, judecă.

Sunt două extreme şi fiecare dintre noi am întâlnit genul acesta de oameni şi avem astfel de colegi. Dar de blândeţe a auzit cineva? De obicei nu considerăm blândeţea ca o sursă de putere dar o astfel de sensibilitate presupune să ne reglăm realmente la frecvenţa celorlalţi. Înseamnă că nu suntem aspri, duri, că nu folosim forţa, mai ales dacă celălalt este vulnerabil.


Se spune că „vorba dulce mult aduce” şi cine nu a întâlnit măcar o dată în viaţă o persoană bună, blândă, înţeleaptă? Vă amintiţi cum v-aţi simţit în prezenţa ei? Ce efecte are asupra noastră o vorbă spusă pe un ton blând, o dojană însoţită de o bătaie uşoară pe umeri, o observaţie făcută la ureche?

O altă pildă spune: „critica se face în şoaptă şi lauda în gura mare”. Vă amintiţi când v-aţi lăudat ultima oară un coleg? Când i-aţi apreciat eforturile? Aţi avut curajul vreodată să vă solidarizaţi cu un coleg care a greşit şi să îi pretindeţi şefului să îl trateze cu respect? Aţi făcut un sacrificiu, cât de mic, pentru unul din colegii voştri?

Dacă aţi făcut toate astea, sunteţi puternici. Deşi este greu de crezut că blândeţea presupune forţă, vă aduc în atenţie fabula soarelui şi a vântului care s-au luat la întrecere pentru a vedea care este mai puternic, încercând să scoată haina de pe un om. Vântul a suflat cu putere dar bărbatul strângea şi mai tare haina pe lângă corp, încăpăţânându-se să o păstreze. Soarele şi-a trimis razele cu blândeţe spre omul care, în aerul cald, şi-a scos haina, a pus-o pe umăr şi şi-a continuat drumul.

21 comentarii:

Anonim spunea...

Bun articol,oare o sa-l citeasca si cei de la Gherla

Anonim spunea...

Toti trebuie sa-l citim si, mai ales, sa invatam cate ceva din el. Si, cel mai important, sa intelegem ca este vorba de noi. Da, da, de noi, si nu doar de noi cei pozitivi, ci si de noi cei negativi. Cu alte cuvinte, daca citesc acest articol, am tendinta sa dau din cap si sa spun ca e adevarat si ca si mie mi se intampla sa fiu soare, dar primesc vant (nu ca vantul n-ar fi bun, uneori o adiere e aur curat). Nimeni nu se vede ca fiind personajul negativ, desi fiecare dintre noi suntem si aceste personaje. Raul din sistem e raul meu, al dvs., al dumnealor etc. Prin urmare, dragi colegi, sa ne facem curatenie in suflete, ca apoi nu ne va mai veni sa ne balacarim. Cu blandete si cu bine!

Anonim spunea...

Am fost foarte atent la fond si scapat din vedere forma, vorba unui mai vechi prieten, "Prutean de puscarie". Voiam sa spun ca e vorba "despre" noi, nu "de" noi, "despre noi, cei negativi".

Anonim spunea...

Bun articolul dar consider ca treaba cu blindetea care dovedeste forta sau putere este valabila intre persoane situate pe acelasi nivel ierarhic sau cu cei inferiori,in fata celor superiori trebuie sa manifesti putere in a sustine punctul de vedere propriu si in a impune ceea ce este mai bine pentru compartimentul,biroul pe care il conduci,cu blindetea vei fi in permanenta dominat de cei mai puternici si altii isi vor impune punctul de vedere in compartimentul tau,in special daca compartimentul tau nu este paza,sa nici nu mai vorbim daca tu seful de compartiment esti femeie atunci cu blindetea niciodata nu vei obtine nimic alceva decit ca vei fi dominata si condusa de altii impreuna cu compartimentul pe care tu ar trebui sa-l conduci si pentru care raspunzi.In unitatea noastra la Arad am avut medic sef pina in 2007 o femeie care nu se lasa dominata de cei de la paza,toata unitatea de la salariari la ppl o numeau nebuna,orice reclamatie care viza medicalul avea pomenit numele ei si atunci cind evenimentele s-au petrecut cind ea lipsea din unitate;in 2007 s-a pensionat a venit in locul ei o femeie medic din afara sistemului,tinara,bine pregatita profesional care trateaza pe toata lumea angajati si ppl cu blindete,totul este bine pina la capitolul condus compartimentul medical,cu blindetea este in permanenta dominata de sefii barbati de la paza care practica doua tipuri de atitudini:1 ii impun deciziile lor fara sa o consulte,ea femeie si venita din exterior nu este suficient de puternica sa se impuna intr-un sistem atit de misogin ca al nostru;2 trateaza direct cu un barbat medic in penitenciar ca si cind el ar fi medic sef si nu ea,ii submineaza autoritatea in toate nodurile posibile atit in fata noastra a asistentilor cit si in fata ppl-ilor!In plus nu stiu din ce cauza cei de la paza manifesta multa rautate vizavi de medical la noi in unitate,sa fie oare faptul ca noi avem alte perspective profesionale decit ei?,sa fie faptul ca noi si daca plecam din sistem tot medici sau asistenti raminem,ei in marea lor majoritate nu vor putea sa-si valorifice titlurile cistigate pe la universitati mai mult pe baza gradului decit pe baza studiului?Din observatiile mele personale am concluzionat ca de obicei tuna si fulgera cei care sunt mai putin profesionisti,cu cit m-a impresionat mai puternic pregatirea profesionala a cuiva cu atit mai politicos,amabil,blind dar ferm in opinii, s-a dovedit a fi respectiva persoana.Aceasta atitudine tine doar in mediul academic la noi inca reminiscentele militarizarii sunt prea puternice si un sef care nu este capabil sa dea din cind in cind cu pumnul in masa nu este apreciat,bolile romanilor ca natie sunt exacerbate in sistem penitenciar:aici se birfeste mai mult decit in toata tara,se practica misoginismul si mai mult etc.

Anonim spunea...

Umbla vorba prin targ ca grupul parlamentar PD-L nu a fost de acord cu modificarea L 293/2004...

http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=4523

Anonim spunea...

Si se pare ca nu prea au fost de acord...

Anonim spunea...

PL-x nr. 249/2008
Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor

30.09.2008 plenul Camerei Deputaţilor nu reuseste sa adopte proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă
proiectul se va rediscuta în sesiunea următoare pornind de la forma cu care Camera a fost sesizată iniţial
rezultat vot pentru=150, contra=1, abtineri=49 (prezenti=200)
consultaţi stenograma şedinţei

Anonim spunea...

Domnule Vladimir, bun articolul,dar ca tot vorbiti de detinuti nu vi se pare firesc ca cei care lucreaza cu ei nemijlocit sa aibe si cele mai mari venituri, sporuri si salarii vorbesc de agentla agent si ofiter la ofiter, cum se face ca intr-o unitate cu 300-350 angajati doar 20-30 sa lucreze cu detinutii,si acestia sa fie platiti mai prost ca cei de la birouri care nu vad detinutii cu lunile?

Vladimir spunea...

Sunt sigur ca cei de la evidenta sau secretariat nu au salarii mai mari decat agentii de pe sectii decat daca ii comparam pe cei care au salarii de merit sau spor de 50% cu cei care nu au. Mai mult, agentii supraveghetori au spor de noapte iar unii chiar un spor de 75% (TBC) daca lucreaza in anumite conditii.
Un ofiter de la formare profesionala nu are un salariu mai mare decat un educator.
Cu toate astea, din punctul meu de vedere, aveti perfecta dreptate. Cadrele care muncesc direct cu detinutii ar trebui salarizati mult mai bine. Risca mai mult.

Anonim spunea...

"Cadrele (...) ar trebui salarizate", nu "salarizati". Ti-a scapat. Nu-i bai.

Vladimir spunea...

ma gandeam in acelasi timp sa scriu angajati. asa e, nu-i bai.

Anonim spunea...

Cred a fi bland e prea mult pentru tipul; de munca pe care il prestam, e suficient sa fim corecti si buni profesionisti, si sa acceptam ca a gresi e omeneste si deja vom schimba cu mult relatiile pe care le avem. Pe de alta parte, poti sa te intelegi ft bine cu cei din jur intr-un sistem care e ft bine pus la punct, dar cum la noi trebuie pt orice problema sa devii creativ pt a gasi o solutie, sa manipulezi, sa te invarti e sigur ca apar disensiuni si adversitati. Iar sefii inca nu constientizeaza ca de cele mai multe ori psihicul subordonatilor depinde de profesionalismul si etica sefului...

Anonim spunea...

Asa e, Vladimir. Ma gandeam eu ca te-ai gandit la angajati. Imi place cum scrii. Succes!

Anonim spunea...

Am visat urat, sau chiar s-a postat un articol despre sfatul batranilor la trup (nu si la minte in unele cazuri) de pe langa ANP?

Huginn spunea...

Nu. Nu ati visat. E adevarat.

Anonim spunea...

Un articol parca pe sufletul meu.Invidia,,pretorienilor,,ca un,,plebeu,,îi poate ajunge cu salariul,face sa apara discriminari in acordarea sporurilor,a salariilor de merit de tip.50%si A38.In timp ce birourile beneficiaza de toate sporurile posibile,ca de au,,BAZA LEGALA,,(in contextul in care nu le contabilizeaza nimeni cate tigari s-au cafele,,SAVUREZA,,zilnic),lor,,plebeilor,,-ei care suporta toate mojiciile ppl zi de zi-,li se arunca in fata CD-ul cu lozinca,,NU AVEM BAZA LEGALA,,.Asta in timp ce O /399 stipuleaza clar ce drepturi are si ,,PLEBIMEA,,,dar de comisia si unitatea,,SUNT OBLIGATE,,sa desfasoare anumite activitati,iar dumnealor le ignora,,CU BUNA STIINTA,,Oare cat timp sa mai treaca si sa inteleaga,ei ,,pretorienii,,ca datorita lor,,plebeilor,,sunt mentinuti in scaune si functii,isi atribuie unele merite si se lauda cu anumite realizari????
Pentru ei ,,plebeii,,casa ,masa,sunt soarele,vantul,ploaia,gerul,in timp ce pentru ei,,pretorienii,,sunt BIROURI CALDE DOTATE CU AER CONDITIONAT,(SI TOTI AU SPOR DE NOXE)ceai cald ,sa nu faca,,GALCI,,,in timp ce multi,,plebei,,sunt mai capabili decatdumnealor.(ex.,,PLEBEUL,,de la Craiova care a luat la Institutul de Magistratura,tinut 8ani pe gard,iar ,,slugoii,,la USURICA.

Anonim spunea...

html

Anonim spunea...

ba

Anonim spunea...

sti ca a fugit un hot

Anonim spunea...

in loc sa ne corectam greselile gramaticale- oricum se intelege mesajul - mai bine am fi mai uniti. nu credeti?

Anonim spunea...

Uniti, dar nu inculti.