Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 3 octombrie 2008

News alert: Comisia pentru cetătenie, decimată

Mama mea provine dintr-o familie de români bucovineni, bunicul meu fiind director de şcoală românească, iar bunica învăţătoare, în Cernăuţi, după alipirea Bucovinei la Regat. Întreaga familie din partea mamei s-a refugiat în ţară după ocuparea teritoriilor româneşti de către trupele ruseşti, în august 1940, stabilindu-se în zona Rădăuţilor.

De aceea am avut întotdeauna o înţelegere directă, specială, a modului cum gândesc şi cum simt românii rămaşi după cel de-al doilea război mondial în afara graniţelor. Asta m-a ajutat, când eram ministru al Justiţiei, să iau măsurile necesare pentru ca românii din afara graniţelor să-şi poată redobândi cetăţenia fără a fi umiliţi de legi proaste, proceduri greoaie şi funcţionari indolenţi....dixit Tudor Chiuariu.

În ciuda mărturiei pline de sensibilitate a domnului Chiuariu, cârcotasul meu coleg, Huggin, spunea pe 16 septembrie că sefii Direcţiei Cetăţenie, Dan Sfârnă et co, îşi vor pierde în curând funcţiile.

Ei bine, prin ordin al ministrului Justitiei 2534/C/1.10.2008, membrii Comisiei pentru cetătenie au fost măturati din functii (cu exceptia a două persoane: Lucian Păun si Raluca Spoeală), fiind acuzaţi că au încălcat legislaţia şi procedurile privind cetăţenia, abuzând astfel de funcţiile deţinute. Se pare că originile bucovinene ale domnului Chiuariu au ajutat câteva persoane să obtină cetătenia română... cu oleacă de spagă, of course.

Mai multe despre Direcţia Cetăţenie:

8 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo,domnule ministru Predoiu...era timpul sa o faceti...le ajunge cata spaga si-au tras intr-un an Sfarna si ai lui.Casa in Bucuresti,masina noua cu banul jos...etc...Acum la puscarie cu ei...

Anonim spunea...

Stimata Familie,

" a decima" - inseamna a inlatura intr-un grup, unul la fiecare zece membri ...

daca din toata comisia au ramas doi, ma tem ca termenul este improriu folosit.

No offence.

Mihai Politeanu spunea...

Ave, Caesar, da' spui prostii. Romana nu e identica cu latina, iar etimologia nu e echivalenta cu definitia cuvantului.

Anonim spunea...

dezamagit de atitudinea ta, orgolioasa familie... ("spui prostii") ...

sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, si limbii Romane ce ramine al ei...
puteai sa spui ca folosesti nu denotatia ci conotatia cuvintului...

en fin...

da! vb prostii ...

dar nu cred in familii care ractioneaza in acest fel



http://dexonline.ro/search.php?cuv=decima

DECIMÁ2, decimez, vb. I. Tranz. 1. (În Roma antică şi evul mediu) A pedepsi o unitate militară, executând pe fiecare al zecelea soldat. 2. (Despre războaie, epidemii etc.) A omorî oameni în număr mare. – Din fr. décimer, lat. decimare.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de dante, 12 Jul 2004 | Greşeală de tipar

DECIMÁ vb. 1. (înv.) a zeciui, (fig.) a secera. (Epidemia a ~ oamenii.) 2. v. masacra.
Sursa: Sinonime |

Mihai Politeanu spunea...

Scuze, daca a sunat jignitor. N-a fost intentia mea. Am vrut doar sa folosesc un limbaj informal. Dar, my mistake!!! Scuze din nou!

Anonim spunea...

Bravo!

Un conflict de idei solutionat in mod aproape elegant facandu-se apel la argumente. Din pacate doar unul...

Anonim spunea...

Pro-activa si rapida Familie,

Accept corectia de atitudine,
felicitari!

Scrieti, Baieti, Numai scrieti!
( Heliade, dar nu numai...)

Ca le ziceti bine, atita vreme cit reusiti sa tulburati atitea murdare smarcuri, prea multa vreme acceptate cu resemnarea celui ce nu poate face prea mult de unul singur...
ma bucur sicer ca un blog ca si acesta coaguleaza opinii, reactii, dorinyte, sperante...

eu nu fac parte din sistem, nici nu il cunosc personal direct in nici un fel (nu am intrat niciodata intr-un penitenciar nici ca si vizitator),
dar, hotarit lucru,
prea multe mizerii si ndreptati ies din cind in cind de sub cortina intinsa cu atita incrincenare peste realitate, de catre cei din virful sistemului, dornici sa isi conserve privilegiile personale - nu mici deloc, dupa cite se mai aude din cind in cind.

daca tot vorbii de smircuri, ma duce gindul la Blaga... dar se pare ca nuferii sistemului, ce nasc din smircurile lui, sint exclusiv privilegiile virfurilor bine alese si incotzopenite pe functii ...

Mihai Politeanu spunea...

Multumim. Atat ptr acceptarea scuzelor, cat si ptr aprecierea blogului.