Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 19 octombrie 2008

Etichete pentru liniştea guvernării: golani, frustraţi şi alţi idealişti

Sub diverse forme şi destul de des folosită, expresia "nişte frustraţi", este echivalentul penitenciar, pentru foarte conoscutele deja, "măi animalule" sau "nişte golani". Etichete pentru liniştea guvernării.

Despre frustraţi şi golani

Inevitable_FrustrationAcum ceva timp am înţeles că a-i spune cuiva că e frustrat, nu e un semn de îngrijorare. O vreme am crezut că e vorba de o neînţelegere. În timp însă, am observat că e o reacţie aproape automată la cel mai mic semn de nemulţumire. Dacă întrebi de ce famiglia X s-a angajat în întregime la penitenciar, eşti un frustrat. Dacă ai pretenţia ca stimulentele să fie acordate corect, eşti deasemenea frustrat. Şi exemplele pot continua.

"Măi frustratule", aruncat sub diverse forme şi în multe ocazii, este echivalentul penitenciar, pentru foarte conoscutele "măi animalule" sau "nişte golani". Măi animalule s-a dovedit a fi chiar Radu Mazăre, viitor coleg de partid cu emitentul etichetei şi actual primar de Constanţa. 'Nişte golanii' din anii '90 sunt astăzi jurnalişti, oameni de afaceri, profesori univesitari sau oameni politici. Cei mai mulţi sunt oameni simpli, foşti idealişti, foşti curajoşi.

Frustrarea, doar o reacţie

Frustrarea e un răspuns emoţional generat de imposibilitatea atingerii unui obiectiv. Cu cât e mai important obiectivul, cu atât mai mare reacţia. Frustration LogoPrincipalele elemente ale procesului de frustrare, zice Wikipedia, sunt:

  • cauza sau situaţia frustrantă, în cazul nostru sistemul penitenciar;
  • starea psihică de frustrare, constând din trairi conflictuale, suferinţe cauzate de privaţiuni, anxietate etc.;
  • reactiile comportamentale şi în genere efectele frustrării.

Dintre reacţile frustrării se evidenţiză:

  • agresivitatea, care poate fi orientată asupra obiectului frustrării sau, prin comutare, asupra oricărui alt obiect;
  • regresiunea la modalitati inferioare de comportament;
  • depresia si reactiile de abandon. (sursa: link)

Bulina neagră

Eticheta de frustrat a fost, şi este folosită, cam ca bulina neagră de la grădiniţă. A fost aplicată sindicatelor, care s-au născut fără aprobare, în vremurile când sindicalizarea era o iniţiativă managerială. Cei care s-au încăpăţânat să le fie plătite orele suplimentare, să fie trataţi corect, să aibă condiţii de muncă mai bune, sau pur şi simplu "au avut ceva de comentat" au primit individual sau în grup aceeaşi etichetă.

Adică să fi frustrat e rău, şi nu e deloc o reacţie normală. Asta spun lipitorii de etichete şi de afişe. Cum să se plângă negrişorii? Înseamnă că au o problemă. Sunt frustraţi, şi asta trebuie să însemne ceva rău. Din acest motiv, a fi ţăran înstărit, chiabur deci, era o etichetă suficientă pe vremuri, iar 'golanii' l-au făcut pe Iliescu preşedinte cu un scor electoral de mic dictator din estul Europei, la "primele alegeri libere".

Probleme sunt, iar "frustraţii" nu sunt singurii care le văd. Cum se face totuşi că cei mai mulţi, oameni perfect echilibraţi şi fără dileme, nu spun nimic? Acceptă cu răbdare şefi proşti, condiţii de muncă proaste şi orice altceva le pune sistemul penitenciar în faţă. Poate că e exagerat, dar, având în vedere subiectul, cred că o atare comparaţie e utilă. Cele mai urâte dictaturi s-au bazat pe masa de 'yesmeni' care au legitimat orice prostie, dând bucuroşi din coada pe care ar fi trebuit s-o piardă de câteva mii de ani.

Frustrarea în istorie

frustration-page1Cândva, dacă tovarăşul Vasile avea o privire "duşmănoasă" şi "desfăşura activităţi contrarevoluţionare", era bun de puşcărie, iar liniştiţii aprobau adânc. Tovărăşul Văduva, în schimb, era un cadru de nădejde care informa la timp şi nu "precupeţea nici un efort", deci era bun şi ceilalţi tovarăşi îl considerau "de nădejde". Toate cele citate sunt expresii mult prea generale pentru a fi folosite ca atare, dar au fost şi sunt în egală măsură utile pentru că elimină nevoia de explicaţii.

Tovarăşul Vasile era un "element duşmănos" prin '88, un "golan" după '90, după care l-au ajuns bătrâneţile. Dacă tovarăşul Vasile ar fi fost unul dintre "oamenii de bine" şi ar fi avut un fiu, care s-a angajat după '90 la puşcărie, ar fi avut poate surpriza să afle că cetăţeanul fiu i-a călcat pe urme şi chiar l-a întrecut. "E un frustrat", vorbeşte liber şi nu înghite toate poveştile de televizor. Deci, deloc surprinzător, e foarte rău. Limba de lemn l-a lovit pe junior drept în reputaţie.

Tovarăşul Văduva, în schimb, şi-a făcut datoria înainte de '90 şi a trecut prin timp ca un învingător. Sigur că a făcut compromisuri, dar asta i-a asigurat un trai liniştit, mai târziu l-a făcut şef. A aflat şi el că cele 10 - 15 rubedenii care i-au călcat pe urme nu-l dezamăgesc. Nu sunt frustraţi, nici n-au motiv.

Dar, cineva ne îndeamnă în permanenţă: "Hai, lăsaţi trecutul! Morţii cu morţii, vii cu vii!". Adică mai lăsaţi trecutul tovarăşi, că noi ne-am domnit. Da? Chiar aşa?

Link-uti utile:

Etichete Technorati: ,,

29 comentarii:

Anonim spunea...

Trebuie mentionat ca

FRUSTRÁ, frustrez, vb. I. Tranz. A lipsi pe cineva (în special statul sau o instituţie a lui) de un drept sau de un bun; a păgubi; p.ext. a înşela. – Din fr. frustrer, lat. frustrari.
Sursa: DEX '98

O fi bine, o fi rau...

Anonim spunea...

Foarte bun articolul,reflecta cuda - realitate.

Anonim spunea...

dupa atatea informatii, stiri despre concursuri cred ca e bine venit acest artcol.

Anonim spunea...

Mai rau e ca multi folosesc cuvantul fara a sti ce inseamna.....devine gretos faptul,in situatiile astea....

Anonim spunea...

Sfîntul Mucenic Codrat din Nicomidia (+250), fiind îndemnat de împărat şi de dregători să fie “conciliant” cu rău-credincioşii păgîni şi să participe la jertfele lor, grăieşte: “Eu mă supun legilor Împăratului ceresc, şi nu poruncilor nebuneşti ale oamenilor care nu-l cunosc pe Dumnezeu. De aceea, şi Sfînta Scriptură ne îndeamnă să ne rugăm pentru ei [nu cu ei!], ca aceştia să se întoarcă şi să afle adevărul.” (Biserica şi Statul) Această mărturie arată: întîi, pînă unde merge supunerea faţă de mai marii Bisericii şi ai stăpînirilor lumeşti; apoi, faptul că nu toţi oamenii Îl cunosc pe adevăratul Dumnezeu propovăduit în Ortodoxie, printre aceştia numărîndu-se mulţi dintre creştinii ortodocşi ai vremurilor noastre.

Pe ierarhii şi preoţii ce vă amăgesc spre a vă cîştiga la “rugăciunile în comun” se cuvine a-i întreba: Oare catolicii de azi au lepădat eresurile părinţilor lor, rătăciri pentru care au ucis pe sfinţii şi mărturisitorii români ca Visarion, Sofronie şi Oprea? De ce în urma acestor “rugăciuni”, “fraţii” catolici şi protestanţi nu leapădă învăţăturile eretice întorcîndu-se la botezul apostolic? De ce noi ortodocşii suntem cei care trebuie de fiecare dată să călcăm peste învăţăturile Sfinţilor Părinţi pentru a nu sminti pe “fraţi”? Ce interese se află în spatele acestor mascarade “bisericeşti”? Se doreşte oare ca poporul să lepede adevărata credinţă pentru a se uni cu Noua Împărăţie a lui Antihrist?

Mulţi vor veni în numele Meu şi pe mulţi vor înşela. (Matei 24:5) Privitor la cele de mai sus Sf.Iacob Hozevitul (+1960) arată: “Vorbesc şi fraţii mincinoşi de sfînta şi preadulcea ortodoxie, de dragoste, de curăţie pentru fapta bună, de smerenie şi de virtute, şi ajută obştile creştineşti. Cît e de greu pentru ortodocşii cei curaţi şi simpli să înţeleagă pe cine au înaintea lor. Cît e de uşor să fie atraşi la ideile lor “filosofice” şi să-i creadă! Dacă răscoleşte cineva adînc în sufletele acestor oameni, va găsi nu dragostea cea fierbinte pentru Dumnezeu, ci închinarea unui idol care se numeşte OM.”

Anonim spunea...

mi-as permite sa fac, prin bunavointa proprietarului blogului, un scurt comentariu legat de cei doi tovarasi, vasile si vaduva...
plecam de la ideea ca primul nu a avut un fiu deci...nu ar fi putut decat sa spere ca daca ar fi avut i-ar fi calcat pe urme si ar fi fost un OM cinstit si liber in gandire. in schimb, tovarasul vaduva a avut si el, odata, doua fiice - cele mai grozave, cele mai mandre, cele mai minunate din lume. si pentru ca nici el nu a stiut sa faca altceva decat puscarie, nici ele nu aveau o perspectiva nicaeri mai stralucita decat..in sistemul penitenciar. si dupa ani de combinatii si smechereli din eminente muncitoare pe la combinate sau pe unde or mai fi lucrat, le-*a "angajat" la dgp. dar vedeti voi, cat tine respectul pentru tovarasul vaduva...pana s-a pensionat! pentru ca, desi plasate in sistemul penitenciar ca si navetele spatiale in infinit, a venit si vremea lor sa-si dovedeasca utilitatea la administratie. din pacate nu am vazut prea multe pentru ca una dintre fiice a fost clasata medical, pensionata sau care o fi fost forma de trecere in rezerva de la sipa iar cealalta, mare sefa pe la sipa, pe la cabinet, a ajuns sa implineasca toate blestemele care erau adresate candva tovarasului vaduva: sa nu aiba noroc in viata! si asa si este: o viata de familie dezastruoasa, o cariera sfarsita prematur si pe usa din dos, si in plus si probleme la "mansarda"."Pretul" adevarat al carierei pe care tovarasul vaduva si-a cladit-o candva l-au platit cu varf si indesat fiicele dansului. Cat de adevarat este ca zicala populara care spune ca pentru pacatele parintilor platesc copii, nu?
morala care s-ar desprinde din aceasta poveste, este, parerea mea, ca trecand prin viata, prin viata noastra, nu ar trebui sa ne fie indiferent modul in care tratam oamenii din jurul nostru, nu ar trebui sa fim indiferenti la ceea ce se intampla in jurul nostru si mai mult de atat, gandurilor noastre, visurilor noastre, sperantelor noastre ar trebui sa le dam forma si consistenta prin fapte!

Anonim spunea...

Pt anonim de la 9.13- THE BEST-nu credeam ca pot citi ceva atat de sincer si firesc,intr-o zi de sfanta duminica.
Trecand la cele lumesti munca pt unii in penitenciare s-ar rezuma la :- frecarea mentei, miscarea browniana, timpul trece - leafa merge...o filosofie veche , de care nu cred ca o sa scapam curand - "las'ca merge si asa" sau moartea bunului simt -de multe ori suntem neintrecuti in a ne da cu stangul in dreptul. -lipsa spiritului civic - multi se ghideaza dupa principiul de ce sa fac un lucru bine, cand pot sa il fac prost?? Ca urmare,MULTE lucrurilor sunt facute PROST - obstinatia - respingerea schimbarii , schimbari care fie vorba intre noi sau facut in ultimii 4-5 ani prost,pe baza pilelor politice Mai puneti si voi ca mai sunt,are balta ...peste.Si, pan' la urma ,sunt ...tot felul de oameni si caractere dificile.

Anonim spunea...

In totalitate de acord cu anonimul de la 09:07:00.....si multi sunt pe functii si ne conduc...ar trebuii sa puna mana pe Dex inainte de a deschide gura...

Anonim spunea...

Buna ziua stimati colegi!
Am o nelamurire in legatura cu un coleg de sistem care, autoexcluzindu-se din colectivul de la Galati, acorda "consultatii" anumitor detinuti, le da ideei, le raporteaza(la propriu) despre bunul mers al unitatii iar pe sectiile unde nu are acces poarta "corespondenta" cu acestia.
Sa fie un semn al frustrarii? Ce parere de "specialist" aveti d-le Virgolici, pentru ca sunteti psiholog, de ce s-a ajuns sa nu mai fiti nici salutat de catre colegi? Sunt niste frustrati cu totii, nu?
Deja "gheata s-a spart" iar cei care stiu mai multe au inceput sa "sopteasca" pe ici, pe colo si se va ajunge, foarte curind, sa se curete mizeria cu care d-l Virgolici Mihai - psiholog - a aruncat in tot personalul de la Galati.

Anonim spunea...

Frumos ai mai scris 10,27(anoniM).

Huginn spunea...

pentru anonim 19.10.2008 11:48:00

Sunteţi puţin in afara subiectului. Sapatămâna viitoare, cel mai probabil, o să avem un articol despre Penitenciarul Galaţi.

Anonim spunea...

Mare pacat ca asemenea etichete dau liniste guvernantilor,personal sunt tot mai frustrat cu fiecare zi care trece,trec de la stare de agresiune[verbala,deocamdata] la stare de apatie,sigur un specialist ar afirma ca este un inceput de depresie nu conteaza de care tip exact,mare pacat este ca pretorienilor nostrii de sefi toate aceste lucruri nu le da de gindit faptul ca noi plebeii suntem din ce in ce mai frustrati,din ce in ce mai deprimati,din ce in ce mai putin eficienti in ceea ce facem?!De ce suntem asa?Din foarte multe motive:1 ordinele care "nu sunt de interes general"si care de cele mai multe ori trateaza drepturi ale angajatilor,cind discuti cu sefii sunt amabili,zimbesc "sigur tot ceea ce este LEGAL "dar vorba poetului"vrem egalitate dar nu intre catei";2 lipsa transparentei decizionale,faptul ca noi cei care lucram nu suntem niciodata consultati cind se ia o decizie,cind se pune in practica o decizie,decizia nu ne apartine dar cind exista evenimente raspundem cot la cot cu pretorienii;3 sistemul cvasimafiot de accedere la functii mai bine situate in statul de functiuni,la salarii de merit;4 frica anacronica de reclamatiile ppl-ilor care face ca cei care iau decizii sa se indeparteze de spiritul si litera legii,la acest lucru contribuie si frica de controale care desi se intituleaza de indrumare si control sunt intotdeauna doar vinatoare de vrajitoare,functia de indrumare lipseste cu desavirsire,rezultatul sunt doar pedepsele aplicate de fiecare data,dragostea de functie si scaun ii face sa recurga la orice solutii fie ele si la limita legii,lista poate continua si in concluzie sunt un FRUSTRAT roman penitenciarist.

Anonim spunea...

Frustrarea in sine, nu e ceva rau. Depinde de cum stim sa o gestionam, asa cum foarte bine exemplificati in articol. Daca ramane la nivel de agresivitate, pierdere inutila de energie, etc poate amplifica starea initiala. Daca o refulam, fara sa cautam solutii, poate duce la depresie. Freud spunea ca "istoria omului este istoria refularii lui" Exagera, desigur. Articolul este excelent. E bine ca paleta de subiecte se largeste. As avea o sugestie> Blogul ar putea fi organizat pe compartimente (harta site)- 1. Evenimente din sistem / 2. Eseuri 3. Informatii utile 4. Despre ispravele magistratilor etc, 5. Rubrica cititorilor, nu stiu ceva de genul asta
SUCCES in continuare!!

Huginn spunea...

Ne-am gândit şi noi să organizăm blogul. Probabil că atunci când va deveni un site, se va întâmpla şi asta. Deocamdată platforma tehnică ne limiteazează.

Anonim spunea...

De ce "ar trebuii", "nostrii"? De ce? Vreti sa-l provocati de Pruteanu?

Anonim spunea...

Pt anonimul di pin galati, autoxcluderile le faceti la bautura,moldavii lui badea spaiuc, sau le faceti la botezul safilor,dupa 3,4 galeti da carmaz?,si mai vorbeste da frustrare mameluci care in societatea civila rupea tarnacopul

Anonim spunea...

În sfârşit Huginn ai intervenit şi faci trimitere exact la ce spuneam ieri vis-a-vis de persoanele care ,,nu se pliază pe subiect'', atragi atenţia asupra comentariului care trebuie făcut la subiect.
Nu pot să nu observ că frustatul m.vîrgolici este în largul lui când se discută despre frustraţi, subiectul discuţiei, probabil, pliindu-se pe ceea ce crede că i se întâmplă la Galaţi. M-am informat un pic şi credeţi-mă, MV nu este un sfânt ci un individ care creează multe probleme colegilor, deoarece a pactizat cu ppl-ul. Interesant Huginn, nu???
Văd că deja credeţi că aveţi un subiect despre Galaţi, însă cred că ar trebui să vă verificaţi sursele, ptr.credibilitatea dvs.

Ptr.toţi colegii, nu trebuie să ajungeţi să vă categorisiţi golani, frustraţi, etc., faceţi ceva ptr.voi şi sistem zilnic, iar dacă reuşiţi să plecaţi acasă cu convingerea că aţi făcut ceva în acea zi, nu contează cum vă catalogează ceilalţi.
Sistemul poate fi reformat numai din interior.

Anonim spunea...

Ce inseamna ca a pactizat cu p.p.l.? Noi suntem in lupta cumva cu p.p.l.? Esti dintre cei care considera ca p.p.l. sunt dusmanii nostri si ca ar trebui starpite? Toti cei care nu-i strivesc pe ceilalti, care nu accepta violenta si incalcarea legii de catre cei care ar trebui sa o respecte inaintea celorlalti, toti cei corecti pot fi foarte usor catalogati ca fiind oameni care au "pactizat" cu p.p.l.

Anonim spunea...

Poate vrea sa-l provoace "PE" Pruteanu nu "de Pruteanu". Ai grija si dumneata daca tot ne dai lectii.

Anonim spunea...

Se discuta ambigu si nu se pune baza pe principii corecte ,trbuie sa privim spre lumea civilizata si sa luam ce este bun ,trebuie sa respectam atit drepturile p.p.l. cit si a functionarilor publici cu statut special , la noi nu se respecta nimic ,legislatia nu este una corecta si coerenta .Va propun spre discutie urmatoarele subiecte:
-de ce s-au uniformizat sporurirele in condititiile in care nu am vazut nici un functionar public care lucreaza la financiar amenintat sau injurat de p.p.l.
-de ce un supraveghetor care lucreaza pe sectia de detinere are coeficient de salarizare 2,75-2.85 cind un contabil are 2,90
- sporul de noapte este prea mic in comparatie cu deteriorarea starii de sanatate ,durata de viata a celor care ies la pensie din paza este foarte mica in comparatie cu a celor de la administrativ
-nu se platesc simbetele si duminicile dublu la paza pe cind la administrativ ,vizita , reeducare se platesc,in alte sectoare se platesc chiar daca lucreaza in ture ,nu este oare paza discriminata ? Cei de la birouri si-au facut legi favorabile pentru ei pe spatele acivitatii de paza
-ce au facut sindicatele pina acum
-transparenta din sistem pentru ocuparea posturilor vacante cu o metotologie corecta si coerenta
-conditiile de munca din sistem
-legea 275 si regulamentul de aplicare a acestei legi treuie schimbate
-criterii clare de acordare a salariilor de merit si a altor bonusuri
Mai sunt multe alte probleme de pus
,corect este la un volum de munca mai mare o plata mai mare ,nu inteleg de ce legea interzice posibilitatea sa ai si o alta activitate din care sati poti ridica standardul de viata atita timp cit acivitatea pe care o desfasori nu are nici olegatura cu serviciul

Anonim spunea...

Pentru anonimul din 19.10. ora 22.19.
Stimati lucratori din sistemul penitenciar romanesc, cititi cu atentie acest comentariu(19.10.2008 ora 22.19) este comentariu unui coleg care, pe linga faptul ca este un tradator, este si un las notoriu - de fapt aceste "calitati" merg mina in mina -.
De ce oare la ora 07.32 a avut curajul sa-si dea identitate iar la ora 22.19 nu?
Ati inteles cine este?
Acest coleg de la Galati s-a simtit atacat si a tinut sa riposteze dar nu prin fata, barbateste, ci asa cum ii sta in caracter, ascunzindu-se, pe la spate.
D-le Virgolici Mihai esti un camarad pe cinste, frustrarea, tradarea si lasitatea, pentru d-ta, sunt adevarate virtuti.

Anonim spunea...

in afara de o singura replica, pe care am facut-o acum o saptamana, (la comentariul unui anonim si doar pentru ca era hilar), pe toate celelalte comentarii le-am semnat si-mi asum responsabilitatea.
daca esti demn (oricare ai fi) incearca sa accepti lucrul asta.

am observat ca multe comentarii ma includ.
colegi de net, aveti si voi problemele voastre! lasati-ma pe mine. aveti pareri spuneti-le, nu va legati de autorii comentariilor.

acest blog nu schimba mare lucru. doar semnaleaza aspecte comune ce se intampla in unitati diferite.
ma bucur sa vad ca nu sunt singurul frustrat.
ei si ce de a-si fi singurul frustrat?!

mai grava este situatia unora care ma "vad" peste tot.
si inca ceva, nu va convine ca sunt prezent pe acest blog?
ok, nu-l mai deschideti. :))
eu nu plec......


imi pare nespus de rau ca a trebuit sa intervin, dar lucrurile o luau razna.
principiul meu este: judeca ideea nu omul.

se cer informatii despre mine, se cauta legaturi, mi se pun in seama tot felul de etichete si actiuni (pactizez, corespondez cu detinutul) ..... ma faceti sa rad.

Anonim spunea...

Bravo Mihai! Ai clasă.

Anonim spunea...

Nu Mihai a scris comentariul de la ora 22.19, ci eu. Cred ca ar trebui sa ai argumente mai clare ca sa-l faci tradator pe un coleg.

Anonim spunea...

Oameni buni, la Galati nu ati trecut de comunism.

Anonim spunea...

Ba am trecut de comunism ca nu mai e Dediu la noi.

Anonim spunea...

Daca acest "duel" e constructiv, atunci sa fie...
Ar mai fi si zilele lucratoare de sarbatori cand administrativul are liber prin lege si paza lucreaza, deci ar trebui platita dublu, cand de 8 martie e zi nationala libera, paza lucreaza deci...discrepante si.... si ...

Anonim spunea...

Ati prins tupeu - adversarii si simpatizantii adversarilor lui virgolici...? Cumva va simtiti pozitiile intarite datorita unei posibile incununari a eforturilor de ani de zile ale unui potential (daca n-o fi sigur deja si de multa vreme) castigator al postului de director de la Galati, si drept urmare ati trecut la atac? Incepe sau continua de pe pozitii mai sigure si mai indraznete razboiul de starpire a indezirabililor?

Anonim spunea...

Demnitate este un cuvint din DEX a carui sens v.m. nu l-a inteles.

Te-ai ascuns doar "o data"?, esti "ascuns" demult.