Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 22 octombrie 2008

Ce e val, ca valul trece

Blogul penitenciarelor este un lucru urat, care tulbura apele linistite ale sistemului, cu unicul scop - evident nedeclarat, de a destabiliza, de a manipula, de a aduce avantaje, inclusiv materiale sau politice, celor ce se ascund, din lasitate, in spatele lui. Cei care citesc blogul, cei care aleg sa comenteze diferitele situatii, sunt niste angajati lenesi, niste oameni indisciplinati, niste ingrati care transforma valorile traditionale intr-o mahala de cea mai joasa speta.
.
i6hyl2Cat timp nimeni nu rascoleste namolul adunat straturi, straturi, pe fundul apei, ne putem uita la balta asta puturoasa care este sistemul penitenciar romanesc, ca la un lac de munte azuriu. Ne putem, adica, preface la infinit, ca traim bine, ca ne respectam unii pe altii, ca suntem convinsi de valabilitatea si corectitudinea deciziilor care se iau in numele nostru, ca nutrim sentimente alese, de recunostinta in orice caz, pentru cetatenii merituosi care, nu intamplator, ajung sa ocupe functiile de conducere.

In anii mei de sistem, si nu iau in calcul barfa lejera de primavara, am auzit rareori opinii favorabile la adresa unui conducator de unitate sau de sistem. Teoretic, putem trage concluzia ca suntem atat de superficiali incat nu ne multumeste nimic si din aceasta pricina nici nu suntem capabili sa apreciem, la justa valoare, calitatile unui conducator.
.
In realitate insa, putini dintre cei care ne-au condus de-a lungul vremurilor au indeplinit conditiile care tin, nu de pretentiile prostesti ale angajatilor, ci de 'fisa postului'; fisa care prevede explicit, ca orice conducator trebuie sa fie inteligent, intelept, cinstit, vizionar si nu in ultimul rand respectuos.

Am facut aceasta prea lunga introducere, pentru a amana intr-un fel, momentul dureros in care trebuie sa recunosc public, chiar daca sub protectia anonimatului, ca asteptarile mele au fost inselate, ca increderea mea a fost calcata in picioare, ca am inca nevoie de timp pentru a-mi reconsidera asteptarile.

Teoretic am pierdut o batalie si invingatorii de astazi au motive sa-si savureze pe indelete, victoria. Cu extrem de putine exceptii, nu este o batalie castigata cinstit, barbateste, este o victorie ieftina, o inselatorie, este lipsa de scrupule. Este un aranjament unsuros, pus la cale prin birourile ministerului, dictat oficial de interese politice, in realitate dictat de dorinta enorma a unuia sau altuia de a se mentine sau de a ajunge la putere. Pentru ca asta este, in fond, interesul politic! Ei intre ei se mint cu usurinta si sinceritate, ei intre ei au argumente intemeiate, care tin de incredere, de echipa, de idealuri marete. Noi, eu, avem asteptari care nu conteaza, avem nevoi fara niciun fel de valoare.

Pe vremuri, liceenii erau obligati sa sustina public proba de bacalaureat, candidatii erau nevoiti sa raspunda unui adevarat tir de intrebari si sa demonstreze, pe parcursul a catorva ore, ca si-au insusit temeinic toata materia parcursa in anii de liceu. Daca printr-o minune, m-as intalni cu pestisorul de aur, as avea o singura dorinta, aceea de a-i supune, cel putin pe unii dintre proaspetii "bacalaureati" de astazi ai sistemului penitenciar, unui examen real, unul public.
.
Desi pot sa-mi imaginez cu usurinta transpiratia rece care-i incearca pe unii, doar la gandul unei asemenea posibilitati, desi pot sa aud raspunsurile gangavite ale unora dintre premiantii cu coronita de astazi, nu satisfactia de a-i vedea pusi intr-o asemenea situatie ridicola ma anima ci posibilitatea de a recunoaste in sfarsit, de a recunoaste public dupa cum spuneam, ca ne mintim de atata timp incat nici macar nu mai suntem capabili sa deosebim adevarul de minciuna!

In balta asta puturoasa, care este sistemul penitenciar romanesc, nu traiesc insa niciun fel de pestisori de aur. Traiesc tot felul de alte vietuitoare, unele se strecoara, unele se mananca intre ele, unele traiesc pe spinarea altora, altele supravietuiesc asteptand, fara sa stie prea bine ce anume.

Am pierdut, dupa cum spuneam, o batalie. Cu razboiul este insa altceva. In pofida aparentelor, razboiul asta nu l-a pornit blogul, l-au pornit timpurile, care indiferent de prisnita calduta cu care-si mai inmoaie bataturile vremelnicii nostri conducatori, sunt pe cale de a se schimba!

Cand spun schimbare nu ma gandesc evident la redecoratul birourilor, la vopsitul gardurilor, la frecatul cu strasnicie al podelelor si la varful bocancului cu care se ascunde din reflex si cu zambetul pe buze, gunoiul sub mocheta nou-nouta, nu ma gandesc nici macar la viitorul ministru si la viitoarea echipa care este de asteptat ca se antreneaza deja la marginea terenului, nerabdatoare sa inlocuiasca, evident samavolnic, actuala echipa.
.
Ma gandesc la un fenomen, studiat si demonstrat stiintific, potrivit caruia, bacteriile de exemplu, se inmultesc cu nemiluita intr-un mediu prielnic, cel putin pana la un punct. Punct critic, in care, nemaiexistand suficiente resurse, suficiente rezerve, sunt nevoite sa-si reconsidere proastele obiceiuri. Ca sa nu piara de tot!
.
Etichete Technorati:

29 comentarii:

Anonim spunea...

e doar zvon sau adevarul ...
trezorierul a avut de incasat substantial de la candidatii ....alesi
au pus mina de la punga, infractorii ,,,pentru viitorul lor in locuri "preferentiale"
campania electorala a fost bogata...si cu succes pentru alesi

Anonim spunea...

Strasnic articol! Felicitari, Admin. Nu ai rezolvat nimic cu articolul asta, dar macar am senzatia ca ai exprimat perfect ceea ce simt si eu si parca sunt mai usurat. Acum va las. Trebuie sa sar iar in apa asta puturosa a sistemului. Cu bine!

Anonim spunea...

Schimbare s-a facut si la Severin si e super. Acum toti suntem uniformizati (adica purtam uniforma), ca deh ne-am demilitarizat si asa li se NAZARE la unii. Din acest motiv ma simt frustrat fiindca din banii de haine pe 2006 si 2007 imi luasem doua costume Armani, doua Versace, un Brioni si un raglan Kiton, totul asortat cu pantofii Manolo Blahnik's, Tanino Crisci si Barker Black. In rest e bine se vor face ore suplimentare dupa modelul Timisoara (instante din libere), care se vor plati in patru transe seculare si se va continua RK-ul puscariei pana se prabuseste.
E o schimbare, nu?

Anonim spunea...

Blogul a fost infiintat in scopul manipularii. A folosit pana nu de mult exact proprietarilor lui. Cred ca la acest moment el se va intoarce exact impotriva celor ce s-au folosit de el. Cum ar spune Pruteanu ,,v-ati dat in stamba,, si cred ca puneti in pericol bunul mers al institutiei chiar daca intentia voastra este buna desi ma indoiesc la unii din initiatori.

Huginn spunea...

Da? Cum anume a folosit, "până nu demult" autorilor?

Anonim spunea...

Greu cu optimismul zilele astea mai ales ca tocmai s-a adeverit ce important e sa ai grija ce-ti doresti. Nu demult pe vremea cand qARIU era ministru si iOSIF director de anepe, cand numitul in functie si transferul erau singurele modalitati de a avansa sau pedepsi pe cineva, depresia era maxima. Se propunea utopica dar salvatoarea ideie a concursurilor.
Vremurile s-au schimbat, scarbosul a fost inlocuit cu carizmaticul la minister (urale!!) iar marele administrator Bala a luat carma anepeului prin concurs (cu el insusi dar urale din nou!) in aplauzele si urarile de bine ale multimii. In scurt timp au dovedit si unul si altul ca lumea-i proasta sa se ia dupa aparente. Vremurile se schimba, concursurile inlocuiesc numirile dar cumva azi e ca ieri, lapovita si ninsoare.
Lumea inca nu a invatat sa sufle si in iaurt. Nu timpul aduce schimbari ci cei ce il pierd sau valorifica.

Acum, hai baieti la corectat gramatica!

Anonim spunea...

anonimul de la 10:19 szice ca "puneti in pericol bunul mers al institutiei".
Incep sa ma cam satur de democratie.

Anonim spunea...

Gramatica e gramtica, dar sunt stupefiat de ce pot gandi unii dintre noi, fara sa ne gandim ca oamenii care au creat blogul ne-au dat sansa sa ne exprimam. Ne mai certam, mai gresim, gresesc si ei, ceea ce spun autorii e uneori contestabil,

dar domnilor!!

"v-ati dat in stamba"
"blogul a fost creat pt manipulare"
"puneti bunul mers al instituiei in pericol" (CARE E BUNUL MERS?!!!)
"m-am saturat de democratie"

Cred ca ne asteapta vremuri grele. VAnatoare de vrajitoare, cruciade est. Asa nu vom schimba nimic. DE ce forumul ANP-ului a murit? de ce nu face concurenta blogului?

Anonim spunea...

Din pacate pentru noi cei care lucram in acest sistem si ne iubim profesiile,le facem si cu sufletul nu doar cu mintea ,vinatoarea de vrajitoare ,cruciade est nu au incetat niciodata acest fapt constituind cauza pentru care desi s-au incercat citeva reforme ale sistemului in esenta nu s-a schimbat nimic,in fiecare zi petrecuta la serviciu elogiez geniile literaturii noastre si ma gindesc ce opere ar fi scris Caragiale daca lucra in sistem ANP in secolul 21?!

Anonim spunea...

Doamne, cata dreptate poti sa ai, Admin! As vrea ca macar jumatate din cei vizati in articolul tau sa inteleaga mesajul pe care ai vrut sa il transmiti pentru ca noi, pestii mai mici, il intelegem aproape toti.

Si ai dreptate, expresia "balta puturoasa" e mai plina de sensuri decat superficialul "cocina".

Anonim spunea...

pentru anonimul de la sev. bine ca am scapat de craioveni, care bagasera teroarea in noi, chiar daca umblam in Versace. aia erau periculosi nu domnul director nazare. nu este chiar atat de bun ca domnul stoica, dar ii multumesc lui Dumnezeu ca nu n-au mai trimis craioveni

Anonim spunea...

Un articol plin de adevaruri.
Acest blog este cea mai mare realizare a lucratorilor de penitenciare. Deranjeaza pe acei "iubiti conducatori" ca se "rasufla" comportamentul jalnic al dumnealor, incompetenta si proasta gestiune. Cine s-ar fi gandit ca in urma cu cativa ani, cand trebuia sa te inchizi in tine , sa vorbesti pe la colturi multitudinea de nemultumiri, o sa ajungem sa asezam pe aceast blog ce gandim, deschis si sper ca si sincer din partea celor care il citesc.
Mult succes in continuare

Anonim spunea...

....altele supravietuiesc asteptand, fara sa stie prea bine ce anume...... Aici ma regasesc.
_1 mic_

Anonim spunea...

Pentru 22.10.2008 20:34:00
Si eu lucrez la Severin iar pe craioveni ii regreta toata lumea, inclusiv hotii aia privati de libertate. Nu stiu la ce te referi cu teroarea, dar stiu ca 99,8% (te-am scazut pe tine terorizatul) din cadre veneau linistite la serviciu, fiindca le era clar ce trebuie sa faca, cum sa faca si ca aveau si sustinerea sefilor in fata detinutilor, pe care nu trebuiau sa-i pupe-n dos, ca pe vemea lu'burcu, prunea si stoica.
Auzi sau esti cumva la camera 15 si ti-au dat craiovenii amanare?

Anonim spunea...

Admin, anonimul de la 22.10, ora 20.34 instiga la discriminare (bine ca am scapta de craioveni). Eu sunt din alta zona a tarii, dar cred ca e o prejduecata ieftina. Multumesc.

Articolul tau e senzational. Vorbeste despre o tipologie a celor care lucram in sistem. Ar trebui sa ne atuoanalizam cu totii in urma acestei postari. Multumesc.

Anonim spunea...

pentru 22.10.2008 23:02:00
Se vede ca esti din alta zona, la Severin au fost delegati Bala Constantin (director) si Becheanu Adrian(dir.adj.SDRP) ambii de la PMS Craiova, de acolo si porecla transformata in renume de "craiovenii". Asa ca terorizatul nu instiga la nimic, era doar o voce sparta.
In alta ordine de idei se intoarce burcu junior la Severin, sef birou evidenta.
N-a pupat tacsu degeaba. :)))

Anonim spunea...

Pt anonimul de la 23,16

Eu nu am spus ca oamenii aceia sunt buni si rai, am spus ca nu sunt rai doar pt ca sunt craioveni. Asta e prejudecata.

Anonim spunea...

Stie cineva de ce nu se deschide site-ul ANP? Oare s-a spart acvariul ala plin cu apa alunecoasa si supraaglomerat?

Anonim spunea...

M-am uitat peste bareme si am inteles de unde vine confuzia. Noi am inteles ca e vorba despre bareme ca niveluri minime de cunostinte, dar nu, era doar o vorba, si anume: "Ce daca e pe naspa? Barem sa iau si eu un post." Deci asta era? OK. Acum m-am dumirit,

Anonim spunea...

si daca se intoarce burcu jr ce?

Anonim spunea...

Nu e nimic, oricum e inutil.

Anonim spunea...

mai inutil ca tine? eu, personal, nu cred :))

Anonim spunea...

Anonimul de la 23.10.2008 00:41:00, ala negru de respira greu, il stiti? Era tasu'ma!

Anonim spunea...

Pentru cei de la severin - uniforma iti defineste satutul profesional! Si medicii au uniforme (sic) si nu se plang de acest lucru. Iar la angajare ai stiut ca vii intr-un mediu care poarta uniforma!
Sau bani de haine pentru ce solicitam? Nu pentru ca purtam uniforma?

Si apropo de modelul Timisoara - sa intelegem ca va este teama de munca? Sau nu stiti ce trebuie sa munciti pentru ca nu cunoasteti legislatia si cerintele din fisa postului?

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 23.10.2008 23:51:00

Absolut corect ceea ce spui! Cred ca ce lipseste prin anumite unitati este disciplina. Asa cred ca e cazul si la unitatea din Severin. Multi nu au terminat scoli militare. Ar fi invatat ce este respectul, onoarea si disciplina. In sistemul nostru a disparut onoarea si cavalerismul. Oamenii nu mai sunt verticali. In fata iti ling talpile, iar in spate te improasca cu noroi.

Pacat, pacat, pacat!

Anonim spunea...

Pentru 23.10.2008 23:51:00
Sa-ti explic:
"Satutul" profesional mi-l definesc cunostiintele, prestanta si caracterul nu o uniforma, buna pentru cei care nu se pot impune altfel.
Medicii nu au uniforme, poarta echipament de protectie acel halat, la care presupun ca faci referire.
Poate m-am angajat dupa demilitarizare?!
Eu n-am solicitat si nici n-am primit, chestiunea cu costumele si pantofii din banii de haine pe 2006-2007 (care nu s-au dat) era o gluma, poate prea subtila pentru un militar.
"Si apropo" n-ai decat sa vii tu din timpul liber sa muncesti la puscarie si sa fi platit in patru transe seculare (un secol = 100 ani), sau la Sfantu' Asteapta .

Pentru 23.10.2008 23:51:00
Cu tine e mai greu, cam ca si cu Becali, tu ai ramas la denumirea de unitati, cu scoli militare, cavalerism, etc., dar postezi anonim.
Unde-i verticalitatea si respectul? Pac, pac!

Anonim spunea...

Cei care scriu pe blog sunt de regula frustrati si lasi.Scriu la protectia anonimatului de atata curaj. Cei care au infiintat blogul nu fac exceptie dar sperau sa fie recompensati pentru asta. Multi din ei au avut sansa de a se inscrie la examen sa arate acolo ce pot .N-au facut acest gest dar grohae inainte

Anonim spunea...

Bine ai venit in Paradis, curajosule fara frustrari! Daca nu exista blogul nu exista nici parerea ta suina. Ferice de tine, a ta va fi imparatia penitenciarelor.

Anonim spunea...

"Cunostiintele", in loc de "cunostintele", "sa fi", in loc de "sa fii" (anonimul de la 7,30), "grohae", in loc de "grohaie" (anonimul de la 9, 56)...

Nu vreau sa ma dau un bun cunoscator al chichitelor gramaticale sau ortografice, ca nici nu sunt, dar e revoltator sa vad ca ne dau lectii, ca vorbesc despre profesionalism, prestigiu, concursuri s.a. oameni care au fost la scoala pe sarite. Eu nu zic sa nu se exprime oricine pe blog, sa nu-si "spuna" pasurile, dar sa nu ne dea lectii despre performanta incultii. Hai ca m-am enervat. Va salut.