Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 27 octombrie 2008

ANP, administraţia şi portalul

Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi-a trecut în palmares "premiul pentru excelenţă Administratie.ro". Nu e vreo mare reuşită, dar e mai mult decât nimic. Au fost 36 de premiaţi ai Portalului de Administraţie Publică, printre care şi ANP.
.
Site-ul ANP ne explică şi motivul acordării acestui premiu. 'Realizări' înregistrate în domeniul asigurării legalităţii deţinerii şi al respectării drepturilor omului. V-am stricat surpriza, dar cred că vă aşteptaţi la această explicaţie.

Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor i-a fost acordat premiul de excelenţă pentru activitatea în administraţia publică centrală, ţinând cont de realizările înregistrate în domeniul asigurării legalităţii deţinerii şi al respectării drepturilor omului pe timpul executării pedepselor privative de libertate. (sursa: link)

Deci, meritul instituţiei noastre este acela de a respecta legea, cât de cât şi de a nu mai încălca drepturi ale omului, chiar aşa rău. Cu regret, îmi permit să amintesc ANP şi portalului cu pricina că am putea vorbi, dacă discutăm de ANP, în cel mai bun caz, de "Premiul pentru funcţionare în virtutea inerţiei". Şi nu exagerez deloc.
.
Evenimentul cu premierile este, de fapt, un instrument de marketing pentru administraţie.ro, un portal care trimite 8000 de mailuri pe zi şi este sprijinit masiv de instituţii publice de la nivel central şi local, dar reuşeşte să adune, în medie, 500 de cititori pe zi.
.
Asta e însă problema lor. Cât trafic fac şi cine îi citeşte sau le plăteşte salariile nu mă priveşte. Totuşi nu pot să nu remarc lipsa de excelenţă. Ideea în sine nu e însă deloc rea. Nu cred că ANP merita să fie premiat pentru excelenţă în administraţia centrală, dar astfel de evenimente merită organizate.
.
Ce-ar fi dacă ar fi organizată şi o "Gală a Premiilor Penifest"? N-am da doar premii de excelenţă, aşa cum în industria cinematografică se dă şi Zmeura de aur, pentru filmele şi actorii de proastă calitate, nu doar Oscarul.
.
Şi ce categorii am mai premia! Pentru cel mai bun actor, cel mai bun regizor şi cel mai bun producător se vor bate, la o primă strigare, deţinuţi, consilieri ministeriali şi directori. Fiecare pentru motive diferite. Unii joacă în piese de teatru, alţii jocă în funcţie.
.
Cel mai bun jurist ar primi drept premiu o armură. Ar fi cel care a câştigat procese pentru ANP, dar fatalmente împotriva celor cu care se judecă ANP. Adrian Zaharia, juristul de la Rahova, are deja rezervată o platoşă. Cel mai bun magistrat ar primi drept cadou statutul de funcţionar public şi un salariu mai mic. L-am pierde rapid din sistem, dar ce eveniment măreţ ar fi.
.
Cel mai bun sindicalist, ar primi drept premiu exact ce e dispus ANP şi Ministerul Justiţiei (MJ) să cedeze la negocieri. Adică rugămintea de a sta liniştit şi de a avea încredere în 'eforturile' patronale. Cel mai bun director de penitenciar ar primi drept premiu promisiunea că va primi bani să-şi plătească datoriile către furnizori. Dacă ANP poate, şi nu e nici un risc, am putea plusa şi noi cu o promisiune de investiţii şi dotări. Doar e gratis, eventual scris pe o diplomă.
.
Organizatorii de 'concursuri' ar avea un premiu special. Ar fi premiaţi, conform ordinului, membrii comisiilor care habar n-au ce evaluează, dar sunt oricând deschişi sugestiilor de la şefu, care altfel e corect şi deontolog, voba numitului Mircea B., prezentatorul emisiunii În gura presei.
.
La nivel strategic am premia planul de eficientizare, atât de eficient că nu produce decât raportări zilnice către MJ. Sau, vom premia prea-frumosul raport pre-electoral, care tocmai se pregăteşte. Ne mai gândim. Oricum sunt multe premii de dat. O să dăm câte puţin, să ajungă la toată lumea.
.
Link-uri utile:

15 comentarii:

Anonim spunea...

ANP a primit un premiu de excelenţă. Mai mare nesimţire nu există. Articolele trecute au fost puţin mai filosofice (să "spunem"). Unii au criticat nevoia de filosofie a sistemului. Eu cred că e legitimă această nevoie. Cred că sistemul şi are o folosofie a lui. Stă la baza legii. Problema e că aceasta nu e asumată decât de puţin persoane, de "nebunii" sistemului. Oamenii "realişti", fie mimează asumarea şi le trag cu ochiul complice celorlalţi, fie au reacţii violente încurajate mai mult sau mai puţin tacit de majoritate. ANP, loaza premianta, e aceeaşi structură ipocrită care ne priveşte de departe cum ne zbatem pe uscat şi mai aruncă pe noi câte o cană de apă. Pe aici s-a tot vorbit despre deţinuţi care ne vorbesc urât, care ne înjură etc. Ştiţi ce mi se pare mie cel mai penibil? Nu faptul că un deţinut mă înjură. Am eu ac de cojocul lui, dacă face asta. Penibil este când deţinutul îmi reproşează că nu respectăm legea, că noi, instituţie a MJ, acţionăm pe lângă lege. Îmverc eu s-o dau cotită, mă scot, că am destulă "şcoală", dar adevărul rămâne: sistemul penitenciar nu respectă legea 275 pentru că încă nu poate. Le pasă celor de la ANP? Să vedem...: nu. De ce le-ar păsa? Cine sunt cei daţi în judecată? Cei din unităţi? Cine dă nas în nas cu deţinutul şi îi explică de ce nu poate să-i acorde dreptul? Practicantul din unitate. Ce le pasă celor de la ANP? Oricum, peste câtva timp se va schimba ministrul şi unii vor fi şi ei schimbaţi (chiar dacă au fost împământeniţi prin acest "concurs" şi prin altele asemănătoare). Prin urmare, dragi colegi, sistemul are nevoie de filosofie, are filosofie, dar are nevoie şi de oameni dedicaţi. Să nu ne bazăm pe cei de sus. Noi suntem baza, noi putem să dăm dovadă de înţelepciune, de dăruire, de profesionalism. Vă doare că nimeni nu va aprecia? Nu contează. Nu vă temeţi de asta. Să vă fie teamă şi ruşine doar când veţi primi un premiu de excelenţă în condiţiile în care nu-l meritaţi. Să fim noi buni, că premiaţi sunt destui!

Anonim spunea...

Premiul acordat pentru respectarea drepturilor omului cred eu ca trebuia intitulat" premiul functionarilor fricosi"pentru ca toti cei care ajung pe un scaun capitonat dezvolta o asemenea frica de reclamatiile ppl care ar putea fi urmate de un control , care ar putea sa-i scuture scaunul sau mai rau sa-i schimbe scaunul incit daca UE a cerut conditii decente in penitenciare noi am facut conditii de pension, mai bune decit in orice alta institutie sociala din Romania,dam la ionescu regim de la musulmani daca el cere ca de "clientul nostru stapinul nostru"iar personalului le inchidem gura cu vesnicul nu sunt bani si pentru drepturile prevazute in lege dar care nu se acorda.

Anonim spunea...

De multe ori, legitimam concesii pentru pepelei, in compensatie pentru greselile noastre anterioare.
Cred ca e timpul pentru o asanare morala, cu FILOSOFIE, dragi colegi, principii, sensuri, "know - how" (pentru ca altfel nu se poate).

E ca si in educatia copiilor. Nu e suficient sa ii hranim (salarii, sporuri), nu ii suficient sa ii sanctionam sau recompensam, trebuie sa stim cand, cum, de ce, si asta intr-o armonie a teoriei (filosofiei_ cu practica.

felicitari, theo, felicitari si totusi... pentru abordare.

Anonim spunea...

Pe noi ne supara totul, se pare. Asa e romanul, vesnic nemultumit. Iar lucratorul din penitenciare din tara romaneasca e un nemultumit sadea.
Daca suntem criticati, suntem nedreptatiti, clar. Altcineva e vinovat: seful imputernicit sau numit, directorul general, ministrul jutitiei...ALTCINEVA. Daca suntem laudati, tot nu e bine. De fapt, nu ca nu e bine, e rau, e foarte rau. Oare de ce ne-au premiat???!!! Am facut noi ceva bun??? NU. Nu se poate!!! Un premiu putin important, dar totusi un premiu - pe noi ne supara maxim. Trebuie sa cautam vinovatul, sa aruncam vina!!! Aruncati-o pe fosta "guvernare". Aruncati-o pe Dumitracu, pe Iosif, pe oricine se poate. NU SUNTEM NOI VINOVATI DE PREMIU. ALTCINEVA E!!!

Anonim spunea...

Chiar, ce-am facut sa fim premiati? Cand totul e varza de ce am primit premiul?

Anonim spunea...

Pentru anonimii de la 15.35 si 17.32

Din ceea ce am inteles eu din articol, motivul pentru care s-a primit (pt ca nu l-ati primit nici dvs, nici eu, nici penitenciarul Timisoara si nici Penitenciarul Vaslui sau Satu Mare sau de aiurea)

este cel criticat de autor ("pentru activitatea în administraţia publică centrală, ţinând cont de realizările înregistrate în domeniul asigurării legalităţii deţinerii şi al respectării drepturilor omului pe timpul executării pedepselor privative de libertate")

Si, culmea, acest premiu e primit de aparatul central.
Daca acest premiu ar fi fost obtinut de Penitenciarul Timisoara pentru imbunatatirea calitatii vietii de detentie sau de Penitenciarul Gherla sau Arad pentru oferta educationala pentru detinuti, era ok. Dar asa? Ok, sa ne bucuram, aveti dreptate. E un premiu. Traiasca Mult Iubita Noastra Conducere. Felicitari pentru noii directori adjuncti. (aplauze puternice!)

Anonim spunea...

Domnilor, premiul mult discutat a fot acordat pentru activitatea desfasurata in anul 2007, an prolific in sefi la ANP, anul conducerii bicefale Dumi-Iosif.
Stabiliti voi cine e laureatul.
Aud???????@@@

Anonim spunea...

Conducerea a fost tricefalica de fapt. Şerban - Şpaiuc - Iosif. Dumi' a fost debarcat, foarte proasta miscare dupa parerea mea, prin martie, si era unul dintre adjuncti.

Anonim spunea...

Premiul Cel Mare l-a primit intr-adevar Dumitrascu. Sunteti chiar simpatici.

Anonim spunea...

FELICITARI PENTRU DUMI!
STIE CARTE SI ARE CARACTER. E UN HOP PENTRU HABARNISTII SISTEMULUI.

Anonim spunea...

Jesus!

Anonim spunea...

ANP nu merita nici un premiu, poate unele unitati, dar ANP in nici un caz. ANP mai mult incurca decat ajuta. Mai demult se propusese desfiintarea si cred ca era o idee buna. Mai bine ar fi o directie prin ministerul de interne, decat asa in bataia vantului.

Anonim spunea...

PREMIUL PENTRU NEPUTIINTA!SAU PREMIUL PENTRU:-ANP-SISTEM DE 4 MARGARETE PENTRU PEPELEI!CAND NE MAI DESTEPTAM?CA DAU MUSULMANII PESTE NOI SI VA INCEPE JIHADU!!!

Anonim spunea...

Pentru 28.10.2008 00:05:00

NU incepe Jihadul, dar va fi atata lupta pentru pace, ca nu va ramane piatra pe piatra.

Anonim spunea...

Reporter> Cum credeti ca va fi al treilea razboi mondial?

A. Einsteint> Nu stiu, dar al patrulea va fi sigur cu bate si cu pietre.