Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 26 septembrie 2008

Detinuti in groapa cu pepelei

De vreo cativa ani detinutii nu mai sunt detinuti, sunt persoane private de libertate. Nici batranii nu mai sunt batrani, sunt persoane in varsta. Nevazatorii, surzii, infirmii nu mai sunt nici ei de multa vreme ce erau. Erau handicapati, acum sunt persoane cu dizabilitati.

prisonwePersoanele private de libertate sunt uneori si persoane aflate in conflict cu legea penala. Care lege penala ii baga in puscaria, care nu mai e demult puscarie. E penitenciar adevarat, dupa ce a fost o vreme asezamant sau loc de detentie. Alte vremuri, alte idei.

Ultimul comunicat de presa al ANP vesteste lumii, cu gratie si delicatete, despre persoanele aflate in conflict cu legea penala. Fie ca incep scoala, fie ca se duc la teatru, viziteaza ce e de vizitat prin zona pe unde le-a stabilit justitia domiciliul sau pleaca in invoire si nu se intorc de fiecare data, detinutii si infractorii sunt niste "persoane" care sunt intr-o situatie ingrata. Nu mai ingrata decat victimele, care au ramas cu tot efortul justitiei si legiuitorilor doar victime.

Tehnic vorbind, termenul folosit e absolut corect. Organizatorii evenimentului au gasit exact ce le trebuia. Un termen mai bun, care sa-i cuprinda pe toti cei care pe vremuri erau faptuitori, invinuiti, inculpati sau condamnati, nu se putea imagina. Interesanta logica insa. Adica domnii cu pricina nu au facut ceva, domnii cu pricina se afla in situatia de privat de libertate sau de conflict cu legea penala. Corectitudine politica, cum ii spun americanii, programare neurolingvistica sau moda? Cine mai stie!?

Detinutul de moda noua, tratat corect si neurolingvistic programant nu este insa ferit de probleme. In newspeak, detinutul este un amarat de pepeleu. Initialele nobilei expresii s-au transformat intr-un minunat substantiv, folosit pe scara larga. Probabil ca se va gasi un nume si pentru cei in conflict cu legea penala. Vor deveni, foarte posibil, paclepei.

Nici macar nu conteaza. Sunt doar cuvinte. Maine vedem cum stam cu listele persoanelor care vor sa ocupe o functie de conducere, coorodonand activitatea persoanelor care isi fac de lucru cu persoane care sunt private de libertate.

36 comentarii:

Anonim spunea...

poate ceea ce zic nu are de a face cu titlul respectiv.
D-L BALA SAU CEL MARE care sa spus si se spune ca sunteti 2 oameni cu experienta si foarte buni profesionisti am o intrebare:la PSPA sunt 2 candidati la f de director printre care doamna GREACA.parca se stia ca a fost in comisia de disciplina cu multe pb care le-a facut:facilitarea pontajelor pt o asistenta,iubirea cu fostul director NADRAG si multe alte chestii.am inteles ca de la comisie nu i-au facut nimic.de ce d-l BALA? SAU D-L CEL MARE?SAU D-L MOVILA?SAU OARE D-L NADRAG?

Anonim spunea...

continuare la acel comentariu.credti ca pe d-na dr o sa o intereseze de asistente sau de subofiteri?va spun eu ca nu.nu stiu cine se crede d-na dr.....pt ca nimeni nu o vrea in afara de cativa:BANICA MARIUS SI CARMEN CA NA SUNT NEPOTII ,petrache(furaciosul de ceasuri)boranda axine si selea ca sunt sclavii lu nadrag.si nadrag pe cine iubeste ..pe GREACA.IA UITE CE BINE SE BRODEAZA.D-L BALA va rog sa va ganditi si la ceilalti din PSPA ca ramanem sa ne omoatrm sau sa ne taiem ca hotul dk vine doamna greaca ca atunci insemana ca ne conduce NADRAG DIN UMBRA.
in locul lui GREACA nu as fi mai scos capul din sectia de psihiatrie si as fi stat dracului pana ies la pensie sau sa se ia de mana cu AXINCIUC SI SA SE FACA DR DE FAMILIE LA TARA CA CICA SE CASTIGA BINE.sunt multe de spus si as sta toata ziua sa scriu dar nu stiu cine ma va asculta.doar atat vreau sa spun:a se vedea cine este doamna dr greaca mai ales ce a facut ea pentru pspa?nimic.....doar vrea sa fie in cardasie cu DINCA SI NADRAG si cu alti hoti de la pspa(BORANDA PETRACHE AXINTE SELEA SI FAM BANICA)
AVETI GRIJA D-L BALA.VA MULTUMESC

Anonim spunea...

Tipic: oamenii nu inteleg ca aici (in sistemul penitenciar) este vorba despre detinuti, adica despre persoanele private de libertate, nu despre functii. Sa-i spui cuiva "domn" inseamna sa-i recunosti valoarea, sa-i acorzi respect deosebit. Daca, insa, ii spui detinutului "persoana",mi se pare de un minim bun simt. Daca il tratam ca pe o persoana, il invitam sa se poarte ca o persoana, ca un cetatean. Nu vad care e problema. Cred ca noi avem o problema cu profesionalismul daca nu reusim sa tratam cu maturitate aceste persoane. Parca mereu suntem in concurenta cu ele. Cineva din afara ar putea sa crede ca avem complexe. Detinutii sunt persoane private de libertate, iar noi suntem profesionisti. E asa? Atunci de ce tot reactionam negativ ori de cate ori auzim de scoala, de programe, de iesiri in comunitate, de termenul de persoana?

Anonim spunea...

tare curios sunt eu cat de bine cunosti tu detinutii; majoritatea nu ar merita sa fie numiti 'oameni'

Anonim spunea...

daca detinutii nu merita sa fie numiti oameni, tu ce meriti sa fii numit? Lucrator la zoo sau la GAZ. Din demnitate ar trebui sa-ti dai demisia si sa te apuci de gradinarit. Nu crezi ca sunt oameni, nu crezi ca trebuie scolarizati, calificati, trimisi la medic..atunci ce cauti in sistemul penitenciar, doar ca sa cari niste chei de colo colo si sa te simti important in ziua de salariu? Cu filozofia asta de doi bani nici tu nu prea gandesti ca un om... rational.

Anonim spunea...

cum spuneam nu cred ca cunosti detinutii.cred ca esti vre-o matza de pe la socio-ed care isi permite luxul de a fugi de probleme.in unitatea unde lucrez psihologul nu vine cu lunile pe sectia de detinere dar in acte sa vezi ce de activitati culturale si ce de detinuti reeducati.lasa ma vrajala

Anonim spunea...

Marea parte a "persoanelor aflate in conflict cu legea penala" , chiar ca persoane private de libertate, domni detinuti, cetateni detinuti, nu s-au dezbarat de apucaturile de "HOTI", cum, nici unii dintre noi, nu au scapat de metehnele de gardieni.
Sa fim insa convinsi, ca sunt f. putine cazurile in care s-au comis erori judiciare, multe cazurile in care s-au facut erori la angajare si mult mai multi, cei care au scapat {de ambele parti ale gratiilor (sau sa le spunem sisteme de siguranta?)}.
Sanatosi sa fim, ca belele vin!

Anonim spunea...

Balada angajatului model in puscarii care au an de an 20 respectiv 50%si pilele de rigoare

1. Imi place munca, bani de-ar fi
S-aduc in parnae zi de zi.
Il plac pe seful cel mai tare!
Si sefii lui, pe fiecare...

2. Iubesc biroul, ce-i pe el,
Concediul il iubesc de fel!
Mobila gri plina de praf,
Hartiile crescute vraf.

3. De munca mea sunt fericit,
Nimic atata n-am iubit.
Iubesc computerul-fereastra
Cu scafarlia lui albastra.

4. Iubesc sedintele mai lungi
Cand n-am in creier cifre, dungi,
Iubesc, va spun acu din nou,
Sa stau o viata la birou!

5. Imi place munca, as munci
Mai mult in fiecare zi.
Doresc salariu, vreau stima,
Mi-ajunge si critica drept prima.

6. Nu vreau nimic, decat un pat,
Fix in biroul meu bagat,
Langa PC-ul meu cel drag.
Sa pot munci aci non-stop
Pana se urca puscaria-n top!

7. Nu vreau nimic, dar am un dor,
Vreau la biroul meu sa mor,
Si sa ma-ngroape-ntre dosare
Ca pe Eminovici in mare...

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 26.09.2008 19:54:00:


Dumneata ce consideri ca sunt lucratorii de la gradina,GAZ sau altele? Animale? Slugi? Degradari umane? Mizerii? Scursuri?

Daca te chinui atat sa ne faci sa intelegem de ce unui detinut ar trebui sa i se spuna "om",sa fie considerat "om",atunci de ce il trimiti pe respectivul la GAZ?

Iarta-ma domnule,dar si cei care spala WC-uri sunt oameni,de multe ori,mai "domni" decat domnia ta.

Ori faci parte din categoria inteligentilor de suprafata,ori din cea a celor care castiga ceva de pe la detinutii aceia pe care ii numesti "oameni"

Anonim spunea...

Probabil ca psihologul vostru nu vine pe sectii din doua motive subsumate unei idei pe care unii ca tine o sustin: ca detinutii nu sunt oameni. 1) poate ca si el crede ca si tine si nu se oboseste sa-i consilieze (ca doar "nu sunt oameni"); 2) poate ca unii dintre cei care au creat un sistem birocratic idiot in care psihologul lucreaza mai mult cu hartii decat cu oameni cred, la randul lor, ca detinutii nu sunt oameni.
Cineva isi punea intrebarea daca eu ii cunosc pe detinuti. Ii cunosc bine. As vrea sa-l intreb daca atunci cand s-a angajat stia ca hotii fura, ca talharii talharesc, ca ucigasii omoara s.a.m.d. Astea sunt deja lucruri stiute. Sunt datele problemei. Intrebarea este: cum rezolvam problema. Cred ca este o dovada de imaturitate profesionala sa ne tot plangem ca astea sunt datele. Ati vrea sa paziti oameni de cultura, preoti s.a.? Doamne fereste! Pai atunci ce vreti? Acestia sunt oamenii cu care lucram. Suntem platiti ca sa facem un serviciu societatii, adica sa-i pazim pe cei acre au comis infractiuni si sa ii pregatim pentru reintegrare sociala. Nu putem face totul, dar facem ceea ce se poate face? Eu cred ca inca nu. Si primul obstacol este aceasta atitudine antisociala a celor care cred ca detinutii nu sunt oameni. E normal ca detinutii sa aiba atitudini antisociale (e rau, dar e de inteles), dar atitudinile noastre antisociale sunt cu mult mai daunatoare pentru ca noi suntem chemati sa contribuim la asanarea climatului, nu la innamolirea lui.

Anonim spunea...

Daca tu ai dedicat aceasta "balada" ironica celor care au 20% sau 50%, fie le recunosti meritele (unii chiar le au), fie esti tembel (nu ai inteles nimic din ceea ce ai citit).

Anonim spunea...

balada este excelenta,te supara adevarul prevenitorule anonim?

Anonim spunea...

ptr 09:46,daca am fi in sistem acel procent de 90%care lucram cu ppl,sigur nu am mai fi atat de rautaciosi si antisociali cu societatea de dupa gratii.dar cand acel 90% este configurat si din alte profile care nu au tangenta cu ppl,cand cerintele de care aminteai sunt enorme,iar tu nu ai la indemana resurse umane sa le pui in practica, cand din acel 90% face parte si anp spune-mi si mie te rog frumos,cu cine vrei sa lucrezi si cat de mult te-ai abtine ,tot ai momente sa explodezi si sa le spui unor criminali altfel,unor pedofili altfel,unor proxeneti altfel, care au facut INTENTIONAT ceea ce au facut.din cauza ca suntem parinti si in locul victimelor lor,puteau fi copii nostri.TU POTI SA-I LASI IN VIATA?EU UNUL LE-AS APLICA LEGEA AMERICANA SI PEDOFILILOR CEA BELGIANA(ultima lege).cu respect un gardian care nu plimba cheile de colo pana colo,ptr ca ar dori sa aiba in 2009 un sistem de siguranta in servici mult mai eficient,care nu vrea sa mai vada usa celulei din lemn,vizeta zavorata cu un lacat,exact ca la o cocina,iar superiorii sa lucreze cot la cot cu inferiorii ptr ca asa este intr-un camp de lupta fie el psihic sau fizic.

Anonim spunea...

Catre 00.27

Ai dreptate cand te referi la resursele umane. Dupa cum scrii, nu cred ca ai atitudini antisociale. Totusi, nu cred ca lipsa resurselor justifica aceste atitudini din randul personalului. Dupa aceeasi logica, detinutii ar putea spune si ei ca ar fi mai buni daca ar avea de toate, ca nu ar mai fura daca ar avea acces la toate resursele.

Profesionalismul se dovedeste mai ales in conditii vitrege. Succes, dragi colegi!

Anonim spunea...

urieptr 13:13,penitenciarul este un camp de forte,unde conflictele sunt consacrate,ele avand la baza unele tactici de dominare a noastre,a gardienilor cu cele de rezistenta ale ppl.ptr ca penit este o institutie inchisa,atunci noi avem ca atributie principala- profesionala,sa-i tinem inchisi,iar noi, sa avem o altfel de gandire.ptr ca temele de la pregatirea profesionala ,sunt departe de a fi facute de niste profesionisti.datorita faptului ca lucram in contact direct cu ppl avem dificultati in adecvarea statutului.tot timpul suntem pusi in situatii inedite,in care trebuie sa rezolvam problemele personale ale ppl,probleme ptr care nu exista nimic oficial.si mai este o problema:fara sa vrei evenimentele vietii o iau inaintea gandirii.ppl sunt partenerii nostri de viata,si cred ca penit este frontiera civilizatiei.dar cu toate astea trebuie sa ne facem datoria si sa nu uitam ca intai de toate trebuie sa fi OM.voi fi sigur un agramat dupa acest comentariu

Anonim spunea...

Catre 16.32

Imi place cum gandesti. Esti un om inteligent si te intereseaza munca ta. E adevarat ca fiecare dintre noi se enerveaza si apar resentimente fata de detinuti. E normal sa fie asa, dar bine e sa identificam aceste tendinte, sa fim constienti de ele si sa nu le lasam sa ne distruga evolutia profesionala si viata extraprofesionala. Cu bine!

Anonim spunea...

fratilor intru puscarie: prin alte state si din europa si din america puscariasul e puscarias si i se spune detinut, condamnat numai la noi se cauta denumiri alambicate. vad ca lumea se bate pentru dreptul hotului. da pentru copilu violat care va ramane cu sechele de nici un psiholog nu le va indeparta cine lupta? pentru un bolnav din spital care nu are tratamentul corect cine lupta? pentru un carlig de baba care a fost violata cine lupta? pentru oamenii omorati pe trecerea de pietoni de un smecher cu bani cine lupta? pentru cadrele amenintate si agresate cine lupta? NIMENI! daca va sint asa dragi hotii luati vreo doi acasa in custodie.obisnuitiva cu ideea ca la puscarie inafara de salariul "care este" alta satisfactie nu aveti. reeducarea si reinsertia detinutilor suna bine dar sint povesti nemuritoare.colegilor care proslavesc vrajeli de genul ca psihologul face si drege si hotu' se reeduca la doresc sa fie scuipati pe strada sau sa le fie scuipata si injurata mama in piata de unul reintegrat de ei intr-un mertan sau bmw dupa ce a vandut citeva minore la kil. si inca ceva: va doresc sa fiti amendati in trafic de politia rutiera pentru ca nu ati purtat centura in timp ce fostul puscarias reintegrat care nu acorda prioritate la trecerea de pietoni este iertat de "organ"

Anonim spunea...

ptr edy:"Cand devii nimeni,cand statutul persoanei dispare,problema demnitatii pare un lux inutil".De maine aceasi rutina,aceleasi relatii interumane.Cu bine!Si uite asa te descompui si simti ca nu mai poti si...

Anonim spunea...

Anonimul din 28.09 ora 22:51 poate ca ai ceva dreptate in ceea ce priveste denumirea de ppl dar noi ne-am angajat la penitenciar,penitenciarul este institutia care se ocupa de ppl nu de victime,gindul la victime este o scuza ieftina pentru cei care nu sunt profesionisti,creerea unor institutii care sa se ocupe de victime nu este responsabilitatea noastra,o mare problema la noi la romani este ca nu ne cunoastem responsabilitatile si limitele[va amintiti cind Basescu i-a cerut lui Bush usurarea acordarii vizelor cetatenilor romani?,raspunsul a fost aceasta nu este responsabilitatea presedintelui ci a congresului!,cel mai puternic om al lumii isi cunoaste responsabilitatile dar si limitele];una din caracteristicile unui bun profesionist este si cunoasterea responsabilitatilor si limitelor sale.Privitor la remarca cu "organul"aici vinovatul este "organul"nu sistemul,asta este tot o scuza ieftina,ai intrat in psihologia detinutului si ei gindesc de felul:" altii au furat mai mult si nu sunt la puscarie"?!

Anonim spunea...

Catre 22.51

Probabilitatea de a fi scuipat pe strada de cei pe care-i tratezi asa cum iti place tie e mult mai mare decat aceea de a fi scuipat de unul cu care s-a incercat sa se lucreze profesionist. Pana te maturizezi profesional, ia-ti o umbrela.

Anonim spunea...

Pt. 21.53

Ai dreptate. Depersonalizarea este o mare problema in mediul penitenciar. Scaderea statutului il face pe om sa-si gaseasca alte modalitati de a-si creste statutul. Daca noi nu le dam posibilitatea sa se valorizeze in moduri acceptate socialmente, vor incerca sa "creasca" asa cum stiu ei: prin violenta, smecherie etc. Daca pe un om il fac caine, il invit sa se poarte ca un caine. Ma mai mir ca ma musca?

Anonim spunea...

Pspa - zilnic intrigi, mizerii! cine mai munceste?De s-ar da odata concursul de director, sa ia Greaca sau Patrascu sau Dalai Lama, sa vada cine munceste ,sa se termine cu pilele, nepotismele, paranoia. Medicalul a fost ponegrit prea mult de "colegi" .Doctorii +asistentele =spital.Iar unii doctori sunt profesionisti, au vechime si isi fac meseria cu pasiune.

Anonim spunea...

Bravo pentru 17 02 ...suntem minunati ..se invirte universul in jurul PSPA..SA VINA DALAI LAMA..SAU MAI BINE GREACA..SAU MAI BINE NU CA INSEAMNA CA VA CONDUCE nadrag

Anonim spunea...

pentru colegul care spunea sa imi caut umbrela: afla ca am patit destule pe strada cu fostii chiriasi tocmai ca am facut serviciul pe cit posibil ca la carte cu toti detinutii de pe sectie, in timp ce colegii care erau mai permisivi nu au patit niciodata nimic. si cu maturizarea mai usor cu pianu' pe scari ca am vazut colegi destui care se scuzau la detinuti ca ei nu sunt rai da sefu ii obliga.eu nu am cerut scuze la hot ca am facut un raport sau l-am dat de pamant cind situatia a impus.

Anonim spunea...

inainte sa va dati mari corectori si vorbitori de limba si gramatica a limbii romane, mai meditati putin : poate unii scriu intentionat gresit ca sa vada cum sariti sa-l corectati. iar pentru acei deontologi care stiu ei regulamentele si legile pe de rost punct cu punct ganditi-va ca daca un om va spune de o intamplare neplacuta cu detinutii poate chiar a trait acea relatare.la galati de exemplu sint doi detinuti care pana mai ieri erau " deportati" unul la focsani si unul la braila din cauza apartenentei la grupari interlope iar acum nu mai prezinta pericol si sunt scosi la munca bine merci. un alt coleg care a gasit niste detinuti cu alcool dupa ce venisera de la vizita era urmarit de un ofiter si pandit sa fie bagat in comisia de disciplina sa fie dat afara sau sanctionat pentru orice.ofiterul a murit intre timp iar subofiterul munceste in continuare pe sectie si este amenintat in continuare cind se mai intalneste pe strada cu hotii tocmai pentru ca isi face treaba. asa ca daca unii colegi mai spun ca au fost -ei sau un membru al familiei- in situatia de a fi injurat sau scuipat pe strada nu mai sariti repede cu sfaturi sa-si faca serviciul ca poate tocmai pentru aia au fost agresati verbal de fostii detinuti. respect puscariasilor de meserie care isi fac meseria fara partinire.

Anonim spunea...

imi place anonimul din 28.09 si cred ca de multe ori a fost silit de natura imprejurarilor sa lucreze la limita regulamentului pentru e evita unele evenimente sau probleme negative. eu unul cred ca astia de dau ei indicatii de scris corect vorbesc de multe ori cu "e multi" .profesionest iti poti face serviciul cind ai o dotare corespunzatoare, un numar suficient de cadre atat in paza cit si la reeducare, atunci cand ai sprijin din partea conducerii, nu cind esti singur pe o sectie de maxima siguranta cu o suta si ceva de hoti.astept suturile si corecturile de rigoare da nu imi pasa.despre puscarie si puscariasi se poate scrie toata viata si nu termini.poti scrie si agramat poate ca e mai amuzant uneori.godspeed.

Anonim spunea...

pentru 29.09 15.51 colegul meu profesionist eu si inca unul din supraveghetori am incercat sa taiem macaroana unui interlop scos sef in zona la galati. stii ce am patit: intai am fost amenintati si apoi colegul s-a ales cu niscai cauciucuri taiate la masina iar mie mi-a dat foc la masina, norocul meu fiind colegul din pc1 care a vazut focul. ce masuri au fost luate? niciuna. detinutu s-a liberat bine mersi fara ca rapoartele noastre de incident si toata cercetarea sa aiba vreun efect.

Anonim spunea...

ptr 30.09,14:17. tocmai aici e problema,sefii tai cei mari nu au luat nici o atitudine.de ce?ceva i-a oprit!constiinta?profesionalismul?sau probabil compromisurile facute intre ei si acel ppl?ai facut plangere la politie?nimeni nu a spus mai sus ca ppl trebuiesc tinuti in brate ci doar educati,noi sa fim exemplul lor.nici acel ppl din lumea interlopa nu ar fi comandat acea lucratura, daca se gandea la urmari daca legea noastra ar fi buna ,iar legislatia romaneasca nu ar mai fi cumparata prin instanta ,in mijlocul strazii,etc...tu chiar crezi ca traim in Elvetia?si tu si eu si altii cate magarii am facut de multe ori?am respectat oare legea?

Anonim spunea...

Tu ne spui ca ar trebui sa exageram pe de o parte pentru ca oricum se exagereaza pe partea celalalta. Problema este ca de obicei cei tentati sa faca fel de fel de compromisuri au si cele mai proaste atitudini fata de oameni in general si fata de detinuti in special. Pe unii agenti despre care se spune ca ar fi luat tigari de la detinuti (ce scarbos!) i-am auzit spunand ca i-ar impusca pe "nenorocitii astia de hoti". Noi suntem aici sa ne facem treaba cat mai bine. Sa nu devenim antisociali (adica mincinosi, hoti, violenti etc.)! Asta e tot.

Anonim spunea...

a inceput sa-mi fie sila de tara unde traiesc. politia nu a facut nimic ca cica nu au indicii puternice sa dea de suspect, ca sa nu mai spun ca fata unui coleg a fost tilharita in curtea liceului unde invata si politia la fel nu a facut nimic. nu au descoperit nimic desi aveau si imeiul telefonului.tara de rahat politie de rahat.justitie de rahat.eu tot mai sper ca va fi bine si pentru noi astia marunti .am lucrat de multe ori la limita dintre regulamentar si neregulamentar ca sa nu am probleme pe sectie, iar de reeducat sa spun ca nu cred ca voi vedea vreodata vreun interlop reeducat? spun si sunt convins de asta. unul care vede ca poa sa faca multi bani si sa primeasca o pedeapsa mica vor face asta in continuare.si din pacate varsta celor implicati in traficul de fiinte , droguri , inrolati in tot felul de gasti si clanuri , bagati in falsificari de carduri, e tot mai scazuta. asta erealitatea si tre sa o acceptam chiar daca ne zbatem sa reeducam niste deseuri umane. ei ne vor spune ce vrem sa auzim iar noi vom trai cu iluzia ca am salvat un membru al societatii.numai bine va doresc.

Anonim spunea...

credeti ca unul bagat in trafic de presoane si droguri are vreo problema cu a comanda distrugerea unei masini?mai ales ca el e in puscarie deja.eu nu cred.

Anonim spunea...

nu va mai agitati ca faza cu masinile e veche de vreun an iar hotul liberat. faza e ca , cei doi supraveghetori au prins detinutul cu telefon, au fost injurati fara sa-l fi provocat, au fost amenintati , si pentru ca i-au fost intocmite rapoarte de incident hotu s-a razbunat.stimati colegi care sperati ca veti reeduca detinutii va pot spune parerea mea: nu spun ca nu se vor reabilita unii- acestia vor fi putini-dar un tanar care o vede pe masa si pe tasu ca muncesc pe un salar de mizerie si cind pune asta in balanta cu banii scosi de unii prin mijloace si metode ilegale, idealul lor nu va fi mama sau tatal va fi infractorul cu bani, masina scumpa si femei.e lucru verificat de ani de zile, mai ales ca foamea e mare si nu se anunta vremuri tocmai bune.

Anonim spunea...

Si asta inseamna ca noi trebuie sa-i aruncam in groapa cu animale? Sa nu ne miram atunci ca intr-o zi riscam sa ajungem si noi pe marginea gropii.

Anonim spunea...

ptr 22:42 buna replica!dar trebuie sa inchidem groapa.nu este vina noastra ca nu avem instrumentele necesare,care sa ne permita sa aplicam intocmai legea.in 275 se spun clar si concis niste probleme,dar multe dintre ele sunt aplicate haotic de conducerile penit(acolo unde se intampla).noi agentii simtim si suntem convinsi ca avem un rol responsabil,dar nu avem nici o participare la stabilirea regulilor.de ce?dar intre timp noi devenim impasibili si duri,nu ne mai recunoastem sentimentele si slabiciunile si devenim brusc iritati in contactele cu ppl.si uite asa eu cred ca apare punctul nostru slab,adica mediocritatea.dar parca nu ar fi deajuns, de cele mai multe ori presiunea nu apare din randul ppl,ci din partea de unde ne asteptam mai putin-superiorii.vi se pare normal?dar mai noii manageri urmaresc beneficiul lor,si nu vor sa sa ne ofere noua o directie cat mai solida,adica munca in echipa.si din nou apare monotonia si inhibarea din atitudinile si valorile unor colegi.si poate veti fi de acord cu mine,ptr ca sunt prea multi sefi si mai putini lucratori,noi simplii executanti nu vom sti niciodata ce argumente sa acceptam,ptr ca nu stim cui trebuie mai intai sa ne supunem!haideti sa recunoastem de cate ori am facut munca superiorului si inca o mai facem!haideti sa vedem cat stau pe interior,compartimentele care trebuiesc sa desfasoare munca cu ppl,din cele 8 ore.unde stau mai mult in birouri sau pe sectii?de ce nu se tin comisiile pe sectia unde sunt ppl,mai bine insotesti 50 de ppl in fata a 5 persoane care fac parte din comisie.ptr ca ei sunt sefii!cu bine si sa ne facem echipele ca ne va fi mai usor!!

Anonim spunea...

nu am spus ca trebuie aruncati la groapa cu lei - desi unii ar merita cu varf si indesat- am incercat sa spun ca in munca de puscarie nu ai satisfactii profesionale. sau poate ca sint dar mai rare.

Anonim spunea...

presiune vine din partea sefilor cam mediocri si fricosi in a aplica regulamentele spre exemplu este ghibea de la galati cind un supraveghetor il chema pe sectie si el nu a vrut sa mearga pe motivul ca il vor vedea si altii si vor tipa si ei ca vor st-ul, si mai era si ora 17 aproape.