Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 17 august 2008

Intre un nu rece si moale si un da aproape serafic

Am citit cu mare atenţie toate comentariile postate pe marginea articolului de ieri, articolul prin care eram anunţaţi că probabilitatea de a-l avea la conducerea penitenciarelor pe domnul Ioan Băla este cea mai mare. Comentariile sunt, ca de obicei, pe toate gusturile.

Unii salută cu entuziasm vestea asta, alţii sunt sceptici ori neutri, câţiva au însă mari îndoieli. Am sa mă opresc deocamdată asupra ultimilor, nu pentru ca mi-as fi propus să-i conving de contrariul ci pentru că argumentele aduse în favoarea opiniei lor sunt într-un fel reprezentative pentru felul în care gândesc şi reacţionează unii dintre colegii noştri.

Primul comentator are mari îndoieli pentru că "a auzit" că noul director obişnuieşte să se oprească în loc şi să asculte ce au de spus deţinuţii. Din punctul meu de vedere este obligatoriu ca un director de penitenciar să-şi facă timp să asculte doleanţele deţinuţilor, dar presupunând ca greşesc şi în realitate un director bun nu pierde niciodată timpul stând de vorbă cu deţinuţii unde sunt argumentele care sprijină o asemenea teorie?

Al doilea comentariu pretinde ca Ioan Băla a avut pile la examen. Pe ce se bazează convingerea asta?! Chiar nu poate un om cu 20 de ani de experienţă şi cu rezultate bune să obţină o notă mai mare decât un magistrat care încerca marea cu degetul? Ce e suspect în asta? Ar fi fost bine să fie 100 de candidaţi, e drept, dar asta e o altă problemă.

Ştiu din proprie experienţă ca Penitenciarul Timişoara nu este un penitenciar uşor de condus. Am convingerea dealtfel că, în realitate, niciun penitenciar nu este "uşor". Trebuie să recunosc că nu înţeleg ce anume l-ar putea determina pe vizitatorul nostru să creadă că Penitenciarul Timişoara este unul uşor.

Nu s-a luptat cu Iosif si clica. Ce e drept nu am ştiinţa ca directorii din sistemul penitenciar românesc să se fi împotrivit deciziilor aberante şi abuzurilor înfăptuite de către Iosif et comp şi asta este fără îndoiala o notă proastă. Aflu însa cu stupoare ca Băla a stat pe margine în timp ce restul sistemului se bătea cu balaurii. Unde s-a ţinut bătălia asta de care eu personal n-am auzit niciodată şi unde sunt miile de luptători?! Vreau sa spun alţii decât "vitejii" care se arată întotdeauna după război?!

Şcoala de miliţie era, după ştiinţa mea, singura şcoală de profil la vremea aceea. Acolo era cazată şi arma penitenciare. După 20 de ani situaţia este la fel, doar că Şcoala de Ofiţeri de Miliţie se numeşte Academia de Poliţie. Mă întreb însă unde l-aş putea încadra pe Iosif, care n-a fost nici comunist şi nici miliţian, dar a acţionat şi a reacţionat în anul de gratie 2008, ca fanii lui Stalin din anii '50?

Am avut şi un cititor care ne propune să separăm "comentariile care transmit idei, soluţii, de secţiunea cancanuri." Mă tem că nu pot să fiu de acord nici cu o astfel de poziţie. Nu cred că putem avea pretenţia ca aceste comentarii să fie absolut obiective sau absolut corecte. Fiecare înţelege situaţia diferit şi fiecare are propriile interese. Poate că unele comentarii sunt rău intenţionate sau nu sunt argumentate, dar nu cred că e normal să le eliminăm. Cred că e util dialogului să fie prezentate toate comentariile. Altfel vom face monologul constructivilor, sau dialogul restrâns în cel mai bun caz, şi vom pierde cu graţie contactul cu realitatea.

18 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari ADMIN !
Ma regasesc in comentariul tau si recunosc ca ma fost intentionat tendentioasa-provocatoare.Cer scuze celor deranjati!

Anonim spunea...

Eu am auzit numai lucruri bune , despre DL.Bala ,cine zice ca Timisoara este un penitenciar usor nu stie ce vorbeste .
Sau cum putem clasifica Penitenciarele :
1 usor
2 greu
3 f greu
4 f usor ?
Dupa mine toate sunt grele pt ca se lucreaza cu oameni chiar f multi oameni si foarte multe probleme .
CONCLUZIE
Dl Bala FELICITARI
oricum este o misiune grea pe care si-a asumat-o .De ce Nu au fost mai multi candidati , din cauza ca sistemul penitenciar este intr-un impas si nu au avut prea multi curjul sa se inhame la asa ceva !
FELICITARI
CEVA o sa se schimbe mai mult ca sigur , si ce au postat ieri , ca in orice situatie sunt pro si contra si bine este cand exista opozitie .

Anonim spunea...

Felicitari admin.este bine sa se puncteze gafele din comentariile unora si stereotipurile invechite de gindire care genereaza gafele cu pricina,poate asa realizeaza cei impricinati ca au o problema si mai mediteaza putin asupra propriului sistem de valori,asupra propriului mod de a gindi,asupra unghiului din care vad realitatea.Nici eu nu consider ca ar trebui cenzurate comentariile,cred ca replicile celorlalti comentatori le dau de gindit,uneori cel putin,tot uneori poate se schimba viziunea,in timp ce daca le-ar fi cenzurate comentariile autorii s-ar considera "victime"nu conteaza ale cui victime,conteaza ca postura de victima nu ajuta sa-ti imbunatatesti modul de a gindi.Este bine sa vedem cine suntem,cum gindim sau cu cine lucram si cum gindesc o parte dintre colegii nostri,asa vom sti cu ce mentalitati avem de lucru si poate reusim sa le imbunatatim,uneori trebuie sa lucram cel putin la fel de mult cu mentalitatile colegilor ca si cu cele aleppl-ilor.

Anonim spunea...

Partial de acord cu tine.Nici eu nu sunt de acord cu cenzura.Perfectionarea blogului e o necesitate.Si asta se va intampla mai devreme sau mai tarziu.Preocupari in domeniu exista.Cateva sectiuni ar fi necesare:-probleme identificate si solutii;-rafuieli personale;-frustrati;-reclamatii;-diverse,etc.E posibil sa apara si concurenta. P.S.Aparent stim cine suntem,cum gandim,cum lucram,care e valoarea noastra,APARENT.La incadrare se fac verificari,teste psihologice,cunoastere,angajamente,juraminte....doar ca uitam de ele.Unele penitenciare au devenit fabrici de telefoane si bazare de droguri...sau mai tras semnale de alarma si cu privire la alte aspecte...chiar nu vrem sa vedem?

Anonim spunea...

Si eu ma regasesc in comentariul tau, admin :) Sunt de acord cu tine ca fiecare intelege diferit situatia, dar si cu faptul ca, pe langa propriile interese, noi toti avem si interese comune, pe care le cautam/gasim aici. Iar faptul ca blogul a influentat o evolutie favorabila a lucrurilor in sistemul penitenciar este meritul lui incontestabil si am convingerea ca a servit interesului nostru comun. De asemenea, admit ca parerile celorlati ofera o oglinda si pot regla comportamente, ca si faptul ca anonimatul incurajeaza exprimarea opiniilor. Imi doresc si eu momentul in care ne vom putea semna pe blog cu numele real. Pana atunci, ne ramane exercitiul asumarii a ceea ce postam, astfel incat realitatea pe care o prezentam sa nu fie deformata de propriile interese. Asa cum blogul ne da dreptul sa ne protejam identitatea, cred ca avem obligatia morala sa nu facem afirmatii pe care nu le-am putea sustine cu argumente, daca ar trebui sa le semnam. Parerea mea :) Da, probabil ca nu cenzura ta este solutia, cat mai degraba cenzura propriei noastre constiinte, a tuturor celor care postam aici. Da, cer scuze celor pe care i-a deranjat opinia mea.

Anonim spunea...

"Al doilea comentariu pretinde ca Ioan Băla a avut pile la examen. Pe ce se bazează convingerea asta?! Chiar nu poate un om cu 20 de ani de experienţă şi cu rezultate bune să obţină o notă mai mare decât un magistrat care încerca marea cu degetul? Ce e suspect în asta? Ar fi fost bine să fie 100 de candidaţi, e drept, dar asta e o altă problemă."

Nu stiu daca eu am postat al doilea comentariu, dar stiu ca eu am scris ca pentru competenta dumnealui il iertam ca a participat la un concurs al carui castigator il stiam deja cu totii. Nu stiu sigur daca din 100 de participanti domnul Bala ar fi luat concursul pentru ca eu nu cred ca un concurs de tipul celor care se organizeaza la noi poate evidentia competente manageriale sau de specialitate. Uneori sistemul o nimereste, dar de multe ori o da in bara. Pe de alta parte, calitatile dumnealui sunt incontestabile. Daca la un concurs de muzica ar participa Nicu Allifantis si in juriu ar fi manelisti, nu sunt sigur ca ar iesi Nicu printre castigatori. De asemenea, daca juriul este atentionat ca la concurs participa o somitate, el va fi foarte atent la aceasta si, stiind ca e nevoie de aceasta, ii va permite sa castige. Cu alte cuvinte, la acest concurs exista un concurent, dar cine il poate testa, cine are competentele necesare? Prin urmare, nu va faceti de ras! Bala trebuie sa castige. Altfel e jale. Va treziti cu functionarimea speciala pe cap si va dovediti incapabili sa alegeti oamenii. Ati mai facut-o si pana acum. Priviti in jur ce ati ales!

Anonim spunea...

Un articol de foarte mare bun simt. Trebuie sa permiti exprimarea tuturor parerilor indiferent daca esti sau nu de acord cu ele. Bine ar fi ca si noul director sa citeasca acest blog si poate, de ce nu sa dea si de stire ca citeste si ia aminte aceste articole si aceste comentarii. Nu stii niciodata de unde mai inveti cate ceva sau mai afli ce se petrece, cum unanim este recunoscut ca nu le poti sti pe toate niciodata.
Eu unul, as dori sa stiu sincera parere a domnului director Bala in legatura cu situatia de la penitenciarul Timisoara (aflat sub conducerea lui in acel moment )cand, majurul iesit din tura de noapte era trimis la instanta. O considera justa aceasta situatie, daca nu, ce anume facea ca aceasta situatie sa dispara si mai ales, daca va generaliza aceasta situatie in toate penitenciarele tarii. Am auzit de la cineva ca la Timisoara in acest moment se fac ore suplimentare ,dar nu se platesc. Cu aceasta ocazie il intreb pe noul domn director CE VA FACE CA LEGEA SA FIE APLICATA DE LA PRIMUL PANA LA ULTIMUL ARTICOL.
Multumesc respectuos si anticipat, desi sunt convins ca domnul director nu se va obosi sa citeasca acest comentariu.
Rog administratorii acestui blog sa faca un articol pe aceasta tema, sa se documenteze in aceasta directie deoarece este foarte important acest lucru pentru palmasii acestui sistem.
Va multumesc.

Anonim spunea...

Le sugerez celor care au un "nu" moale sa ia un furazolidon si sa nu se grabeasca atat. Domnul Bala are puterea sa faca sa functioneze acest sistem.

Anonim spunea...

cindva, DGP avea la varf un cuplu excelent Chis- Stoica .Ce vremuri....cind in fiecare luna militianul semna pe statul de plata un supliment.Si ce-i cu asta?
Chis era un ardelean crescut de sistem ,plecat de la opinca- Stoica- era un liberal.
Bala este un ardelean crescut de sistem plecat de la opinca- guvernarea-ghici?
Intotdeauna am sperat ca la virf sa vina un ardelean de la opinca si sistemul sa se regenereze.Mai ales ca Bala este crescut de CHIS.Sa ii dam incredea noastra si poate nu ne va amagi.Poate va reusi , in scurt timp, ca si celebrul cuplu amintit sa aduca zimbetul pe chipul "gardianului" nu numai din punct de vedere salarial ci si prin emiterea unei legislatii care sa readuca respectul in fata ppl.Ca de dispozitii cu" pozitii de capra" s-a saturat toata lumea.

Anonim spunea...

Aplauze, am inceput sa gandim la felTovarasi ,sambata e 23 August

Anonim spunea...

Am mai "spus" ca avem asteptari diferite. Unii vor sa ne intoarcem in 1988, altii vor sa mergem inainte, altii vor doar mai multi bani, iar altii sa fie lasati in pace. Nu va amagiti! Bala e omul care merge inainte. Vad ca va inecati in stereotipuri. Bala e un lider care va misca ceva. Este roman, este vechi, o fi facut el scoala de militie, dar merge spre Europa.

Anonim spunea...

burcu pupa adanc si apasat: http://onouaatitudine.blogspot.com/2008/08/anpare-director-general-functie-ocupata.html

Anonim spunea...

Nimeni nu a pupat mai adanc decat ati pupat voi aici pe blog.

Anonim spunea...

Nea Burcule matale i-ai pupat pe toti pe rand si pe Iacob si pe Iosif si acum si pe Bala. Te-ai dat dupa interes cand cu sindicatele cand importiva.cand cu DPCMP cand impotriva. Cand cu directorul general cand impotriva lui. Cand cu hotii cand cu vip-urile din detentie; aici ai fost constant. Mai ciuguleai si tu cate ceva la bine si aruncai cu piatra la rau. Asta ai facut securist batran si corupt ce esti. Du-te la Bivolaru sa-ti mai finanteze un articol d-ala cu bale.

Anonim spunea...

Asta inseamna sa mentii echilibrul.

Anonim spunea...

Asta e un concurs de pupat cat mai multe funduri si cat mai apasat? O.K. Ati castigat.

Anonim spunea...

Asta ai inteles tu? Bravo!

Anonim spunea...

S-a trezit si ala care-l lauda pe "tanarul magistrat curajos Iosif" ca face curatenie... niste terfelosi, aia sunt si el si laudatul lui.