Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 13 august 2008

ANP: Balaurul cu şapte capete al planificărilor, statisticilor şi situaţiilor

Citeşte cineva raportările din teritoriu? Le întocmesc toate unităţile? Faptul că cei care omit să le facă nu sunt admonestaţi nu e o dovadă clară că ceilalţi le fac degeaba?

În teorie planificarea înseamnă stabilirea şi fundamentarea obiectivelor şi a sarcinilor de realizat precum şi a resurselor necesare pentru o perioadă de timp determinată.
.
La nivelul sistemului penitenciar nu există o gândire unitară cu privire la modul în care ar trebui să ne planificăm obiectivele sau sarcinile, dimpotrivă parcă ar fi un adevărat concurs între şefi în ceea ce priveşte pretenţiile faţă de subordonaţi. Unii consideră că planificarea trebuie să fie lunară, alţii că e suficient trimestrială sau cel mult semestrială. În privinţa celei anuale, au căzut toţi de acord.
.
Cum planificăm?

Dacă la Educaţie şi Asistenţă Psihosocială lucrurile sunt oarecum clare (se planifică concursuri, campionate sportive, ieşiri în comunitate, încheierea de protocoale cu parteneri externi), în alte sectoare (medical, operativ sau financiar), planificările sunt stereotipe şi au un caracter general: „să se respecte dreptul deţinuţilor la asistenţă medicală”, „să se recupereze creanţele…”, „să se prezinte deţinuţii la instanţele de judecată”…
.
Care este rolul acestor hârtii? Pe cine ajută ele? Există un feed-back din partea şefilor atunci când li se prezintă planificările spre aprobare?
.
De cele mai multe ori planificările „se fac pentru că trebuie”, nimeni nu le citeşte, nu le urmăreşte, dovadă fiind faptul că deseori analizele nici nu au în vedere planificările întocmite.

Cum analizăm?


Tot în teorie, analiza este o evaluare asupra stadiului activităţii noastre care trebuie să conţină cât mai multe informaţii, prezentate într-un mod sintetic (pentru a uşura prelucrarea lor), bazate deseori pe obiective şi oferite într-un timp real pentru a-şi dovedi utilitatea.
.
Prin analiză ar trebui să urmărim îmbunătăţirea activităţii, creşterea eficienţei resurselor pe care le avem la dispoziţie şi a performanţelor profesionale. Ca şi în cazul planificărilor, analizele sunt fie prea „subţiri”, fie prea stufoase, de multe ori „nu spun nimic”, nu oferă date concrete, nu reflectă esenţa activităţii unui sector şi, bineînţeles, de la o lună la alta, de la un trimestru la altul, formularea este aceeaşi, ceea ce se schimbă fiind doar cifrele.
.
Planificarea şi evaluarea se învaţă?
.
Se presupune că cele două activităţi sunt realizate d
e manageri şi nu de executanţi (aşa cum se întâmplă deseori când o asistentă medicală sau agent din sectorul operativ primeşte sarcina de a face repede-repede hârtiile „că le cere şefu”). Aceştia trebuie să aibă cunoştinţe minime că de aceea sunt şefi, să ştie ce îşi propun pentru intervalul următor de timp şi să fie capabili să evalueze activitatea sectorului pe care îl conduc.


Uneori se spune despre câte un şefuţ că „nu ştie să îşi vândă marfa” şi această, afirmaţie este justificată pentru că, deşi executanţii muncesc, au rezultate, şeful nu le pune activitatea în valoare fie pentru că nu ştie să o facă, fie pentru că nu consideră important acest lucru. Sigur că există şi a treia variantă: nu vrea să îşi laude subordonaţii pentru că este riscant, poate cineva va constata că cel lăudat are abilităţi de şef şi un scaun începe să se clatine. Subordonaţii ageri trebuie ţinuţi sub control şi la distanţă de scaun.

Alegeţi un scenariu!


Care din cele două scenarii de mai jos li se potriveşte şefilor voştri?

1. Seful fără criterii de performanţă clar stabilite sau obiective concrete, care nu şi-a planificat sarcinile şi foloseşte concepte vagi, lasă loc de interpretare, este superficial în evaluare. Se fereşte să ofere un feed-back, ştie că opiniile sale trebuie argumentate şi pentru a nu avea parte de experienţe neplăcute realizează o analiză la modul general, fără să puncteze performanţele subordonaţilor, aceştia simţindu-se demotivaţi, mesajul fiind că munca lor nu este importantă.

2. Managerul care şi-a planificat obiective realiste, încadrate în timp, măsurabile şi stabilite pentru fiecare compartiment sau subordonat în parte. (Ideal ar fi să existe o STRATEGIE a unităţii iar obiectivele să fie stabilite în funcţie de aceasta). La distribuirea sarcinilor, executantului i se spune care sunt aşteptările, dacă e necesar să îşi schimbe comportamentul sau programul pentru a îndeplini obiectivele. Ulterior, este ajutat pentru a îndeplini sarcina. În acest fel, angajaţii se obişnuiesc să ofere şi să primească feed-back, dobândesc încredere în planificarea şi analizarea realizată de manager şi se simt motivaţi să se implice în elaborarea acestora.

Raportăm la ANP? Ei si ce!

Parcă mai mult decât directorii de unităţi, cei din ANP suferă de lipsă de informaţii (sau de conversaţie, pur şi simplu) considerând că niciodată nu sunt de ajuns statisticile care se fac.

Câteva exemple de analize periodice căzute în desuetudine din lipsă de feed-back, pe care unităţile trebuie să le aducă la cunoştinţa şefilor din ANP, sunt:

  • raportările lunare la secretariatul ANP (fiecare sector de activitate trebuie să facă o analiză a evenimentelor negative, a realizărilor şi să stabilească măsurile pentru luna următoare);
  • raportările trimestriale ale activităţilor desfăşurate cu deţinuţi toxicomani de comisia multidisciplinară constituită la nivelul fiecărei unităţi;
  • informarea Direcţiei Educaţie şi Asistenţă Psihosocială despre evenimentele negative (evadări, părăsiri ale locului de muncă etc.) deşi acest lucru se face şi către Direcţia Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar.

Sigur că vă invit să amintiţi şi alte inutilităţi, în felul acesta poate îi ajutăm pe cei de la centru să facă un inventar.

45 comentarii:

Anonim spunea...

Bun comentariul postat, dar este prea avansat, să zicem cu 50 ani, pentru sistemul penitenciar românesc...

Anonim spunea...

Nu cred că poate cineva să inventarieze nenumăratele raportări, analize şi planuri inutile care se întocmesc lună de lună în unităţile sistemului penitenciar.
În loc să se constituie în instrumente de cuantificare a performanţei şi de diagnoză aceste raportări şi analize au devenit o povară lunară care mănâncă timp şi resursă umană !

Anonim spunea...

Controlul când vine nu te întreabă despre ce ai scris în aceste analize şi raportări ci dacă le ai.

Anonim spunea...

Nu mai citim analizele pentru ca sunt tot timpul aceleasi harti mincinoase care scot in evidenta faptul ca s-a muncit cu mai multi p.p.l. decat sunt in unitati. E complect penibil.

Anonim spunea...

am mai auzit comentariul asta cu "s-a muncit cu mai multi ppl decat sunt in unitate". tu ai auzit de rulajul detinutilor?
ai auzit ca un detinut poate fi implicat in mai multe programe iar daca voi cereti nr detinuti inclusi in programul LEX, de exemplu,sau CeB sau mai stiu ce program, am sa dau ceea ce imi cereti si nu nr total de detinuti inclusi in programe. e prea greu pt tine?
daca esti pompilia care are experienta in puscarie, la secretariat, si acum te dai mare educatoare, atunci e mai greu sa intelegi. daca esti pripp sau puscas nici nu are rost sa mai vb.
tot vb de analize, am auzit ca de curand, la mj, ati trimis-o la discutii cu ragea pe tiron, detasata la anp, si v-ati aflat in penibila situatie sa nu puteti da date exacte despre nr detinutilor scolarizati in sistem in 2005. cica le-ati cam dat din burta nu pt ca nu le-ati fi primit la timpul lor, ci pt ca, ghicitul in carti pe care l-ati practicat cu cerbu impreuna, nu v-a mai lasat timp sa le adunati.
la gramatica ai probleme mari...

Anonim spunea...

Salut!Bune "postarile" lui Vladimir si Admin.Raportarile? Speram sa fie citite.Planificam.Daca avem in vedere toate reglementarile si situatia operativa zilnic anumiti oameni ar trebui sa faca numai asta.Analizele? Paie -n cap ne mai trebuie ca bricheta-i pe blog.POC= planificare,organizare,control.Miroase a audit,management,stiinta conducerii...au fost in bibliografia ptr dir.anp. Sunt multe de spus si scris.Sunt necesare.Acumularea cantitativa duce la saltul calitativ,s.a.m.d.Aveti idei constructive,pacat ca timpul nu mai are rabdare.O seara frumoasa.Succes STEAUA!

Anonim spunea...

Din pacate traim, si ne desfasuram activitatea intr-un fel de societate securisto-comunista bazata pe planificari,analize si raportari de tot felul, unele facute la mare repezeala de oameni care nu prea sunt familiarizati cu acest gen de munca, se continua fenomenul comunist de a realiza productii de tot felul raportandu-se fictiv tot felul de realizari marete, toate aceste planificari raportari,statistici au un singur scop ,, Sa dea bine la imaginea unitatii si IMPLICIT A MANAGERULUI EI pe ecranul cu valori inestimabile aflat in curtea ANP

Pe cand infiintarea unei directii care sa se ocupe de planificarea, analiza si sinteza activitatilor din unitatile ANP in cadrul careia sa-si faca culcus vreo 50 de angajati dar nu toti cu pile......

Anonim spunea...

Raportarile ca si temele de la pregatire sunt aceleasi de o suta de ani si cind vine una noua nu se scoate nici una din cele vechi si uite asa raportam acelasi lucru in sapte formul.Bineinteles ca textul de la analiza activitatii compartimentului este acelasi de ani de zile, se mai modifica cifrele,se mai cosmetizeaza pe ici pe colo, pentru ca toata lumea este constienta ca nu le citeste nimeni si pentru ca suntem intrebati daca le-am facut nu si cum le-am facut.In sistem ANP la fel ca si in invatamint de 18 ani incoace s-au tot adaugat evidente,activitati,raportari s a m d fara a se scoate nimic,daca in invatamint exista o justificare :ce faci cu profesorii care predau materiile care ar trebui scoase sau reduse la noi nici macar aceasta scuza nu exista pentru ca la noi se blocheza posturile dupa o pensionare sau daca pleaca cineva dar creste numarul situatiilor si raportarilor cerute unui numar mai mic de oameni.Privitor la cele doua scenarii propuse de catre autorul articolului din pacate al doilea este un ideal neatins in sistem ANP am dori noi sa mearga normal lucrurile si in acest sistem dar...?La noi in unitate s-a constituit o "comisie" pentru discutarea propunerilor de modificare a OMJ399/2007, cel care reglementeaza plata orelor suplimentare, ma asteptam sa vad pe blog ceva referitor la aceasta tema, pentru a afla daca si in alte unitati se discuta pe aceasta tema?

Anonim spunea...

Buna! Sunt ceva preocupari pe linia salarizarii si implicit a uniformizarii sporurilor salariale,"prim ministrul" spunea ca sunt peste 100 sporuri....fiecare functie are sporul ei,cele din prima parte a statului chiar mai multe....(ptr.17.41).de acord cu ideea "omului de afaceri":sa se mai faca o directie cu vre-o 5-6 directori,sa mai cera si astia,planuri saptamanale,lunare,trimestriale,analize,situatii,statistici...oricum sunt putini directori in unele unitati:la 5-6 oameni un director
la 15,idem,la 25 idem
la 250 tot un director: sa nu va mire nimic...au acelasi coeficient de ierarhizare,unii chiar muncesc mai putin dar au venituri mai mari decat cei cu 250 in subordine...

Vladimir spunea...

Planurile de munca, analizele nu sunt utile acum dar ar putea fi daca ar exista interes pentru ele din partea conducerii.Nu ma refer numai la directorul de unitate ci si la directorii adjuncti.
De exemplu, dir.adj.siguranta detinerii si regim sau cel ec-adm (dir.adj.Educatie si Asist. Psih. avand mai putini subordonati, probabil isi face documentele singur)au in subordine mai multe servicii sau compartimente astfel ca daca i-ar interesa cu adevarat ce isi planifica sefii acestora, documentele acelea ar avea mai multa calitate. In schimb, cei mai multi dir. adj. sunt impresionati de cantitate, citesc materialul in diagonala, singura analiza care le trezesete interesul fiind cea anuala, prezentata la bilant.Insuficient.
De medicul sef, ce sa mai vorbim? Sunt unitati unde pe langa el mai e un singur medic, astfel ca acorda fooaaarte putina atentie planurilor, analizelor, hartiilor in general, fiind mai preocupat de aspectele practice.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la ora 17.

Dar daca vi se solicita clar sa complectati numarul de p.p.l. CARE PARTICIPA LA PROGRAME, voi de ce nu intelegeti? Nu cerem numarul de participari, nu cerem numarul de inscrieri, ci numarul de participanti. Ce e atat de greu? Nici macar atata nu intelegeti? Si va mai dati mari specialisti practicieni.

Anonim spunea...

Pentru acelasi amarat de anonim de la ora 17 si pentru altii ca el:

Doamnele Puscas, Pompilia si Pripp sunt respectabile si pe langa voi sunt geniale. Ar trebuii sa le respecti si tu.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 13.08.2008 17:00:00 :
Excelent comentariu. Pentru cunoscatori insa. Stie si Pripp. Mai ales partea cu "ghicitul in carti pe care l-ati practicat cu cerbu impreuna".
Unii asa au crezut ca se pot afirma si-si pot demonstra capacitatile profesionale. Statistici, sinteze, raportari reale (care sa ateste dezastrul in care s-a ajuns)- Nu.
Mai bine o mica barfa, o discutie interesanta despre vreme, cine cu cine s-a mai cuplat, ca place la "doamna"! Ce mai doamna!

Anonim spunea...

Pe anonima cu "resursa umana mancata" de "povara lunara a raportarilor si analizelor" o iertam, pentru ca am inteles ideea si suntem de acord cu ea.

Pt anonima semianalfabeta de la 13.08.2008 16:15:00:
Greselile de gramatica elementara pe care le faci ma duce la concluzia ca nu prea ai dat pe la scoala nici in ciclul primar. Eh, atunci se facea si aritmetica, asa ca nu ma mir ca nici calculele nu-ti ies...E-adevarat ca nici n-au cum sa iti iasa, problema cu "cati p.p.l. au participat la X programe?" e chiar de matematica. Acolo, constat ca ti s-a rupt filmul! Nu se rezolva adunand simplu ppl de la toate programele. Si, din cate imi amintesc eu, raportarile semestriale s-au referit la activitatile desfasurate si numarul de participanti/activitate. Ceea ce e corect si real. Nimic nu il impiedica pe participantul la un program, sa mai participe si la alte 7 programe sau activitati. El tot unul este, numai tie iti dau 8 ppl. Nu spun ca nu e important sa cuantificam ppl rulati la activitatile specifice pe o anumita perioada. Doar ca, din pacate, ne lipseste programul informatic care sa faca statistica asta. Si nici asta nu ar fi o problema, daca te-ar interesa NUMARUL TOTAL DE PPL participante la programe. Dar sa stim si noi! Aici, draga mea, s-ar putea sa apara surpriza!! Dar despre asta, la lectia urmatoare. Acum noteaza-ti tema de casa: “ In penitenciarul X, la data de 01 ianuarie au fost 1232 ppl. In cursul lunii, s-au liberat 40 ppl, au plecat prin transfer 26, au sosit prin transfer 68 si au fost incarcerate 43 ppl. Pe parcursul lunii, au participat la programul A 8 ppl (2 ppl s-au transferat inainte de finele lunii, le numaram?), la programul B 14 ppl (3 au participat si la A, 5 ppl si la A si la C), la programul C au participat 21 ppl, toate ppl din programe au fost si la sport, 120 ppl au fost la spectacol, iar jumatate plus 3 din totalul participantilor la sport au beneficiat de consiliere psihologica. Intrebare : Cate ppl au participat la programe si activitati in luna ianuarie?” Daca nu rezolvi corect, nu treci la lunile urmatoare.

Anonim spunea...

Veniti voi la ANP sa vedeti cum e sa-ti bati capul cu toti neispravitii care nici habar n-au sa scrie niste raportari, care le copiaza de la un trimestru la altul, care inventeaza programe pe care noi nu le-am aprobat si care se cred buricul pamantului. Nu ne-am facut de minune la MJ. E o calomnie. A fost o simpla neintelegere, dar totul a iesit bine. Voi chiar nu aveti treaba?

Anonim spunea...

Mai nou trebuie sa raportam ZILNIC ce facem pentru implementarea planului de masuri. La MJ. Asta ma intreb si eu, citeste cineva? Si cine nu trimite, ce? Numai unii muncesc si respecta termenele tot timpul?

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 13.08.2008 17:00:00 :
Excelent comentariu. Pentru cunoscatori insa. Stie si Pripp. Mai ales partea cu "ghicitul in carti pe care l-ati practicat cu cerbu impreuna".
Unii asa au crezut ca se pot afirma si-si pot demonstra capacitatile profesionale. Statistici, sinteze, raportari reale (care sa ateste dezastrul in care s-a ajuns!)- Nu.
Mai bine o mica barfa, o discutie interesanta despre cine cu cine s-a mai cuplat, ca place la "doamna"!
Ce mai doamna!

Anonim spunea...

Domunule Vladimir! Nu am nimic cu omul-director,director adj. ptr ce o fi el,sef de serviciu,sef de birou,agent sef,supraveghetor,etc...
dar nu este normal sa fie bagati in aceeasi oala...ma refeream la evaluare...si nici platiti,recompensati,motivati la fel...unul dintre directorii adjuncti preia atributiile directorului unitatii cand lipseste,o zi, doua, nouazeci si noua...nu primeste nimic in plus,dar raspunde ptr neajunsuri....
la fel si un agent care face lst sau chiar sef de tura....mai avem de lucru...chiar 50 ani????

Anonim spunea...

Salut!Ce tot atatea analize mai fratilor?
Sunt unitati unde zilnic se fac analize,de regula dimineata, unii dintre noi suntem morti dupa 13-ore de serviciu ,numai de analize ne arde...
si de critici...analizele sa le faca sefii,obiective,sa evalueze corect munca,,.nu suntem identici,nu muncim la fel,si nu trebuie sa fim platiti la fel...mai meditati la chestia asta...mai lasati hartiile cu prostii si tampenii,cantariti riscurile si platiti munca...

Anonim spunea...

Pt. anonima de la 13.08.2008 22:19:00

Spune-mi, te rog, care sunt programele pe care voi le-ati aprobat? Si care sunt programele pe care voi le-ati "inventat"?

Anonim spunea...

pt anon 11:11:00

Te rog sa ma ierti ca nu am raspuns pana acuma. Nu am putut pentru ca am fost la serviciu. Tu esti in concediu de ai timp sa scri la oara 11? Daca ai atata timp liber, de ce nu pui mana sa mai citesti programele care au fost elaborate? Si daca tot pui intrebari, ai trimis vreun program sa-l aprobam. Ca de la alte unitati am primit. Tu esti ultima, fetito? Bine ca stiu.

Anonim spunea...

Ai lucrat cu analfabeti si teai contaminat de te crezi Aristotel? Sti tu cine a fost Aristotel? La problema ta iti raspund cu una mai usoara. Daca te intreb cate p.p.l. participa la toate programele intr-un trimestru, tu ce trebuie sa-mi raspunzi? Ca sa vedem, ca dupa sura bla, bla, bla? Nu. trebuie sa-mi dai pur si simplu numarul de p.p.l. care au participat. Daca unul a participat la mai multe programe, il treci doar o data. E chiar atat de greu? Ia-ti un meditator!

Anonim spunea...

aproape ca nu imi vine sa cred ca astia de la ANP, DEAP, sunt atat de nepregatiti, ca nu vreau sa zic altfel.dar va cunosc...
cine nu va stie ar putea crede ca cineva posteaza comentarii in numele vostru doar ca sa atraga ironiile si injuraturile asupra capetelor voastre.
se vede ca sunteti prost condusi...v-ar trebui o cura buna de puscarie, sa-mi numarati mie ppl-ii

Anonim spunea...

Se scrie "te-ai contaminat", " stii tu", "sa scrii". Si se pune semnul "?" atunci cand intrebi in scris pe cineva. Analfabetii cu care lucrez nu sunt atat de dificili ca semianalfabetii. Adica analfabetii cu diploma ca tine. Aia din penitenciare macar sunt constienti de limitele lor si fac ceva sa si le depaseasca.

Anonim spunea...

Tot nu mi-ai raspuns la intrebare. De ce nu poti sa socotesti p.p.l. asa cum se cere? E atat de greu? Mult mai usor e sa vanezi scapari de tastatura?

Anonim spunea...

Tu ai rezolvat problema? Daca te straduiai putin sa o intelegi, nu mai repetai intrebarea. Mie mi-e clar ca nu mai are rost sa imi pierd timpul cu tine. Te las corigenta, si la logica matematica, dar si la atitudine. Ceea ce ne dorim noi, "neispravitii" din unitati, este ca noua conducere sa nu ramana indiferenta la atitudinile pe care le-ai exprimat fata de colegii din teritoriu.

Anonim spunea...

Nu ai cum s ama lasi corigenta. Deocamdata nu esti in aceasta postura pentru ca nu esti in stare sa faci un lucru simplu: sa fi decent si corect in raportari.

Anonim spunea...

Scuze: "sa ma lasi". Poate iar ma critica cineva.

Anonim spunea...

"Sa fii decent".

Anonim spunea...

Esti deja corigenta. Urmeaza sa mergi in teritoriu. Stii tu... Acolo unde nu-ti place, unde sunt oameni rai pe care subordonatii tai nu i-au educat inainte sa vii tu, unde miroase a fier si a transpiratie, a hoti inghesuiti si a militieni nervosi. Mai bine ramai repetenta. Asa firava cum esti...

Anonim spunea...

Nu va mai certati pe statistici, din cate stiu pe vremea lui Serpe a fost gandit un program informatic care sa numere ppl. Din pacate nu a mai fost continuat la fel ca multe altele facute in acea vreme proceduri, metodologii, fise ale posturilor, STANDARDE si multe altele care azi nu le mai continua nimeni. Pacat, mare pacat ca cei care vin schimba totul. Dar Bala stie ce trebuie facut la educativ si mai ales pe cine sa aduca la conducerea DEAP.

Anonim spunea...

Catre anonimul cel subtil de la 18.01

Era un banc. Cica un lup, un iepure si un tigan au cazut intr-o groapa. La un moment dat, tiganul zice: "Ha ce te huiti hasa la mine, ba ochiosule, crezi ca domnu' Bala (pardon, lup) nu stie pe cine sa manca primu'?"

A facut Serpe rahatu' praf, ce sa-ti povestesc. Cum ajunge cate un pilos pe la ANP (si la Buzias tot cu pile a ajuns) uita cum a ajuns acolo, se si crede merituos nevoie mare, anuleaza tot ce s-a facu, bun/rau si se apuca sa conceapa aceleasi ineptii care ajung la aceleasi blocaje ca si cele anterioare.

Anonim spunea...

Ne trebuie un program informatic care sa ne numere detinutii... Nu vreti si un program care sa-i consilieze? E simplu: pe sectie, oameni buni. Prima data acolo si apoi numarati ce vreti voi.

Anonim spunea...

Domnu' Bala! Si eu sunt un bun profesionist. Va aduceti aminte ca ne-am intalnit la o convocare. Eram eu, ala de ma laudam la o bere. Cum? Nu va aduceti aminte? Eram langa Serpe. I-am facut programele alea de numara singure si fac si activitati educative. Asa... E sunt. Ei bine, domnu' Bala, avem incredere in dvs. ca stiti pe cine sa ma puneti la DEAP. Saru' mana, dom' director. Aveti o scamuta. Ma iertati.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 16.08.2008 19:45:00

Rezolva si tu problema lui Aristotel, desteptule. De unde stii tu ca oamenii nu lucreaza pe sectii? Poate la tine in unitate e asa, desi nu prea cred. Cred ca ai avea nevoie tu de o detasare la acest sector, sa ii numeri tu ppl participanti la activitati. Si sa nu-i repeti, ca nu numaram steagurile lui Caragiale!!

Anonim spunea...

Ia lasati-l pe Serpe in pace! Nu va puteti abtine sa huliti pe unul sau pe altul? Serpe a lasat ceva in urma lui, nu aveti decat sa continuati voi. Cu exceptia domniilor voastre, nimeni nu e suficient de competent sa conduca DEAP? Bine le-ai zis-o, "haz de necaz"! Dar oare va pricepe si aia de a ramas blocata la numaratul ppl?

Anonim spunea...

Cred ca putem numara si un milion de detinuti pe luna atata timp cat programele mai mult sau mai putin originale si aprobate nu sunt eficiente in mod real. Iar daca intr-adevar atitudinea ANP-ului in raport cu unitatile este de a ne trata ca pe niste neispraviti, situatia e chiar tragica. Speram sa se faca curatenie atat in teritoriu, dar si la varf, astfel incat sa lucram doar cu profesionisti implicati in munca si nu cu oportunisti. Poate ar fi necesara si o strategie nationala pentru reintegrarea ppl dupa liberare in care sa fie implicate institutiile din comunitate, precum si de o legislatie cu prevederi clare in acest sens, pentru ca eforturile din penitenciar sa nu ramana in zadar.

Anonim spunea...

mai grav e ca unii dintre cei care sunt in anp au muncit in penitenciare dar au uitat si ce au stiut. acum sunt mari profesori, ingamfati si rupti de realitate. nu se poate face treaba cu ei decat daca i-ar trimite cineva in teritoriu din nou sa vada cum sta treaba.poate asa s-ar redresa profesional ca personal ...slabe sperante. pur si simplu unii nu au caracter.

Anonim spunea...

Poate ne ajuti si pe noi si ne spui ce anume a lasat Serpe in urma lui, ca eu il stiu cam lenevos din fire.

Anonim spunea...

Pt. anonimul de la 11.31.

Ai grija ce-ti doresti, ca ti se poate implini. S-a mai facut odata curatenie prin unitati si tot ce au gasit naspa au dus la anp (vezi Pompilia, Brancoveanu, Laiu s.a.).

Anonim spunea...

Bai, voi chiar nu aveti ce face? Vreti un program de numarat detinutii? Nu puteti sa ii luati pe rand, sa vedeti fiecare in ce activitati esta implicat si sa vedeti cati partiicpa si cati nu. Mai bine stati si va vaietati si barfiti de parca ati fii isterici cu toti.

Anonim spunea...

Repet intrebarea:
Ce facut Serpe bun la ANP?

Anonim spunea...

Iar incepe asta cu numaratul detinutilor?

Anonim spunea...

Nu-mi spune nimeni ce a facut bun Serpe la ANP?

Anonim spunea...

Nu aveti niciun raspuns. E clar.