Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 6 iulie 2008

Reforma Arialului 12: mai îngust, mai centralizat, mai defectuos

Sesizare
Echipa blogului Penifest sesizează Corpul de Control al Ministrului Justiţiei cu privire la încălcarea flagrantă a dispoziţiilor interne ale Ministerului Justiţiei de către însuşi ministrul Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu. Acesta a încălcat grav şi cu bună ştiinţă pe 1 iulie anul curent dispoziţia secretarului general al MJ nr 10/2.06.2008 prin care se modifică fontul folosit de MJ în corespondenţa internă, externă şi internaţională din ARIAL NARROW 12 în ARIAL 12. Astfel, în exercitarea funcţiei sale, paratul Cătălin Predoiu a emis şi semnat în data de 1.07.2008 Ordinul MJ 1827/C scris cu ARIAL NARROW 11, contrar dispoziţiei amintite mai sus. Ataşat găsiţi ordinul şi dispoziţia menţionate. Solicităm Corpului de Control anchetarea sus-numitului şi luarea de îndată a măsurilor administrative care se impun în legătură cu acesta.

Revoluţia lu' peşte în comunicare
OK. Nu vă impacientaţi. E o glumă determinată de o situaţie ilară cu privire la două documente privind comunicarea la nivelul Ministerului Justiţiei, care, dacă aplicate, vor bloca total comunicarea externă a ANP cu consecinţe asupra transparenţei întregului sistem penitenciar.

Lasand la o
parte situaţia haioasă a reformei Arialului 12, neimplementată nici măcar de către Cabinetul Ministrului :-), faptele sunt următoarele:

1. Conform Planului de măsuri pentru eficientizarea sistemului penitenciar 2008 - 2009
, una din problemele identificate la nivelul ANP este imaginea instituţională defavorabilă si comunicarea defectuoasă în sistem/în afara sistemului (pag. 3) - n.r. absolut corect;

2. În data de 2.06.2008 are loc prima "revoluţie în comunicare": prin Dispoziţia 10/2.06.2008 se modifică fontul folosit de MJ în corespondenţa internă, externă şi
internaţională din ARIAL NARROW 12 în ARIAL 12 (sic!);

3. În data de 01.07.2008, ministrul Justiţiei emite Ordinul 1827/C/2008 care, la articolul II, prevede că

Directorii direcţiilor şi ai departamentelor fac declaraţii publice sau de presă numai
după consultarea prealabilă a Departamentului Comunicare,

iar la articolul III că

Punctele de vedere oficiale şi poziţiile de răspuns sunt aprobate în prealabil de către ministrul Justiţiei.

Consecinţe: centralizare, reacţie întarziată şi lipsă de transparenţă
În mod evident, sfera de aplicabilitate a articolelor menţionate, şi nu numai, se restrange doar la nivelul Ministerului Justiţiei. Din păcate, acestea se vor aplica şi la nivelul Admnistraţiei Naţionale a Penitenciarelor adancind problema imaginii defectuoase a sistemului penitenciar şi a lipsei de transparenţă a acestuia. Astfel, ordinul va conduce la:

1. recentralizarea procesului de comunicare în cadrul sistemului penitenciar. Deşi pe parcusul anului 2006 şi începutul lui 2007 s-au făcut eforturi pentru crearea unei structuri de comunicare eficiente la nivelul tuturor unităţilor penitenciare, cu accent pe descentralizare şi, implicit, pe responsabilizare şi creşterea transparenţei unităţilor, prevederea absurdă privind avizul de la Departamentul de Comunicare al MJ sau aprobarea de către ministru a oricărei poziţii oficiale va descuraja purtătorii de cuvant din unităţi sau chiar de la ANP şi va bloca comunicarea externă (cu mass-media, în primul rand);
2. încărcarea inutilă a sarcinii Departamentului de Comunicare al MJ: imaginaţi-vă 6 purtători de cuvant sunand zilnic la MJ (unul cu o evadare, altul cu o ieşire în comunitate, altul cu vreo sinucidere etc.);
3. un ministru care răspunde personal la solicitările jurnaliştilor: "să trăiţi domn ministru! Directorul X de la Penitenciarul Y vă deranjează. Avem o solicitare pentru o poziţie oficială privind achiziţionarea franzelelor la popota noastra de la jurnalistul Z de la Fiţuica Transilvană.....";
4. inutilitatea purtătorilor de cuvant din sistem. În mod normal, cu astfel de prevederi, singurii responsabili pentru comunicare devin secretara şi telefonul. Jurnalistul se va orienta, în mod natural, cu solicitările către Departamentul de Comunicare al MJ, singurul îndreptăţit să ofere un răspuns oficial;
5. va zadărnici orice tentativă de elaborare a unei Strategii de Comunicare şi Imagine a ANP şi, în primul rand, a unui Plan de Acţiune în materie. Cam ce om normal la cap ar înşira căteva zeci de acţiuni într-un astfel de plan, ştiind că oricare dintre acestea presupune evident un act de comunicare externă în prealabil aprobat de MJ?;
6. finalmente, la lipsă de transparenţă şi adancirea imaginii de sistem închistat, netransparent şi prea puţin prietenos cu presa şi societatea civilă în ansamblul ei. Cum aţi reacţiona dumneavoastră ca jurnalist care cere o poziţie din partea unui penitenciar pe o oarecare problemă, ştiind că trebuie să predaţi materialul la ora 2-3, iar purtătorul de cuvant va raspunde nonşalant că trebuie să-l întrebe mai întai pe ministru, eventual prin intermediul ANP?

Acestea sunt doar cateva din consecintele posibile ale aplicării ordinului. E adevărat, suntem de acord că bolovanilor care au tot scris comunicate de presă inepte şi agramate în ultimele luni nu li se poate da responsabilitatea comunicării şi construirii imaginii sistemului penitenciar. În mod cert, aceştia , ca de altfel mulţi purtători de cuvant de la nivelul unităţilor care nu au mai fost evaluaţi de la sfarşitul lui 2006 (şi care oricum nu au mai făcut mare lucru de atunci în lipsa unei strategii şi coordonări eficiente de la ANP), trebuie schimbaţi din funcţii. Sau făcute eforturi pentru profesionalizarea lor. Nu înţeleg, însă, cum un fost purtător de cuvant al Penitenciarului Jilava, schimbat din funcţie şi avertizat pentru activitate dezastruoasă, ajunge la Seviciul Cabinet ANP, responsabil cu comunicarea!

P.S. Arial nu e detergent domnu' Stan / Micu.

16 comentarii:

Anonim spunea...

ARIEL, PERSIL ,ETC

Anonim spunea...

Sesizare - rog a se anexa la precedenta.

Un cititor al blogului Penifest sesiseaza incalcarea aceleiasi dispozitii privind modificarea fontului din Arial Narrow 12 in Arial 12, prin solicitarea elaborarii proiectelor de management in vederea ocuparii functiei de Director General al ANP, care trebuie sa cuprinda "aproximativ 5000 de cuvinte, scise cu Arial Narrow de 12...".
Parafrazandu-l pe Caragiale, se naste intrebarea: "Eu cu... ce scriu?"

Anonim spunea...

Cred ca ai fost putin grabit....2. În data de 2.06.2008 are loc prima "revoluţie în comunicare": prin Dispoziţia 10/2.06.2008 se modifică fontul folosit de MJ în corespondenţa internă, externă şi internaţională din ARIAL 12 în ARIAL NARROW 12 (sic!);..... Din cate stiu eu e tocmai invers....si daca vrei intreaga poveste...este hotarat mai de mult printr-o HG ca toata corespondenta sa fie redactata cu ARIAL 11. Secretarul general al ministrului Chiuariu a modificat lucrul asta si a spus arial narrow 12, precum si forma documentelor. Dupa aceasta, la schimbarea minitrului si a cabinetului (sau poate doar a ministrului) s-a modificat iarasi forma documentelor si s-a revenit la ARIAL dar nu de 11 ci de 12. Probabil ca se va ajunge si la cel de 11 dar mai trebuie facute niste studii.

Anonim spunea...

Se scrie conform anuntului.
PS
Daca vrei sa ajungi director general.

Mihai Politeanu spunea...

da, corect. e invers. din arial narrow 12 in arial 12. in cazul asta e si mai grava situatia..ministrul a folosit gresit si tipul si marimea fontului :)))
ma intreb totusi cum naibii le bubuie mintea la detalii de genul asta, dar nu realizeaza efectele OMJ/ului. acum sa fiu sincer, oricum nu cred ca omj-ul va fi aplicat din perspectiva anp-ului..decat poate o scurta perioada.

Anonim spunea...

Incepe o saptamana inedita.

Patrick spunea...

F. Musat, spuneai ca unii purtatori de cuvant „trebuie schimbaţi din funcţii” dar exista aceasta functie? Indeplineste cineva doar atributiile acelei functii (se exclude aparatul central)?
Din cate stiu este, ca si in cazul comisiei de disciplina (dar fara sporul de 5%) un set de atributii suplimentare indeplinite printre sarcinile de serviciu.

Anonim spunea...

Referitor la aceasta functie…s-a facut cica OFITER SPECIALIST SECRETARIAT – Purtatori de cuvant..
Acesti purtatori de cuvand numai specialisti nu se pot numi atata vreme cat nu au nici macar o facultate de drept adminsitrativ, ori drept, ori comunicare…acestia sunt PILELE DIRECTORILOR adusi pe aceste posturi, de OFITER SPECIALISTI SECRETARIAT, nu fac NIMIC toata ziua decat rasfoiesc ziarele si stau pe forum cu colegii din tara…HALAL SPECIALISTI cu facultate de electrotehnica, agricola, economisti, asistenti sociali, educatori, achizitori, etc….. DE CE LE MANANCA PAINEA UNOR ADEVARATI SPECIALISTI SECREATRAIAT CARE EXISTA , dar nu au putut ocupa aceste posturi deoarece trebuia sa vina PILELE CUIVA, ALE DIRECTORILOR…acesti purtatori uitati-va la ei, sunt pe pagina site ANP…nici mutra de oameni inteligenti nu au, sunt buni acolo pe sectie la ppl….abia au 1 metru inaltime, sunt balbaiti multi dintre ei, repeyiti…dar freac menta in unitatile penitenciare in biroul secretariat unde secretarii adevarati, muncesc ca treaba sa mearga si ei sa fie OFITERI DE EXECUTIE, INSA LI SE SPUN SEF SECRETARIAT !!! DIN NOU O TREABA URATA DE TOT, dar asat este sistemul si nepotismul in floare…MI-e greu sa inteleg ca mai demult, sau poate nu chiar f f demult, trebuia sa ai o ialtime, sa arati cat de cat a subofiter….dar minte a OFITER…ti-e rusine cu astfel de purtatori de cuvant care exista in unitati ….

Anonim spunea...

ptr.patrik

Da, exista purtatori de cuvant, care fac numai pe purtatorii de cuvant, ofiterii specialisti secretariat care nici macar nu au dat concurs, sunt numiti pusi pe aceste functii si nu fac nimic decat citesc ziare, dar iau o gramada de bani...si mai exista si spor de 5 % ptr. cs de disciplina...esti cam nou in sistem ca nu stii, ori esti unul dintre cei veniti pe aceasta functie ???!! Da, sunt de acord cu acesti purtatori de cuvant insa sa nu se numeasca atunci OFITERI SPECIALISTI SECRETARIAT !! Sa-i lase pe specialisti sa ocupe aceste postuir, nu sa munceasca agentii pentu ca el sa fie doar purtator de cv..imi pare rau dar asta asa e !!

Anonim spunea...

Oare cit premiu au luat magistratii,de ziua justitiei?

Anonim spunea...

Acest gen de comunicare cu presa a mai fost exersat si pe vremea cand anp-ul era psd-ist si rezultatele au fost dezastruoase. Penitenciarul trebuie sa simta ca face parte din comunitatea locala si aceasta, la randul ei, trebuie sa simta ca penitenciarul este o institutie care o serveste, care are un rol social important. Asta nu inseamna ca institutia penitenciara sa-si dea importanta, ci sa-si exercite rolul social cu profesionalism si sa fie intr-o permanenta comunicare cu exteriorul. Daca noi recentralizam comunicarea blocam dezvoltarea penitenciarului ca parte a comunitatii locale si dam societatii imaginea unei institutii rigide, supercentralizate, cu oameni incuiati, adica exact pe dos decat ceea ce dorim sa transmitem.

Anonim spunea...

Am mai scris si repet. Pentru postul de ofiter secretariat s-a dat concurs. Au picat persoane foarte competente si a cistigat concursul o persoana care ne face de minune ori de acte ori apare la televizor, care nu poate sa duca o fraza pina la capat. Nu credeti ca e o problema cu criteriile de selectie?

Anonim spunea...

bine barem ca Ministrul stie sa lucre pe PC....
caci pentru Kibedi, soferul opereaza pe notebook-ul sau... dar, stim cu totii, soferul nu opereaza doar notebookul distinsei doamne... halal demnitari de mileniul trei... astia au ramasa tot la dosare si la sina dosarelor

Anonim spunea...

Domnilor colegi ati vazut vreodata o emisiune tv cu viata , activitatea, traiul, cadrelor de penitenciare nu cred dar cu detinuti ?in fiecare sanbata dar cu politisti ?in fiecare luni chiar daca arata decat activitatea lor cum se chinuie sa prinda toti nenorocitii si ii injura,scuipa ba chiar se iau si la bataie de ce nu am avea si noi o emisiune sa vada si populatia cum ne injura hotu cum iti vorbeste la misto era bine cand il scoteai din camerasi statea cu fata la perete nu miriia nimeni toata ziua era la munca pe toate canpurile si aduceau venit dar aveam comandanti profesionisti acum ii tinem la hibernare tv non-stop ,mincarica buna, cafele,telefoane si turism penitenciar. Incepe dl Orban canalul Dunare -Bucuresti poate ne ajuta dansu sa mai scapam de nenorociti pe tinp de zi sa faca muschi la lopata nu cu gantere.Avem sanse sa luam prime pe 10 ? sa-u sant numai zvonuri.

Anonim spunea...

Militieni invidiosi pe detinuti. Ce banal! Ma lesi?

Anonim spunea...

Cu toate ca raspund asa tarziu, nu ma pot abtine sa nu replic penultimului comentator.
Stimabile, din cauza asta nu avem emisiuni despre noi lucratorii. Pentru ca foarte multi dintre noi vorbesc exact asa cum scriu. Si poate daca vei citi vreodata aceasta postare, vei intelege ca imaginea ta este si imaginea institutiei. Nu poti promova ca si reprezentanti ai unei institutii publice oameni care nu isi pot expune ideile sau care nu vor sa faca acest lucru. Spre deosebire de unii dintre colegii nostri, detinutii vor. Deosebire de mentalitate, ce vrei! Asa ca nu mai plange ca vei sfarsi in anonimat pentru ca sunt convins ca daca vei fi intrebat vreodata despre participarea la o emisiune, reportaj, interviu sau mai stiu eu ce altceva, vei spune...nu ma bag, avem purtator de cuvant!