Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 8 iulie 2008

Fabricile din penitenciare - pierderi de milioane in asteptarea unei solutii

Fiul rătăcitor al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Regia Autonomă Multiproduct este în stare de faliment. Condiţiile de piaţă, managementul defectuos şi furturile au adus această Regie în situaţia în care se află în prezent.
.
RA Multiproduct înglodată în datorii, pierderi de milioane de RON
.
Pierderi de peste 3 milioane RON şi datorii către penitenciare de ordinul milioanelor pun Ministerul Justiţiei în situaţia de a lua o măsură urgentă.
.
La acest moment nu mai sunt atâtea opţiuni disponibile, iar situaţia angajaţilor este disperată.
.
Articolul precedent, Fabricile din penitenciare în stare de faliment, a declanşat un val de comentarii referitoare la subiect.
.
Calitatea managementului şi 'practicile neortodoxe' sunt indicate ca principali factori care au dus la deteriorarea situaţiei economice. Nu lipsesc acuze concrete la adresa unor foşti şi actuali directori.
.
Nici o şansă de redresare
.
RA Multiproduct nu mai are vreo şansă de a se redresa singură. Are nevoie de ajutor din partea Ministerului Justiţiei. Ajutorul poate veni sub forma retehnologizării, reorganizării şi repoziţionării pe piaţă.
.
Marele dezavantaj al acestei soluţii este la acest moment şi în următorii ani constituit de concurenţa care este foarte puternică.
.
RA Multiproduct nu poate supravieţui pe piaţă în această formă de organizare. Specificul forţei de muncă şi misiunea legală de furnizor de calificare profesională nu mai permite performanţă economică.
.
Preluarea de către ANP - singura soluţie?
.
Singura soluţie viabilă pare a fi desfiinţarea şi preluarea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Retehnologizarea şi reorganizarea acesteia pot avea astfel în vedere necesitatea dezvoltării unor centre puternice şi flexibile de formare profesională pentru deţinuţi.
.
Vânzarea produselor obţinute în urma formării profesionale a deţinuţilor poate cel mult să finanţeze această activitate în nici un caz să obţină profit.
.
El Trântor Maximo loveşte din nou
.
Acestă soluţie putea fi pusă în practică încă din aprilie 2007 dacă Şpaiucul de la ANP nu ar fi blocat proiectul de Hotărâre de Guvern care ar fi defiinţat RA Multiproduct şi ar fi dispus preluarea de către ANP. Toate rapoartele de audit, studiile şi evaluările care recomandau această soluţie au fost astfel înlăturate fără vreo motivare.
.
Gheorghe Şpaiuc a crezut că aşa e mai bine. Şi rezultatul a fost cel previzibil: pierderi de sute de mii de euro lunar. Credeţi că se simte vinovat? În nici un caz. Dacă pierderea nu e din propriul buzunar de ce i-ar păsa?
.
Link-uri utile:

22 comentarii:

Anonim spunea...

Ministrul Justitiei ar trebui sa se implice in solutionarea problemeleor de la RAM. Altfel saalriatii ne vom pierde serviciul si penitenciarele nu vor mai avea unde sa duca la munca detinutii si sa castige venituri.

Nu e normal ca sa suferim toti pentru niste hoti care au delapida Multiproduct si sucursalele. Noi ce vina avem? Noi neam făcut datoria cu vârf şi îndesat.Aste e mulţumirea după 20 de ani de muncă?

Anonim spunea...

Multumim pentru articol. Credem ca avand si ajutorul dumneavostra vom reusi. Speram ca cineva din minister sa constate cele tot postate pe acest blog si poate va lua si o masura.
Salariatii chiar sunt disperati, mereu numai zvonuri, numai pareri, nu stiu daca isi vor mai lua salariile si trist este ca cei mai multi avem contactate credite pe care nu prea stim cu ce o sa le platim.
Mai trebuie sa spun ca in acesta regie sunt si oameni care isi vad de treaba, care nu au avut "afaceri" cu detinutii, care au muncit serios. Si dupa 10-15 ani de munca au ajuns sa fie condusi de catre niste,..... nici nu am cuvinte cum sa-i numesc.
Anul trecut prin comisie mixta de pe la minister, ANP s-a facut o inventariere cica urma preluarea si.....a urmat nimic. Adica stim a venit Spaiuc la conducerea ANP si a sistat tot. De ce ? Nu stim! Poate vom gasi raspunsul....
Au fost multe acuze aduse pe acest blog si daca cineva ar incerca sa vada daca numai cateva din ele sunt adevarate cred ca "mare i-ar fi mirarea" la ce ar mai descoperi.
Poate noul director gen alANp are o alta viziune, si poate chiar ministrul se va uita in directia nostra iar noi vom munci asa cum am facut si pana acum.
Era sa uit.....trebuie sa ne scapati si de lepre ca daca ii lasati in frunte nu am facut nimic.
Multumim Hugin inca o data.

Anonim spunea...

Fabricile astea 5 au apartinut inainte de 1990 tot DGP. Singura sansa sa se continue activitatea ar fi preluarea de catre actualul ANP. Dar cineva se opune, sau nu vrea sa aiba dureri de cap.
Nu suntem chiar asa de saraci, avem datorii mari dar avem terenuri si cladiri, personal specializat, nu suntem chiar de aruncat la gunoi.
In ultimii 3 ani s-au strins pierderi de vreo 80 de miliarde. Oare nu este nimeni vinovat? Si sa nu spuneti ca sunt de vina croitoresele sau tamplariica nu cred. S-au scris nume "grele" Jianu, cei doi Ionescu, Curt, Filipescu si multe altele. Trebuie sa fie vreunul vinovat? Nu credeti?

Anonim spunea...

Stimate domn BALA, angajatii din cadrul fabricilor asteapta ca dvs.- cu adevaratul dvs. spirit de initiativa si cu talentul dvs. de a manageria o institutie- sa va intoarceti privirea catre aceasta regie, pardon nu catre regie ci catre fabricile din cadrul acesteia, caci regia- aparatul central adica- trebuie sadispara, este ca o ciuma, mananca banii sucursalelor si macar de i-ar manca cu folos, dar Filipeasca,Comanita si gabriela Iancu, cele trei de la conducere, sunt foc de incompetente, de tupeiste, si de hoate... Scapati-ne de ele, caci ne-au adus la disperare...

Anonim spunea...

Era bine daca fabricile astea erau functionale. Dar au fost devalizate de directorii care s-au perindat pe aici. Nu au cum sa obtina profit dacă toată lumea fură. Dacă nu se fura atât era altfel, mai bine, si nu aveam probleme.

Poate dl. Bala si dl. Ragea se uita si la noi si ne ajuta sa trecem si noi de acest hop. Noi salariatii n-avem nici o vina.

Anonim spunea...

Acum nu prea cred ca se mai fura, ca nu prea mai au ce, dar in alte perioade, nu demult trecute, s-a tot furat. La Caragiale in 2002 existau contracte incheiate cu partenerii externi, in cont erau vreun milion de euro, era bogata fabrica si avea si vreo 200 de salariati.
Cand au vazut "cei de sus" cat de bogati eram, l-au mazilit pe Rizea, Pintilie, mr. Florea si au venit EI. Si au facut dezastrul "de care ne bucuram si astazi". Si dezastrul se amplifica si noi cei de jos asteptam o veste, care sa ne spuna si noua ce se va intampla cu noi, cu familiile nostre, toti avem neveste, copii de crescut.
Sau daca exista dreptate pe lumea asta si mai Exista si cate un Dumnezeu pentru fiecare, poate se gasesc si vinovatii de soarta acestei regii!
A mai scris cineva, daca vom fi uniti, cele 5 fabrici, poate vom reusi, poate se va face ceva.

Anonim spunea...

am auzit ca vom fi preluati de ANP!
Se pare ca a inceput sa se lucreze la acest proiect. Felicitari d-le BALA ! Nu veti regreta, caci sucursalele au un mare potential si material si uman!

Anonim spunea...

Pentru anonim de la 13:25, de unde ai auzit? Ar fi bine sa nu se scrie decat daca este adevarat, ne-am cam saturat sa tot fim mintiti, "se preia regia din martie, din iunie, din iulie....s.a."
Daca tot stii sigur , spune si sursa, nu ne vinde gogosi, ca de astea suntem satuii.
Asteptam un raspuns oficial, poate ne mai scrie cineva care stie ceva despre subiect......!!!!!!!

Anonim spunea...

Fabrica de la Craiova va pot spune ca merge foarte bine ,dar nu stiu daca si cei din tara au procedat ca aici.
Ca sa mearga struna a fost transformata in SRL numele ei este
"CRAIOVEANU ION & CRANTA ANGHEL" COMPANY PRIVAT SRL.

Anonim spunea...

Stimate anomim de la ora 23:35, fabrica de la Craiova a fost preluata prin ordonanta de guvern in anul 2000 de catre DGP. Poate doar s-a vrut sa se faca o gluma? nu?

Anonim spunea...

La CAragiale peste cateva zile iar nu o sa mai iasa hotii la munca. A mai trecut aproape o saptamana si tot nu s-a rezolvat nimic. Ce vom face? O sa mai avem unde sa venim la munca? Ce sa facem fara detinuti, nu putem lucra fara ei, asa e construita fabrica asta, este o mare tarla si sa poti produce ceva trebuie sa fie multi.
S-a promis ca in 2 sapt de la ultimul consiliu se va face ceva, timpul trece si ce s-a facut? nimic! Datoriile cresc, cresc precum cozonacul , nu o sa mai avem bani de salarii, iar pentru cherestea cine stie cine ne va mai da pe datorie.
Apel catre d-l Ragea, d-l Bala " VA RUGAM SA NE AJUTATI" si SCHIMBATI CONDUCERILE ASTEA INCOMPETENTE SI INVECHITE.

Anonim spunea...

CRED CA SUNT CATIVA IN REGIA ASTA CARE VOR CA FABRICILE SA SE TRANSFORME IN SRL-URI!!! SPUN ASTA DEOARECE CRED CA ARTICOLUL CU "FABRICA DE LA CRAIOVA" , CARE E O GLUMA CIUDATA, DUPA MINE, . CEI DE LA CRAIOVA AU FOST PRELUATI IN 2001 DE CATRE ANP, RESPECTIV DE PENITENCIARUL DE LA CRAIOVA SI ASTAZI FAC INCALTAMINTE SI TAMPLARIE, IAR IN 2007 AU AVUT CIFRA DE AFACERE DE 1 MILION EURU... CRED CA SI CELELALTE FABRICI DIN REGIE AR PUTEA FI PRELUATE DE ANP, SI S-AR PASTRA AVEREA IN CADRUL ANP-ULUI, S-AR FACE SI O REINTEGRARE MAI EFICIENTA A DETINUTILOR, AR IESI MAI BUNI SI MAI PREGATITI PENTRU VIATA DIN LIBERTATE... ASTA E PROBLEMA CU CARE SE CONFRUNTA TOATE PENITENCIARELE, UNELE MAI MULT ALTELE MAI PUTIN... INSA REEDUCAREA AR TREBUI SA FIE TINTA PRIMORDIALA A PENITENCIARELOR, IAR PRIN PRELUAREA FABRICILOR ASTA S-AR REALIZA CU MAI MULT SUCCES

Anonim spunea...

Poate unii vor SRL-uri dar altii nu cred ca sunt incantati de idee. Pai de unde mai fura, daca e SRL-ul lor? Ha, ha, ha, sa fure de la ei, sau sa se fure intre ei, ar fi o idee, sa vada si ei cum e cand esti furat!!!!!

Gandurile K'meliei spunea...

Ce s-a intimplat cu inspiratia moderatorilor de mai bine de osaptamina nici un articol pe cind am prins si eu gustul de a va urmari in mod perseverent .Apreciez eforturile depuse pentru a fi obiectivi articolele citite le consider ca fac dovada unei minime inteligente asta ca sa parafrazez pe cineva nu foarte drag mie.Comentariile sunt ca si sistemul in care lucram si mai inteligente si mai rautacioase si mai pline de invective dar acestia suntam noi romanii

Anonim spunea...

Moarte sigura la fabrica de mobila Caragiale .De maine 16.07.2008 concediu de tihna pentru sefi ;ca de ei au cardurile pline,doar au muncit din greu sa duca aceasta fabrica de renume la FALIMENT . IAR BIETII MUNCITORI au conedii de ruina.

Anonim spunea...

Bomba! Ati auzit ca ?domnisoara> Gabriela Iancu, consilierul juridic de la Regie face un curs de management , platit de regie, care costa, Atentie! 4.000 euro! Fratilor cred ca nu mai au nici un pic de rusine! Sucursalele se zbat in penurie si ea face cursuri pe banii acestora! HUGIN , facem apel la tine si la spiritul tau mereu treaz, cerceteaza acest aspect, te rugam! Macar de ar fi o persoana care a ajutat sucursalele cu solutiile ei juridice, dar este prostia si hotia intruchipata, aceasta Gabriela Iancu! Si ceilalti de la Regie nu spun nimic! Dar poate le/a dat si lor ceva de ros! Asteptam detalii de la cine stie mai multe despre acesti bani aruncati pe aceasta incompetenta aroganta! Sunt 4.000 euro!

Anonim spunea...

filipeasca vrea s-o lase in locul ei pe gabi iancu, sa-i acopere ilegalitatile, de-aia face curs de management... Minister trezeste-te si da-le afara pe aceste incompetente care bat pasul pe loc si iau salarii de 10.000 RON si respectiv 4.000 RON LUNAR!

Anonim spunea...

Servus! eu sunt un tip care nu se mai mira aproape de nimic, am ajuns singur la concluzia asta. Dar chestia asta cu jurista de la regie ma cam dat peste cap! am inteles bine eu 4000 euroi, daca e asa e grav de tot, pentru ca fabricile nu au bani sa participe la licitatii pentru obtinerea de comenzi si nici bani pentru hartie de scris, iar doamnele de la centru se scalda in banii luati cu japca de la fabrici? cica reprezinta cota regiei, pentru ce cota , sa-i plateasca cursul juristei? e strigator la cer! eu tot sper sa nu fie reala chestia asta, cu toate ca nu iese fum daca nu e foc... vai de noi... sunt trist...

Anonim spunea...

Acum se poate spune "a fost odata ca niciodata " o regie, ce a apartinut MJ, care lucra cu detinuti chiar mai mult care a scolarizat detinuti.
De ieri 23 iulie apartinem AVAS. Ce miscare inteligenta! Si ce mai urmeaza, in ce consta restructurarea, plecam cu totii acasa sau cum?
Suntem tare dezamagiti am fost buni cand am dat cote, masini de lux si acuma ne dati cu piciorul.

Anonim spunea...

Atat de mult si-au stors creierii domnii din Minister...incat au gasit cea mai facila,cea mai usoara modalitate de a se spala pe maini ca Pilat ,dand nastere faimoasei HG 745/2008 prin care paseaza toata raspunderea AVAS-ului.
Bravo dl Ragea, bravo dl ministru al Justitiei,BRAVO FILIPEASCO,bravo tuturor partasi la aceasta "descotorosire" de R.A.M. "VACA PE CARE ATI MULS-O" ANI DE-A RANDUL, ATATA TIMP CAT TOTUL A FOST BINE!
Acum nu va judeca nimeni ,Dumnezeu stie cui veti da socoteala mai tarziu!

Anonim spunea...

RUSINEEEEEEEEEEE!CELOR DIN CONDUCERE.RAM si in special CONDUCERII de la sucursala IL.CARAGIALE.Muncitorii nu au primit salariile de o luna de zile si asta se datoreaza sefilor care sunt incompetenti si care isi primesc comisioanele ce le revin de la TIRURILE care pleaca noaptea la ora 00. 00 si ora 02.00.

Anonim spunea...

RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEE!INCOMPETENTA ISI PUNE AMPRENTA ASUPRA FABRICII DE MOBILA IL.CARAGIALE SI ASUPRA MUNCITORILOR CARE NU SI AU PRIMIT SALARIILE DE O LUNA DE ZILE .