Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 28 iunie 2008

Sistemul penitenciar în cătarea societăţii civile. Noi pe unde ne-am pierdut puşca?

"În sistemul penitenciar, procesul de reformare a cadrului instituţional şi normativ specific gestiunii resurselor umane a fost oprit din cauza lipsei de interes a actualei conduceri a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cu privire la introducerea unor mecanisme care să garanteze eliminarea corupţiei în acest domeniu.

Strategia de reformă a sistemului judiciar 2005 – 2007 şi Planul de Acţiune aferent, aprobate prin HG 232/2005, prevedeau finanţarea celor 3000 de posturi vacante la acea vreme şi o suplimentare de personal cu 1600 de posturi. După ce în cursul anului 2006 şi prima parte a lui 2007 au fost încadraţi circa 1700 de funcţionari, majoritatea specialişti în educaţie şi intervenţie psihosocială, procesul de recrutare a fost stopat.

Recentul scandal legat de abuzurile directorului general al ANP în legatură cu încadrarea propriilor rude, nu a determinat nicio reacţie din partea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, acesta încercând să bagatelizeze probele prezentate de către corpul de inspecţie al MJ. Organele de urmarire penală au fost sesizate numai după ce aceste fapte au fost prezentate în mass-media. Mai mult, ca urmare a acestui scandal şi a demersurilor unor funcţionari din ANP de a face publice aceste abuzuri, directorul general al ANP şi Ministerul Justiţiei au trecut la represalii, fiind înlăturaţi din funcţiile de conducere un director general adjunct ANP, şeful Direcţiei de Resurse Umane ANP, şeful Serviciului Cabinet ANP, precum şi câţiva directori de penitenciare.

De asemenea, contrar Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 1218/2006, care prevedea o metodologie concurenţială, a fost reluată practica detaşării unor magistraţi în poziţii de directori de penitenciare prin proceduri lipsite de transparenţă, care eludează sistemul concurenţial obligatoriu pentru funcţionarii publici. Aceste detaşări generează o instabilitate permanentă şi un mare deficit de expertiză la nivelul conducerii sistemului penitenciar.
..........
Lipsa de consistenţă a actului managerial la nivelul ANP determină întârzieri semnificative în implementarea Strategiei de Dezvoltare a Serviciului Penitenciar 2007 – 2010 şi stagnarea reformei în domeniu. Aplicarea noii legi de executare a pedepselor privative de libertate este împiedicată prin nefinalizarea cadrului metodologic subsecvent (întârzierea în emiterea ordinelor ministrului şi deciziilor directorului general ANP prevăzute de lege). Rapoartele privind situaţia din penitenciarele româneşti au scos în evidenţă probleme privind respectarea drepturilor omului (condiţii proaste de detenţie în multe penitenciare, cazuri individuale de abuzuri fizice şi verbale la adresa persoanelor private de libertate – APADOR CH), politica de resurse umane (mai mult de 50% din angajaţi se află în relaţii de rudenie – Raport MJ nr. 252122/22.01.2007) şi îndeplinirea defectuoasă a misiunii serviciului penitenciar de reintegrare socială a persoanelor private de libertate (cercetări sociologice ANP – http://www.anp-just.ro/)."
***

Cat de mişto...! În afară de numele unui puber isteric care a părăsit cu coada între picioare ministerul Justiţiei, totul e actual pană în cele mai mici detalii. Şi nu, nu ne aparţine analiza. Ci unora care nu au niciun interes în cloaca asta în care noi încercăm să supravieţuim, fie înjurand printre dinţi şeful sau paraşutaţii de la ANP, fie răcorindu-ne cu paginile blog-ului, sau cu satisfacţiile meschine pe care le produc în noi fiecare schimbare de ministru şi execuţie publică subsecventă a unor incompetenţi cărora le vor lua locul alţii. Deci sunt şi alţii cărora le pasă. Şi vorbesc despre noi. Asta-i vestea bună. Specific locului, însă, însoţită una rea: analiza e făcută acum 1 an. Mai exact pe 22 iunie 2007. De atunci pare că timpul a îngheţat. Ne-am trezit a doua zi, după un somn de o noapte, pe 23 iunie 2007, aşa cum la fel de bine puteam să ne trezim în dimineaţa zilei de azi, 28 iunie 2008. Nimic nu s-a schimbat. Un sistem încremenit prin care circulă cu viteză piloşii, incompetenţii şi tupeiştii. Şi nu doar că nu aduc nimic cu ei, ci mai ne şi iau. Cu o mană cateva sute de milioane pe lună, cu cealaltă demnitatea. Iar noi stăm buzunăriţi în faţa oglinzii la fel de laşi ca acum 1 an.
.
Bun, şi care e ştirea? Că doar nu e nimic nou sub soare. Ştirea e că iar suntem în cătarea altora. A aceloraşi care acum 1 an scriau despre noi. Iar noi în loc să-i ajutăm, ne plangeam neputinţa pe la colţuri sau eram preocupaţi să pupăm dosurile noilor şefi, în speranţa că ne va fi mai bine. Şi nu ne-a fost. Întrebarea e ce vom face acum cand în circa o lună vom fi supuşi din nou judecăţii publice de către 7 ONG-uri grupate în Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (Societatea Academică din Romania, Freedom House Romania, Asociaţia Societatea pentru Justiţie, Grupul pentru Dialog Sociala, Academia de Advocacy, Alianţa Civică şi Societatea Timişoara). Va fi a doua oară cand ni se va întinde o mană de ajutor din exterior. De la civilii ingraţi pe care îi acuzăm că nu le pasă de noi, plasandu-ne pe undeva la marginea societăţii. Şi de ce le-ar păsa dacă noi sau sindicatele nu fac nimic? Ar trebui să ne căutăm şi noi puşca.
.
Mai clar şi fără dramatismul de doi bani de mai sus: avem confirmarea că societatea civilă pregăteşte o analiză privind starea actuală a sistemului penitenciar. Aşadar, oameni care nu au nicio miză, îşi pun la bataie reputaţia pentru noi şi ne oferă o carjă să ne ridicăm în picioare, după ce alţii ni le-au rupt folosind drept bată propria noastră tăcere. Dacă nu vom şti să folosim momentul, mi-e că oricum nu merităm mai mult.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Imi pare bine sa va recitesc, fam musat! Si ma bucur sa vad cata dreptate aveti , din nou. Cred ca ar cam trebui sa ne mobilizam un pic, poate, poate-vorba dumneavoastra- ne ridicam din pozitia "in genunchi". Nu stiu cat de potrivit este momentul pentru ca suntem, nu-i asa, ba in vacanta parlamentara, ba in vacanta judecatoreasca, ba in vacanta-vacanta(ma refer la vacanta aia unde si noi, amarastenii, mergem si ne bucuram de concediile de odihna, pe la munte, pe la mare, fiecare unde apuca).In toamna, deci in perioada imediat urmatoare, se organizeaza alegerile parlamentare. E o perioada amortita si, as zice eu, nu foarte potrivita ca sa acapareze atentia opiniei publice. Ca de opinia publica este vorba, acolo ne este speranta, pentru ca despre autosesizarea Guvernului, MJ sau ANP nici nu poate fi vorba. Se aude ca in cursul lunilor iulie-august 2008 se vor initia concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din sistem. Tot zvonurile spun ca deja, prin vestul tarii, lucratorii din penitenciare au cam inceput sa plece pe la alte institutii. Melanj mai aiurea nici ca se putea. Asa ca nu stiu, zau, ce ne asteapta. Oricum, eu mai am ceva sperante . Sa dea Dumnezeu sa fie bine. Succese maxime tuturor oamenilor de buna credinta.

Anonim spunea...

Stimati colegi, raul din sistem nu este constituit doar din Spaiuc si n-a fost constituit doar din chiuariu. Raul este format din toti idiotii, ignorantii, impostorii si lichelele de prin jurul nostru. Uneori si noi insine ne inscriem in una sau mai multe din "categoriile" enumerate adineauri dar facem eforturi sa nu persistam. Este bine ca ne luam drept tinta principala capul lui spaiuc(nu sunt nici prospaiucian nici fanspaiucian) dar haideti sa ne urnim cu totii si sa facem curatenie mai intai in ograda noastra, a fiecaruia. Cineva trebuie sa inceapa si n-o vor face cei pe care ii tot injuram noi pe acest blog, pentru ca nu au nici un interes. Sa vina fiecare cu cate o idee in sensul iesirii din balta asta puturoasa in care zace sistemul penitenciar. Uite, de exemplu, o idee trasnita: sa infiintam Clubul Dreptate, Demnitate si Onoare , care sa aiba ca deviza mobilizatoare cuvintele unui reputat chirurg de prin sec XV sau XVI, de care amintea Dan Puric intr-o emisiune televizata:" Mai bine sa am dreptate de unul singur decat sa ma insel impreuna cu o mie de imbecili.". Asta asa, ca semn de incurajare pentru cei de buna calitate dar cu prea mult bun simt de la noi din sistem(si sunt destui), care nu indraznesc sa se ridice sa ceara sa fie respectati si sa le spuna sa taca naibii din gura jigodiilor de langa noi care ne agreseaza zilnic cu prostia, prefacatoria, rautatea, lasitatea, lacomia, hotia, vanitatea si grijania mamii lor de teroristi ambientali.

Anonim spunea...

Să plece securiştii. Ei sunt cea mai mare plagă a sistemului penitenciar.

Mihai Politeanu spunea...

Bine v-am regasit s. aliastar. Si pe toti ceilalti. Nu plecasem, doar ca n-am mai avut timp sa scriu.
Intorcandu-ne la subiectul nostru...nu cred ca exista un timp portivit si unul nepotrivit. Cum la fel nu cred ca spaiuc sau iosif ar fi raul. Sa fim seriosi, nu poti cere de la cineva ceva ce nu poate...
Deci, cred sincer ca la noi sta cheia..sa intelegem ce ni se intampla, cat si ce se poate schimba. Am sa dau un exemplu: magistratii, doctorii, profesorii au asociatii profesionale. Si nu vorbesc de sindicate. Ci de organizatii folosite pentru promovarea intereselor profesionale. Si acestea sunt organiyatii ale societatii civile. Nu am auzit vreun singur om din sistem care sa+si puna problema sa faca o astfel de organizatie cu care poti face multe: poti face analize ale sistemului penitenciar, poti monitoriza sistemul penitenciar, poti organiza dezbateri sau training+uri pe probleme profesionale etc. Cand vorbeam de momente pierdute, nu vorbeam de revolutii. Ci de inceputuri pentru a actiona. A nu mai fi in genunchi inseamna a ne apara singuri interesele, fie ele materiale sau profesionale. Deocamdata nu reusim. Si asteptam de la altii. De la ministru sau ONG-uri care, in realitate, nu au nicio legatura cu munca noastra si care nu au pbligatii de niciun fel sa ne ajute.

Anonim spunea...

la noi pusca s-a pierdut prin imputernicirea unui directoras care face parc rustic cu carute si flori pe dinafara puscariei si in interiorul acesteia,iar la vizita dnului Spaiuc se lauda cu asta,insa nu a fost dus prin locurile unde agentii isi desfasoara activitatea unde salile stau sa cada,sunt nevaruite,wc-urile sunt infecte,nu ai apa,etc.Ne-a spus cind a venit ca o sa le repare,dar ce rost are daca nu le vom intretine? Pai pina la proba contrarie da-ti interesul ca suntem oameni.Nu au timp ca se aduna la un agent care isi serbeaza ziua si are legatura cu crama murtfatlar,si care traieste din sifoneli.Ce sa faci pentru asta suntem apreciati.Treaba merge noi cu drag muncim.Pe curind.

Anonim spunea...

pentru anonimul de la....ora 10.35 - pentru ppa , cea mai ilustrativa zicala ar fi : pe afar'i vopsit gardu' si'n nautru' leopardul . Dar ce sa-i faci , "gospodaru'i gospodar" LOL. ce conteaza ca cine nu merge in "pas cadentat" dictat de dir imputernicit are parte de o alta zisa popular-internationala : cine nu'i cu noi este impotriva nostra

Anonim spunea...

Am obosit sa ma tot revolt.
Am obosit sa tot constat ca lucrurile merg prost si ca nu reusim sa ne mobilizam intr-un sens constructiv.
Am obosit sa ma tot uit la orizont asteptand sa se intample ceva bun(de fapt cine si CE face diferenta dintre BUN si RAU la noi in sistem?).
Am obosit sa arat cu degetul si sa-mi fac dusmani la comanda.
Am inceput - atat eu cat si bruma de colegi apropiati in cuget si-n simtiri - sa ne intrebam daca nu cumva noi suntem cei cu probleme si restul sunt de fapt cei ancorati in realitatea cotidian.
Am inceput sa am indoieli cu privire la masa aia mare de oameni care simte si gandeste ca noi dar din motiv de prea mult bun simt nu are- inca- curajul sa se exprime.
Am inceput sa ma gandesc serios daca n-ar fi timpul sa-mi indrept privirea catre alt domeniu...
Sunt usor debusolat si nu reusesc sa-mi gasesc un reper catre care sa-mi indrept privirea putin mai optimist azi decat am fost ieri si putin mai increzator maine decat am fost azi...
Sau ar trebui sa ma trezesc din somn si sa iau viata si lucrurile asa cum sunt?!?!

Anonim spunea...

Tot ce se intampla in jurul nostru nu este o pura intamplare .Lupta de unu singur cu un sistem greoi nu te transforma intr-un erou,obosim pentru ca nu suntem suficient de uniti pentru a lupta nu avem o strategie,iar tot ce inseamna victorie se transforma in infrangere.

Anonim spunea...

Daca este asa cum se aude" pe la colturi" ca o sa raminem fara statutul special o sa fie foarte greu pentru sistemul penitenciar pentru ca o sa plece foarte multi lucratori din penitenciareno sa le convina sa iasa la pensie la 65 anisi atunci cu pensie de civil asa ca grija mare

Anonim spunea...

va uram la multi ani si fara bani de 29 iunie

Anonim spunea...

Sistemul penitenciar nu are nevoie de eroi, ci de oameni decenti si cu coloana vertebrala care sa duca si sa duca si sa duca si sa duca. Sa duca...

Anonim spunea...

Si ASUM Brasov este cu ochii pe sistemul penitenciar. E o asociatie interesata de modernizarea acestuia si de respectarea drepturilor detinutilor. Implicit, ASUM doreste ca si conditiile de munca ale personalului sa fie umane pentru ca si personalul sa se poarte uman. Asteptam ca si cei din sistem sa reactioneze.