Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 9 iunie 2008

Leafa lui merge, noi cu drag muncim

O zi din viaţa lui Gheorghe Şpaiuc, este o incursiune în plăcerea de a savura lenea. Munca e un calvar pe care viaţa nu l-a silit să-l trăiască.
.
Apare la muncă pe la 09.00
.
Dlui Gheorghe Şpaiuc nu-i place sa muncească. Mult după ora nouă, când se infaţişează odihnit şi surâzător la birou, îşi ocupă fotoliul moale, bea puţina apă şi face conversaţia de dimineaţă cu secretara. Conversaţia uşoară, de salon, cu bârfa, cu vremea şi capriciile ei, cu destinaţiile de vacanţa.
.
Dl Gheorghe Şpaiuc este un visător. Neajunsurile administrative ale unui sistem penitenciar aflat în derivă, sunt lucruri urâte (adică cîh domnu' Stan), sunt un fel de limbă chineză pe care Dl Şpaiuc nu şi-a batut niciodată capul să o înţeleagă.

Vorbeşte până pe la 11.00 la telefon
.
După apă si conversaţie, Dl Şpaiuc dă drumul la valsuri, işi studiaza cu atenţie unghiile proaspăt lăcuite, şterge grijuliu trei fire de praf imaginare, mai apoi se lasă mulţumit pe spătarul fotoliului şi începe sa dea telefoanele.
.
Cel mai mult vorbeste la telefon cu soţia. Tot aşa, bârfa, vremea, mica indispoziţie stomacală a copilului, traficul şi lumea bună din Bucureşti cu intrigile ei nebănuite, rudele din provincie cu toată încrengatura de vorbe, reacţii, întamplari.
.
E deranjat de către şefii mai mici până pe la 12.00
.
Din când în când câte un director bate la uşă. Serafic, Dl Şpaiuc ascultă vorbele alese cu grijă, la un moment dat se concentreaza şi fruntea mică se zbârceşte de atâta efort. Directorul pleacă cum a venit, pleacă salutând cu spatele către uşa de care se ţine cu dinţii secretara.

Se concentrează pe semnat hârtii până pe la 12.15
.
Ajungem la cel mai greu moment al zilei cand Dl Şpaiuc are de semnat hârtii!
Resemnat, trage cat mai aproape teancul şi semnează fără sa citeasca nimic din maldărul de note, petiţii, soluţii, cereri, etc. Dl Şpaiuc a descoperit metoda asta după ce a a incercat şi alte variante, dupa ce a inteles că este practic imposibil să te concentrezi în acelaşi timp şi la semnatură şi la conţinutul lucrării.
.
Pe la 15.00 se îndreaptă spre casă
.
Mai târziu, după binemeritata odihnă, după prânzul pe care-l depune fastuos chelnerul pe birou, după siestă, va veni şi momentul cititului. Dacă nu intervine altceva între timp şi câte nu stau pe capul unui director general, fie el şi interimar!

Dupa ora trei Dl Spaiuc simte că nu mai are nici un fel de randament, aşa că pleacă la fel de mulţumit cum a venit, acasă!
***
La salariu nu face concesii
.
Salariul domnului Şpaiuc este invers proporţional cu efortul depus, în plus statul iî asigură grijuliu şi restul confortului, maşina la scară, apartament de servici, voiaj săptamânal la mama acasă in Moldova. Dl Şpaiuc a fost insă încă de la inceput cât se poate de onest şi a recunoscut că singurul motiv pentru care şi-a pus soţia să-l angajeze la ANP au fost banii!
.
Când e deranjat, e deranjant de habarnist
.
Vag Dl Spaiuc întelege totuşi că ceva nu este in regulă. Întelege că sunt ceva probleme cu banii, cu deficitul de cadre, cu abuzurile savârsite in sistemul penitenciar. Vag de tot!

În toata viaţa lui Dl Spaiuc n-a facut însa rău nimănui, dacă nu punem la socoteală dăţile când ceva sau cineva îl trezeşte din amorţeală şi de uimire, Dl Şpaiuc este pus în situaţia extraordinară de a lua măsuri.
.
Măsura de a nu fi de acord cu argumente logice şi de bun simţ, măsura de a le interzice angajaţilor din sistem sa intre pe poarta penitenciarului cu alimente, măsura de a amâna plata unor drepturi salariale, măsura de a organiza pe banii statului o intalnire cu directorii, la care nu se va lua nicio masură.

Ce se va întâmpla după?
.
Între timp ministerul, guvernul, controlează. E nevoie de mult timp pentru a se intelege cu precizie care este situatia in sistemul penitenciar romanesc. Dl Şpaiuc nu controleaza nimic dar înţelege cu precizie că în fiecare zi de ANP îi creste contul în bancă cât altora într-un an.
.
Şi mai ştie cu precizie Dl procuror Gheorghe Şpaiuc că atunci când din motive independente de voinţa lui, va trebui să se întoarca totuşi la vechiul loc de muncă, nu va fi acuzat nici de abuz in serviciu şi nici de inşelăciune.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Bine domne si atunci ce sa facem? Credeti ca exista oameni care sa zica ceva la faza asta? Ma refer la fapte nu la vorbe ca de vorbe suntem satui. De atatia ani de cand muncesc n acest sistem nu am auzit decat lipsa oameni lipsa bani, lipsa lipsa lipsa. O alta problema as dori sa va supun atentiei. Modificarile care au survenit la legea noastra spun ca orele lucrate in zilele de repaus saptamanal si cele in zilele de sarbatori legale se platesc cu spor de 100%. Nici vorba de asa ceva si asta asa pe fata. Daca-i intrebi nici nu se obosesc sa raspunda. Niste neispraviti.

Anonim spunea...

Cat sarm, cata splendoare,cata incantare si liniste...

"Cu tine doua fete stau
Si torc in rand cu tine
Sunt inca mici si tata n-au,
Si George...nu mai vine..."

Apropo d-le George, stiati ca,,, caracterul chinezesc pentru “şarm” include de fapt caracterul pentru fantomă, care la origine indica "puterea înşelătoare a fantomelor".
Anticii ştiau toţi că şarmul venea de la spirite joase sau fantome, dar oamenii moderni adoră farmecul ca de fantomă pe care strămoşii noştri încercau pe cât posibil să-l evite...
Treziti-va ! Va rugam mult.

Anonim spunea...

CU DEDICAŢIE PENTRU PSEUDO-DIRECTORUL GENERAL ANP, SPAIUC, DIN PARTEA PÂLMAŞIILOR, LASĂ-NEEEE, LASĂ-NEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!

PS. HAI ROMÂNIA!!!

Anonim spunea...

HAI ROMANIA

Anonim spunea...

romania

Huginn spunea...

Şpaiuc, căpitanul pilos al echipei numită ANP joacă la pomană şi se află mai mereu în ofsaid :).

Anonim spunea...

Romania vrem gol

Anonim spunea...

Este de fapt o rezerva bagata in lot fiindca i-a placut unui "Nea Jiji".

HAI ROMANIA!