Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 3 iunie 2008

Cum ne asternem asa dormim

Dupa cum stiti, Ministerul Justitiei a avut initiativa de a organiza o intalnire la nivel inalt, asadar directorii de penitenciare au poposit cu mic cu mare la Bucuresti, raspunzand dupa cum se cuvine, disciplinat adica, la apel.

Era o invitatie la dialog, ca urmare - de vreme ce problemele cu care se confrunta sistemul penitenciar sunt multe si grele! - asteptam ca marii barbati ai sistemului sa-si lase gospodareste chipiul pe ceafa si sa-i spuna ministrului justitiei fara menajamente adevarul pana la capat.

Daca rasfoim procesul verbal incheiat festiv cu aceasta ocazie si daca nu luam in consideratie obisnuitele si sincerele declaratii de dragoste, constatam ca sefii penitenciarelor au preferat mai degraba, in marea lor majoritate, sa taca fluturand cu delicatete din gene.

In realitate marii barbati ai sistemului penitenciar romanesc nu sunt niste feciorelnici. In realitate, daca sunt mai ales siguri ca nu-i pandeste niciun pericol, adica ei intre ei!, obisnuiesc sa-si exprime cu patos nemultumirile ori frustrarile.

Cand discutam la un moment dat despre prestatia lui Binisor la carma penitenciarelor, cineva m-a avertizat ca nivelez cu prea mare apasare calitatile - cel putin prin comparatie cu actuala echipa!- Binisorului. Supremul argument adus in sprijinul calitatilor acestuia ?! Mania generalului de a impodobi cu virgule - inclusiv acolo unde nu-si aveau locul!- textul "lucrarii"! Cand discutam despre penitenciarul Arad, au fost voci care ne-au asigurat ca din invidie si gelozie nu putem suporta "avantul" adolescentin al imberbului director.

Si uite asa ajungem la performanta si la puterea exemplului!

Pentru ca in realitate suntem cu totii - de la vladica si pana la opinca ANGAJATI si platiti pentru calitatea si performanta muncii noastre. Din aceasta pricina gardianul nu este angajat in locul medicului, ca urmare nu i se cere sa recomande piramidon detinutului, medicul nu face parte din escorta si directorul penitenciarului nu locuieste in foisor ci intr-un birou generos, cu OBLIGATIA de a gasi solutii, de a dirija si controla cu obiectivitate activitatea subalternilor si de a declara - atunci cand este cazul - care sunt problemele reale sau nevoile imediate ale penitenciarului.

Daca directorul sau gardianul sau medicul cu pricina nu poate sau nu vrea sa-si duca la bun sfarsit OBLIGATIILE de servici, inseamna ca nu este potrivit cu locul in care a fost angajat sa functioneze. Nici directorul nici gardianul si nici medicul in cauza nu-si desfasoara activitatea pe luna, ci sub nasul celorlati. Ca urmare acestia au obligatia de a interveni si de a corecta lucrurile.

Un proverb romanesc - de mare circulatie!- ne indeamna sa facem ce spune popa si nu ce face el. Cu alte cuvinte suntem indemnati sa alegem cea mai usoara cale si sa inghitim fara impotrivire o portie zdravana de ipocrizie. Legitimarea disponibilitatii noastre de a accepta slabiciunile omenesti ale alesului duce inevitabil la disponibilitatea de a ne accepta cu la fel de mare usurinta propriile slabiciuni.

Sunteti sau nu de acord, lipsa de performanta a sistemului penitenciar ni se datoreaza tuturor in egala masura si usurinta cu care acceptam incompetenta - plecand de premiza, falsa de altfel, ca nu se poate face nimic! - este un gir tacit acordat celui care, mai mult sau mai putin intamplator, ocupa o pozitie fara sa performeze. Ar fi o prostie sa va inchipuiti ca invidiem pe dedesupt tineretea unui director sau gradele generalului sau salariul lui Spaiuc. In realitate orice om cu bun simt isi doreste sa fie condus de o persoana inteligenta si echilibrata, o persoana ALEASA si la propriu si la figurat pentru calitatile si posibilitatile lui reale, nu inventate din obedienta sau frica de schimbare.

Altfel, si am sa tot repet asta, performanta nu are nicio legatura cu varsta, culoarea ochilor sau simpatiile politice ale unui director. In plus, daca tot discutam iarasi despre asa zisa lupta dintre generatiile de lucratori de penitenciare, haideti sa ne reamintim ca media de varsta in sistem este in jur de 30 de ani, deci o medie "tanara" nealterata teoretic de obiceiurile proaste, care se presupune ca n-au ramas incastrate in peretii cladirilor, dupa pensionarile repetate ale fostilor.

De o bucata buna de timp la ANP se controleaza in paralel, pe de o parte echipa primul ministru, pe de alta parte echipa ministrul justitiei. Asteptam cu vie curiozitate concluziile dar asteptam mai ales masurile! Masurile obisnuite, de pensionare, de hibernare prin clasicele unitati de "rezerva", de mustrare tovaraseasca n-au impresionat pana acum pe nimeni, ca urmare "recidiva" incepe sa atinga cote alarmante.

Ce putem face?! In orice caz, sa induri prefacandu-te ca nu vezi, amagindu-te cu ceea ce o sa poti face peste 10 sau peste 20 de ani ca tanar pensionar, mi se pare lipsit complet de logica. Sa te poti bucura maine de o pensie lunga si senina nu tine de vointa noastra, tine in mare masura de norocul fiecaruia dintre noi, a nu incerca insa sa-ti imbunatatesti viata astazi, ma tem ca asta nu se chiama ghinion!

Avem la indemana mijloace perfect legale, mijloace democratice pentru a ne rezolva problemele si mai avem ceva. Avem un exemplu de urmat! Exemplul bunului cetatean, cel care obisnuieste sa-si faca cu devotament meseria, cel care obisnuieste sa aiba personalitate si sa ia atitudine. Si care din aceasta pricina este mai degraba singur!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Dragii mei,
In multe din postarile voastre apare un personaj, Alexandra Presura, director in MJ la Audit.
Este interesant de vazut ce activitate a avut in ultimul an si ce audituri a scos la comanda, doar ca sa fie motivate eliberarile din functie a unor directori, daca nu excelenti, atunci cel putin verticali. Poate isi aduce aminte de DIPFIE, de ONRC, de SAM samd. Despre Stanciu, numai de bine.....

Anonim spunea...

de multe ori iti asterni bine dar se intimpla sa dormi rau daca nu ai pe cineva care sa te"inveleasca"

Anonim spunea...

Oameni buni, constat cu deznadejde ca
sunteti singuri. Sau ca suntem singuri. Numarul de reactii si calitatea acestora la postarile dumneavoastra vorbesc de la sine. Sunt doua explicatii: ori cei care va aproba au adoptat o cale gresita si nu sunt decat niste frustrati care vor cu orice pret o schimbare numai de dragul schimbarii, ori , scuzati-mi expresia, suntem mai toti din categoria stupid people. Asa ca, probabil, nu ne ramane de facut decat sa ne ascundem cu capurile in nisip, sa dormim in papuci, sa baltim in suc propriu, sa ne inghitim limba, sa lingem talpile stapanilor nostri, sa fim niste lasi in continuare, sa cartim pe la colturi, sa ne dam viteji in oglinda sau intre prieteni, sa fim niste oi imbecile duse de valurile vietii, condusi de niste aciuati care, peste toate cele, sunt mai solidari si mai puternici decat noi, cei multi. De atitudine nici nu poate fi vorba. Sunt dezgustat si trist de cat de prost si lipsit de reactie pot sa fiu. Si de cat de multi aderenti am. Am invins! Traiasca promiscuitatea! Ne meritam soarta cu varf si indesat.

Anonim spunea...

Stanciu!
Cine e fratilor acest personaj de beneficiaza de atita importanta?
O manivela cu studii superioare tirzii care Dumnexeu stie cum a ajuns sa conduca altceva in afara de masina lu' Hotoboc.
Acest soferache cu idealuri "basculante" tip Miron Mitrea a intrat intr-o panica gheboasa de cind e luat in bete pe Penifest si chemat zilnic de controlorii de la ministerul justitiei.
Oare se stie gaunos si a inceput sa se vada asta?
Culmea "penitenciaritatii" este ca hominidul ascuns zilnic in spatele unui costum negru marimea 60 si a unei barbi mustacioase cu iz intelectual chiar are pretentia ca este "beton" in materie de absconse trucuri de puscarie, astfel ca nu poate fi dus de nas, nas care face probabil diferenta doar intre 10-W-40 si 15-W-40.
Structura "condusa" de personaj are o importanta deosebita pentru sistemul penitenciar. Ori, cum poate fi evaluata competent o unitate , de ex. pe linie de paza, de catre doua cucoane, carora le fac favorul de a nu le da numele, cu pretentii de paziste, pe care daca le intrebi repede cite regimuri de executare sunt in prezent in Romania, mictioneaza discret in lenjerie de frica sa nu greseasca raspunsul?
Halal sa va fie corp de inspectie cu pretentii de competenta profesionala!
De fapt, ce sa mai vorbim, pestele de la cap se impute! Mai ales cel de Poarta Alba, domnu' Stanciu, nu-i asa?

Anonim spunea...

A N U N T
SISTEMUL PENITENCIAR DIN ROMANIA REZILIAZA UNILATERAL CONTRACTELE, ONEROASE SAU MAI PUTIN ONEROASE, INCHEIATE CU IMPUTERNICITII OCUPANTI AI FUNCTIILOR DE CONDUCERE SI SPERA CA, ACEL "FRUMOS" GUVERNAMENTAL DE LA BILANTUL ANP VA FI URMAT DE FAPTE.
REALITATEA E CA ANP-UL NU A MAI VAZUT NICIODATA CORPUL DE CONTROL AL PRIMULUI MINISTRU SI PE CEL AL MINISTRULUI JUSTITIEI IN SEDIUL PROPRIU NICIODATA.
SA FIE DE VINA "PENIFEST' -UL?
SAU PRIMUL MINISTRU S-A SIMTIT JENAT SI UMILIT DE SALARIUL DIRECTORULUI ANP, TRECUT SI PREZENT?..
CA POATE VIITOR DA DOMNUL SI AVEM UN PROFESIONIST DIN SISTEM!

Anonim spunea...

Stanciu e saminta lu Hotoboc.PLOTONIERUL cum le zice Limba dulce Nadrag ,pe la dos,ca fata ii e ca soarele . Nadrag cu Greaca la Bucuresti la Stanciu ,ca sa depene amintiri de cind el conducea..........masina plina.nu credeti ca acu e altfel

Anonim spunea...

vreu sa aud si eu ca cineva a verificato pe doamna Alexandra Presura.
Dansa este director la audit in MJ de foarta multa vreme si nu cred ca este atat de corecta incat sa nu fie luata in seama.
Dnasa profita de functie si mai ales de comandantii, psihologii si doctorii penitenciarelor din tara, acestia facandu-i diferite favoruri doar pentru simplul fapt de ai lasa "sa-si faca treaba" acolo.