Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 1 iunie 2008

Apel către lichele - varianta penitenciareză

Am primit de la un anonim un apel către lichele, în variantă penitenciareză. Cum ne-a plăcut ideea, l-am mutat pe prima pagină a acestui blog.
Citindu-l, mă gândeam că tare naivi am fi să credem că licheaua se simte lichea, că are mustrări de conştiinţă în caz că se simte lichea, şi că se va schimba în caz că are mustrări de conştiinţă. Cred că mai degrabă un astfel de apel ni se adresează nouă, celor care încercăm să nu devenim lichele. Este o învăţătură despre cum să nu fim şi despre cum trebuie să luăm atitudine.

"Apel către lichele
- variantă adaptată la sistemul penitenciar românesc -

Prefaţă
Sistemul penitenciar românesc venea, după 1990, dintr-un spaţiu istoric ce îl izolase aproape total de restul societăţii. În el domneau teroarea, cruzimea, minciuna şi promiscuitatea. Valorile dominante - rămase valabile până în ziua de astăzi - erau frica, neîncrederea, duplicitatea, egoismul, laşitatea, obedienţa. Mediul în sistemul penitenciar continuă să rămână unul sărăcit şi degradat moral.

Această variantă quasi-parafrazată vine ca un strigăt de ajutor sub febra urgenţei de a evacua trecutul şi prezentul, ameninţaţi de posibilitatea că ar putea continua şi în viitor.

Apel către lichele este, deopotrivă, un avertisment la adresa lichelelor dar şi un manifest adresat majorităţii lucrătorilor oneşti din sistem aproape învinsă de prima categorie.

În concepţia noastră, lichelele din sistemul penitenciar românesc vin de dinainte de 1989, găsindu-şi, pe parcurs, noi adepţi dintre tinerii cu vocaţie de lichelism. Au fost obişnuiţi să trăiască în promiscuitate pe vremea comunismului şi-şi continuă stilul de viaţă, ajutaţi de imobilismul inexplicabil al majorităţii. Sunt o adevărată piedică în reformarea sistemului şi cu toate acestea sunt promovaţi de aleşii noştri într-un ritm şocant.
În loc să se retragă dintre noi cu o urmă de sfială în priviri, se încăpăţânează să rămână, convinşi fiind că nu ne putem dispensa de expertiza lor inestimabilă. Ne fac viaţa grea ducând până la rang de normalitate mizerii de genul injuriilor, abuzurilor, hărţuirilor morale la locul de muncă, bunului plac, furtului etc. Iar noi suportăm toate acestea precum o turmă de oi imbecile.

Acest apel către lichele se vrea a fi şi un semnal de alarmă pentru clasa politică, ministeriabilii din justiţie, societatea civilă şi mass-media. Doar cu sprijinul lor se mai poate reforma acest sistem, eliminând lichelele din sistem atâta cât să putem fi resuscitaţi.

Apel către lichele
Sunteţi puţini în mijlocul nostru de vreme ce încă mai supravieţuim şi totuşi mulţi din moment ce sistemul respiră cu ajutorul aparatelor artificiale.

Vouă, ăstora mulţi-puţini, vă adresăm următoarea chemare:
- nu mai strângeţi o vreme, bărbăteşte, mâna colegilor voştri şi nu-i mai priviţi senini în ochi. Lăsaţi să se întrevadă o urmă de sfială în privirea voastră şi fiţi o vreme stingheri;
- renunţaţi la funcţii şi la posturi călduţe şi lăsaţi-i pe cei cu adevărat merituoşi, dedicaţi meseriei, să acceadă la ele;
- nu mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă;
- nu mai folosiţi o vreme cuvintele cinste, integritate, onestitate, demnitate, generozitate, colegialitate. Nu asasinaţi aceste cuvinte ;
- renunţaţi să vă mai minţiţi pe voi înşivă şi pe cei din jur afirmând cu tupeu că nu vă simţiţi cu nimic vinovaţi şi că sunteţi o binecuvântare pentru sistem;
- nu mai confundaţi instituţia în care lucraţi cu moşia personală;
- nu mai umpleţi portbagajele şi nu mai căraţi genţile şefilor voştri, aşteptând de la ei să vă facă favoruri, ca nişte slugi ordinare . Încercaţi să fiţi demni măcar pe ultima sută de metri. Ce lecţie le daţi copiilor voştri?
- nu mai consideraţi că cei care nu fac sau nu gândesc ca voi trebuie să fie puşi la zid ;
- nu mai consideraţi că voi şi familiile voastre sunteţi mai importanţi decât colegii voştri şi familiile lor;
- nu mai acceptaţi şi nu mai încurajaţi turnătoriile şi intrigile dintre oameni doar ca să puteţi voi conduce din umbră;
- renunţaţi la ideea că ştiţi totul când de fapt nu ştiţi nimic;
- daţi-vă jos uniforma şi gradele de pe umăr şi încercaţi să vedeţi ce-a rămas de capul vostru;
- respectaţi-i pe cei din jur dacă vreţi să fiţi respectaţi;
- comportaţi-vă demn sau plecaţi acasă. Mai este timp să vă salvaţi sufletele şi să ne salvăm şi noi, cei care rămânem.
- mergeţi şi fericiţi-vă neamurile şi prietenii cu preţiozitatea voastră, noi ne-am săturat de voi. E clar că nu vă puteţi schimba. Sunteţi un rău mult prea mare pentru această instituţie.
- faceţi ceva demn şi LĂSAŢI-NE!

Iar dacă veţi da curs acestei chemări şi veţi înceta să fiţi lichele, veţi primi ceva din partea noastră. Ce veţi primi? UITAREA!"

19 comentarii:

Anonim spunea...

SUPER MAXIMUS APELUL!PACAT CA ESTE ADEVARAT SI DE NESCHIMBAT.LASITATEA DIN NOI NU NE LASA .CUM ERA? PENITENCIARISTI DIN TOATE UNITATILE ,UNITI VA!

Anonim spunea...

SUPER APELUL! AR TREBUI SA-L CITEASCA SI CEI DIN TARA , RESPECTIV MARA MARCEL, BOTA EMIL DE LA BARCEA CA PUSCARIA E A STATULUI ROMAN NU MOSIE PERSONALA.

Anonim spunea...

APEL LA SINDICATE !!!!!!!!
AFIŞAŢI ACEST MATERIAL LA AVIZIERUL ORGANIZAŢIILOR SINDICALE.
SĂ CITEASCĂ ŞI CEI CARE NU AU NET!!!!

Anonim spunea...

SAU FACEŢI CEVA ŞI MULTIPLICAŢI-L ŞI TRANSMITEŢI-L MAI DEPARTE.
SĂ CITEASCĂ TOŢI PĂLMAŞII...

Anonim spunea...

ADEVAR GRAIESTI MARITE MAXIMUS...
Stand stramb si judecand drept, e vorba cam de acceasi latura: a celor carora nu le-a spus nimeni ca a murit Ceausescu, ca acele carnetele rosii tinute cu sarg la piept in sedintele de partid din unitatile penitenciare ar valora mult mai mult la anticariat, iar musteata tunsa la milimetru nu dupa oglinda, ci dupa tabloul ce tinea locul de icoana, a d-lui Stalin, ar cam trebui vopsita de-acum...
Sunt penibili Doamne,inca isi mai inchipuie ca merg in pas de defilare, cand de fapt abia mai pot urca in cabina liftului, isi mai cauta cu disperare vipusca pantalonilor pentru a se orienta intr-o pozitie de "drepti" cand nu le-a zis nimeni ca s-au schimbat uniformele, isi cauta cu insistenta insignele primite pentru devotament atunci cand merg la vot (sperand intr-una de veteran), mai sufla cu putere in jigleoarele vechii dacii cu numere din trei cifre cracanate (zicand ca aia e masina vietii lor) sau isi duc nevestele prin parc, asa intamplator, tocmai la 23 ale lunii august.
ADEVARAT VA SPUN: Nu am nimic cu valorile in care ati trait, respect pentru ele ca sunt trecute in cartea de istorie, dar sincer: sunt atatea locuri libere la politia comunitara (pentru cei ce iubesc inca aventura), sunt functii de administratori de bloc neocupate, sunt parcuri frumos amenajate cu mese de sah si bancute colorate tricolor (pentru a nu va simti singuri), sunt ustensile de pescuit accesibile oricarui buzunar, aveti atatia nepotei care va colinda an de an si v-ar dori aproape mereu (mai ales in zilele de pensie), sunt gratuitati pe mijloacele de transport in comun, sunt emisiuni destule la OTV si de ce nu,...destule doamne cu dantelute iubitoare de pensii "militare"...
Asa ca, am rugamintea de a ne lasa putin singuri. Chiar avem putina nevoie de intimitate. Ne descurcam si fara indemnul vostru "parintesc", avem tineri capabili si dornici de afirmare si ar fi pacat sa cadeti (mai mult decat sunteti)in dizgratie...
Va doresc sanatate si va voi pomeni peste ani si ani drept "cei care m-au invatat..."
P.S. ASTA ACT DE CURAJ !!!!

Anonim spunea...

Are dreptate fam Musat. Probabil ca adevaratele lichele nu se vor sesiza, ei fiind prea indragostiti de propriile persoane. Ideea este ca noi, ceilalti, sa ne unim fortele si sa luam ATITUDINE. Nu cu forta, nu cu cuvinte grele ci cu atitudine ferma, plina de demnitate. Oameni buni, strangeti-va randurile, puneti mana pe cartile lui Plesu, Liiceanu, Ungureanu sau Puric, luati BUNUL SIMT, adaugati putina MANDRIE si dati cu ele in capul lichelelor din jurul vostru. Aceste creaturi fac alergie la cultura si poate asa vor pleca dintre noi si ne vor lasa sa traim in liniste. Nu va lasati calcati in picioare de niste netrebnici care nu stiu decat sa se impuna prin ridicarea vocii si prin teroare . Fiti demni, ganditi-va ca in situatiile cand sunteti calcati in picioare de acesti indivizi sunteti urmariti printr-un glob urias de sticla de catre copiii sau parintii vostri. V-ar placea ca cei dragi voua sa vada in voi niste victime resemnate, cu capetele plecate, intimidate si umilite de niste brute? Nu cred. V-ar placea ca maine copiii vostri sa nimereasca in subordinea sau in preajma unor asemenea specimene si sa fie tratati ca niste slugi? Nu cred. Atunci ridicati fruntile din pamant, scuturati-va de praful lasitatii si purtati-va ca niste oameni demni. Sunteti oameni in toata firea, sunteti parte dintr-un corp de elita, sunteti parinti, copii si prieteni iubiti si apreciati, aveti tot dreptul sa fiti respectati, indiferent de gradul si functiile pe care le aveti. Mai presus de toate sunteti OAMENI. Sa nu ne miram ca detinutii au mai multe drepturi decat noi. Ei stiu sa si le ceara si de multe ori dau dovada de mai mult curaj decat noi, cadrele. Jos cu obraznicii si tupeistii care striga ca din gura de sarpe pentru a-si acoperi propria putoare. Daca vom fi uniti vom fi in stare sa daramam si muntii daramite o gasca de impostori. FITI SOLIDARI SI DEMNI, OAMENI BUNI.

Anonim spunea...

Chappie, atentie mare. Dupa cum spune si in apel, exista deja destule lichele ceva mai tinerele. Astia inca nu au nepoti si sunt poate mai periculosi decat cei in varsta. Pe de alta parte, trebuie sa fim corecti pana la capat si sa spunem ca nu chiar toti cei care au facut scoala la baneasa pe vremea impuscatului sunt lichele. Putini, ce-i drept, dar mai sunt si oameni cumsecade. Ii rugam , pe aceasta cale, pe administratorii blogului NOSTRU sa lanseze in zilele urmatoare o tema de genul: profilul lichelei din sistemul penitenciar romanesc. sa scrie fiecare cum arata lichelele de la ei din curte, in felul asta ne vom putea feri mai usor si poate-i facem sa se rusineze putin(glumesc, desigur, stim ca lor nu le poate fi rusine).

Anonim spunea...

Pacat ca nu-l vedea tot poporu acest apel!!!!!!!!!!!1

Anonim spunea...

Daca d-stra considerati ca acest apel este demn de vazut si de alte persoane,copiati-l si trimiteti-l mai departe la toate cunostintele. Am putea sa-l trimitem agentiilor de presa sub forma de KOMUNICAT. Ce e asa de greu? Eu am facut deja asta si toti amicii mei din parnaie l-au citit . Jubileaza de satisfactie dar nu este suficient doar atat. Trebuie, asa cum spuneti voi, sa-l imprastiem, sa stie toata lumea despre ce e vorba si ce ne doare pe noi cel mai mult in sistem. Am putea trece cu vederea peste lipsa banilor, peste lipsa hainelor, peste lipsa materialelor,peste orele suplimentare in exces, dar cel mai greu este de inghitit degradarea morala in care balteste sistemul nostru. Puterea sta in noi. Suna a slogan electoral dar lucrurile chiar asa stau. Noi ne putem decide viitorul. Deci, sa incepem REVOLUTIA MORALA in sistemul puscariilor LUAND FIECARE ATITUDINE LA LOCUL SAU DE MUNCA. Oamenii de caracter se vad in astfel de situatii dificile dupa cum actioneaza. Daca ii laam pe altii sa se zbata pentru noi si in rest ne tanguim pe la colturi ne meritam soarta. Hideti sa trecem la fapte concrete si vom vedea schimbari pozitive in mai putin de 6 luni.

Anonim spunea...

PĂI HAIDEŢI SĂ FACEM ÎN AŞA FEL ÎNCÂT, CU TOATĂ ÎMPOTRIVIREA LICHELELOR (SORESCU, CĂMINIŞTEANU, ETC...), SĂ-L VADĂ TOT POPORUL...

Anonim spunea...

DE CITE APELURI AVEM NEVOIE CA SORESCU,CAMINISTEANU,NADRAG,MARA,BOTA SI ALTII CA EI SA SE DUCA PE MOSIA PERSONALA?
SEAMANA TEROAREA PRINTRE OAMENI, PENTRU CA AU PUTEREA SI ASCULTAREA DE LA ANP.BALANTA NU SE INCLINA DE PARTEA DREPTATII .BALANTA SE INCLINA SPRE TALERUL PE CARE PUI MAI MULT - PORTBAGAJE PLINE,RELATII,GENERALI,- PENTRU O IMPUTERNICIRE .

Anonim spunea...

Le-am dat o solutie de a iesi demn, cu capul sus, de pe scena sistemului penitenciar celor care constientizeaza ca timpul lor a trecut. Asta ca o varianta sigura si la indemana tuturor, tocmai de a ramane singuri in eforturile de starpire a "lichelelor" ratacite "cu intentie" as spune, in sistem si care sunt cu succes sustinute de cei care ii pomeneam.
Aici batalia va trebui sa fie una de gherila, cu cruzime si fara compromisuri, avand in vedere ca unele dintre acestea sunt deja in functii de conducere, iar sub umbrela protectoare a celor ce i-au pus acolo isi permit a profesa dupa "sarcini bine trasate", sau isi inchipuie ca pilonii care-i sustin nu se vor rupe prea curand.
Ideea era sa-i lasam "orfani" de taticii, unchii, amantii sau prietenii de gratar, in toata splendoarea capacitatilor lor profesioanele (care se presupune ca le au).
Pai cum se face ca atunci cand ii reprosezi ceva "lichelei" te suna imediat "ingerul pazitor" al acesteia si te minunezi de ce ti se intampla?...
Spunea cineva pe blog ca "daca nu ai sustinere sau bani esti un nimic"...
Si-atunci iti pui intrebarea fireasca ce poti face cu capacitatile tale profesionale (initiativa, daruire, loalitate, atasament, dat mai ales bun simt)? Nimic. Chiar nimic...

Anonim spunea...

BRAVO!!!
MULTUMIM PENIFESTULUI CA NE DA OCAZIA SA SPUNEM CE AVEM PE SUFLET.
DIN PACATE DOAR ASA AFLA PALMASII CE SE MAI INTAMPLA IN SISTEMUL ASTA CORUPT.
ACEST SISTEM PLIN DE FURACIUNI SI ,,AFACERI" CHIAR SI CU DETINUTII NE-A FACUT SA NE CONSILIEM PRIN ACEST BLOG.
CA DEGEABA PLEACA PETITII IN GRUP CATRE ANP SI MJ, ACESTEA SUNT DOSITE PRIN SERTARELE PILELOR CELOR RECLAMATI.

Anonim spunea...

si ce te faci cu noile lichele cu sustinere de la *imparatie* si capacitati profesionale minime

Anonim spunea...

Salutari pentru lichelele Bota si Mara de la Barcea-Mare.
Daca s-ar face un concurs ar iesi printre cei mai tari.
Le doresc sa formeze cat mai multe lichele tinere.In treaba asta sunt asi.
Sa traiti!!!

Anonim spunea...

SENZAŢIONAL!

În loc să fie folosiţi la unele activităţi cu specific cultural educativ sau la muncă în folosul comunităţii, unii dintre deţinuţii cu ,,aptitudini,,de la Penitenciarul din Slobozia sunt recrutaţi şi pregătiţi de unii dintre şefii sectorului pază pentru a ajuta la destituirea cadrelor din subordine

Anonim spunea...

Referitor la comentariile cu privire la folosirea frecventa a persoanelor private de libertate aflate in Penitenciarul din Slobozia pe post de surse de informare (sifoane)despre activitatea celor care au misiunea de ai pazi, educa,asigura hrana,asigura asistenta medicala etc putem afirma ca urmatorii ofiteri ai sectorului paza incurajeaza,recruteaza,pregatesc actiunile ppl impotriva cadrelor din subordine
- Dobrica,Neagu,Panait,incurajati de Nastase
Rusine ofiterilor de rahat
Mult mai multe detalii despre aceste operatiuni ilegale impotriva subordonatilor care se petrec in penitenciarul personal a lui Nastase si Dobrica vor apare foarte curand in detaliu
A scris
Un grup rebel format din tinere cadre de penitenciar care vor rasturna pana la urma aceasta clica de ciraci perversi nenorociti de la Penitenciarul din Slobozia

Anonim spunea...

Super tare comentariile despre ce se intampla la Penitenciarul Slobozia
Acolo a existat totdeauna un grup de initiativa care a luptat din greu cu aceste lichele ordinare prezente in mai toate unitatile ANP,daca se dovedeste si sunt probe ce mai asteptati fratilor,deschideti procese in justitie cereti demiterea, incriminarea acestor ofiteri si condamnarea lor,nu se mai poate ca activitatea unor oameni care sunt abilitati de lege sa desfasoare o activitate sa fie facuta de catre persoanele private de libertate
Cat priveste sifoanele ppl din Slobozia se vorbeste pe la noi pe la P.A. ca au aprobare sa foloseasca direct telefonul interior dar si cel mobil a lui Dobrica si Neagu
Este greu fratilor cu voi la Slobozia unitiva toti si alungatii lichelele din unitate sau lipiti-le etichete de corupti pe spate si legatii de stalpul infamiei
Succes si continuati cu dezvaluirile ca si noi suntem cu voi

Anonim spunea...

Referitor la informatiile privind unele posibile abuzuri de la P.Slobozia

Nu numai o ,,seama,, de ppl.sunt in slujba celor amintiti anterior respectiv cei de la birou paza,dar acestia au racolat si o serie de subordonati care joaca pe post de agenti dubli spionandu colegii si informandu-i pe acesti sefi de tot ceea ce se misca prin unitate:amintim doar cateva nume nesemnificative Cristy,Nas,Cipry,
Ionică,Bodu,Dănuţ,Mary, Labă,Chioru,Ady,Şefuleţu,Dumy,Gaby,
Petrysor,Vasy,Gheorghita,lista este f.lunga.
Multumim PENIFEST ca ne-a dat sansa sa facem cunoscut publicului larg ceea ce se intampla in sistemul penitenciar romanesc sistem care se vrea a fi unul democratic dar care din pacate se duce cu pasi repezi spre un colaps care se pare ca este programat
Asa sefi asa sistem
Sa traiti foarte bine penitenciaristi ca nu va vrea binele nimeni