Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 16 mai 2008

Ana are mere, ANP nu are... comunicat

Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu ne spune ce se întâmplă cu Marius Iosif, ocupantul biroului cel frumos (fostul de ieri de la prânz), dar ne cadoriseşte cu un nou comunicat către ţară. Pătrunşi de importanţa momentului şi a 'premierei absolute' specialiştii comunicării penitenciare au produs o altă non-informaţie prost formulată şi prost scrisă pre limba şi pentru urechile cititorilor de Abecedar.
.
Titlul: Artişti în penitenciar
Trebuie să recunosc că începutul e promiţător. Face cititorul să creadă că ar putea urma ceva interesant. Citim mai departe încrezători.
.
Prima frază: Penitenciarul Aiud în colaborare cu Fundaţia Inter-Art din Aiud organizează, în premieră absolută, în perioada 10-22 mai 2008 proiectul intitulat Prison Art Camp, desfăşurat pe modelul unei tabere de creaţie. La ineditul eveniment vor participa artişti străini şi români care vor realiza lucrări de artă în penitenciar alături de persoanele private de libertate.
Deja încep să apară probleme. Fraza e întortocheată, iar rezultatul este că virgulele nu stau locului. Premiera absolută, nu este chiar absolută, pentru cine lucrează în domeniul pe care cu drag îl numim penitenciare.
Cunoscătorii de limbi străine (engleza, în cazu' ăsta, domnu' Stan) află că Tabăra de Creaţie în Penitenciar (Prison Art Camp) este organizată "pe modelul unei tabere de creaţie". Nici Gigi Becali n-ar fi putut fi mai subtil.
Tocmai când am reuşit să desluşim prima frază, următoarea, care vorbeşte despre viitorul în care artiştii străini vor realiza lucrări de artă, ne face pierduţi. Evenimentul a început de 5 zile dar artiştii vor veni, vor face şi vor drege. Păi cine prestează frate de cinci zile picturi, gravuri, proiecţii? E bine totuşi că tonul optimist se păstrează.
.
A doua frază: Programul taberei include activităţi de creaţie în diferite domenii (pictură, sculptură şi grafică – gravură), dar şi proiecţii de imagini, urmate de grupuri de discuţii sub egida Arta din ţara mea mediate de artiştii străini sau români.
Dex-ul din 1998 ne spune că scriitorul cel meseriaş nu ştie ce înseamnă cuvintele pe care cu drag le aruncă prin comunicat. Egida, tovarăşe autor de comunicate, înseamnă ocrotire, sprijin, protecţie, îndrumare, îngrijire. Egida asta, dom' şef, vine din mitologia greacă şi a fost un scut al lui Zeus, acoperit cu pielea caprei Amalteia. Capra nu ştiu cine era. Găsiţi pe Google. (Nu domnu' Stan. Nu am greşit numele lui Gogu. E vorba de un motor de căutare, care nu e cu benzină, şi se găseşte în cutia aia pe care o aveţi pe masă. Aia pe care ţineţi mileul de la bunica.)
În afară de egida asta, iar vă scapă semnele de punctuaţie. Virgulele ar putea lămuri cum stă treaba cu egida, cine moderează şi alte alea.
.
A treia frază: La sfârşitul manifestării artiştii şi persoanele private de libertate implicate vor avea posibilitatea să doneze organizatorilor lucrările de artă realizate, urmând ca în perioada următoare să fie organizate două expoziţii, una în penitenciar, iar alta cu vânzare, în comunitate, în scopul asigurării bugetului pentru ediţia următoare a taberei.
Fraza este la fel de încâlcită dar exprimă clar disponibilitatea organizatorilor de a accepta donaţii sub formă de opere de artă. Felicitări! Cred că artiştii, români şi străini, o să vă fie recunoscători.
.
Ultima frază: Penitenciarul Aiud doreşte să extindă colaborarea cu Fundaţia Inter-Art prin organizarea în parteneriat a unui program educativ intitulat Educaţie prin artă în care să fie incluse persoane private de libertate care au aptitudini şi interese artistice. Acestea vor fi încurajate şi sprijinite să se dezvolte din punct de vedere artistic, inclusiv prin organizarea unor expoziţii personale.
Comunicatul se termină, transpirat de caznele prin care a trecut, într-o notă optimistă. Deja m-am liniştit acum că persoanele private de libertate se vor dezvolta din punct de vedere artistic.
.
Am preluat integral comunicatul de presă de pe site-ul ANP, pentru că evenimentul în sine este o iniţiativă lăudabilă. Mass-media care contează va trece, în cel mai fericit caz, evenimentul la o casetă de 50 de semne, în pagina 11, la finalul articolului pe bune care nu putea fi paginat altfel.
.
Echipa PENITENCIAR! anunţă, folosindu-se de acest prilej, oferta de a finanţa cursuri de limba română pentru băiatu' din ANP care mâzgăleşte comunicatele de presă. Asta pentru că şefii lui nu vor să-l ajute, şi se chinuie degeaba sărăcuţu', iar cititorii de almanahe aşteaptă.
.
P.S. S-a întâmplat.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nici un comentariu la acest subiect!!!!

Cu voia dumneavoastra as dori sa fac un un comentariu legat de saracia informatiilor oferite prin comunicatele de presa ale ANP.
Ne gasim in Romania anului 2008, de 17 luni cetateni europeni, functionari ai statului, PLATITI DIN BANI PUBLICI. PE CALE DE CONSECINTA - ACTIVITATEA AR TREBUI SA FIE PUBLICA. Nu este posibil ca la doi ani dupa demararea unei strategii de comunicare care a dorit sa "deschida" penitenciarele pentru societate, tocmai structurile de conducere sa nu respecte principiile de comunicare. Va rog sa-mi dati voie sa nu fiu de acord cu dumneavoastra ca scriitorul de comunicate poarta intreaga raspundere pentru ceea ce sta scris acolo. Nu stiu de ce, dar sunt convins ca pana la postare sau transmitere, comunicatul trece prin muuuuuuuuuulte maini care isi lasa amprenta pe calitatea si cantitatea scrisului.
Trist, dar frecventele schimbari la nivel de conducere a ANP, la nivel de structuri de comunicare sau iminenta altor schimbari, induce teama de exprimare libera sau, pur si simplu ameteste mesagerul care nu mai stie ce forma sa dea mesajului ca sa fie sigur ca nu va fi schimbat dupa aceea din functie.
Si nu in ultimul rand, cred ca ar fi foarte bine pentru ANP gandirea, formarea si instruirea unei structuri de comunicare formate din specialisti (sau cel putin din oameni care au inclinatie catre acest gen de activitate). Asta numai daca se doreste acest lucru. Daca nu se doreste, se poate continua in acelasi registru, sontac - sontac, PANA VIN ALTII SI POATE REZOLVA EI PROBLEMA.

Anonim spunea...

A se vedea si comunicatele catre presa din unitatile din tara, unde tinerele odrasle ale mai marilor nostri functionari (adika cu functii) puse in posturi cat mai ferite de contactul cu cei aflati dupa gratii, se cred adevarate Andrea Esca a unitatilor penitenciare, cand de fapt din ceea ce reusesc cu greu sa scrie lipsesc tocmai notiuni pe care eu ma chinuiam sa le deslusesc prin clasa a patra (ceva legat de acordul subiectului cu predicatul sau asa ceva...) Unde mai pui ca asemenea comunicate au iz de "Red-Bull", de "clubbing", de "shopping", notiuni care bucura saracul neuron atunci cand nu compune.
Cum naiba pot face comunicate de presa fara a avea habar catushi de putin despre ceea ce se intampla in unitati ?!?!?!?!?!