Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 14 aprilie 2008

Unde sunt soluţiile?

Despre motivele care ne-au determinat sa construim acest blog am mai vorbit si cu alta ocazie, spuneam atunci ca nevoia de comunicare intr-un sistem excesiv de centralizat este enorma dar, desi poate parea paradoxal, dialogul se construieste cu rabdare si oboseala multa.

Una dintre aproape nedumeririle unor vizitatori este legata de utilitatea acestei comunicari.
Cu alte cuvinte, discutam si la ce ne foloseste daca nu venim cu solutii?!

Cina sa vina mai exact cu solutiile ?! Unul singur? Mai multi sau cu totii si decidem care este cea mai buna varianta?

Teoretic – si practic ! – ar trebui sa analizam sitemul penitenciar romanesc si sa tragem concluziile logice, ce e bine, ce e mai putin bine, ce nu merge de loc.
In mare masura lucrul asta s-a realizat deja– cel putin pe hartie, daca este sa ne referim macar la strategia de dezvoltare a sistemului, strategie publicata pana nu de mult si pe site-ul ANP.

Din pacate actuala conducere are alergie la tot ce vine din urma si in acest ritm in viitorul apropiat sistemul penitenciar are toate sansele sa calculeze salariile cu abacul si sa insemne detinutii cu fierul rosu.
Exagerez evident, dar nu pot sa nu amendez prostia si micimea unor oameni care prefera sa demoleze pentru ca nu sunt capabili sa continue sau sa construiasca ceva in loc!

Revenind la solutii si la intrebarea retorica pusa de catre un vizitator referitoare la actuala noastra disputa.
Din punctul nostru de vedere disputa a inceput in momentul in care am constatat ca prestatia actualei echipe este mult sub limita bunului simt, ca urmare am cautat solutii.

Una dintre ele a fost realizarea acestui blog si garantez ca nu din vanitatea de a fi cititi si nici din placerea de a sublinia greselile altora ne straduim sa tinem lumina asta aprinsa.

Cum spuneam dialogul se invata cu greutate si – cel putin in opinia mea lipsa de comunicare este principalul obstacol in modernizarea sistemului penitenciar romanesc.
Suntem 13.000 de angajati, evident nimeni nu pleaca de la premiza ca gandim la fel, ca urmare nu ne-am propus sa uniformizam opiniile sau sa marim viteza de reactie a angajatilor, ne-am propus o invitatie la dialog care ne-ar putea uni.

Se punea la un momendat intrebarea cum ar arata un sistem ideal si raspund la intrebarea asta.
Pentru mine ideal ar fi sa fim suficient de uniti, ca urmare suficient de puternici incat sa protestam intr-un glas atunci cand ni se incalca drepturile, ideal ar fi ca oamenii competenti sa fie folositi si apreciati la justa lor valoare, ideal ar fi sa inceteze legea bunului plac care guverneaza sistemul penitenciar, ideal ar fi sa discutam pe blog mai degraba despre reeducarea detinutilor, ideal ar fi sa fim mandri ca lucram in sistemul penitenciar romanesc.

Si in momentul in care ai certitudinea ca nu esti singur, incepi sa nu-ti mai pui la indoiala judecata, incepi sa nu te mai temi sa-ti sustii opiniile si mai ales incepi sa ai dimensiunile propriei valori.

Si mai am ceva de adaugat. Eu si altii ca mine am ales sa ne impotrivim unui grup de oameni care in acest moment aplica cea mai dezlanata, mai aberanta si mai abuziva politica din sistemul penitenciar romanesc (cel putin prin comparatie cu tot ceea ce se intampla in sistem de cand stiu!).

Nu ne-a obligat nimeni, nu ne-a oferit nimeni solutia asta si mai ales n-am luat in calcul posibilitatea inmanarii unui premiu cu coronita la sfarsit, ca recompensa pentru atitudine.
De vreme ce sefii nu sunt numiti pe viata puteam alege sa asteptam (mai ales ca discutam despre luni si nu despre ani!) sau puteam alege sa ne ploconim dupa cum au reactionat aproape instinctiv altii.

Alegerea noastra este un protest oficial si chiar daca nu opreste prostia ne delimiteaza de ea. Doreste cineva sa ni se alature?!

Pentru ca daca sunteti convinsi ca aceasta disputa are la baza interesele meschine ale unui mic si frustrat grup de anp-isti va inselati!
Consecintele actualei politici sunt resimtite de catre tot sistemul penitenciar si ma tem ca raul produs este atat de adanc incat nu va inceta odata cu sfarsitul acestui mandat!

P.S. Un raspuns pentru vizitatorul care se indoia de utilitatea si mai ales de efectul Odei 1, 2 si 3 . Pamfletul este la randul lui o forma de protest, cand scriu odele cu pricina nu ma anima satisfactia de a persifla si de a caricaturiza niste obiceiuri proaste, ma anima posibilitatea de a aseza la locul potrivit niste oameni mici care se privesc in oglinzi supradimensionate.

11 comentarii:

Anonim spunea...

DA! Solutia la multe probleme poate fi dialogul dar noi cei care vizitam acest blog sau voi cei care scrieti oare cu cine dialogam? Seamana mai mult cu un monolog comun
Chiar daca am veni cu posibile solutii ele raman simpla divagatie penitenciara atata timp cat nimeni nu le pune in practica.
Sunt relativ nou in sistem dar am avut oportunitatea sa cunosc cat de cat acest sistem si pot spune ca si parere personala: Comunicarea este aproape inexistenta inte aparatul central si unitatile din teritoriu. De la centru se dau dispozitii, decizii se cer situatii, explicatii, se cauta vinovati si atunci cand se cer propuneri o fac doar formal decizia este tot a lor.Am vazut organizare cutumiara in mare parte fiecare tine la "traditia" care a facut sa "mearga" lucrurile bine. Am vazut oameni care desi pusi sa initize si sa specializeze cadre de penitenciare sunt in urma cu pregatirea iar mentalitatea a ramas la nivelul anilor 90.Am vazut legislatie interpretata diferit la nivelul unor unitati diferite si am fost revoltat, mi sa dovedit ca fiecare are dreptate (atata timp cat nu aduce atingere imaginii anp?!)
Sistem ideal?!utopie curata sa ne acceptam,toleram si cel putin la greu sa fim putin uniti ar fi ceva pentru inceput.
E benefic acest blog pentru ca poti sa-ti spui parerea alta decat cea "clasica" dar se simte o urma de frustrare in mai toate articolele si comentariile si eu am puterea sa recunosc sunt un pic frustrat si dezamagit de acest sistem!!!

Anonim spunea...

stimate dna/dle penifest@gmail.com,
v-am rugat intr-un mail anterior sa nu-mi mai trimiteti mesaje si sa eliminati adresa mea din adresa de grup a informaticienilor din sistemul penitenciar. expeditiile de mesaje de pe conturi publice (cum este cel al dvs.) pe adrese de grup private (cum este cea a informaticienilor) sunt principalul motiv pentru care suntem sufocati de spam-uri. exista o serie de reglementari aplicabile acestei probleme insa nu doresc sa continui in aceasta directie.
va rog, cu tot respectul, sa nu-mi mai trimiteti mesaje. activitatile specifice nu-mi permit sa particip la discutiile initiate de dvs. prin intermediul blog-ului. ce pot sa spun? tot asa! suuuper! dar pe mine lasati-ma in pace. in momentul in care voi simti nevoia va voi solicita personal informatii ... ba nu, idei, opinii, pareri, whatever pentru ca nu pot considera informatii sirurile de caractere pe care le primesc (fara sa le fi solicitat) de la umbra anonimatului ... cel putin pentru mine sunteti anonim.
atat "Teoretic – si practic ! – ..." sistemul penitenciar este unul ierarhic si daca apreciati ca veti realiza ceva mai mult decat sa vorbiti vorbe sub paravanul acestui blog, cu tot respectul, sunteti o persoana nu foarte ci extrem de naiva. personal as fi mult mai interesat si chiar va recomand sa scrieti o carte mai degraba decat sa suplimentati traficul din sistemul informatic cu anonime semnate.
cu respect si cu rugamintea de a nu-mi mai trimite mesaje,
Adrian Lorentz
p.s.: adresa ce va rog sa o eliminati din grup este evidenta. oricum, cunoasteti dvs. regula de formare a adresei de mail in sistem.

Mihai Politeanu spunea...

Stimate domnule Lorentz,

faceti o mare confuzie. Adresa dumneavoastra nu este privata! Sunteti platit din bani publici, ai mei, ai familiei dumneavoastra etc. Oricat de enrvant ar fi, deci, avem dreptul ca grup sau individ, anonim sau nu, sa va trimitem mesaje sau intrebari in legatura cu slujba dumneavoastra, indiferent de ierarhie sau ordinele superiorilor.

Cu deosebita consideratie,

Famiglia Musat

Anonim spunea...

Cacaciosul asta de Lorentz se pretinde mare constiinta anepista cand de fapt scrie ce-i dicteaza Iosif fara sa clipeasca.

Anonim spunea...

http://adm-penitentiaire.discutfree.com/etablissements-etrangers-f25/polizia-penitenziaria-italiana-t1112.htm

Este un forum foarte interesant in care se discuta despre sistemul penitenciar din diverse tari europene(putem chiar invata de la ei...am observat ca si ei s-au confruntat cu unele din problemele pe care le avem noi acum in sistem)

Anonim spunea...

Pentru:reddog.constanta

Colega chiar crezi ca avem colegi asa de titrati incat sa poarte discutii pe un forum in alta limba decat cea materna? Si mai ales in Franceza! Cei care stiu sa nu se supere pe mine ma refeream la majoritate!
Desi ar fi foarte util un forum NECENZURAT de discutii, dar in romana totusi!

Anonim spunea...

mda........ma rog,poate ai dreptate(totusi franceza nu e japoneza....)fiind o limba latina mai poti intelege cate ceva,eu de ex vb italiana si am fost curios sa vad cum e si pe la ei....multi ar fi uimiti sa constate ca si ei au aproximativ aceleasi probleme ca si noi(raporturi intre detinuti si cadre,intre sefi si subalterni etc).As vrea sa mai spun ca nu sunt de acord cu unii care injura de dragul de......a injura(nu cred ca ar fi mai buni decat cei pe care ii injura)drepturile se castiga nu cad din cer(si e preferabil sa fie castigate prin argumente nu prin injuraturi).Inchei prin a spune ca ma numesc Ion Andrei(agent sef la Pnt Poarta Alba)asta ca observ ca sunt numai anonimi pe aici.........:) Salutare

Mihai Politeanu spunea...

Multumim domnule Andrei. Si jos palaria in fata dumneavoastra. O sa ne gandim si noi la crearea unui astfel de forum. Insa, fiecare din cei care administreaza blogul mai si munceste, si ne-ar fi greu sa sustinem si blogul si forumul. In ce priveste italiana, eu personal nu vorbesc, insa stiu colegi care sunt buni vorbitori. Multumim, inca o data, pentru adresa forumului.

Anonim spunea...

Respectele mele domnule agent sef Ion Andrei pentru curajul de a nu fi anonim!

Anonim spunea...

Solutia este in pat la kibedi.
dar, nu pentru orice...

trebuie sa aiba dotarile corespunzatoare, pentru a creea auspiciile favorabile sinergiei orgasmelor pentru bucurii multiple

Anonim spunea...

Asa cum mai spuneam, de curand, pe modelul compartimentului din Mj de elaborare acte normative si in ANP va functiona( oare cand totusi ) unul . Un prim pas a fost facut, sunt deja niste Instructiuni ale DG care ar incuraja formarea unor colective de elaborare acte normative in tot sitemul, in unitatile penitenciare, din care sa faca parte juristi si specialisti pe domenii de activitate.

Sa zicem ca o solutie ar fi ca... pe baza actelor normative existente si cu care ne confruntam zilnic , sa identificam acele prevederi care NU NE SUNT DE FOLOS ori care NE IMPIEDICA SA DAM VALOARE - si care valoare sa fie si apreciata si valorificata in sistem, sa ne convingem - conducatorii- ( ca doar e un sistem ierarhic, asa ca sa parafrazez pe unul dintre antevorbitorii de pe blog) ca nu numai noi trebuie sa punem umaraul, ca mai trebuie si sa fim platiti cum se cuvine si la justa valoare , dar mai ales EI sa dovedeasca faptul ca nu iau bani degeaba, ca pana acum nu au dovedit nici un fel de BRANZA MANAGERIALA, fie ca e vorba de branza de la MJ, sau cea din ANP , sau din oricare unitate penitenciara.

Deci, nu cred ca nu s-ar putea face o lista, sa-i zicem asa, cu tot ceea ce este caduc, nefolositor , injositor, umilitor , sau cum vreti voi sa spuneti , pentru ca acele colective din unitati sa faca acekle propuneri de modificare a tututor actelor normative care ne reglementeaza activitatea, si sa facem acel LOBBY in ANP si MJ ca aceste propuneri sa aiba GIRUL acelor compartimente de elaborare acte normative din MJ si ANP si astfel sa putem reforma sistemul.

Nu trebuie sa va aduc aminte ca in ce priveste paza, accesul si alte domenii( gen logistica, economic, juridic) sunt sute de prevederi care sunt nefolositoare,... asadar.... din punctul meu de vedere:

LA MUNCA... SA RECONSTRUIM SISTEMUL PENITENCIAR... PE BAZE LEGALE CONFOrME AQUIS-ului COMUNITAR - SA NE UTIMA DECI SI IN JUR LA VECINII NOSTRI EUROPENI , sa vedem ei cam cum au comis-o !!!