Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 24 martie 2008

De ce nu se reformează Administraţia Penitenciarelor? (III)

Al treilea indiciu: Serviciul penitenciar gestionează prost resursele financiare disponibile.

Bugetele anuale sunt insuficiente susţinerii activităţii curente a Administraţiei Penitenciarelor şi sunt departe de a fi potrivite dezvoltării acestuia. Planul multianual de investiţii nu poate fi susţinut datorită cronicizării lipsei de resurse financiare.

ANP nu are capacitatea de a efectua o planificare bugetară care să corespundă nevoilor de finanţare şi nu poate elimina intenţia de supraevaluare a necesarului de finanţare din partea unităţilor subordonate. Formalizarea procedurii de planificare bugetară ar asigura o continuitate metodologică şi un termen de comparaţie real dar nu prea are cine să se ocupe de asta din motive de promovare politică = lipsă competenţă.

Resursele accesate asigură doar minimul necesar şi aceasta în urma rectificărilor bugetare de sfârşit de an, capitolul bunuri şi servicii fiind neglijat. Ritmul investiţiilor şi al dotărilor nu corespunde nevoilor operaţionale curente. Aproximativ 70% din bugetul total al serviciului penitenciar este alocat cheltuielilor de salarii, cheltuielile pentru bunuri şi servicii fiind reduse la limita minimală a funcţionării.

Veniturile obţinute din munca cu deţinuţii sunt nerelevante în raport cu totalul cheltuielilor însă anumite unităţi penitenciare obţin rezultate foarte bune în acest sens. O politică de venituri proprii mai bine structurată ar aduce beneficii atât persoanelor private de libertate cât şi administraţiei locului de deţinere, însă multe unităţi aleg siguranţa în defavoarea eficienţei.

Sistemul existent privitor la finanţarea activităţii unităţilor subordonate nu este echitabil şi creează disparităţi între unităţi. În prezent alocarea fondurilor se face în funcţie de cheltuielile justificate fapt ce duce uneori la disparităţi majore între penitenciare cu regim similar care gestionează un număr aproximativ egal de deţinuţi; costurile per deţinut gestionat putând fi duble în anumite situaţii în condiţiile de mai sus.

O finanţare în raport de numărul de deţinuţi gestionaţi cu introducerea variabilelor legate de specificul activităţii ar putea rezolva această problemă însă nici asta nu se întâmplă pentru că este greu cu calculele şi cu echitatea zilele astea.

Conducerea ANP nu pare a găsi soluţii pentru această problemă. Sunt atât de miraţi de faptul că există bani care trebuie folosiţi şi pentru altceva decât mega salariile lor că se gândesc să trecă problema la capitolul mituri şi legende şi s-o lase acolo. După cum se întâmpla în zorii omenirii cu fenomenele neînţelese. Nu înţelegi fulgeru' îi faci o statuie, te rogi la El şi speri să nu te lovească. Nu ştiu dacă merge şi cu banul public dar sunt sigur că şefii în cauză vor încerca.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bun articol!

Ma bucur ca exista in aceasta institutie persoane care stiu si pot sa identifice probleme atat de complexe pe care sa le "traduca" pe intelesul tuturor!
Intrebarea mea este legata de existenta unor persoane capabile in adevaratul sens al cuvantului de a rezolva aceste probleme. Senzatia mea, dupa ce am parcurs acest blog, este ca reusim sa ne dam seama care sunt datele problemei, avem idee despre ce s-ar cere, incercam sa aplicam diverse formule (de prin carti sau care au fost folosite in alte sisteme care au alta mecanica de functionare) iar pana in momentul in care ne dam seama ca am facut o gresala undeva, sistemul a suferit modificari majore fapt ce necesita reluarea eforturilor din punctul initial... de unde si anacronicizarea unor probleme care, in timp, au devenit atat de comune incat au intrat in firescul lucrurilor.
Este laudabila initiativa de a gasi noi cai de comunicare (altele decat cele oficiale, excesiv birocratizate) insa activitatea in sine nu trebuie sa alunece pe panta manipularii. Acest lucuru nu ar fi benefic sistemului intrucat ar conduce la o disociere mult mai pregnanta intre subiectii implicati.
Va felicit pentru initiativa si astept cu interes si alte articole si dezbateri care sa conduca la gasirea unor solutii la problemele ridicate.

Multa bafta,
Sorin

Anonim spunea...

mai fratilor mai lasati prostiile la bircea si vedetiva de treaba.nu mai acuzati sefi si vedetiva de curtea voastra , numai niste ratati, pot sa acuze in halul asta fara probe. de ce nu spuneti si de combinatiile pe care le faceti cu hotu, ca sau adus de cadre sute de tel. pt ca sa aibe bani de bautura si ruleta? nu vedeti ca ajungem sa nu mai putem stapini hoti pt ca unul ca gaspar incearca sa ne desbine,sa ne certam intre noi, iar hotul are numai de cistigat.nu zice nimeni ca la bircea nu sunt probleme,dar trebuie rezolvate alfel. undei sindicatul? daca cineva se ridica si munceste zilnic este incriminat ca face avere ilegal. de ce acuza numai ratati, betivi si oameni care nu au facut nimic in viata? sau cei care pe vremuri mincau cu hotul din ghium si le luau dulciurile din pachet pt concubina? daca de actuala conducere nu avem nevoie, sa fiti siguri ca nici de scursuri ca voi nu avem nevoie, hai sa ne cerem drepturile legale si sa-i lasam pe sefi ca ori cum pica