Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 11 iunie 2010

Răul cel mic?

Nu înțeleg de ce cuiva i s-ar părea normal să nu se implice, dar să aibă pretenția ca cineva să se bată pentru dânsul. Ba mai mult, să se bată pentru dânsul așa cum ar face-o propria-i persoană dacă ar găsi destul curaj și n-ar fi puțin parșiv în speranța că îi va câștiga altcineva lupta.

"Mai bine stau liniștit în birou și aștept ziua de salariu" zicea - citatul e aproximativ - un nene comentator acum vreun an. Am reacționat atunci și cred că acum pot să-i spun liniștit: "Iată măi blajinule plătit ca să stai și să aștepți că s-ar putea să fie nevoie să-ți miști și mintea și trupul și să-ți fi util ție și familiei tale. Privește în jur, deschide ochii și gândește! Mai poți sta liniștit?"

Există și opinia potrivit căreia ar fi mai bine să stăm liniștiți că oricum n-avem nici o șansă și pretexte pentru această formă de lașitate sunt destule. Nici unul însă nu recunoaște un fapt cât se poate de evident: 'blajinul' n-are curaj, nu vrea să-și riște prețioasa piele dar crede sincer că nu e responsabil pentru o problemă proprie și personală.

Pe asta se bazează Băsescu, știe prea bine că destui dintre români se mulțumesc cu "răul cel mai mic", că n-au curaj și că n-au opinie. Mai știe și că spiritul civic e doar de paradă și că se vor găsi destui blajini care să-și apere cu furie 'dreptul la a fi furați' de politicieni fără scrupule.

Asta vrem? Răul cel mai mic? Nu cumva ar trebui să vrem să fim respectați? Nu cumva ar trebui să nu ne mai, vorba lui Vlădescu, acceptăm rolul de victime pe care ni-l pregătește Guvernul, Boc și Băsescu?

5 comentarii:

Anonim spunea...

Era mai frumos primul titlu.

Anonim spunea...

Am crezut ca acest blog e unul pentru penitenciare. Evodent, atunci cand problemele sunt atat de pregnante si de generale ca si acum, e datoria Penifestului de a se ralia la un curent civic care sa apere democratia si drepturile oamenilor. Dar, cum spunea cineva pe blogul dumneavoastra, la adapostul acestei stari de nemultumire generala, abuzurile din sistem vor continua sau, mai grav, se vor amplifica. Atunci cand responsabilitatea devine o problema generala, zecile de mii de anonimi curajosi (unii cinstiti, altii escroci, unii corupti, altii principiali etc), este greu sa mai faci ordine intr-un sistem care oricum e putred.

Nu ne dam seama de asta acum, dar abia cand nu vom mai face diferenta dintre cinstit si necinstit, ci doar intre las si curajos, dupa criterii vagi si aflate sub amprenta emotiilor, abia atunci va incepe cu adevarat criza morala. Si nu vom mai iesi din ea.

Huginn spunea...

@ 02:38

Mi s-a părut cam ciudat. :) Nu-mi suna deloc bine.

@ 07:43

Sper ca nu e doar o iluzie, si sper ca facem si noi cu temnitele noastre parte din lumea asta.

Anonim spunea...

...cu zecile de mii de...

Anonim spunea...

Apropo de Politia concediilor medicale.Va oferim un caz clasic de coruptie de la Snap tirgu ocna ,care poate fi verificat cu documente care exista. Actualul nostru director a dat concurs la Bucuresti pentru functia ce inca o ocupa ,fiind, nu-i asa ,in concediu medical ,ca doar isi terminase concediul de odihna.Credem ca e foarte interesant de vazut si de ce afectiune "suferea". Va multumim