Greva angajaţilor din penitenciare blochează parţial activitatea instanţelor de judecată, şi anume a secţiilor penale, care amână procesele cu persoane aflate în detenţie, din cauză că acestea nu sunt aduse din arest, au declarat reprezentanţi ai judecătorilor.
Astfel, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, vicepreşedintele Laura Andrei, a declarat, luni, pentru NewsIn, că singurele procese cu arestaţi care vor fi judecate sunt cele în care este necesară verificarea legalităţii sau prelungirea mandatelor de arestare, în timp ce restul cauzelor cu persoane private de libertate vor fi amânate. Totodată, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Bucureşti (CAB), Daniel Grădinaru, a spus că aceeaşi este situaţia şi la CAB, unde judecătorii au început amânarea proceselor cu arestaţi, pentru că aceştia nu au fost aduşi la instanţă.
În consecinţă, numai la instanţele bucureştene zeci de cauze de la secţiile penale nu pot fi judecate şi sunt amânate, în condiţiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în mai multe rânduri, pentru durata lungă de soluţionare a proceselor, în special a celor cu arestaţi, relateaza Newsin.
Mai mult, şi la celelate secţii ale instanţelor din Capitală, judecătorii amână procesele Primăriei Bucureşti, după ce consilierii juridici ai instituţiei au stabilit, în formă de protest, că nu participă la şedinţele de judecată. Consilierii juridici au depus, la instanţe, solicitări de amânare a dosarelor, pe motiv că sunt în grevă generală.
Angajaţii din sistemul penitenciar fac, luni, grevă de solidarizare, protestând faţă de măsurile luate de Guvernul Boc, de tăiere a pensiilor şi a salariilor. Mai mult, potrivit purtătorului de cuvânt al sindicaliştilor, Ştefan Teoroc, 200 de angajaţi ai ANP protestează, luni, în faţa Penitenciarului Jilava, până în jurul orei 13.00.
Totodată, 150 de angajaţi din sistemul penitenciar au ieşit în faţa Penitenciarului Rahova, pentru a protesta.
Surse din rândul protestatarilor au declarat, luni, pentru NewsIn, că este posibil ca greva de solidarizare să se transforme în grevă generală, având în vedere că nici solicitările lor nu au fost respectate.
Conform sindicaliştilor, în perioada grevei, “încetează activităţile de escortare a deţinuţilor la punctele de lucru, încetează prezentarea cu deţinuţii la instanţele de judecată, cu excepţia deţinuţilor arestaţi preventiv, încetează transferurile pentru executarea pedepsei, încetează activităţile educative, culturale şi sportive cu deţinuţii, încetează intervenţia şi consilierea psihologică planificată, plus orice alte activităţi de grup cu deţinuţii, dar şi activităţile din sectorul economico-administrativ, încetează activitatea la sectorul Organizarea Muncii, este redus programul la sectorul evidentă detinuţi la 4 ore pe zi, este redus programul de vizite/cumparaturi la 4 ore pe zi, funcţionează normal doar paza penitenciarului, supravegherea deţinuţilor pe secţii şi asigurarea utilităţilor de minimă necesitate”.
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor asigură că activitatea de pază a deţinuţilor şi a penitenciarelor se va desfăşura normal, cu respectarea condiţiilor impuse de lege, în perioada în care angajaţii din sistemul penitenciar vor fi în grevă.
Cadrele didactice, angajaţii din sănătate şi cei din administraţie sunt primii care intră în grevă, luni, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate decise de Guvern, însă bacalaureatul şi urgenţele din spitale nu vor fi afectate de demersul iniţiat de sindicate. (sursa: link)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu