Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 19 aprilie 2010

Frankenstein - Statutul, scenariu absurd în 2 acte

Scena I - Statutul se naște
Un birou din ANP, Comisia de Statut, oameni transpirați, laptopuri interconectate, fețe îngrijorate. Joi.

- Mișcă! E viu! L-am văzut! L-am văzut mișcând! Statutul e viu, strigă membrii Comisiei într-un glas. (uimire, bucurie, emoții)
- Să-l trimitem! Să-l trimitem la semnat! Să-l vadă și Guvernul! Trebuie să-l aprobe, zise președintele Comisiei înfrigurat. (respirație întretăiată)

- E un miracol! E un miracol! Era mort... a, a înviat, zise secretarul comisiei uitându-se cu speranță la reprezentantul sindicatului. L-ai văzut doar?! Mișcă! Ce stai ca momâia?! Tu nu vezi că mișcă?! (enervat, mirat)
- Mișcă pe dracu! Voi nu vedeți că are capul strămb, și îi lipsește o mână? Parcă e Cel Mare în zilele bune, zise în șoaptă unu' de la juridic. Ce dracu' să facem cu ăsta?! (neîncrezător, ușor plictisit)

- Mișcă băi, așa e! Și parcă e mai în formă ca după ultimele operații, zise omu' de la sindicate. Uite ce vârtos își agită articolu' cu drepturi! O fi vreo minune... măcar de-ar trăi! (îngândurat)
(scena se termină brusc...)

Scena II - Statutul cel nou față cu reacțiunea
Un penitenciar, biroul de resurse umane. Un agent și șeful de birou. Marți.

- Păi, așa scrie în statut șefu'! Trebuie să-mi...! Așa scrie. Pe cuvânt. Tocmai s-a modificat... așa scrie. Și mai trebuie să-mi..., apucă amărâtul să zică înainte să fie privit mustrător.
- Nu știu, n-am primit nimic de la ANP... (citind distrat o hârtie ce părea oficială)
- Da, e lege...!? (enervat, mirat, întrebător)
- O fi. Nu știu. Nu înțeleg nimic și sunt ofițer de cadre din opze'șase, zise șeful de birou ușor încurcat dar stăpân pe situație. Să vă dea anepeu' dacă așa a scris în lege! (sentențios și însoțit de un gest de concediere a interlocutorului)

- Și, ce facem? Zice că se poate! Pentru mine de ce nu se poate? Că îndeplinesc condițiile.... așa scrie.
- Nu știu! N-auzi că nu știu! Du-te și tu la director... sau poate la ăia la financiar. Da'... auzi?! Tu... Pe tine cum te cheamă? Parcă te-ai angajat în 2008... (dă impresia că ar încerca să schimbe subiectul)

- Da, în 2008...
- Cin'te-a pus frate! Nu stăteai tu bine civil? Nu știai unde vii? Asta e? Tu ai vrut! Ce crezi că mie îmi convine? (victorios, suoerior)

(Șeful de birou începe o poveste despre un subofițer care în 1998 a plecat de la Fabrica de boghiuri ca să se angajeze la Penitenciar și s-a trezit că vrea să-l facă șef de secție... pe vremea aia.)

Cineva deschide și închide repede ușa. Omul nostru se hotărăște să renunțe.

- Eh, lăsați că mă duc la dom' director și... mă duc în audiență și la Băla! Să vedeți că așa e! (neîncrezător, fără speranță)
- Dacă n-am primit nimic de la ANP, eu te-aș fi ajutat. Da', n-am primit nimic... (complice, prietenos) Dacă-mi dă de la ANP, eu vă dau...
- Dar...

(se lasă cortina, actorii rămân în scenă, referiri la sfinți, familie și organe...)

PS. Orice asemănare cu realitatea e pur întâmplătoare. Statutul nu e la a 5-a cârpăcire, în imagine e doar Frankenstein in varianta Boris Karloff.

5 comentarii:

Anonim spunea...

De ce nu scrieti si despre scenariile pe care le fac sindicatele pentru a anihila conducerea ANP si directorii incomozi?De ce nu respectati principiul proportionalitatii comentariilor?

Anonim spunea...

credeti ca este fictiune ,nu este adevar,in spatele A.N.P se ascund toti incapabili gen RADU,CATEA,GENA, care pun pe seama altora orice decizie care afecteaza drepturile salariatilor.Pentru unii A.N.P reprezinta bau baul sub care isi ascund hotiile si incompetenta

Anonim spunea...

Ce aveti cu Radu? In general,e baiat bun. Si cunoaste si meserie.

DAN spunea...

pentru 16:07-19.04.2010
Asa crezi tu prea-anonimule?Si daca ar fi scrise scenariile(doar in mintea ta bolnava)ar trebui sa te mai nasti o data si tot nu ai pricepe.Dar de data asta sa te nasti ziua,mai departe...
Am o intrebare:De ce ai concluzionat mataluta urmatorul aspect:"...pentru a anihila conducerea ANP si directorii incomozi?"
Ma faci sa inteleg ca aceste tipuri de personaje chiar exista,iar atunci,lupta sindicala si-a atins scopul,isi demonstreaza existenta!Lupta dupa care si tu ai beneficiat si vei mai beneficia daca est un lucrator activ.Daca esti un fost sef inlaturat de pe scaunel sa sti CA MERITI!
Cu drag...

Anonim spunea...

fr-ANP-enstein!