Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Filmul bate viata

Florin Serban, regizorul filmului "Eu cand vreau sa fluier, fluier" a publicat acest articol in ziarul Gandul:

"De ieri până azi trăiesc o intensă stare de scârbă. Ieri dimineaţă m-a sunat cineva de la o agenţie de presă şi m-a întrebat cum comentez arestarea lui Papan. La început am crezut că e o glumă, apoi am realizat că nu e.

Papan Chilibar a jucat rolul lui Ursu, un deţinut mut, prietenul protagonistului din pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier". Are 20 de ani, o fetiţă de 3 ani, o soţie, doi ani şi mai bine de puşcărie executaţi pentru furt. Acum a fost arestat din nou pentru furt din apartamente. Şi GATA! După asta poţi să tragi cu nesimţire titluri cu litere de-o şchioapă de felul "Eu când vreau să fur, fur". Apoi citeşti şi dai din cap înţelept: "Tiganii ăştia - tot ce ştiu ei. O au în sânge, dacă nu fură ei, nu se simt bine. "

Bine, să vă spun o altă poveste. Eroul nu mai e Papan Chilibar, ci Chilibar Papan, aşa cum nu e Şerban Florin, ci Florin Şerban. S-a născut într-o familie de rromi surdo-muţi, cu 20 de ani în urmă. A crescut în Bucureşti, undeva în spatele Bulevardului Decebal, dincolo de blocuri, pe străzile pe care nu treci după ce se lasă întunericul, în curţile în care gardurile sunt smulse iarna şi puse pe foc.

A crescut şi a trăit într-o lume în care e normal să NU mergi la şcoală, să NU mergi la slujbă în fiecare dimineaţă, să întorci capul şi să pleci ochii când vezi uniforma, căci ştii că ai făcut "ceva". Toate lucrurile astea au făcut parte din NORMALITATE şi din FIRESCUL lumii lui până la 17 ani. 17 ani într-o lume în care dacă spui că vrei să mergi la lucru mâine în loc să stai să bei pana la ore mici "rade şi copiii de tine". Apoi a venit puşcăria. Mai bine de doi ani. Ani petrecuţi într-un loc în care singura limba pe care o vorbeşti e violenţa, iar modul de a convinge e pumnul la rădăcina nasului.

Doi ani în celulă şi în dormitoare cu băieţi condamnaţi pentru tâlhărie, omor, viol. Apoi, către sfârşit vine cineva care face un curs de actorie şi Chilibar se ridica şi întreabă "Poate să joace şi un tigan în film?" "Da". Chilibar insistă: "Dar dacă nu ştie... ştiţi dumneavoastră...". Un altul îl întrerupe: "Zi bă că esti prost, mă... E analfabet de-ăla, domnu'. E Urs'". Râd toţi. "Da, poate şi dacă e ţigan şi dacă nu ştie carte." La sfârşitul cursului i se spune "Să stai cuminte, să nu faci prostii. Vreau să te iau în film, dar dacă intri la regim închis nu se poate. Înţelegi?" "Înţeleg."

S-a uitat la mine fix şi îi tremura buza: "Da' de ce mă luaţi pe mine, domnu'?" "Fiindcă eşti talentat, ţi-a dat Dumnezeu talent." Râde... "Mie domnu', vă bateţi joc de mine?". Peste 4 luni filma la Topalu unul din cele importante roluri din film. Şi lucra cum nu i-a fost nimănui dat să vadă. Se scutura parca de tot şi intra în pielea personajului de parcă asta ar fi fost cel mai natural din lume. O explicaţie scurtă, câteva cuvinte şi întrebări, ezitarea: "Nu pot eu domnu' să fac asta, e prea greu" "Hai Papan…"sşi gata. "Motor!". "Bravo Papan".

Apoi, peste câteva luni se elibera şi se întorcea de unde a plecat; pe aceleaşi străzi, cu aceiaşi prieteni, cu o familie pe care trebuia să o întreţină. Am mers la un restaurant. A vrut pizza. "Vreau să mai lucrăm împreună Papan. Vreau să scriu un film pentru tine." Mă priveşte: "Trebuie să zic ceva în film? Că, dacă trebuie, eu nu ştiu.... Acolo a mers că eram mut, dar altfel eu cam am emoţii". "Foarte bine că ai emoţii. Aşa şi trebuie. Dăcă nu ai emoţii nu e bine."

Apoi lunile au trecut. Papan nu putea să se angajeze nicăieri. Avea cazier. Nu a avut buletin niciodată. Avea doar o hârtie eliberată de Penitenciar care îi servea drept act de identitate. Cei de la Strada Film, au plătit pentru luare în spaţiu, au intermediat şi Papan a avut pentru prima oară în viaţa lui un buletin. Au apărut promisiuni de ajutor, de înscriere la şcoală, etc. Promisiuni peste promisiuni. Din când în când şi ajutoare.

În timpul ăsta Papan căra apă pentru o florărie galeată după găleată, dădea zăpăda la o parte de pe maşinile parcate sau din faţa caselor bogaţilor. Apoi a mers la Berlin. A primit nişte bani şi în prima zi şi-a cumpărat dulciuri de 30 de euro. Şi două zile a mâncat doar ciocolată şi a băut doar Pepsi. "Ăsta a fost visul meu de mic, să mănânc ciocolată toata ziua." S-a întors în Bucureşti şi când a văzut că nu mai e zăpadă a înjurat "… mă-sii.

Eu ce mai muncesc acuma?". Lucrurile s-au schimbat… Promisiuni şi mai multe, interviuri peste interviuri, iar promisiuni. În timpul ăsta Papan trăia, se îmbrăca frumos pentru interviu apoi se întorcea la copil şi la nevastă şi căra apă, descarca lemne… În sfărşit, o slujbă. "Peste 5 zile te angajezi." Sună telefonul. "Cum comentaţi faptul că Papan a fost arestat azi-noapte? A spart un apartament în Ianuarie, înainte să meargă la Berlin."

Justiţia e făcută de oameni, iar dreptatea împărţită de oameni. Dacă eu aş fi judecător şi mi-ar cădea să îl judec pe Papan şi dacă l-aş cunoaşte o pătrime din cât îl cunosc eu acum, l-aş ierta. Dar nu sunt judecător. Şi aş vrea să merg să promit judecătorului că în viaţa vieţilor lui nu o să mai facă. Şi dacă o mai face, să îl închidă pe viaţă şi să ma bage şi pe mine la puşcărie că am jurat strâmb.

M-am întrebat de ieri şi până azi de zeci de ori dacă noi, toţi cei din jur, am făcut pentru Papan cât de mult am putut că Papan să nu se mai întoarcă de unde a plecat. Nu dacă am promis, dacă am făcut. Răspunsul e NU.

Ce i-am promis atunci rămâne promis indiferent ce s-ar întâmpla. O să facem un film, iar pe afiş o să scrie "CHILIBAR PAPAN în …." cu litere de-o şchioapă, mai mari decât toate titlurile astea de-acum la un loc. Şi abia atunci nu o să îmi mai fie scârbă.

29 comentarii:

Bobby Fischer spunea...

Filmul bate viata? Care viata? Aia deja infranta si aflata in genunchi?

Anonim spunea...

Cred ca s-a facut prea mare valva despre acest film si actorii necunoscuti care au jucat in el. Interesant articolul... Felicitari!

Anonim spunea...

Toti detinutii sunt Chiliban. Toti. Ies. Unde se duc? Ce li se ofera? Cine se ocupa de ei? Cine ii angajeaza? Sau recidivist=paria?Organizatiile pt. dr.om. se intereseaza numai de conditiile de detentie. Ar trebui sa faca mai mult pentru perioada de dupa. Sau de acolo nu se scot bani? Nu doneaza nimeni pt. normal. Ci numai pt. senzational.Daca o viata in puscarie este senzationala....

Anonim spunea...

Asa bateviata filmul, si la SEVERIN,iarasi se schimba conducerea,DASDRP Stoinaovici care era din unitate cu unul de la Colibasi ,nu sunt starini nici cei din conducerea unitatii de aceste modificari,ma intreb oare de ce l-au schimbat pe un imputernicit cu un altul din alta unitate care nu cunoaste unitatea,oamenii...?????? sigur va fi ascultator si o unealta buna in mana directorului ,dar care este avnatjul pt. tot va fi reclamat si acest nevinovat care am inteles ca are o mentalitate de dictator fara scrupule,nu va rezista cat e de pilos..,ANP-ul mai rau ne incurca decat sa ne ajute.

Anonim spunea...

Ca sa-i plateasca chirie,daca este adevarat!

Anonim spunea...

Nu cunoaste unitatea dar poate,la Spiru,a facut managemant,si nu-i nici prea militaros!

Anonim spunea...

si la Severin se va rupe fimul ca s-au adunat destule!

Anonim spunea...

Multumim domnule Tudor,mare sef peste aplicarea regimului din penitenciarul galatean,pentru ca odata cu interventia dumneavoastra,agentii care executa perchezitii,au fost dotati cu manusi si combinezoane.Este cea mai mare realizare,de cind sunteti ocupantul postului de la aplicare.Cu siguranta,domnul judecator Burlibasa va alarma unitatea, ptr. ca sa va dea un plic cu bani,rupti din modestul sau salariu.Poate se vor gindi sa va avanseze inaintea expirarii duratei minime de stagiu.Sau daca vreti avansarea la exceptional,treceti la phare. DE LA O FRUCTA NEIMBLINZITA

Anonim spunea...

FILIŞ e de vină că l-au arestat pe Chiliban!El trebuia să-i dea omului masă şi casă.Filiş eşti vinovat şi te vom da în judecată pentru Chiliban şi pentru banii de haine pe 2009,HI,HI,HI!

Anonim spunea...

Exista la ora actuala,un exod care a luat amploare in peniteniciarul galatean al celor care fac parte din corpul ofiterilor.Cred ca exista o nemultumire a acestora fata de managementul defectuos si de greselile domnului magistrat,pe care acesta le tot face fara sa isi dea seama.Deci daca se tot pleaca si nu vine nimeni in loc,nu stim cum se va descurca redutabilul domn Tudor,daca se vor intensifica si mari in aceleasi timp sarcinile pe care le are de indeplinit.Probabil ca le va pasa agentului Soltuz,care este secretarul sau.Da neoficial,acest agent este blocat la aplicarea regimurilor.Plutoanele si escorta tipa dupa oameni,iar domnull de la aplicarea regimurilor are secretar si habar nu are ce inseamna ppd,ptr. ca acolo emana urit.Tudoreeeeeee deschide poarta-asa incepe Descult,romanul luiZaharia Stancu.Este posibil ca dupa acest articol, domnul Tudor sa devina mult mai rapid in miscari.Deci cum citeste penifestul la prima ora,cum se apuca de treaba. DE LA O RACORITOARE

Anonim spunea...

Corrrect.

Anonim spunea...

Exodul ofiterilor de la Galati nu are nicio legatura cu simpaticul domn Tudor, Marele Sef Peste Aplicarea Varza a Regimurilor! Nici cu actuala conducere a penitenciarului (partial demolabil) Galati nu este vinovata! Fiecare este liber sa se duce unde crede ca ii este mai bine! Numai ca posturile au ramas blocate si alti ofiteri fac serviciul il locul lor si nu sunt platiti pe masura serviciului executat! Propunem ca cei cu functii de conducere cum sunt sefii de sectie sa faca si ei sef de tura, sa puna si ei mana la munca, singurii care pun osul la treaba sunt instructorii paza, pana s-or transfera si astia! Este bine ca s-au gasit combinezoane pentru perchezitii, dar sa nu uitam ca sunt putine si se vor termina repede... Putem sa speram ca simpaticul domn Tudor se va misca mult mai repede insa daca cineva crede ca poti sa faci din urs o vulpe peste noapte...
DE LA SIPAREZ FARA SECRETARA

Unknown spunea...

Oamenii a căror case au fost jefuite probabil muncesc cinstit şi s-au chinuit să le cumpere. Poziţia socială a d-lui Şerban îi permite să judece că noi-societatea suntem vinovaţi de abaterile comportamentale a unora. Chiliban a văzut că se obţin mai uşor bani furând bănuind că statutul său temporar de vedetă îl vor scuti de o pedeapsă. Patetic şi specific românesc

Anonim spunea...

Un hot a ajuns vedeta si apoi a redevenit hot.E atat de simplu...din cocos nu faci gaina nici din femeie usoara gopspodina...PACAT CA ERA SINGURA MANDRIE A SISTEMULUI,DUPA UNII...

Anonim spunea...

Daca privim in interiorul sistemului vom vedea ca unii dintre cei pusi sa indrume p.p.l sint Chiliban cu guler alb.De la alimente deturnate pina la obtinerea de foloase necuvenite ,comportament imoral etc.,vom intelege rezultatele in munca de resocializare.

Anonim spunea...

A facut si ”10 lei” de la Galati o tura ca S.T. si acum vrea functie. Dar cind stai pe mess, pe simpatie.ro(capitanu cu poze facute in P.C. 1 in tinuta sa fii mai ”mucio”) sau alte site-uri de socializare in timpul programului, nu te vezi, nu stii ca esti in timpul programului si trebuie sa muncesti?
Nu vezi ca escorta(colo unde, cu mare greutate, printr-un accident al sistemului, ai ajuns ofiter instructor)era sa plececam daunazi fara agentii din paza, iar tu stateai la taclale?
Ai uitat ca nu ai fost in stare sa tii in mina o sectie de RSD, ai uitat ca nu ieseau hotii la munca cind erai ”imputernicit” sef de sectie? iar cind te-a schimbat Tuguiatu si a venit Isvan situatia s-a schimbat radical?
Acum strigi pe sefii de sectie ca nu muncesc dar iti scapa un aspect esentil, Isvan si Dumitru tin puscaria in mina, tu nu o sa ajungi la nivelul lor ”nevar”, nu ai colioni, tu muncesti agatind femei pe net, nici aici nu ai curaj.

educator spunea...

Articolul se referă la un om a cărui reintegrare s-a încercat. Nu e singurul. Într-un fel sau altul, sunt multi Chilibani. Si noi ce facem? Vorbim despre Filis si despre ale noastre răutăti intrapenitenciare. Ce contează ce mai avem de făcut, atâta vreme cât avem subiecte de bârfă si de răutăti Rahat! Să vină altii să ne facă treabă, că noi suntem ocupati cu lupte intestine.

educator spunea...

Am uitat un "!". Cred că de supărare. :)

Anonim spunea...

Ce sa punem in balanta:irosinta sau destin?
Vorbim de Chilibar?
Noi,sau Florin Serban?
"Ce i-am promis ramane promis indiferent ce s-ar intampla"
Cati putem gandi si face asa?

Anonim spunea...

Centrul de reeducare Tg.Ocna
La sfarsitul lunii trecute, un minor reuseste sa sara gardul! Imprejurarile sunt destul de importante dar nu am sa ma axez decat pe faptul ca fuga a fost posibila datorita carentelor in executarea servicilului,tolerate de ani de zile. Mai bine spus, a devenit o practica de la varf in jos sa se faca derogari de la prevederile legale. Vinovatii, in cele din urma, agentii din serviciu!A fost nevoie de o astfel de intamplare, ca directorasul cu reeducarea, cms Teodorescu sa se ascunda dupa deget si acum sa isi aduca aminte, ca nu trebuie sa se mai plimbe prin birourile cu fetiscane si sa se ocupe de treaba pt care este platit. Cum? Cu comisii de disciplina, amenintari,constrangeri!Montand camere de supraveghere pe sectiile minorilor,pentru....agenti.Un Big brother autentic, unde 40de minori constransi sa nu mai poata se se viziteze in scopuri comerciale, fac corp comun cu agentii pedagogi ,stergand panzele de paianjen( ce alta data cresteau pe peretii prafuiti) si mutand, putin cate putin camerele. Si toate acestea ,numai sa iasa basma curata fata de modul cum si-a organizat serviciul in toti acesti ani!Ultima sa deviza:,, vreau sa va vad lesinati dupa serviciu, vreau sa va vad in sange dupa program,,! Cu fata aia ta de fecior nedus la damicele, intradevar, chiar esti de toata jalea!

Anonim spunea...

SNPAP TG-OCNA
Zi de vineri ,pana-n seara! Ba nu, e sase si ceva dimineata! Telefoanele incep sa zbarnaie! Alarma!Alarma! Alarma!
Prin oras mashinutzele cu fpss incep sa se scurga spre unitate! La ultima curba, spre unitate, o mashinutza de polizei! Nenea politzioneru iese grabit, intinde regulamentar manutza si opreste mashinutza! Nu conteaza prea tare daca ai papiru in regula ci iti pune sub nasuc alcooltester-ul si baga nene din foale!Opreste si o alta mashinutza, ala este martorul! Procedura se repeta oridecate ori apar mashinutzele cu fpss! Ceea ce nu se repeta si devine un decor comun tuturor acestor scene, este prezenta directorului SNPAP!Explicatia e simpla si devine plauzibila ,odata cu explicatiile acestuia ,la sedinta de dupa alarmare. Cica un protocol, mai vechi decat al inteleptilor sionului,stipuleaza o astfel de masura! Clauza a fost reactivata de nesabuinta unui amarat de fpss care nu a tinut la gluma cu ceva timp in urma, a pus boticul la alcool, l-a vandut nevasta la 112, l-a agatat melitzionerii si ... de acolo pleaca totul! Halal!

Anonim spunea...

00:58:00

Pai, ala e un cretin. Ar putea achizitiona unitatea alcoolteste si sa va testeze cand intrati pe poarta. CE prostie! Exhibitionism si cretinism.

Anonim spunea...

Un hoţ a ajuns vedetă interpretând un rol care de fapt îl reprezintă ! Actori nu mai avem în ţară ?

Anonim spunea...

Ba da, avem actori, dar multi dintre ei s-au angajat la penitenciar si joacă si prost.

Anonim spunea...

SA VAZUT DE LA O POSTA CA ALARMA CU ALCOOLTESTU A FOST PT CINEVA DE LA RESURSE SI CATE FEMEI AU FOST OPRITE IN AFARA DE UNA

grozescu spunea...

NEMURICIULE NU TE DA MAI MARE DE CAT ESTI CA DEFERENTA MAI TARZIU O S O PLATESTI ASA CA IA PE CEI DOI SIPAREZI SI INCA VREO 7-8 SI DUTE CU TOT CU SCOALA LA CAPITALA CA NU TREBUIE SA SUFERIM SI CEI DE LA CR PT TINE

Anonim spunea...

Seamana leit cu ce comentati voi de la Tg Ocna si e un personaj pe care vi-l returam cu satisfactie ca oricum ne-a faacut pe toti...si n-a facut nimic pentru unitate..!!!.Racu...numar de colet va spune ceva..!!!.Va rugam...poate ne scapati de bazaconii...!!!

Anonim spunea...

Nu, multumin, nu dorim sa o vedem la ochi pe stimabila RACU.
Pastrati-o sanatosi!

Anonim spunea...

Comisarul Teodorescu este mult mai competent decât cel care a postat cu răutate articolul referitor la Centru de Reeducare Tg.Ocna. Puteţi bârfi pe mulţi, dar pe comisarul Teodorescu mult mai puţin ca alţii, este un bun profesionist, corect, legist. Analizaţi toate datele problemei de atunci şi veţi vedea că nu Teo este vinovatul. Fiţi critici cu voi înşivă. Nu puteţi fi ca el şi de aceea sunteţi răutăcioşi!