Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 28 aprilie 2010

Droguri în penitenciare

Costume negre, siparei și firinei

Într-un articol anterior făceam referire la siparezii ăia puțini și neatinși (încă) de virusul spionitei și scenaritelor. Ăștia contează, nu firineii și nici alți otrăviți care nu dau nici măcar o șansă ideii de prevenire a criminalității în penitenciare cu tot elanul cu care-și plâng durerea spionului trist.

Printre costumele negre - așa au fost la prima convocare pe stil nou siparezii - sunt sper câțiva care par a înțelege că nu universul, rațele pestrițe, Temujin sau... Huginn sunt de vină că sunt droguri și că toate clanurile își fac de cap în penitenciare. Știu că trebuie făcut ceva și că jeimsbonzia și secretomania nu ajuta cu nimic.
***
Droguri în penitenciare - alerte și vulnerabilități

Direcția pentru Prevenirea Criminalității și Terorismului
face public un studiu numit "Fenomenul consumului și traficului de substanțe interzise în mediul penitenciar - Elemente de diagnoză și prognoză". Îl aveți mai jos, poate fi citit. Interesante și concluziile și cifrele furnizate.

Principale concluzii:
  • fenomenul traficului și consumului substanțelor interzise în rândul persoanelor private de libertate se menține la un nivel de alertă semnificativ;
  • asistăm (sic!) la o specializare a rețelelor de trafic de droguri la nivelul spațiului de deținere;
  • la amploarea fenomenului contribuie o serie de vulnerabilități precum lipsa sau disfuncționalitatea mijloacelor tehnice ori logistice destinate depistării drogurilor, lipsa de specializare sau implicare a personalului în limitarea practicilor de consum/trafic droguri și permisivitatea legislației de executare a pedepselor privative de libertate.
Cifre:
  • incidență capturi de droguri/lună: 11 - 2007, 15 - 2008, 10 - 2009 (exclusiv sărbători de iarnă);
  • grad de pericol 7/10;
  • prevalența consumului de droguri la mia de deținuți 68,73 în 2009, 63,27 în 2008, 69,41; în 2007
  • 21% dintre descoperirile de droguri în penitenciar implică persoane cu antecedente în traficul de droguri;
  • locul descoperirii drogurilor 46% pachete, 10% vizite, 3% corespondență, 16% camere, 7% secții de deținere, 7% perimetrul locului de deținere , 3% puncte de lucru, 5% altele;
  • 50% dintre capturi au fost în regim închis, 28% în regim semideschis, 12% arest preventiv, 6% regim deschis, 4% maximă siguranță.
***
Pariul

Studiul este aparent din categoria celor politicoase, dar pentru cine vrea să înțeleagă și să facă ceva sunt o grămadă de informații utile. Poate că ar fi trebuit mai mult curaj pentru secțiunea de previziune și acțiune, dar pentru început nu e tocmai rău.

Gestul de a 'ieși în lume' este, fără îndoială, unul lăudabil; informarea fiind transmisă oficial chiar și sindicatelor - inamicii tradiționali. Rămâne însă de văzut dacă deschiderea va fi păstrată.

Poate că pariul este că informațiile furnizate publicului în mod transparent vor demonstra cât de bine își face treaba acest serviciu, când operativ când de informații... mai bine decât a reușit secretomania.

***
Studiu - Consumul si traficul de droguri in penitenciare

3 comentarii:

Anonim spunea...

In ciuda titlului pompos care domina inceputul “studiului”, constat cu stupoare ca aceasta structura de larga raspindire a stirilor si birfelor nu s-a schimbat cu nimic. Si atunci stau si ma intreb de ce a fost nevoie de tot circul desfiintarii SIPA in 2006?. Cu aere de mari lucratori de informatii, astern pe hirtie stirile si birfele din penitenciare incercind sa impleteasca armonios redactarea cu Solitaire-ul! Huginn dragule, nu e nici o transparenta, e doar bataia usoara pe poponet cu dosul palmei inainte sa infiga acul! Para Dios, crede-ma ca vor urma multe intepaturi! Si nu pentru faptul ca-si vor desfasura munca de culegere de informatii ca la carte, ci pentru ca o vor face dupa ureche, iar informatiile adevarate vor trece pe linga ei ca sageata albastra prin Bolentin Vale! Nu-ti mai amintesc de neverificarea informatiilor primite…nu-ti mai amintesc de loialitatea si interesele ascunse ale celor care le furnizeaza…omule draga, DPCT reprezinta pentru jumatate din angajatii ei rampa de lansare spre functiile caldute aflate in penitenciare… Nu comentez conducerea structurii, pentru ca incerc cu disperare sa-mi amintesc faptele de bravura ale unora dintre ei…aaa…poate daca consideram bravura viteza cu care infuleca delicateturi la mesele festive de pe la convocari! Inca ceva te rog…dragul meu, sa nu mai pomenesti te rog de “iesitul in lume” nici in gluma…si SIPA a incercat asta…si a “iesit” de tot!

Huginn spunea...

:) o nota buna de incurajare

Anonim spunea...

Doar doua comentarii?! Tema cu Pop e o diversiune creata de SIPA ca sa atraga atentia de la studiu!

PS: sistemul nu este interesat de problemele sale REALE. Il rog pe Huginn sa nu ne mai plictiseasca... Noi intram pe penifest ca sa ne radem!