Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 20 martie 2010

Penifest, substantiv

Mă gândeam să-mi găsesc o vineri seara în care să-mi ofer o explicație prietenului nostru episodic, famiglia musat. Aveam pregătite câteva vorbe despre săbii prea scurte, scuturi prea mari și pași prea grăbiți; despre scârba sau ofuscarea - ori zeci de alte motive - care ne determină să ne punem principiile la naftalină și să rupem superior rândurile.

N-am s-o fac însă. Sword scrie bine iar articolul 'înfierat' de famiglia musat a fost unul excepțional din toate punctele de vedere. Principalul vinovat, dacă e nevoie de unul pentru modul în care există blogul acum, este subsemnatul. Aștept deci musatule sugestii, implicare și efort constant, după care primim bucuroși cu judecata aspră.
***
Fac de ceva timp onorurile de gazdă pe acest blog și mi-am pus deseori problema calității articolelor și a comentariilor. Avem și articole bune, avem și articole excepționale, și avem și articole slabe. La fel se întâmplă și cu comentariile.

De ce cred însă că nu cenzura strictă este cheia? De ce uneori mai scapă câte un set de 'flegme'? De ce deseori apar comentarii care acuză fără probe sau argumente? De ce 'filișii' și alți 'no name' sunt vedetele unor scandaluri interminabile? De ce limbajul e uneori mai urât decât pe secție? De ce nu sunt ascultate apelurile, și au fost destule, la un dialog civilizat?

Domnilor, doamnelor, domnișoarelor - cititori permanenți și ocazionali - avem deja răspunsul. Așadar, penifestul e așa cum e, pentru că:
  1. ăștia suntem, uneori meschini și needucați alteori dimpotrivă, frumoși și sensibili;
  2. autorii articolelor dau tonul pentru reacții radicale, iar subsemnatul e capul 'răutăților';
  3. destui nu înțeleg că orice acuzație e permisă câtă vreme există și argumentul;
  4. foarte mulți nu înțeleg că orice judecată de valoare e permisă dacă punctul de pornire îl constituie fapte necontestabile;
  5. articolele de fond nu contează mai mult decât pretextul pentru o altă tonă de lături;
  6. penifestul este gazeta de perete, sursă de informații și forum de dezbatere;
  7. penifestul este ziarul de scandal al penitenciarelor și debușeu pentru frustrări acumulate în ani;
  8. anonimatul dezinhibează uneori până la extreme nedorite;
  9. 12oo de vizitatori unici pe zi intră pe penifest exact din aceste motive;
  10. e urât și e prea direct, dar măcar nu se văd crăpăturile din fondul de ten.
***
Un comentariu la videoclipul postat ieri întreba dacă nu cumva"cea care se ascundea pe acolo, pe jumătate goală, rusinată si surprinsă de tupeul celor care o slujesc (era să scriu "sluțesc") era cumva justitia?" Mie mi se pare genial, și e doar un comentariu fără mari intenții. Există pentru că a fost scris, altfel rămânea un gând.

Ăsta e penifestul cu spiritul lui cu tot: simplu și fără pretenții, uneori bun alteori dimpotrivă, dar prezent și cu atitudine. Parcă e ceva mai bine decât campaniile mediatice construite din biroul de presă al Ministerului Justiției. Parcă are suflet și parcă demonstrează că putem învăța fără să avem nevoie de prea mulți profesori de adevăr și de bine.

3 comentarii:

Prisonworker spunea...

Stimate Huginn,

Încep prin a spune că e îmbucurător faptul că membrii echipei Penifest, cititorii şi comentatorii de seamă ai acestuia, încearcă să reconstituie identitatea reală a unui util şi frumos, cred eu, fenomen informal din sistemul penitenciar românesc pentru care, alături de Admin şi Famiglia Muşat, sunteţi – fără nici o îndoială – „vinovat” şi „responsabil”.

Fac parte şi eu din grupul celor care au „rupt rândurile” cândva, dar asta nu m-ar fi făcut să intervin dacă nu aţi fi vorbit de „punerea la naftalină a principiilor”. Nu cred că Famiglia Muşat poate fi suspectat de aşa ceva, aşa cum sunt sigur că nici un alt membru al echipei Penifest nu a rupt rândurile din lipsă de principii (Şi totuşi, subsemnatul sau chiar şi dumenavoastră – când aţi inteţionat să vă retrageţi) , ci tocmai pentru că am considerat (iertare că vorbesc în numele mai multora, dar mă simt şi eu „responsabil” pentru un anumit curent de pe penifest) că, poate pe undeva, politica de comentarii a Penifestului, precum şi o supraponderare a curentului sindicalist este în contradicţie cu anumite principii ale unora dintre noi. Am mai spus-o, sunt conştient că fără sindicate, fără efortul lor concentrat, acest sistem nu ar fi evoluat şi fără asta multe din drepturile lucrătorilor ar fi rămas simple deziderate legislative. Desigur, aţi dovedit-o, pe Penifest are loc oricine care doreşte să ofere ceva şi asta e excepţional şi vă face cinste din plin. Îmi cer iertare însă dacă am văzut Penifestul ca fiind mai mult decât un blog sindicalist.

Desigur, suntem oameni, greşim, avem cu toţii defecte şi calităţi, poate că uneori, în viaţă, punem la naftalină principii suportând consecinţele, dar – în ceea ce priveşte Penifestul – nu sunt de acord cu sintagma folosită şi mai ales nu în raport de Famiglia Muşat.

Ceea ce reproşez eu bunului prieten Muşat e faptul că, dacă tot ne alegem să devenim criticii colegilor din spaţiul virtual (lucru cu care nu pot să fiu de acord în forma aleasă de el), atunci trebuie să o facem echidistant, iar polii subiectivităţii noastră să se manifeste în mod echilibrat faţă de toţi autorii de pe Penifest. Dar, nici nu pot să fiu de acord să reproşăm unui om care nu mai lucrează în sistem că nu manifestă „implicare şi efort constant” pentru un sistem faţă de care cred că şi-a făcut datoria, tot aşa cum cred că şi-a făcut datoria şi faţă de Penifest. Iar faptul că încă îi „pasă”, spune multe despre loialitatea lui faţă de principiile „modelului după care credem pe bune în oameni.”

Sunt de acord că noi, cei care lucrăm în sistem, trebuie să arătăm că ne pasă cu adevărat. Accept însă orice critică referitoare la „săbii scurte”, „scuturi prea mari” sau „paşi grăbiţi”. Iar aici trebuie să lucrăm cu toţii şi să ne reparăm comportamentele indezirabile. Pentru că, vorba dumneavoastră, „nimic din ceea ce e uman nu mi-e străin.”

Vă mulţumesc şi sper ca intervenţia mea să nu afecteze colaborarea noastră prin blogpenifest@gmail.com Un week-end plăcut tuturor!

Huginn spunea...

Ma refeream strict la famiglia musat. Asa am facut introducerea.

Anonim spunea...

http://lumeajustitiei.ro/institutii/penitenciare/232-aas-rs.html
Referitor la moartea detinutului Sandu Constantin mort in Penitenciarul Galati: