Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 11 august 2009

Un NU cât o grevă

E simplu. Nu sunt prea multe variante. Fie conducerea ANP/MJLC rezolvă probleme și demonstrează că merită să i se acorde încrederere, fie n-o face. Până acum n-au demonstrat decât că nu vor, nu pot, n-au chef, și - în general - că nu-i intresează.

ANP respinge propunerile

ANP consideră ca a tras destul de timp. Drept urmare, vineri 07.08.2009 prin adresa cu nr. 231995 a anunțat ritos că respinge propunerile referitoare la, foarte important, îmbunătățirea condițiilor de lucru.

Propunerile sunt mai mult decat rezonabile, dupa cum s-a vazut si din procesele verbale ale sedintelor de negociere. Angajamentele sunt, se vede limpede, inacceptabile. Asta e, atât pot anepeii.

Conflict de muncă cu acte-n regulă

Drept urmare, avem conflict de munca. Ieri sindicatele au facut solicitarea de conciliere care, în cele dn urmă, va duce părțile la Ministerul Muncii pentru îndeplinirea procedurilor. Complicat si de durata, dar etapele trebuie urmate cu strictețe.

ANP și MJLC au promis multe dar, după cum era de așteptat, nu s-au ținut de cuvânt cu nimic. Au ratat astfel cu bună știință și premeditat șansa de a soluționa prin dialog acest conflict.

Promisiuni neonorate

Lista scurtă promisiunilor neonorate arată cam așa:
  • MJLC nu a făcut solicitarea de suplimentare a bugetului deși și-a asumat public acest demers;
  • nu s-au găsit bani pentru plata orelor suplimentare și a celorlalte drepturi în discuție;
  • nu există proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru;
  • transparența decizională rămâne o chestiune de paradă.

Nici un rezultat

Nu se văd deci rezultate. Și, asta nu înțeleg șefii penitenciarelor. De rezultate e nevoie pentru dezamorsarea acestui conflcit nu de discutii si nici de alte intelegeri, pacturi, memorandumuri si alte hartii/bălării.

E simplu. Nu sunt prea multe variante. Fie conducerea ANP/MJLC rezolvă probleme și demonstrează că merită să i se acorde încrederere fie n-o face. Până acum n-au demonstrat decât că nu vor, nu pot, n-au chef, și - în general - că nu-i intresează.

28 comentarii:

Anonim spunea...

"Imbunatatirea conditiilor de munca". Asta cer sindicatele (pe langa altele).

Pai la puscaria mea conditiile de munca sunt identice cu cele din 1994, de cand m-am incadrat. In afara de varuiala anuala generala, altceva nu s-a facut.

Dar nedumerirea mea consta in altceva. Daca atatea ani s-a lucrat fara nici o pretentie, de ce acum ne-am trezit sa cerem?
Ce au facut sindicatele astea in 2007 - 2008 cand erau bani? De ce nu au cerut atunci? Incearca sa-mi raspunda cineva din liderii de sindicat?

Haideti, va arunc manusa!

Anonim spunea...

Nu sunt lider de sindicat, dar sunt un participant la primul miting al sindicatelor. Se intampla in 2005, in fata MJ-ului de pe atunci.
Imi aduc bine aminte ceea ce scria pe pancardele pe care le tineam in mana. Nu aduceau cumva cu cereri de imbunatatire a conditiilor de munca? Mie asa mi se pare! Si din cate imi amintesc a fost o solicitare continua a sindicatelor...

Asa ca arunca manusa cat vrei. Daca ai crezut ca politica strutului este solutia...

Anonim spunea...

Asa este. Si eu imi amintesc. Si acum imi pare rau ca nu am putut sa particip. Dar cateva fotografii se pot vedea aici
.

Anonim spunea...

Condiții de muncă decente - acesta a fost un obiectiv permanent al sindicatelor, nu a apărut din senin acum.
Dovadă că lucrurile stau aşa, sunt marea majoritate a unităților unde sindicatele din banii proprii au încercat să suplinească lipsa de implicare a ANP-ului.
Au fost achiziționate: vestiare,mobilier, aparate de aer condiționat,ventilatoare,dozatoare de apă,televizoare,plite electrice, boilere pt. apă caldă,materiale de protecție şi echipament sportiv , etc.
Au fost amenajate chiar şi terenuri de sport pt. cadrele din anumite unităţi.
Toate astea erau obligația angajatorului să le realizeze, nu a sindicatelor,dar cum MJLC-ANP nu a făcut nimic, sindicatele au arătat că dacă se dorește,cu bani putini se pot îmbunătăți şi condițiile de muncă pt. angajații acestui sistem.

Anonim spunea...

Felicitări pentru cooptarea în conducerea FSANP a domnului Edward Lucaci. Succes.

Anonim spunea...

pentru 00.33

'multumita' celor ca tine suntem in situatia asta. stati si asteptati sa cada pe voi. daca cineva are initiativa, de ce o are. daca n-are de ce n-are. alternativa era pupincurel mic ce esti sa nu se faca nimic si sa-ti ia azi ceva, maine altceva.

tu unde ai 'luptat' prin 2007 - 2008 ca n-am auzit de tine. iar despre ce au facut sindicatele pe atucni mai baga si tu un google, nu-ti inchipui ca ne-am trezit toti ieri.

sindicalist intr-un penitenciar

Civilul de pe craca de sus spunea...

Desi am luat decizia de a tacea un pic, asta si pentru a-mi proteja, oarecum, interesul personal, voi mai adauga cateva cuvinte in loc de concluzie la conncluzie. Nu numai ca era de asteptat sa se intample acest lucru, dar sindicatele voastre ar fi trebuit sa aiba o strategie paralela de lucru pentru acest caz. In sfarsit, acum ati ajuns aproape de unde ati plecat, stati cu ochii in soare desi este luna lui august, cea mai fierbinte, iar alde "baieti destepti" nu isi fac nicio grija, nici macar prin prisma proceselor in derulare in care sunt parti parate ori a plangerilor penale. Asadar, cainii latra, caravana din Ghiculeasa sta sa isi mute cortul la confort sporit, capul plecat sabia nu-l taie, unde dai si unde crapa si celelalte proverbe, zicatori si cimilituri sindicaliste. Mai grav, in opinia mea, este ca ati pierdut un tempo, partile s-au regrupat pe alte pozitii. Veti dori sa reluati greva. S-ar putea sa faceti greva atunci cand intreaga tara va fi in greva. Veti incerca sa iesiti la iarba verde, sa faceti si voi un gratar cu vreascuri din padurea care arde in jurul vostru, fara a va da seama de acest lucru. Succesuri va doresc, oricum, pentru ca poate sa fie si greve , poate sa fie si revendicari, si directori, ei are de unde sa manance ca nu e prosti da' multi, e multi da' solidari.

Anonim spunea...

10 puncte pentru civilul de pe craca ,mare dreptate

gherla spunea...

Nici nu mai sti ce sa crezi,sindicatele actioneaza pentru respectarea unor drepturi conferite de legislatia in vigoare. Pe de alta parte bani nu sunt,ci ca este criza,dar presa dezvaluie zilnic excrocheri de zeci de milioane.
Lideri de sindicat au o oportunitate,sunt curios cum o sa o foloseasca, pentru toti sau pentru...?

Civilul de pe craca spunea...

Va multumesc pentru aprecieri, stimate domnule anonim "11.08.2009 14:33:00". Cat despre umila mea persoana, adica "civilul de pe craca", am denumit-o asa ca sa ii mai dau o sansa. Nu am vrut sa ii spun pe sleau, asa cum de altfel ar fi meritat pe deplin, "civilul din pom". Cu respect si urari de criza usoara + vacanta fortata (fara spor), al dvs. etc., etc., etc....

Anonim spunea...

Vorbiti de drepturi? Nu ati auzit ce spune dl. Pogea? 10 zile de concediu fara plata pt. fiecare bugetar. Adica,in cazul nostru, munca fara bani.

Anonim spunea...

Aviz celor care-si inchipuie ca daca stau linistiti in banca lor trece.

Edy spunea...

Bravo, civilule! Excelent scris!

Pruteanu spunea...

Gherloi, corect ar fi fost:
-"nu mai stii";
-"cica";
-"escrocerii";
-"liderii" - in acest context.

Cat despre virgule...

Ofiter indezirabil spunea...

E timpul pentru proteste ample. Daca acum cedam, va fi vai de curu' nostru. Greva! Greva! Greva! Proteste fara precedent! ACUM!

Grevist spunea...

Acum guvernul incompetent ne arunca la groapa de gunoi si isi rade de noi. Sa nu cedam, sa ne unim si sa-l daboram!

Anonim spunea...

Greva generala pana la caderea guvernului incompetent!

Anonim spunea...

Sa ne solidarizam cu celelalte sindicate si sa facem greva generala "la limita legii", vorba lui Ragea.

gherla spunea...

pt pruteanu.


Nimeni nu merita lacrimile tale, iar cine merita nu te va face sa plangi !

Pruteanu spunea...

Bravo, Gherla! Ai reusit sa scrii corect.

Anonim spunea...

Ptr. PRUTEANU
,,escrocherii'' nu -"escrocerii";

Pruteanu spunea...

Ai dreptate. Am mancat un "h".

Bobby Fischer spunea...

Pentru 12.08.2009 14:04:00

În cazul marii "greşeli" descoperită de tine e clar, chiar şi pentru un răuvoitor, că e vorba de o banală greşeală de redactare.

Nu fiţi jenanţi. Cu asemenea cârcoteală vă faceţi mai tare de râs.

Căutaţi-i şi găsiţi-i omului, ceva care să-l determine să vă recunoască diploma de absolvire a cursului gimnazial, nu bagatelisme şi infatilisme.

Anonim spunea...

la mine poate sa scada din orele suplimentare neplatite si necompensate ca are de unde.

14:04 spunea...

Ptr.Bobby Fischer

Ai dreptate, dar nu am făcut decât să arăt ,,parul" din ochiul lui Pruteanu.Şi el tot după potcoave de cai morţi umblă...

Anonim spunea...

PTR 14:04

Las-o aşa cum a căzut frate

Anonim spunea...

14.04, esti penibil rau, fratioare... Macar Pruteanu are un rol pozitiv: corecteaza greseli gramaticale. Tu ce faci? Vanezi scapari din tastatura? Daca erai 21.51, iti spuneam sa mergi la culcare. Asa..., cred ca te-a batut soarele in cap. Stai la umbra, da' nu-ti lua si calculatorul, ca cine stie ce copilarii mai scrii.

14:04 spunea...

Multumesc, am sa tin cont..,
.