Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 12 mai 2009

Nu traiesc bine!

happy_man Un cititor intreaba, sau se intreaba retoric, incotro ne indreptam, noi, sistemul penitenciar. In afara presupunerilor, nimeni nu poate sa spuna cu exactitate care va fi mersul lucrurilor in viitorul mai mult sau mai putin indepartat. Un lucru e sigur insa, stramb cum este construita, lumea va avea inca multa vreme de-acum incolo nevoie de penitenciare si sarcina asta ingrata, de a carpi cum s-o putea mai bine, ceea ce nu poate societatea sa tina in frau, prin mecanismele si institutiile abilitate, ne revine tot noua, lucratorilor de penitenciare.

Asadar, nu suntem urmariti inca de spectrul somajului si asta este o certitudine. Ramane dilema sporurilor, ni le lasa, nu ni le lasa, pe toate, unele, niciunul?

Cu cateva luni bune in urma a inceput, pe neasteptate, marea vanatoare de vrajitoare impotriva tuturor bugetarilor. Unii au salarii prea mari (sporurile fiind de altfel dovada suprema a imoralitatii!), altii sunt incompetenti, altii sunt de prisos, altii sunt corupti, altii sunt pur si simplu. Campania asta, alimentata si intretinuta cu grija, ne-a transformat putin cate putin, intr-un soi de inamici publici, un fel de vampiri care secatuiesc visteria bietei tarisoare, lipsita de aparare.

Am realizat lucrul asta intr-o zi in care, in realitate fara nicio intentie ascunsa, cineva m-a intrebat cat castig la penitenciare. Si cu toate ca intrebarea nu era una de rea credinta, raspunsul meu, ezitant si timid oarecum, s-a lasat asteptat. Care va sa zica, pe dedesupt, degetul cu care m-au tot tintuit pe mine, functionarul, a lucrat in mintea mea si iata-ma rusinat aproape, pentru ca, o data pe luna, intind mana dupa fluturasul pe care, in marea lui generozitate, contribuabilul, mi-l inmaneaza totusi, batandu-mi in acelasi timp, apasat, obrazul.

Aaa, daca cel mai mare ministru ar fi aparut intr-o seara la televizor si mi-ar fi spus omeneste ca tara trece printr-o criza financiara de proportii si ca urmare trebuie sa strangem randurile, as fi fost dispus sa renunt, de patriot ce sunt, cel putin pentru o vreme, la un spor, la doua sau la mai multe sporuri. In marea lui intelepciune insa, cel mai mare ministru a gasit de cuviinta sa se propteasca prosteste pe toate ecranele si ranjind batjocoritor, sa ma anunte cu vie satisfactie ca "pusca si cureau lata, ce sporuri aveam odata!".

Habar n-am care au fost criteriile dupa care, la vremea respectiva, au fost gandite toate sporurile lucratorilor de penitenciare, cert este ca cineva le-a gandit, pornind de la ideea ca este un sector de activitate special si le-a aplicat in consecinta. Cum nu le-am inventat eu, cum n-am stat cu mana intinsa pe sub ferestrele guvernatilor, milogindu-ma la nesfarsit, cum nu bag mana in portofelul nimanui, cum salariul meu de lucrator de penitenciare nu este un salariu de nabab ( ba chiar dimpotriva!), cum am pretentia ca-mi fac datoria, trag linie, adun si constat ca sunt indreptatit sa pretind respect si consideratie pentru calitatea mea de lucrator de penitenciare!

Sunt magistrati a caror incompetenta am simti-o din plin, pe propria mea piele si gandul ca au dreptul sa emita inca judecati de "valoare" prin instantele patriei, imi provoaca frisoane. Sunt medici care conditioneaza actul medical, care dispretuiesc profund pacientii.

Sunt profesori nestiutori de carte, sunt politisti corupti pana in maduva oaselor, sunt militari fricosi si ingusti la minte, sunt diplomati incompetenti pana la lacrimi si sunt lucratori de penitenciare care traiesc in deplina "intelegere" cu cetatenii privati de libertate, pentru fapte similare. Dar a-i pune pe toti intr-o singura oala, a-i trata pe toti ca pe niste escroci ordinari care smecheresc populatia, mi se pare de-a dreptul prosteste.

Pentru ca nu meseria ii da valoare unui om ci omul da valoarea acelei meserii si atitudinea asta, de tanc prost care intarata cainele printre ulucile de la gard, este pe cat de infantila, pe atat de periculoasa!

18 comentarii:

Anonim spunea...

Cica se suspenda si la ANP concursul de incadrare a agentilor...Oare este adevarat?

Anonim spunea...

Cerem salarii mai bune. Bun. Dar sa ne uitam la rezultatul muncii. Cate procese sunt la CEDO din cauza unor solutii date de judecatori habarnisti? Multe. Plateste statul(adica noi). Cati copii devin olimpici ca urmare a eforturilor depuse de profesori pentru a descoperi calitatea? Putini. Si avem potential nu gluma. Cati detinuti au evadat ca urmare a actiunilor sau inactiunilor personalului din penitenciare? Putini sau deloc( nu stiu exact). Suntem mai buni avand in vedere calitatea muncii. Mult mai buni. Si noi, lucratorii, nu am cerut NICIODATA majorari. Ce ne-au dat( mare mila lor), ne-au dat. 5%, 3% pe an. Sa se plateasca rezultatele muncii. A trecut vremea cand statul trebuia sa ne dea salariu mare doar asa.... De menta.

Vlad Dreacu' spunea...

Ba din contra, EU traiesc bine si ma doare in palarie de voi. Nici acolo nu ma doare, ca port sapca. Cine nu traieste bine, poate sa plece. Voi nu vreti decat salarii si sporuri, sporuri si salarii. Altceva nu stiti. Nimic nu va convine. Si, la urma urmei, de ce va intereseaza pe voi cum, cu cine si mai ales cu ce ies eu pe poarta inchisorii ?Daca nu va convine, puteti sa plecati ca sunt la poarta penitenciarului sute care vor sa lucreze in locul vostru. Adica faceti panarama sa vina DNA-ul si ANP-ul ca nu mai puteti voi sa scoateti nimic, ca nu mai aveti ce, nu? Tot din cauza voastra, ca de aia nu va luati banii. Va ofticati voi ca am eu scaun sculptat si sah de esenta tare ?Pizmasilor ce sunteti voi pizmasi si nitel carcotasi pe la poarta unitatii. Ati dori sa ma vedeti ppl-eu de frunte , nu ?Iaca nu numai ca nu o sa plec, ba chiar o sa fac un nou inventar saptamana asta si tot ce e in plus va disparea ca asa vrea muschiul meu optic. Iaca, asa !Trebuie sa imi marit o fata si nu are scaune de zestre. Va vine si voua randul nicio problema, vorbesc cu secretara sa imi faca rezumat zilnic la blog, pun eu mana pe voi, va trimit paznici la Turnu Chindiei daca nu va convine. Puteti sa ziceti de mine pe blog pana o sa vina si Bala sa vada Tuaregu', ca eu tot cu autoutilitara aia umblu. Dati-mi voie sa nu va salut,
5TANCIU

Anonim spunea...

defapt ce se va intampla cu ceea ce avem?cu ce vom ramane?asteptam luna octombrie care va elucida aceasta enigma!si poate cu 1 ianuarie 2010 se vor ingrosa randurile pensionarilor!imi doresc sa nu se intample asta!d-le administrator,sunteti mai la curent cu eventualele modificari,spuneti-ne ceva bun!

Anonim spunea...

Stimate Domn,
Am citit articolul, nu va cunosc, dar imi permit sa va felicit.
Simt si eu suflul nou al justitiei, cind o simpla contestatie la o retinere din salariu, a fost pusa pe rol dupa 8(opt) luni, aminata la primul termen in mod nejustificat, 5(cinci) saptamini deoarece "piritul" nu s-a prezentat.
HALAL JUSTITIE<>?":{{{:?
dDR PENTRU EI ,AU INREG. CEREREA IN ACEEASI ZI SI TOT ATUNCI AU JUDECAT, SI DAT HOT. IN SCRIS(S-A INTIMPLAT LA CRAIOVA ,LA SPORURI MAGISTRATI)

Anonim spunea...

EU NU INTELEG CUM A.N.P.-UL ORGANIZEAZA CONCURS DE PROMOVARE A AGENTILOR IN RANUL OFITERILOR IN SITUATIA IN CARE NU SUNT BANI NICI PTR PLATA ORELOR SUPLIMENTARE EFECTUATE DE AGENTI. DE UNDE SE GASESC BANI PTR. TOATE POSTURILE DE OFITERI CARE SE VOR OCUPA IN URMA CONCURSULUI SI CINE VA LUCRA IN LOCUL CELOR CARE VOR PROMOVA CONCURSUL IN SITUATIA IN CARE IN PREZENT SUNT PUTINI AGENTII?

Anonim spunea...

Cuvintul de ordine in ANP - PENITENCIARE este haosul si deciziile luate la viteza arbitrar de conjunctura. Cine conduce Sindicate sau ANP (cine apuca)?

Anonim spunea...

Sunt unitati in care sunt prea multi ofiteri pe metrul patrat. Ce facem cu acestia, iar agenti la limita de avarie. Oare se trezeste cineva odata la realitate, sau aruncam cu banii in personal haotic fara o analiza judicioasa a functiilor existente. se platesc oameni care se suprapun in atributii. Ce facem? Punem pe chituci sistemul, ca bani de salarii nu sunt decit pina in octombrie, cu noile angajari ofiteri si agenti cred ca pina in septembrie. Unde este acea analiza si reorganizare a personalului si functiilor in penitenciare si ANP, echilibru intre penitenciare si raportare la nr. de ppl, etc. Sindicate = interese de grup, ANP = teama de ce?

Anonim spunea...

Sefu [Vlad Dreacu' ] fiti dur , nu va lasati . Imi place cum scrieti sunteti ok.

Anonim spunea...

suntem fraieri daca nu-i dam in judecata pentru ca ne-au mintit ,luandu-ne statutul de militar si dandu-ne un statut provizoriu pe care se pare ca-l vom pierde !

Anonim spunea...

pentru Vlad Dreacu' nu merita sa puneti la suflet. Proverbul romanesc spune" Ursul merge, cainii latra" , nu va lasati, daca fiecare si-ar vedea de treaba nu ar mai avea timp sa va urmareasca sa vada ce faceti, cu cine vorbiti si cu cine plecati. Ramaneti pe pozitie si nu cedati la insinuarile oricui.

unul spunea...

Bai fratilor au fost ai nosti de la Craiova in Austria in schimb de experienta si la un penitenciar cu 120 hoti erau 62 cadre ,dintre care 3 ofiteri.Bravo lor,salariul de incadrare 1500 euro fara sporuri si 2500 cu sporuri.Toata lumea lucra cu hotul nu cu biroul.

Anonim spunea...

"Ba traiesc bine" Nu muncesc nici o zi din 2008 , dar peimesc 50% , si asta pentru ca s-a odihnit bine tot anul, Asa a decis Consiliul de conducere , asa s-a votat si ea ,ptr. ca era acolo, asa a aprobat ANP-ul .Oare nu a luat banii unuia caruia a muncit, are merite, are ore suplimentare rsmase neplatite 2008. Dupa ce criterii s-a acordat acest spor , este decisiv faptul ca faci parte din consiliu!!!!!! (Margineni - " medica sefa")....

Anonim spunea...

"Ba traiesc bine" Nu muncesc nici o zi din 2008 , dar peimesc 50% , si asta pentru ca s-a odihnit bine tot anul, Asa a decis Consiliul de conducere , asa s-a votat si ea ,ptr. ca era acolo, asa a aprobat ANP-ul .Oare nu a luat banii unuia caruia a muncit, are merite, are ore suplimentare rsmase neplatite 2008. Dupa ce criterii s-a acordat acest spor , este decisiv faptul ca faci parte din consiliu!!!!!! (Margineni - " medica sefa")....

Anonim spunea...

Ce nu intelegi? A fost in concediu pentru cresterea copilului 1 an si a luat 50%(medica sefa de la Margineni..cum zici) pentru ca cea care trebuia sa-l ia si-a luat lumea in cap (adica si-a dat demisia de atita munca...)merituos nu?Stai frumusel acasa si hopa sare 50%!! Aveam la un moment dat plimbari zilnice cu ppl-urile pe holurile la spitalului.Nici acum nu s-a schimbat nimic.Dar ce mai zici de informaticianul unitatii care a fost propus si el pentru 50 % ca a depasit numarul de kilometri de cablu ce i-a intins in toata unitatea..

Anonim spunea...

salut toti colegii.va spun sincer ca a ajuns sa imi fie scarba de ce se petrece in acest sistem.nu vedeti ca nimeni nu se mai zbate si pentru noi,nu cred ca se stie de noi in acesta tara in conditiile in care avem grija de toti infractorii din aceasta tara.intrebati un om normal care a fost talharit,furat,ce parere are desprei infractori si atunci ve-ti vedea realitatea.importanta muncii noastre nimeni nu o discuta si nici nu se pune accent pe acest fapt,ore de ce?.....un politist il prinde repede si hopa cu domnul detinut la penitenciar unde agentii stau cu unii aproape o viata de om,trebuie sa cunoasca foarte bine caracterul si comportamentul fiecarui detinut si pot sa spun si sa afirm ca multi dintre agentii din acesti sistem sunt mult mai buni psihologi decat domni psihologi car va spun ca nu cunosc nici 10% din detinutii din unitatea sa.nu mai zic de ,detinuti ca si acolo procentul este la fel de mare adica 10% dintre detinuti cunosc toti angajatii de la educativ.nu spun acest lucru impotriva colegilor de la aceste birouri dar cei care trebuie sa gindeasca habar nu au cu ce se maninca munca de penitenciar.nu mai zic ca si putinele programe care se fac sunt tot o harababura,se suprapun de multe ori si cite 2,3 activitati in acelasi interval de timp.eu unul stiu ca atunci cind se serveste masa nu vine medicul sa acorde consultatii sau cind este zi de madic acesta are sedinta .stimati colegi v-ati pus vreodata intrebarea :noi cum mama naibii ne numim in aceasta societate,vad ca pe gardienii publicii ii fac politie locala,domnul ministru nica vad ca se mai ingrijeste de poltite si se zbate pentru ei,la noi la justitie cind auzi,auzi numai de magistrati,grefieri.tinuta noatra este jalnica referitor la calitatea materialului.eu cunost destul de bine acest sistem din prizma unui amarat de agent si ar mai fi multe de spus dar nu vreauy sa va plictisesc.greselile de ortografie va rog sa nu le criticati ca nu dau examen la,litere si nici ofiter nu vreu sa ma fac.va salut si va zic "sa traiti bine"

Anonim spunea...

Superb articolul - FELICITARI !!!

Anonim spunea...

Administratia Nationala a Penitenciarelor, prin conducerea, de tot rasul, pe care o prezinta la aceasta ora, a ajuns fara nici un fel de credibilitate, fara nici un fel de orizont, fara NIMIC. In 31 de ani de "parnaie" nu am vazut o mocirla mai mare si puturoasa, colcaind de neaveniti, smecheri, pile, incompetenti care vin la serviciu pentru orice, numai pentru a-si onora sarrcinile din fisa postului nu. Asa conduceri, asa sisteme de promovare,asa conduceri sindicale,vai mama noastra, NE MERITAM SOARTA.