Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 7 mai 2009

Dilema veche - Ţara în care sănătatea mintală nu contează

Simple nevroze, aproape unicate în Europa

Probleme psihice Doamna T. suferea de cinci-şase atacuri de panică pe zi. Una, două chema Salvarea să-i bage B-uri şi calciu-n venă. Ani de zile se controlase de toate cele, dar nici un medic nu acceptase să fie de acord cu ea, cum că suferă de o boală gravă. Pînă într-o zi cînd un endocrinolog a trimis-o la psihoterapie. Aşa a ajuns doamna T. la mine în cabinet. În fix 45 de minute formulase deja mai multe conflicte decît aş putea enumera eu aici. Le formulase doar, căci acestea rămîneau neauzite propriilor urechi ale doamnei T.
 
Pierduse capacitatea de a auzi ce rosteşte, fiind necesare răstălmăcirea mea şi refolmularea. Abia rostite în alt fel, acele conflicte au putut accede la auzul doamnei cu pricina. Povestea asta cu reformularea, interpretarea şi susţinerea a durat vreun an şi jumătate, cu două şedinţe pe săptămînă, căci doamna se zidise în conflicte, venite în „aici şi acum“ din vremuri imemoriale. Ca prin minune, atacurile de panică au cedat într-o zi.
 
Numai că doamna T. era atît de preocupată cu revolta faţă de acele conflicte proaspăt descoperite, încît nici nu a observat că simptomul pentru care ceruse o terapie dispăruse. Acum, nu o mai interesa să scape de atacuri, treaba era rezolvată, dar voia, în schimb, să dizolve, rînd pe rînd, şi conflictele care o împiedicau să aibă un trai bun în casă şi la muncă.

Doamna L. se aşeza în iminenţă de atac de panică tot de vreo şase ori pe zi. De opt luni făcea acelaşi lucru. Ajunsese la mine în cabinet la recomandarea unui ginecolog şi graţie soţului mult iubit, despre care spunea că e întruchiparea bărbatului ideal, fără de care nu ar putea trăi. O oarecare agorafobie o petrecea de cîte ori voia să iasă din casă, drept pentru care nu mai pleca nicăieri singură, mult iubitul trebuind să-i fie la dispoziţie zi lumină. Ceea ce se şi întîmpla.
 
După vreun an de terapie, ajunsese să dezidealizeze figura soţului în aşa măsură încît acum devenise furioasă pe ea însăşi, pe cît de proastă fusese cînd alesese să se mărite cu el, mult iubitul al cărui nume de familie refuzase să şi-l însuşească în mod oficial, cu toate că era căsătorită. Pînă-ntr-o zi cînd i-a ieşit porumbelul din gură: „Dacă n-aş mai avea atacuri, ce m-aş face cu atîta libertate?“. Frica de propria libertate o făcuse să se lege de soţ cu lanţurile grele ale atacurilor de panică şi ale agorafobiei, alipind aici o idealizare infantilă necesară unei perfecte înlănţuiri. Simptomul o ajutase să rămînă în interiorul căsniciei.
 
 
Cam în acest fel se prezintă majoritatea pacienţilor unui cabinet de psihoterapie. Un spectru larg de patologii nevrotice, ca desprinse din cărţile lui Freud de acum o sută de ani, formează clientela de bază a acestor cabinete. Alături de ele există şi patologiile de limită, cazuri grele ce necesită ani de muncă. Din nefericire, 99% dintre cei care solicită o terapie au trecut deja de cîteva ori prin cabinetele de psihiatrie şi vin îmbuibaţi cu luni şi chiar ani de tratamente medicamentoase care nu rezolvă, în cele din urmă, nimic.
 
Cazuri care, în primă instanţă, nu ar fi necesitat astfel de tratamente, care vizează doar eliminarea simptomului, şi niciodată a cauzei. Or, a viza doar simptomul înseamnă, de cele mai multe ori, remiterea lui şi transformarea într-un alt simptom, substitutiv. Astfel, circularitatea mersului la psihiatru, după buline, devine un cerc vicios. Refuzul psihiatrilor de a colabora cu psihoterapeuţii face ravagii în sănătatea mintală a pacienţilor.
 
În ceea ce mă priveşte, de fiecare dată cînd am decelat la pacienţii mei o patologie care necesita suport medicamentos, nu am ezitat să fac recomandarea către psihiatrie. Căci acesta este motivul pentru care mă ocup cu această „meserie imposibilă“ – vorba lui Freud – pentru a ajuta. Iar atunci cînd eu nu pot, psihiatrul poate face ceva. Interesant este că în majoritatea ţărilor europene, patologia nevrotică este aproape dispărută, cazurile limită fiind în creştere vertiginoasă.
 
Pacientul clasic din tratatele de psihanaliză este de întîlnit în societăţile arhaice, adică cele în care comunismul sau sistemele totalitare în general au condus timp îndelungat. Specialiştii francezi, de exemplu, se miră cînd aud că aici, la noi, ar putea studia nevrozele găsite în tratate, dar cu care ei nu au de-a face în cabinetele lor. Tăticul primordial – statul comunist – a conservat nevroza clasică, dar şi ea a început să capete, uşor, uşor, forme diverse, de cînd cu înaintarea în democraţie.

(continuarea articolului Ioanei Scoruş - aici)

13 comentarii:

Anonim spunea...

Asa este. Aveti mare dreptate. Astazi, dl. dir. gen. Bala va participa la sedinta de la Min.Muncii referitoare la stabilirea grilelor pentru noua Lege Unica a Salarizarii. Cateva lucruri sunt certe. Adio drepturi salariale care deriva din apartenenta la Sistemul National de Aparare, la revedere impaunarea ca trebuie sa avem aceleasi drepturi cu "confratii" de arme. Fiecare frate trage acum turta pe spuza lui. Se pare ca dl. dir. gen, simtind pericolul, a scos de la naftalina, in sfarsit, nomenclatorul de functii etc. Insotit de directorul resurse umane, va expune in splendoarea ei adevarata structura pe functii a ANP. Acea structura obscura si care se declara adeseori secreta atunci cand in instantele judecatoresti este ceruta pentru clarificarea situatiei unor categorii de personal. Speram ca macar acum civilii cu studii si calitati superioare multora dintre acei "gospodari" din sistem vor fi pusi in drepturile care li se cuvin. In caz contrar, se va aplica punctul zero. Vezi declaratii referitoare in speta ale Presedintelui Romaniei, Primului Ministru si Negociatorului Sef al FMI pentru Romania. De asemenea, se pare ca structurile care pot lucra temeinic si adanc au inceput sa se uite mai atent si prin curtile noastre imprejmuite cu sarma ghimpata ruginita. Mai bine mai tarziu decat la Targu Jiu, nu-i asa d-le Dir.Gen., sefilor de sindicate aburitoare ?E timpul sa faceti ceva, cu adevarat ceva pentru noi dar si pentru voi, nu credeti ?

Anonim spunea...

Fabrica de Mobila IL Caragiale ? Stanciu ia toate materialele din fabrica , pacat ca nu ia si cainii , aaaa nu cei care il deserveste pe dumnealui ,si-a terminat mobila pe care o avea in fabrica ? nu se mai satura si asta ca cei dinaintea lui .Dar domnul nu doarme si ii va da o palma cand nu se asteapta

Anonim spunea...

apropo de stanciu de la Margineni :hai sa facem un inventar sa vedem ce a luat stanciu binenteles fara documente , cu abuz de putere si prin lasitatea lui rosu :cherestea , scaunul directorului ,biroul , scaunele si masa de la protocol , pai nu iti este rusine sa furi mai omule ? mai lucrezi si la puscarie .Hai sa vedem cum stam si cu masinile :Audi care a mers la directorul general , ca de ii sede bine in ea [dar se gandeste ca lucratorii care nu si-au mai primit salariile din decembrie se roaga pentru sanatatea lui si pt. aceea masina ?] , Touareg eeeeeee misu stanciu ca este obisnuit cu jeepul , dar ia zi mai stanciule cu Tirul ce ai avut ? crezi ca noi nu am aflat ca l-ai vandut unui fost detinut de-al tau [ paul fostul sot al amantei tale ] si ai luat pe el de 3 ori suma care a fost pe hartie luat de la Fabrica . bai dar tie nu-ti este frica chiar deloc ? sau sunt multi care te apara .

Anonim spunea...

ia zi stanciule te-a informat secretara daca mai scrie cineva de tine ?ce inseamna sa nu-ti fie frica de nimeni , faci , ce vrei tu din fabrica ,ai muncit tu la cladirea ei ? esti un bucurestean infumurat cu aere , sa ai cosmaruri in fiecare noapte ca nu ai lasat muncitorii sa intre in fabrica lor , nu e a ta ,nu e mosia ta bai omule tu trebuia sa fii dat in judecata ca muncitorii nu pot intra in fabrica decat prin portile tale si tu nu ai nici un drept sa ingradesti accesul .nu e mosia ta .

Anonim spunea...

In loc de concluzii decente la articolul stanjenitor pentru unii. Mare-i gradina ANP-ului, Doamne, si din fericire putini ii sar gardul. Pedeapsa pentru evadare este destul de aspra. Cu toate acestea, precum cazul Stanciu de mai sus, exista cetateni cu deranjamente vadite la tunner care ies zilnic, bine mersi, pe portile larg deschise ale puscariei fara sa ii doara capul. In primele 3 luni ale anului s-a batut recordul la vanzarea de antidepresive in farmaciile romanesti. Mobila se da ieftin. Cainii latra, TIR-ul baga in viteza a doua. Din spate vine si Jipanul intr-a treia. Hai liberare ! Nu disperati, maine poate fi mai rau !

Anonim spunea...

Asaaa...Lucrurile s-au desfasurat, se pare, conform planului. Domnul (director general) s-a dus cu ideile dumnealui la intalnirea de la Min.Muncii referitoare la Legea Unica a Salarizarii, ba chiar a fost insotit de reprezentanti ai sindicatelor si un director de asa zise resurse (umane) si a fost EJECT-at cum laudae. Atat de elocvent in expunere a fost domnul nostru director incat nici nu s-au bagat de seama fituicile facute publice cu ocazia unui summit fara roba si robe. Asteptam, lucrurile avand o premiera in aceasta zi, sa trimita si catre instantele de judecata din tara acele fituici, doar daca nu le va reintroduce repede la secret, si asta pana nu se va supara Guvernul si va echivala ofiterul de penitenciar cu fochistul de la SRI. Pana atunci, s-ar putea sa fiti chemat(i) in instante cu ele(statele de functiuni) in maini, personal. Hai liberare, sa auzim de bine. Nimeni nu mai are scapare, oricum ar fi. Vorba Mondenilor: "Ochio show" este pornit de ceva vreme...Ramane sa puneti jocul de camp la punct. Din pacate, se joaca din ce in ce mai prost. Urmeaza retrogradarea.

Anonim spunea...

(titlul articolului):"Simple nevroze, aproape unicate în Europa" sunt valabile in multe unitati,parca seamana leit cazul cu nu mai stiu eu cine!!! hmm...

Anonim spunea...

mai zicea stanciu ca cei din fabrica baga telefoane mobile , dar trebuie sa faca mai intai curatenie in ograda lui ca uite cum intra 20 DE TELEFOANE NUMAI LA O TURA . hai zi ca nu este adevarat .

Anonim spunea...

Hmmm....Cam sumbra atmosfera...Lasa, mai colega, ca poate o sa fie mai bine. Hai, capul sus, stimati compatrioti !Uite, poate o sa va descretesc putin fruntile mohorate. Astazi, Presedintele Romaniei, Domnul Traian Basescu, a semnat niste Decrete de promulgare a unor legi. Iata unul dintre aceste Decrete, poate va veti inveseli, ma gandesc:

COMUNICAT DE PRESĂ
(07 mai 2009)

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 07 mai a.c., următoarele decrete:

...
• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor;
....
Ei, ce ziceti ?Radeti sau plangeti ?

Anonim spunea...

Bre Huginn sau Prisonworker, careLe esti tu de serviciu 12 cu 24 cu cat o fi, nu stiu altii cum sunt dar eu cred ca o sa dau in fandacsie sau, chiar, in lobotomie daca mai aud mult de Stanciu asta de la sahuri si taburete. Mai oameni buni, ce aveti ?Nu stiti ca e criza si antidepresivele se dau pe reteta ? Nici antigripale nu mai sunt, ca cica se fac stocuri pentru pandemie. Oricum, dupa cum se vede pe acest blog, daca scapam de Stanciu asta nici nu mai conteaza gripa. Doar nu vom muri noi dintr-atat. Fac un apel aproape umanitar, rezolvati intr-un fel cu cetateanul Stanciu altfel nu stiu daca mai nimeresc psihoterapia maine.( Ca sa fim in ton cu articolul). De domn' director nu mai zic nimic ca o sa spuna altii. Hai, noapte buna ca ies din schimb. Mai bagati una scurta cu Stanciu sa imi treaca migrena...Cui pe cui se scoate, na.

Anonim spunea...

Fişa proiectului de lege aprobare OUG4/2008 :

Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 4/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Număr înregistrare:
- Senat: L128/2008
- Guvern: E30/2008
Prima Cameră: Senat
Tip iniţiativă: Proiect de lege
Iniţiatori: Guvernul României
Număr de articole: 1
Avizul Consiliului Legislativ: 122/01.02.2008
Procedură de urgenţă: DA
Stadiu: Trimis la promulgare
Caracterul Legii: -

Derularea procedurii legislative:

Data Acţiunea
11/02/2008 Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b43 (adresa nr.E30/11/02/2008)
12/02/2008 Cu nr.L128 prezentare în Biroul permanent; Senatul e prima Cameră sesizată
12/02/2008 Trimis pentru raport la Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului (TERMEN: 27/02/2008)
12/02/2008 Trimis pentru aviz la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (TERMEN: 20/02/2008)
12/02/2008 Trimis pentru aviz la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 20/02/2008)
19/02/2008 Prezentare în Biroul Permanent (Comisia juridică va elabora raportul)
19/02/2008 Trimis pentru raport la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (TERMEN: 27/02/2008)
19/02/2008 Trimis pentru aviz la Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului (TERMEN: 20/02/2008)
19/02/2008 Trimis pentru aviz la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 20/02/2008)
27/02/2008 Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului transmite avizul cu nr. 44-FAVORABIL
27/02/2008 Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială transmite avizul cu nr. 631-FAVORABIL
14/04/2008 Înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului
14/04/2008 Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări depune raportul cu nr. 103-FAVORABIL cu amendamente
21/04/2008 Adoptat de Senat (adoptata în conditiile art.75 alin.2 teza a III-a din Constitutie)
15/04/2009 Adoptat de Camera Deputaţilor adoptata cu respectarea prevederilor art.76 alin. (1) din Constitutia României
21/04/2009 Depus la Secretarul general si anuntat în plenul Senatului, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii
23/04/2009 Trimis la promulgare


Documente asociate proiectului de lege:

PDF format - Adresa de înaintare a proiectului de lege pentru dezbatere
PDF format - Forma iniţiatorului
PDF format - Expunerea de motive la proiectul de lege
PDF format - Avizul Consiliului Legislativ
PDF format - Ordonanţa Guvernului
PDF format - Raportul comisiei sesizate in fond
PDF format - Avizul comisiei
PDF format - Forma adoptatã de Senat
PDF format - Forma adoptatã de Camera Deputaţilor
PDF format - Forma trimisã la promulgare

Promulgare: 7.05.2009

Publicare in Monitorul Oficial - cat de curand!

Anonim spunea...

"Penitenciarul Iasi - unitatea unde sanatatea mintala nu coneaza!"

asa ar fi fost mai corect titlul articolului.

Anonim spunea...

Pentru negocierea grilei de salarizare ar fi fost bun d-l.DUMITRASCU.
Poate me aude cineva.