Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 8 mai 2009

Intre Occident si Orient

oriental_empire Pe la inceputul anilor '90, un intelectual roman descindea intr-o tara occidentala si nota cu oarecare surprindere, in jurnalul lui:

"E greu sa gasesti aici un tampit, dar prostii sunt, proportional, mai multi decat la noi. Noi suntem mai mult abrutizati decat prosti. Suferinta si saracia ne-au obligat, cand nu ne-au degradat, sa scoatem din noi ce avem mai bun. Aici se labarteaza prostia pura, satisfacuta de ea, careia nici nu-i trece prin cap sa se suspecteze fiinca e mascata de aparenta opusului ei.

E greu sa afli ca esti prost cand te exprimi atat de usor, ori ca nu esti amabil cand esti atat de politicos (exista prostie de toate felurile, intelectuala, sufleteasca, senzoriala). E greu sa-ti dai seama ca esti uscat pe dinauntru cand, indata ce ai intrat intr-o asociatie caritativa te dovedesti capabil de initiativa si devotament. Amanuntul ca nu-ti pasa de propriii tai copii iti scapa atunci.

Cum sa stii ca ti s-au patinat toate simturile cand n-ai decat sa intinzi mana ca sa le satisfaci pe toate si ti s-au impuiat urechile cu dorinte si placeri? Tocmai asta e occidentul: un aparat bine pus la punct pe care indivizii au invatat sa-l faca sa functioneze si care ajunge sa gandeasca, sa simta si sa actioneze in locul lor!

Mi-am adus aminte de fragmentul asta de jurnal cand, aseara la televizor, o englezoiaca intreba mai degraba retoric : Ce vreti sa faceti din Romania, o Danemarca?! Tot ea, intr-o limba romaneasca mult mai curata decat aia pe care o aud de obicei la confratii mei, limpezea nedumerirea generala si ne anunta aproape certandu-ne, ca tarile nordice, cu toata curatenia si ordinea lor previzibila, sunt mai degraba niste tari plictisitoare.

"Aveti o tara frumoasa, ne reamintea ea, care in afara de soare, mare, nisip fin, munte, delta, rauri, dealuri si nesfarsite terenuri agricole este, prin felul de a fi al locuitorilor, mai degraba o tara exotica. Din pacate, voi romanii obisnuiti sa vorbiti prea mult si sa faceti foarte putin!".

Prins asa, intre doua rele, raul de a fi chivernisit si putin la suflet si raul de a fi sarac si neserios, m-am intrebat care ar trebui sa fie pana la urma solutia?!

3 comentarii:

THEO spunea...

Solutia?Sa ne desteptam(ca tot se canta "Desteaptate romane"in fiecare dimineata ),sa devenim seriosi,sa ne conservam si sa ne cultivam particularitatile noastre culturale,care ne fac o tara exotica.Spania dupa ce sute de ani a practicat politica strutului si a neglijat trecutul sau maur, a realizat in sfarsit ca acest trecut maur,aceasta imbinare a culturii europene,crestine cu cea musulmana, nord-africana ,maura, ii da unicitate,o face o tara exotica,adica mai deosebita decat vecinele ei si din asta poate scoate capital turistic si nu numai,acum Spania si-a revizuit atitudinea,isi reanalizeaza propria istorie si propriul trecut.Acest exemplu trebuie sa-l urmam si noi sa ne mandrim cu ceea ce ne face sa fim romani si nu orice alti europeni!

THEO spunea...

Pe site-ul sindicatului MEGAS Vaslui un articol "Gardienii protesteaza..."despre greva salariatilor administratiei penitenciare din Franta;merita citit!

Anonim spunea...

,,Gardienii din inchisorile franceze protesteaza fata de...." Va suna cunoscut acest format de stire?Mai mai sa crezi ca e o stire de la noi.Dar mai departe dispar asemanarile.Protestul se desfasoara deja de doua zile sub forma unei greve,care a inceput prin blocarea transferurilor intre inchisori si va continua cu interzicerea accesului in penitenciare a persoanelor din afara acestora in faza urmatoare a protestului.
Stirea am gasit-o pe Realitatea net,deci este o stire verificata si difuzata de agentiile de stiri.Tocmai de aceea am cautat-o si pe la alte agentii de presa si chiar pe site-urile ziarelor din Franta.In mare este cam in aceeasi forma,insa are unele nuantari,de genul:relatia tensionata cu ministrul de justitie,dorinta de recunoastere si afirmare a profesiei,incapacitatea ministrului de a recunoaste catastrofa din inchisori si conditiile grele de munca.
Greva a inceput pe 5mai si este programata sa tina 4 zile.Grevistii au anuntat o blocare progresiva a inchisorilor.Deja au aparut incidente intre politie si grevisti,datorita faptului ca in Franta,legal,este interzisa greva in acest sector.
Curios,pentru noi,este ca ziarele din Franta trateaza acest subiect cu obiectivitate,limitandu-se la a arata cauzele care au dus la proteste si la lipsa de implicare a ministerului de resort.Nu am gasit in nici o relatare a lor vreo referire la salarizare sau la sporurile pe care le-ar primi personalul din penitenciare.
In acest sens este ilustrativ un pasaj dintr-un articol din LE MONDE in care se vorbeste despre greva:,,....gardienii,care nu sunt iubiti de public si de multe ori in opozitie cu politia de asemenea,petrec cea mai mare parte a vietii lor profesionale in spatele gratiilor.Numarul de supraveghetori este calculat pe baza teoretica si nu dupa numarul real de detinuti.Se confrunta cu cresterea numarului de detinuti cu probleme psihice....."
Asemanarile dintre situatia in care se afla angajatii francezi si situatia in care ne aflam si noi este mai mult decat evidenta.La fel de mare este insa si distanta la care ne aflam noi de dotarile si infrastructura lor,pe care ei le considera slabe si depasite.Noi ce sa mai spunem!
Pe langa toate aceste asemanari,nu putem sa nu remarcam si o mare,foarte mare,diferenta.La greva participa nu doar o structura sindicala ci toate structurile sindicale din sistemul penitenciar,greva avand caracter national.
Un lucru care ar trebui de asemenea sa ne dea de gandit,este curajul lor de a declansa o greva intr-un sistem in care greva nu este permisa.De altfel in multe sisteme penitenciare din cadrul U.E acest lucru este interzis conform unui document al ministerului de justitie din Marea Britanie:Restriction on strike action for prison officer on European Union...
Pe cat de asemanatoare este situatia celor doua sisteme penitenciare in privinta problemelor cu care se confrunta,pe atat de diferita este atitudinea salariatilor in incercarea de a le rezolva.Daca la ei a fost aleasa calea confruntarii directe intre salariati si minister,confruntare la care participa toate organizatiile sindicale,la noi se merge pe calea tratativelor nesfarsite,purtate de catre fiecare federatie in parte.Iar in momentul radicalizarii atitudinii uneia,automat cealalta sta la dos pentru a arata ca este un partener de discutii mai conciliant ,deci de preferat in locul celeilalte.Si mai mult de atat la noi divizarea este inclusiv in cadrul sindicatelor din unitati.Puneti-va intrebarea: cati dintre dumneavoastra ati participa maine la o greva?
Cam asta este morala.
La ei sindicatele fac greva,la noi sindicatele castiga bani in instanta si organizeaza petreceri.Ei castiga pe termen lung,noi doar de pe o zi pe alta.
-SURSA MEGAS VASLUI-