Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 23 mai 2009

Curba lui Haoss (titlu interactiv)

Din punct de vedere statistic, multe din fenomenele sociale sau economice, o parte din evoluţiile politice dintr-o comunitate,parcurg un “trend”, ca să folosesc un termen la modă, după aşa zisa „curbă a lui Gauss”.

Acest model se aplică, de regulă, fie pentru descrierea evoluţiei unui anumit fenomen social, fizic, chimic, etc, fie pentru a reprezenta grafic ponderea anumitor segmente dintr-un total. În limbajul statisticienilor, curba lui Gauss este reprezentarea grafică a (probabilităţii) repartizării unor valori în funcţie de o medie standard.

Să luăm câteva exemple. Într-o comunitate normală, idioţii şi geniile, cei cu IQ "sub 30", respectiv "peste 160" (confundaţi între ei adesea de către majoritate, din motive pe care nu le voi detalia acum) apar la marginile „piramidei inteligenţei”, cu straturi subţiate (ponderi de câte 1, 2 %), în timp ce majoritatea oamenilor (cu IQ între 90 şi 130) „îngroaşă” straturile din mijloc.
Un model similar de reprezentare îl urmează şi piramida vârstelor - bebeluşii şi octogenarii acoperă straturi mai subţiri ale piramidei (a propos - la noi, îmbătrânirea populaţiei va genera dereglări economico- demografice catastrofale, asta în condiţiile în care România nu are o politică demografică!!). Desigur, în România nimic nu arată aşa cum trebuie, din motive boculte.

Exemplele pot continua la nesfârşit. Inteligenţa, înălţimea, starea de sănătate, nivelul de cultură generală, moda, etc se încadrează, din punct de vedere statistic, în modele care, dacă ar fi reprezentate grafic, ar descrie cu uşurinţă linia curbei lui Gauss.

Atât despre ponderi. Dacă ne referim la evoluţia unor fenomene, putem de asemenea să încadrăm în acest model formarea, dezvoltarea şi decăderea imperiilor, anumite reacţii chimice, indicele de confort psihic al participanţilor la un chef cu alcool şi aşa mai departe.

Şi acum să revenim în matcă. Adică la recenta sesiune de concursuri pentru avansarea agenţilor cu studii superioare în corpul ofiţerilor.
Făcând o statistică a notelor obţinute de candidaţi, obţinem:
- 313 candidaţi au obţinut note sub 5 (sau au fost respinşi din anumite motive);
- 110 candidaţi au obţinut note între 5 şi 7;
- 68 de candidaţi au obţinut note între 7 şi 8;
- 31 candidaţi au obţinut note peste 8

Dacă ar fi să reprezentăm grafic cifrele am obţine inversul unei evoluţii exponenţiale (seamănă cu un declin controlat spre finalul său). În mod firesc, acel „313” ar fi trebuit să fie stratul central al statisticii, adică notele între 5 şi 8.

E greu de spus în acest moment care sunt cauzele pentru această distribuţie, cel puţin stranie, a notelor. Am vrut doar să reamintesc faptul că fiecare organism viu, fiecare comunitate, fiecare fenomen social îşi stabileşte/stabilizează evoluţia sau îşi generează ierarhiile după anumite legi biologice, economice, sociale, statistice.

Dacă în normalul lor apar disfuncţionalităţi majore, avem de-a face cu fenomene sociale perverse (ale căror cauze se presupune că sunt inventariate imediat) – învăţământ de proastă calitate, modul de organizare al concursurilor, slaba pregătire a candidaţilor, componenţa comisiilor, elaborarea superficială a subiectelor sau toate la un loc? Nu ştiu, dar ceva nu e în regulă.

Un lucru e cert, nu ne vom putea păcăli singuri multă vreme. Când forţezi natura şi te opui legilor ei, consecinţele se întorc întotdeauna împotriva ta.

Felicitări sincere celor merituoşi!

34 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar aşa de jos au ajuns cei care aisgură legalitatea în unităţi. Nu pot să cred că oamenii sunt aşa de mici. Părerea mea

Anonim spunea...

Cum pot unii oameni să aibe un astfel de comportament şi nimeni nu se sesizează. A fost bine când au fost scoşi magistraţii din sistem însă nu a fost o curăţenie generală.Ce face ANP.

Anonim spunea...

De ce ne mirăm că au fost foarte mulţi cei picaţi la examen când ştim că cei mai mulţi au făcut facultatea la Spiru Haret, o universitate care nu este acreditată în nici un domeniu ca învăţămînt la distanţă.

Anonim spunea...

De ce se comentează că nota 7 este prea mare pentru că din câte ştiu toţi funcţionarii publici trebuie să aibă nota 7 pentru a promova un concurs, sau se vrea a fi o excepţie în penitenciare? Nu cred că e o notă prea mare pentru cineva care vrea să fie ofiţer.

Anonim spunea...

Surpriprize placute v-om avea la examenul pentru ocuparea posturilor de derectori.

Anonim spunea...

Cine ştie dacă e bine sau rău că mulţi au picat examenul, pentru că ne plângem adesea că avem în unitate ofiţeri incapabili, ce ar fi dacă au mai trecut şi acum unii care vor să fie ofiţeri doar de dragul de a fi ofiţeri.

Anonim spunea...

Ce curios aş fi să văd falnicii candidaţi care au picat la examen cu note de 2 şi 3 la un concurs în zona unor posturi din privat. Noi tot comentăm pe blog ce rău e la puşcărie, ce aranjamente se fac dar văzut foarte puţini care merg în altă parte şi sînt admişi. Jurişti, economişti, psihologi. Ar fi bine să îşi vadă lungul nasului cu competenţa profesională.

Anonim spunea...

Se pot face statistici fara numar cu privire la reusita agentilor de a deveni ofiteri, dar se vede cu ochiul liber ca legislatia nu se cunoaste in mod corespunzator. In graba cotidiana a executarii serviciului, a rutinei care se instaleaza ca un parazit se pune tot mai putin accent pe pregatirea profesionala. E criza...E o scuza, dar a ne fura singuri caciula se vede astazi, la examene. Sa o luam cu inceputul, daca se poate spune astfel...Agentul din perimetru se limiteaza la a sti uzul de arma si consemnele postului...Agentul de pe sectie numai este interesat sa stie prea multe, fiindca are sef de tura, sef de sectie, asistenti sociali, psihologi care rezolva multe din problemele sectiei...Agentul din administrativ se multumeste la patratica lui si nu-l intereseaza prea mult de ppl si legislatie, ca de...nu miroase sudoarea ppl...Dar sunt si unii dintre agenti care mai citesc cateceva...in rest pauza-lipsa-gaura. Ofiterul cu pregatirea profesionala se multumeste cu niste banale testari...si iata nivelul de pregatire este sublim, dar lipseste cu desavarsire...
TARABOSTES

Anonim spunea...

"v-om" se scrie legat ! Doamne ce oameni sunt in sistem!

Anonim spunea...

Aşa e, TARABOSTES. Am avut curiozitatea să mă interesez de subiectele date la pază şi la intervenţie psihosocială...Pentru cine lucrează în peniteniar nu ar fi trebuit să ridice nicio problemă, niciunul din subiecte. Cu atat mai mult pentru un candidat care se presupune că a parcurs recent bibliografia! Spunea un anonim ieri despre un minim 7 de luat la verificările anuale. Dacă asemenea evaluări ar fi făcute tot de către comisii centrale şi nu din unităţi, cred că ar fi soluţia pentru ridicarea nivelului de pregătire profesională a lucrătorilor din sistem. E normal să pretindem să ne fie respectate drepturile legale, care pentru angajator devin obligaţii! Ca o consecinţă însă, trebuie să respectăm şi noi drepturile angajatorului, adică să ne achităm de obligaţiile noastre.

Anonim spunea...

Prison iti inteleg durerea.Articolul trebuia sa fie precedat de multele curve ale lui gauss cu zeci de calificative exceptionale la verificarile anuale si notarile de serviciu.Incurcate sunt caile Domnului.Cineva trebuie sa ne conduca.

Vlad spunea...

Hahaha!!!

Bravo, dom' moderator! Exact ce spuneam pe alte postari, dar exprimat mult mai bine de Dvs.

Lipsesc mediocrii si-s prea multe "loaze", ceea ce e imposibil intr-o lume normala

Asta e!

Luca Ioan spunea...

Stimati lideri de sindicat si de grupa sindicala.
Va provoc la un test de sinceritate, acum cand A.N.P-ul si M.J.C.L-ul au reusit sa ne transforme in cobaii societatii prin suspendarea unor drepturi salariale, cum ar fi: prima de concediu. plata orelor suplimentare, salarii de merit si premierea de Sf.Petru si Pavel, si vor mai urma si altele, prin lipsa sau nerespectarea (acolo unde exista) a legislatiei specifice sistemului penitenciar, prin asezarea pe cea mai joasa treapta a legii unice de salarizare a agentilor de penitenciare,prin eliminarea(in curand) a legii de pensionare a cadrelor militare,SUNTETI DE ACORD SA DECLANSAM ACTIUNI DE PROTEST?????
Fiecare penitenciar sa bifeze cu da sau nu participarea la actiunile de protest.Hai aveti curaj???????

VASLUI-este pentru actiuni de protest

Prisonworker spunea...

Stimate domn Luca Ioan, constat ca intentionati sa transfomati rubrica de comentarii a articolului scris de mine intr-un camp de lupta sindicala si de strangere de adeziuni.


•"să se refere la subiectul articolului, sau să urmeze linia logică a unei dezbateri" - e una din regulile de postare.

Indiferent daca sunt sau nu de acord cu anumite actiuni sindicale, va rog sa imi permiteti sa ma indoiesc de faptul ca trebuie sa folosim toate blogurile si toate canalele de informatii pentru a indemna lumea la lupta.

Multumesc pentru intelegere!

Anonim spunea...

Esti rau prizoane. Era doar un comentariu. N-avea cum sa-ti strice campul de lupta sociologic cu interventii sindicale. Poate ca nu e un comentariu la obiect dar e unul util

hai la livolutia cea mare spunea...

Bai frate, voi astia de la Vaslui parca sunteti de pe alta planeta, bata-va norocul sa va bata. Pur si simplu sunteti de belea, ca sa ma exprim academic. Voi acolo nu sunteti in stare sa va faceti curatenie intr-o puscarie de tot rasul dar vad ca aveti intentii de chemare la lupta in toate penitenciarele din tara. Nu stiam ca la Vaslui exista asa personalitati . A luat vreun agent concursul recent la Vaslui? Toate va merg bine acolo? Ati rezolvat toate problemele curente si nu v-a mai ramas decat revolutia? Atunci sa va faceti revolutie la voi acolo, fi-v-ar capul sa va fie.

Luca Ioan spunea...

Stimate domn Prisonworker,imi cer scuze pentru comentariul publicat, nu stiam ca o sa va amendeze C.N.A-ul pentru ca nu am respectat regulile de postare.Nu era vorba de niciun indemn la lupta sindicala si nu era vorba de adunat adeziuni, vroiam sa vad daca suntem multumiti de conditiile "minunate"de munca, financiare, oferite de mai marii nostri.Pentru curiosul de la 15:47, la Vaslui din 12 candidati au reusit 3.

Prisonworker spunea...

Nu, nu suntem multumiti de conditiile de munca, nici de cele financiare, poate nici mai marii nostri nu sunt uneori multumiti, chiar daca discursul lor e adesea duplicitar.

Expresiile "declansam actiuni de protest", "fiecare penitenciar", "hai!", "aveti curaj?" sunt cuvintele dumneavoastra, chiar daca spuneti ca nu e un indemn la lupta sindicala.

Imi pare rau daca v-am descurajat. Voiam doar sa subliniez faptul ca in sistem nu exista doar probleme legate de neresepctarea drepturilor functionarilor publici. Mai exista si probleme profesionale, si concursuri, si dezbateri legate de diverse subiecte pe care acest blog le promoveaza. Sunt convins ca preocuparea dumenavoastra pentru binele angajatilor e onesta si justificata

Va doresc succes in activitatea sindicala si sper ca nu ati interpretat gresit ceea ce am dorit sa spun. De altfel, asa cum ati constatat, nu au fost cenzurate opiniile dvs.

Multumesc.

Anonim spunea...

pentru educatie: eu propun sa se numeasca punga lui şerpus.Serpe-us specimen din familia celor cu antecedente anp-iste, cu apropieri evidente (si ca locatie si ca sustinere de Timisoara), miorlait si fara fermitate de felul sau,cu afiliere la increngatura manoiu-pompi, care in combinatie cu puscasus dadea gogomanii letale - iata combinatia un cokteil de concurs ...instructiv-educativ pentru agentii care nu stiau care sunt originile increngaturii!Catalin Bejan: fa putina curatenie!

Anonim spunea...

Prizoane omu asta, chiar daca nu e atat de mestesugit la vorbe ca matale, chiar face ceva pentru oameni.

Anonim spunea...

Luca, nu ai înțeles nimic din propunerile de echivalare - corespondență ale legii unice sau încerci să manipulezi oamenii. Să-ţi explic mai pe înțelesul tău.
Pe nivelul de corespondenţă 3 din tabel,în funcție de nomenclatorul fiecărui minister,se află:
1.-referentul superior din minister- funcție maximă pe care poate ajunge un angajat cu studii medii într-un minister;
2.-pedagogul; 3.-laborantul medical; 4.-curierul diplomatic; 5.-grefierul cu studii medii; 6.-soldatul şi gradatul voluntar(MApN); 7.-ag.de poliţie debutant(MAI); 8.-ag.de penitenciare DEBUTANT(ANP);
Deci, avem agentul DEBUTANT (minim nivel de salariu la noi-1,90)propus la același salariu cu grefierul cu studii medii(maxim salariu la ei).
Concluzia este că salariul ag. debutant va fi mai mare decât acum şi să nu uităm că un agent de penitenciare stă pe această poziţie în stat doar un an.

Agentul de penitenciare definitiv se va afla mai sus, probabil la vechime maximă ajungând la nivelul 2-2,3 din tabelul de echivalare(vezi ce este acolo).

Pe de altă parte nivelul trei din tabel nu este minimul din grila de la 1-15; poziția 1- reprezintă salariu minim pe economie - este pt. muncitorii necalificați, debutantul de la noi va fi la nivelul 3.

Înainte de a bate câmpii,uită-te ce categorii profesionale se află pe aceiași linie.
Nu militez pt.această lege, dar dacă se va face,încadrarea în grilă a sistemului penitenciar este f.bună, salariile trebuind să crească.

Anonim spunea...

Va rog lasati rautatile cu examenele,si sa ne concentram pe probleme mai serioase dupa cum vedeti ANP a binevoit printre altele sa ne taie si prima de vacanta asa ca merg cu pasi mici dar siguri ,in aceste momente trebuie sa fim uniti si sa incercam prin toate mijloacele sa nu mai pierdem drepturi cistigate cu mare greutate.
Rugam totodata liderii de la cele doua sindicate mari din ANP respectiv SLNAP cat si FSNAP sa inceapa procedurile de declansare aunor actiuni sindicale fara precedent im sitemul ANP.

Anonim spunea...

Cu ani in urma,cind mergeam in controale in unitati,aveam "comunistul"obicei,de a da testare celor pe care ii controlam.
Un coleg mai tinar,pe care il rugasem sa faca subiectele,a avut ideea de da trei dintre cele cinci intrebari, pe care le-au avut la examenul de sfirsit de an.
Surpriza a fost ff. mare,majoritatea nu au luat note de trecere,desi la testare luase note de noua si zece.Si nu trecuse decit cinci saptamini.
Asta spune totul despre pregatirea colegilor nostri,despre seriozitatea unor testari,etc.
Se naste o singura intrebare? PINA CIND?

Anonim spunea...

De ce nu se mai dă prima de vacanţă?De ce se plătesc chiriile?Observ că nu se suspendă plata chiriilor,atâta timp cât au unii şefi interese.Vorbesc în cunoştinţă de cauză despre chiriile din Penit.Oradea încheiate între ŞEF BIROU RESURSE UMANE şi un subaltern care nici măcar nu are flotant pe adresa locuinţei ŞEFULUI BIROULUI RESURSE UMANE.În concluzie subalternul nici nu ia contravaloarea chiriei ci tot ŞEFUL BIROU RESURSE UMANE ,întrucât subalternul nici măcar nu locuieşte cu chirie ci face naveta la 30 km de Oradea unde are de fapt familia şi copilul. Şeful birou resurse umane are antecedente în ceea ce priveşte şantajarea subalternilor.Deci,cine ar trebui să urmărească legalitatea contractelor de închiriere ale angajaţilor din Penit.Oradea încalcă el legea,plus că nu fac verificări pe teren acolo unde sunt interese personale.Aşadar ne suplimentăm veniturile pe seama fondurilor publice,iar apoi ne plângem că nu avem bani de prima de vacanţă.Ar trebui să se sesizeze cineva din ANP cu privire la plata chiriilor la Pen.din Oradea pt.că e jaf la drumul mare.Vă veţi cruci când veti vedea ce contracte de închiriere se fac în Oradea.Angajaţii de la birou resurse umane racolează colegii pt.a încheia cu ŞEFUL BIROU RESURSE UMANE contracte de închiriere.Directorul Pen din Oradea se face că nu vede deoarece inclusiv el are un apartament închiriat la un ofiţer transferat la Oradea.În concluzie e criză financiară pt.toţi.

Prisonworker spunea...

Pentru anonim 23.05.2009 19:24:00

Nu contest ca face lucruri pentru oameni. Si in unitatea in care lucrez exista lideri de sindicat demni de apreciat pentru implicare.

Chiar mi-as fi dorit sa se inteleaga ce am dorit sa spun cand am afirmat ca fiecare idee si mod de actiune isi are spatiul sau de actiune. Nu trebuie sa supralicitam activitatea noastra peste tot unde avem sansa sa o facem.

Anonim spunea...

are perfecta dreptate anonimul de la 22:09 cu chiriile care se platesc in continuare .de ce nu se opreste plata chiriilor?cu directorul in frunte inchiriaza apartamente.ar trebui sa se emita o decizie conform careia sa se interzica incheierea contractelor de inchiriere intre angajatii aceleiasi institutii(sefii de regula ).eu stiu ca era o conditie cand m-am angajat la pen.sa am domiciliul in localitatea penitenciarului.acum vad ca toti trec locuintele pe parinti,socrii.frati etc.astfel ca ei sa beneficieze de plata chiriei care la nivelul sistemului penitenciar nu sunt sume de neglijat.am cunostinte de neregulile de la penitenciarul oradea.JOS CU SEFUL BIROU RESURSE UMANE DE LA PENIT.ORADEA PT.CA ACCEPTA ASEMENEA FRAUDE!CE SA MAI ZIC DE DIRECTOR!

Anonim spunea...

ptr 22.04.00-tot comunist ai ramas vezi?...ai in singe apucaturi ,,patriotice" care iti otravesc sufletul ala tirshit si acum...iesi la pensie mai relicva in formol ce esti!

Anonim spunea...

Intr-o legislatie mereu schimbatoare (vezi Legea 293, drepturile ppl-lor, regulamentul de executare a serviciului care nu iese odata, dispozitii care contravin altor dispozitii etc), nu mai sti ce sa asimilezi si ce nu. Ma mir ca uzul de arma si 275 cu regulamentul corespunzator au ramas neatinse. Poate, cand se opresc schimbarile la schimbari, voi sti si eu ce sa invat.

Cu respect, pentru toti cititorii.

Anonim spunea...

Toata lumea isi da cu parerea despre cat de pregatiti sau nepresatiti sunt lucratorii de penitenciare, poate unii au mustrari de constiinta...
Trebuie stiut ca in toate domeniile este la fel, insa noi trebuie sa dam dovada de unitate, sa ne ajutam atunci cand ne este greu ca si atunci cand ne este bine.
De unde atata rautate intre noi?!?!?!?
Chiar am uitat ca mancam o paine "destul de amara" impreuna? (ma refer la agentii de penitenciare)
A fost un examen, poate vor mai fi oportunitati, nu trebuie sa avem rautati. Daca vreti sa promovati, puneti mana si invatati, o sa vedeti ca nu e chiar usor...

Anonim spunea...

HALAL OFITERI. ATI FACUT FACULTATEA LA X ŞI ZERO SI VRETI SA PROMOVATI CONCURSURILE DE OFITERI. MAI INCERCAŢI

Anonim spunea...

Buna seara tutror!!!
Am citit cu mare interes toate comentariile si in ultima saptamana am auzit numai cuvinte pline de ura incarcate de o rautate exagerata din partea celor picati: ca numai pile, ca numai relatii ca numai si numai aranjamaente....si apoi ceilalti probabil ofiteri deja ca agentii care au terminat Spiru si Petre Andrei sunt nimicuri si ca nu vor fi capabili sa promoveze niciodata in corpul ofiterilor...
Ma uit cu uimire si nu inteleg cine suntem noi sa judecam si sa blamam pe ceilalti cand adevarul este simplu cei care au picat cu note de 1,2,3,4 este mai mult decat evident ca nu s-au pregatit sau s-au blocat, ceilalti care au luat note de pana in nota 7 s-au pregatit dar nu atat cat trebuia sau pur si simplu "nu au picat pe subiect" iar cei care au promovat fie au tocit litera cu litera sau au fost ajutati....Este simplu si usor de inteles si vreau sa va spun ca sunt o absolventa de Petre Andrei, actualmente studenta la Spiru Haret care a invat de i-a picat parul din cap si a intrat in sistem fara nici o pila si fara nici un ajutor si sunt mandra de acest lucru....deci nu mai manjati pe nimeni si nu mai judecati pe ceilalti din perspectiva interpretarilor personale, pentru ca ADEVARUL ABSOLUT E DINCOLO DE NOI si e in zadar sa ne concentram in descoperirea lui.
Va urez tot binele din lume si bafta in tot ceea ce faceti....

Anonim spunea...

Anonimului din 23:05;ora 22:29 :
Stimate coleg,prima de vacanta se acorda o data pe an si s-a sistat pana la noi ordine!
Nu ma intereseaza de aranjamentele din penitenciarul Oradea,intre seful de personal,care ar fi trebuit sa verifice legalitatea acordarii acestui drept!
Daca stiti ceva in acest sens ,sa se cerceteze,sa raspunda penal! Dar nu generaliza!
Personal,am cerut sa fiu transferata in localitatea in care parintii mei locuiesc ,dar nu sunt posturi vacante pe specialitatea solicitata.Platesc 25o euro chirie pe luna;in conditiile in care ni se mai taie 30% din sporuri,eu pentru ce mai muncesc in sistemul penitenciar?

Anonim spunea...

Chiria o platesti din banii tai sau o plateste unitatea?

Anonim spunea...

Unitatea o plateste,dar pe bune!In conditiile in care nu s-ar mai deconta de unitate ar trebui sa scot 1.000 de lei din buzunarul care,dupa unii colegi,e fara fund!
Mi-ar place sa lucrez in orasul in care parintii au o locuinta,dar deh,asa ceva se intampla numai la cei "intelesi" de centru!
Unii spun ca e prea mult sa cumpere coli,picsuri,pentru unitatea in care-si desfasoara activitatea!