Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 7 aprilie 2009

În căutarea totemului pierdut

În epocile pe care noi le numim astăzi cu mare uşurinţă „primitive”, lideri (în principal religioşi sau războinici) ai societăţilor umane în formare impuneau legi şi cutume culturale care să repare sau să prevină anomalii sociale, biologice sau culturale.
 
De exemplu, legea totemului, dincolo de funcţia socială a sentimentului de apartenenţă la grup, era impusă în cadrul anumitor triburi cu scopul de a preveni relaţiile consanguine şi, implicit, de a împiedica diminuarea demografică a comunităţii.
 
Antropologilor le e greu să stabilească în ce măsură aceste reguli erau impuse conştient sau cât reprezentau ele reguli ale simţului comun. Cert este că seria de reguli culturale şi morale de la începuturile formelor de organizare socială au dus, fără doar şi poate, la evoluţia noastră ca specie.

În zilele noastre, legea „impozitului unic sau diferenţiat”, legea „ascultării telefoanelor”, legile „pe timp de criză”, „legea schengen”, legile pieţei „imobiliare” , "dezincriminarea incestului" şi exemplele pot continua la nesfârşit sunt legi care, teoretic, ar trebui să ne continue evoluţia începută de strămoşii noştri prin acele legi ale simţului comun.

Practic însă, lucrurile stau cu totul altfel. Grupuri de interese, lideri religioşi, mari miliardari, big brotheri autorizaţi sau neautorizaţi sunt cei care impun legi numai şi numai în favoarea lor.

Regulile financiare, penale, morale, chiar religioase, scrise şi nescrise devin adesea monopol al unui cerc restrâns de indivizi foarte abili. Nu se întâmplă doar în România. Se întâmplă cam peste tot în lume şi nu de ieri - de azi, ci de când ne-am... civilizat. Nu mai e nici măcar război rece. E războiul pervertirii mentale. Ne pervertim propria natură. Relaţia cu ceilalţi şi cu noi înşine.

Pactele dintre marile imperii şi marile religii, legile inchiziţiei, cruciadele, înţelegerile dintre împăraţi ipocriţi şi farisei, dintre clasele sociale şi feudele unora sau altora, dintre sindicate şi guverne, dintre servicii secrete şi „statele” pe care le „apără”, dintre trusturi de presă şi mari magnaţi, au fost, sunt şi vor fi , nu de puţine ori, surse de venit, de trădări şi de inspiraţie pentru literatura tuturor epocilor umane.

Una din frumoasele lecţii ale acestui blog este că noi, „administratorii”, nu suntem un „bloc comunist care acţionează în numele binelui suprem propovăduit de sindicatul A sau sindicatul B”. M-am distrat copios când unul dintre cititori, nemulţumit că unul din „proprietarii” blogului nu i-a publicat un comentariu, a afirmat că „luăm bani grei de la sindicate pentru ceea ce facem”.
 
Nu cădem de acord nici între noi cu privire la cât de permisivi (excesiv de permisivi adesea) sau de restrictivi ar trebui să fim cu privire la comentariile cititorilor. Ne uităm uneori virtualo-strabistic atunci când un comentariu care nu ar fi trebuit să fie publicat ajunge pe pagina de comentarii şi ne mai băgăm unii peste ceilalţi ca să reparăm câte o eroare.

Nu instituim ritualuri de iniţiere, nu ne scriem articolele în urma unor întâlniri oculte. Nu scriem la comandă. Singura noastră „poruncă” e libertatea de conştiinţă. Am mai spus că acest blog este rezultatul mai multor abordări – abordarea sindicalistă, abordarea filosofică, abordarea „problema zilei”, ş a m d

Nu am fost şi nu sunt membru de sindicat. Asta nu înseamnă că anulez rolul sindicatelor în negocierea legilor şi a regulilor după care funcţionează o instituţie, dimpotrivă, consider că au un rol deosebit de important. De asemenea, nimeni nu mă poate convinge că sindicatele nu sunt o idee „de stânga”. Nu că în România ar mai conta conceptele de „stânga” sau „dreapta”.
Negocierea unor drepturi trebuie să se realizeze pentru a apăra interesele angajaţilor. Sunt duşmanul derapajelor, al atitudinilor duplicitare ce pot exista la nivelul negocierilor, sunt împotriva negocierilor de culise, „reprizei a 3-a de negocieri” – aia din spatele uşilor închise sau de la terasele fără microfoane.

Colegilor mei sindicalişti de pe blog şi din afara lui (indiferent că sunt din SNLP sau din FSANP) le doresc înţelepciune, echilibru, tact, multă răbdare şi să nu uite că oamenii au aşteptări mari de la ei. Şi oamenii nu sunt absurzi. Dacă o solicitare e injustă sau dificil de negociat, ei pot înţelege asta. Ceea ce nu vor înţelege niciodată e măsura diferenţiată pentru situaţii similare. Şi lecţia asta ar trebui s-o învăţăm cu toţii: manageri, sindicalişti sau simpli angajaţi.

Lozinca „Yes, We Can!“ era sloganul mişcării fermierilor americani (United Farm Workers) si a fost preluat de multe dintre sindicatele si organizaţiile populare occidentale pentru a arăta rezultatele ce pot fi obţinute de un număr mare de oameni prin acţiuni colective. E o idee de „stânga”, dar care funcţionează în virtutea libertăţilor (cetăţeneşti, dacă vreţi) impuse cu sacrificii de visători cu picioarele pe pământ (nu e nicio contradicţie!), de oameni cu viziuni profund democratice. Sloganul "Yes, We Can!" a devenit ulterior unul din simbolurile campaniei electorale cu care Barack Obama a caştigat alegerile în Statele Unite.

Sistemul penitenciar românesc este polarizat şi aşa foarte mult: pază vs reeducare, unităţi vs. ANP, Administrativ vs. Secţie, Conducere vs. Pălmaşi, etc. Personal, recomand o abordare convergentă a luptei sindicale. Polarizarea sindicatelor nu ar face decât să devenim si mai slabi în faţa tendinţelor restrictive manifestate faţă de drepturile functionarilor publici din ANP.

P.S. Indiferent de data la care sărbătoriţi Sfintele Sărbători de Paşti, vă doresc tuturor Sărbători Fericite!

25 comentarii:

Anonim spunea...

Cum ramane cu Fabrica de Mobila? Va fi dezastru. Oameni pe drumuri, copii fara sprijin. Huoooooooooo

Anonim spunea...

Bun articolul! Regulile financiare, morale sau penale nu sunt făcute să fie respectate de toată lumea. Spre exemplificare la noi s-a dat START în campania de achiziţii. Cine să-i ţină piept contabilei dela PSPA?
Dobreasca negociază tot, dar nu pentru spital, ci pentru ea. Întîi 20%, că zice ea este criză şi decît să nu se sature nici unul, mai bine se satură dînsa.
Apoi, vin prestările de serviciu, o lună tu, o lună eu şi tot aşa... Dacă mai "greşeşte" o cifră la cont şi nu ajung banii la timp,dupe cîteva drumuri,omul devine "dispus", costă în plus remedierea şi... Simplu şi curat, contabilii de sector nu ştiu nimic, totul este între ea şi furnizor. Astea da reguli!
Apropo, mulţumim blogului noi toţi cei luaţi în colimator sau cei mai rebeli, care scriem despre doamna Dobrescu că ea ne face faţă, ne răspunde, dar vorbeşte trivial şi agramat la adresa medicilor. Noi am făcut şi liceul înainte de facultate "doamnă".
Să vedeţi dacă se abţine!
Azi mai lăsăm şi pe alţii, dar vă spunem că nu mai sunt unii ca ea.

Anonim spunea...

Un articol care îndeamnă la lectură şi meditaţie. Genul de articole care te detaşează pentru moment din rutina zilnică şi te fac să te gândeşti la lucrurile cu adevărat importante, pe care de obicei nu le facem pentru că mereu apar altele, care par mai urgente, şi mai simple. Un articol care ne face să recunoaştem că uneori suntem leneşi chiar dacă facem în permanenţă câte ceva şi care ne face să ne fie ruşine de asta.

Anonim spunea...

Multumesc pentru articol, pentru felul in care ma aduce cu picioarele pe pamant.

Anonim spunea...

Chiar daca am fost critici atunci cand a trebuit sa fim asa, ar trebui sa fim si corecti atunci cand niste oameni, aflati momentan in functii de conducere si care nu au demonstrat intotdeauna ca merita aceste scaune inalte, fac ceva pozitiv pentru sistem, pentru oamenii care il slujesc de atat timp, sacrificandu-si o mare parte din viata in aceasta lume dura. Doresc sa le multumesc pe aceasta cale d-lui Cel-Mare Ionel, Coratu, d-nei Pieleanu (membri in conducerea ANP) pentru pozitia pozitiva avuta la sedinta Comisiei de Administratie a Camerei Deputatilor. Speram sa nu fie o intamplare si sa aplice aceeasi justa masura in ceea ce vor face si de acum incolo in speta si nu numai. Punct. Ca sa nu se spuna ca ANP-ul traieste numai prin Dobreasca, cutiile de table de la Margineni, hrubele si greva foamei de la Targu Ocna sau "perlele" ghiocelului nostru drag, Acadel. Hai liberare !La multi ani tuturor florilor !

Anonim spunea...

Legea secretului în instituţiile noastre este încălcată cu bună ştiinţă chiar de cei puşi să-l păstreze. În data de 2 noiembrie, doamna jurist Sarkis a xeroxat cu ştiinţa domnului Costea de la resurse umane o serie de documente, fără aprobare, care au ajuns pe căi ilegale, spre norocul lor, tot întro instituţie din Siguranţa Naţională.
Răzbunarea, ca întotdeauna se întoarce.
Din surse demne de respect suntem informaţi că această doamnă jurist, la îndemnul doamnei Dobrescu şi cu scopul fabricării de probe, a scos prin intermediul laptopului documente de caracter secret la domiciliu acesteia din localitatea Palazu Mare. Foarte grav este faptul că la analizarea lor participă inevitabil şi familia, în speţă soţul, care este de origini libaneze. Steagul Libiei a fluturat ani buni în curtea doamnei Sarchis.
Am dori să ştim dacă această doamnă a fost verificată, cine i-a dat aviz şi pentru ce nivel de secretizare, dar mai ales, ţinînd cont de circumstanţe.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Ar fi trebuit,pentru o mai mare relevanță,cuvântului totem, să-i asociați și tabuul-codul legilor nescrise al omenirii!
Dar cum ritualul sacru de purificare nu-și mai are rostul în aceste vremuri,fugim de realitatea nesatisfăcătoare,ne refugiem într-o
lume numai de noi cunoscută!Poate am devenit nevrotici!(Freud)
Dar,din când în când,să privim munții Piatra Craiului,poate ne trezim la realitate și începem să simțim că existăm!

Anonim spunea...

Am intrebat si ieri...nu stie nimeni nimic de ce li se pregateste pazistilor din spitalele penitenciar? Umbla vorba pe la noi la Sp. Jilava ca vom trece la penitenciar...doar noi paza....stie cineva ceva? Colegii de la alte spitale? Administratorii blogg-ului??

Anonim spunea...

nu ziceti nimic de 50% stimati lideri nesimititi?????!!!!!!!!!!v-ati luat toti 50% si acum nu mai suflati o vorba???????????

Anonim spunea...

Da , s-au dat cei 50%, deci nu mai asteptati amarastenilor asa ceva!

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 19:51
Nu cred ca vreun lider de sindicat a luat un spor de 50%. Totul este in mintea cea ingusta. Daca stii sa citesti, te rog consulta anexa 7 din O.M.J 399?2007 si vezi daca meriti sa primesti o astfel de pomana. Nu se pun si limbile date in ureche sefilor.

Unknown spunea...

Iacob... ofiter superior din ANP...IACOB

FORMATOR DE OPINIE...IACOB.

Formator de opinie la Tg. Ocna, in urma analizei sale "pertinente" asupra a ceea ce va deveni Centrul in viitorul prefigurat de domnia sa.

Iata ca, o instanta din Romania anului de gratie 2009, considera ca o anumita persoana, poate deveni formator de opinie... asa este si dl. IACOB, cel ce a data verdictul: Marlani din Centru treceti la mocirla! Cam asa suna motivarea instantei* bineinteles intr-un caz ceja celebru, dar care seamana izbitor cu cel disputat la Targu Ocna...

"In prezenta cauza, gravitatea deosebita a faptelor retinute in sarcina inculpatilor poate fi suficienta pentru a contura aprecierea ca acestia prezinta pericol pentru ordinea publica, probele care dovedesc acest fapt fiind chiar indiciile temeinicie retinute si analizate mai sus, iar existenta si persistenta unor indicii grave de vinovatie constituie conform jurisprudentei Conventiei Europene a Drepturilor Omului factori pertinenti care legitimeaza o detentie provizorie masura arestarii preventive fiind astfel conforma cu scopul instituit de art. 5 din Conventie.

Pe de alta parte, instanta are in vedere circumstantele personale ale inculpatilor, respectiv atitudinea acestora fata de faptele comise si urmarile lor, in sensul ca din conduita acestora nu rezulta faptul ca ar manifesta o atitudine de regret si de acceptare a faptului ca s-au incalcat prevederile legale.

In plus, inculpatul BG este o persoana publica recunoscuta in unele medii ca formator de opinie, multe din conduitele acestuia fiind exemplu de urmat pentru alti cetateni (cum ar fi apropierea sa de biserica si de credinta in Dumnezeu, aspect pus in evidenta in multe ocazii in sens pozitiv), acesta, poate mai mult ca ceilalti coinculpati, aflati in sfera sa de influenta, fiind dator sa se manifeste intr-o conduita care sa se incadreze in limitele legalitatii.

Instanta mai justifica caracterul exceptional al masurii arestarii preventive ce se impune a fi luata impotriva inculpatilor si prin aceea ca, in situatia retinerii unor infractiuni de violenta de o asemenea gravitate reactia autoritatilor judiciare trebuie sa fie prompta, ferma, exigenta, pentru a da un semnal in acest sens societatii civile in sensul ca astfel de manifestari nu pot fi lasate nesanctionate, iar Romania este un stat de drept in care organele judiciare isi fac datoria atunci cand sunt investite cu restabilirea ordinii si legalitatii.

Instanta mai arata ca rezulta din actele dosarului necesitatea ca inculpatii sa fie scosi din mediu in care acestia traiesc si muncesc si sa fie plasati intr-un regim de privare de libertate pentru ca sa nu fie impietata astfel buna desfasurare a procesului penal, existand pericolul ca partile vatamate si martorii sa fie supusi la presiuni, sens in care face trimitere la dispozitiile art. 136 alin. 1 Cpp.

Mediatizarea excesiva a prezentei cauze nu face decat sa intareasca cele aratate mai sus cu amendamentul ca judecata se desfasoara conform procedurilor legale, pe baza probelor administrate si nu in baza unor luarii de pozitii , pro sau contra, in favoarea sau defavoarea unora dintre parti, deoarece se creeaza o presiune la adresa organelor judiciare care trebuie sa-si indeplineasca obligatiile legale cu deplina profesionalitate si impartialitate."

Asadar, penitenciaristi, intrebarea zilei este: Este Iacob formator de opinie ori ba?

Raspunsurile dvs. sunt asteptate pe adresa funiasisapunul@gmail.com si vor fi facute publice pe un blog... sa-i zicem alternativ...deocamdata!

Cer administratorilor blogului PENIFEST sa nu obstructioneze postarea comentariilor privind situatia de la Tg. Ocna atata timp cat acestea reflecta starea faptica reala de acolo iar comentatorii vor avea decenta de a nu scrie mesaje obscene! Cu multumiri tuturor celor ce simt ca situatia trebuie odata si odata rezolvata!

Anonim spunea...

Si sa vezi ce face puscaria din Scoala nationala de agenti!

Parca nu ar fi fost de ajuns... si totusi acestia exista.

O cloaca de oportunisti: un viezure tocmai promovat care distruge paza, un securist care i/a implantat viezurelui programul cu 200 de agenti pentru a muta centrul in mizeria din fundul curtii, o tanara pensionara care are probleme cu cartofii, morcovul si alte alea prin magazia ce asigura mancarea ppl si minorilor si parlitilor de agenti de la cele doua unitati, o juna/ fosta contabila sefa care s/a dat bine pe langa fostul director /actualul pensionar manole, o jurista care nu e tocmai usa de biserica jucand la doua sindicate odata/ un profesor de /practica penitenciara/ care a exersat tehnica blatului la examenul de /profesoras/ .... si, mai vreti?????? mai gasim.

Stimabililor din ANP, deschideti ochii la ce se intampla la tirgu ocna si nu mai mustaciti prin birouri, nu va mai coditi ca niste vadane la p..a ca si cum ati fi virgine!...ca nu sunteti!

Anonim spunea...

Interesant simbolul ales si semnificatia lui profunda: ICHTUS
Interesant si articolul. Blogul devine un mijloc de provocare a analizei si introspectiei. La sfirsitul zilei/turelor noi suntem masura acestui sistem.

Anonim spunea...

Multi dintre cititorii acestui blog s-ar putea sa se intrebe cine sunt Cei Drepti care il sustin, netam-nisam, pe Cel-Mare. Iaca, ne devoalam, ca sa nu se spuna ca suntem rude cu Dobreasca sau veri cu Teorocu. Profitam si de ocazia in care domnul Cel-Mare se plimba prin Alpii Austrieci dar nu numai. Atragem, in acelasi timp, atentia asupra sintagmei "in urma unei examinari". Speram ca va fi cazul intregii conduceri a ANP, in aceasta speta. Sau , ma rog, a conducerii de baza. Eu nu cred ca v-ati referit prin aceste cuvinte atent adaugiye la context la oamenii care au slujit sistemul peste 15 ani de zile, in contact direct cu detinutul , supusi riscurilor potentiale de atac asupra persoanei fara a se asigura o minima protectie a angajatului(ei), personal calificat gradele I si cu livret militar, desi nu provin din structuri militare gen SRI sau Vama ori pompieri. Daca veti interpreta sau veti induce structurii de varf(ministru) civile a MJLC anumite "reguli" si "regulamente" cladite de "constiinta" dvs. va rugam sa nu ne considerati drept colegi. Noi speram ca veti sti sa percepeti mesajul intr-o maniera corecta. In caz contrar, vom fi nevoiti sa ne aducem aminte de intreaga "epopee" a cazului. Pana una-alta va asteptam cu flori la aeroport. Cu sot. Toti ar trebui sa ne gandim, cel putin in aceasta perioada, la cat au suferit familiile noastre in acesti ani din cauza "grijii' dvs. pentru noi. . La cate jigniri si frustrari au indurat oamenii carora nu v-au creat probleme nici macar cat 1 la suta din cele facute de cei care se dau "aparatorii" sistemului. Va rugam dreapta masura si "Nihil sine Dio" In orice caz, credem ca procesele "acelea", in speta, nu se vor incheia pana cand, vorba aceea, obiectul cauzei nu va mai exista. Hai liberare , chiar si pentru Cel-Mare !Cu totii suntem datori de o eliberare. Macar de Cel Rau...

Anonim spunea...

Să nu plecăm de la reguli. Am fost anunţaţi că se scot documente secrete într-un proces civil la Constanţa. Organele în drept să verifice. Protagoniştii aceeaşi Sarchis Costea şi surpriză... Proba la proces. Oare e voie?

Anonim spunea...

Despre frustratii de la Tg Ocna : se bat pe functii, salarii de merit- daca vor mai fi- si mai nou pe 50%. Asta e marea lupta :coeficientii, sporurile , primele . Nu fiti ipocriti! Vajnici specialisti premiati pentru o munca sisifica de acreditare, apoi o mare manipulare legata de oamenii viezurelui care muncesc din greu. Altii, vad doar cocini, grajduri si se orienteaza spre noile functii de dupa reorganizare, asteptand o revolutie ce nu mai vine....... La doua duzini de minori se face atata caz! Mergeti prin tara sa vedeti scoli vai de capul lor unde invata copii sarmani si defavorizati- dar nu infractori; Nu stiti ce e greul, v-ati invatat sa traiti pe picior mare si credeti ca va tine la infinit . Se rupe filmul curand!
Revolutia din Moldova ar trebui sa dea de gandit multora de la noi!
Dar cine mai gandeste, totul e visceral, e ura , lasitate si multa manipulare!

Antivoronin , anticomunist!
Astia sunteti cei ce conduceti , inca si prin aceasta zona!

Anonim spunea...

Bai fratilor cei din administrativ nu merita grupa I de munca si sporul de pericol,cum se poate ca ei sa aiba coeficientii cei mai mari,vai de capul pazistilor si al sindicatelor.

Anonim spunea...

50%... cine minte mai bine directorul...cine se transforma in materia cenusie a directorului... cine pune ppl-ii sa coase de zor goblenuri... merita cu prisosinta 50%, poate si un post mai bun,daca se elibereaza. Exista un lucru mai important in penitenciare decat cusutul goblenurilor?! Poate ca NU!

Anonim spunea...

Pt. anonimul de la 22,18.
Total gresit. La Margineni liderii de sindicat au luat 50%, la fel si "consilierele" lui stanciu .

Anonim spunea...

Si la Targsor lidera de sindicat si viceliderul autoproclamat(pt. ca nu a intrunit conditiile de a fi ales)au luat 50%, pt. ca au gura multa, fac "valuri" si e mai bine sa le dai, chiar daca nu merita... iah! Pai Targsorul nu e vecin cu Margineniul? Palmasii? unde sunt? Nu pe liste, sigur.

Vlad Tepes spunea...

Oare crede cineva ca la Pnt Ploiesti lucrurile au stat mai bine:))?! Nici pe departe...aici cel putin exista o lege nescrisa...cine e in comisie se propune(pe el sau de ceilalti membri...) si asa i-au toti...tare, nu? Sa enumeram o parte din cei care au luat 50% si unii dintre ei habar nu au de ce traiesc: Popescu Laurentiu(DASDRP) pt ca nu mai erau oameni valorosi in curte s-a gandit sa ia el banii!(1 solist).I se da 50% deoarece a descoperit butonul de shut down la computer; Catea C-tin(director adj logistica) deoarece habar nu are de sectorul pe care il conduce si de cateva reguli generale cu privire la penitenciare(ex. se duce in contrul pe sectia de detinere..si intreaba...dar nu retoric... "voi unde aveti rastelul de armament??"). Acesta a descoperit ca pistolul nu se tine pe sectie; C-tin Gheorghe(lider sindical) doar nu a muncit atata sa faca scandal cu idiotul de "programul pilot" ca sa nu ii fie rasplatite cumva eforturile, nu? Ababei G(sef la financiar)pentru ca de cateva luni banii se dau pe data de 10... o reusita mare pentru acest Penitenciar. Ionita T(sef la cadre)petnru ca a luat calificativul de exceptional... de ce??? nimeni nu stie...Poate Lupu de la ANP... cya soon!

Anonim spunea...

Si la Margineni in secret si-au impartit vinatoreste membrii consiliului salariile de 50%.Aceiasi oameni ca si anul trecut ! . Fiti fericiti!!!

Anonim spunea...

Prostii fratilor ! 50% se da pentru ce vei face, pentru cine are planuri marete, pentru vizionari , pentru promisiuni samd....Unde s-a mai vazut sa fii premiat pentru ce urmeaza sa faci????????? O mare smecherie cu aceeasi palarie.
Minunile sistemului bugetar.
Si dac anu faci apoi nimic Nu mai primesti dupa....Multumim! Cred ca e putred , nu ceva, ci TOT prin zona asta!
Halal impartela !

Anonim spunea...

Poate au mai fost greseli la imparteala sporului de 50%,sunt greu de eliminat in Romania,la noi e normal sa ia directorii adjuncti,sefi de servicii etc,dar sunt bune ca s-au dat ce facem ca sal de merit nu se mai dau,iar din acestea luau 30% din personal,de acestea nu comentati nimic.