„Avem în vedere:
- reducerea ratei recidivei (?!)- etc - etc..."
În primul rând, penitenciarele pot, prin specialiştii din domeniul educaţiei şi asistenţei psihosociale, împreună cu partenerii strategici şi cu aportul celorlalte compartimente, cel mult să reducă riscul de recidivă al persoanelor private de libertate, în mod individual pentru fiecare în parte, punând în aplicare planuri eficiente de individualizare ale pedepselor. Dacă strategii şi-au dorit să spună că vor să reducă rata criminalităţii, atunci cu regret îi informăm că acesta nu poate fi decât obiectivul direct al altor instituţii şi doar indirect al sistemului penitenciar.
Şi acum, explicaţia matematică:
Dragi cititori, să ne imaginăm că sistemul penitenciar românesc are, în 2010, 30.000 de deţinuţi, cu 20.000 de recidivişti (adică 66% din efectiv). Dacă vom "reuşi" să scădem rata recidivei astfel încât în 2013 să avem (dau două exemple) doar 4000 de recidivişti din 40.000 sau 3.000 din 30.000 (adică 10 % din efectiv – la o creştere a populaţiei carcerale de 25% în primul exemplu sau 0% în al doilea caz), se naşte întrebarea firească – ce s-a întâmplat de fapt? Simplu - a crescut numărul de încarceraţi primari (nu că asta ar reprezenta o minune în perioada de criză) - au ajuns la cota 90% şi au dispărut recidiviştii (care s-au reintegrat în detrimentul noilor infractori, au plecat din ţară sau ...au murit).
Aşadar, cei trei indicatori – rata de recidivă, rata criminalităţii şi riscul de recidivă trebuie trataţi, în opinia mea, cu mai multă atenţie şi doar în corelaţie. Nu de alta, dar chiar ne dorim ca această strategie să aibă succes. Şi cum să îţi doreşti să crească numărul de infractori primari? Doamne fereşte!
Nu mai intru în alte detalii referitoare la faptul că un obiectiv de asemenea anvergură se interferează cu obiectivele sistemului de probaţiune, în special şi cu cel al comunităţii, în general. Că e o ironie de prost gust să pui în cârca unei singure componente a sistemului un asemenea rol, definit eronat, în condiţiile în care se fac eforturi disperate de a întări rolul custodial al instituţiei. Nemaipunând la socoteală că sisteme penitenciare mult mai avansate şi mai bine organizate decât al nostru au probleme mari atât cu recidiva, cât şi cu rata criminalităţii.
Oricum, credem în continuare în oameni.
10 comentarii:
Daca vrea ANP-ul reduce si recidiva, care e problema?
Felicitari pentru articol.
Hartia suporta orice.Noroc ca printre noi sunt si unii care citesc prostiile de prin hartii.
Mama ce de comentarii la articolul asta....cat interes ptr probleme profesionale!!! Scrieti, naibii, despre sporuri, barfe, salarii, lamentari si altele! Sa vedeti ce se umple rubrica de comentarii de flegme, injuraturi si revolutii sindicale!
Felicitari ptr articol si distinctiile conceptuale subtile! Un bun articol de analiza profesionala.
Capitolul 6
Incapacitatea trilobitului cu dintisori DINU de a-si trata complexul de inferioritate, este intrecuta numai de perversitatea pe care a mostenit-o genetic de la Iuda Iscariotul. Fenomenul de contagiune comportamentala a prins radacini in mijlocul SNLP Bacau, membrii sindicatului ajungind sa-si ignore propriile sisteme de valori. Teoria normei emergente aplicata comportamentului colectiv ne poate lamuri: in functie de starea de spirit a multimii, trilobitul sagetat de Eros stie ce sloganuri sa lanseze impreuna cu acolitii sai. Este socanta reactia unor agenti (nu am sa-i numesc pentru moment, dar fac desigur parte din celebra SNLP), la care, subliniez cu sinceritate, am asistat fara sa vreau! Adresau injurii ofiterilor de la paza pentru ca ppl-ii ieseau prea greu din camera de detinere! O reactie in lant ca in schitele lui Caragiale. Para Dios, ce vina aveau ofiterii ca trebuiau sa-si desfasoare activitatiile ordonate? Deci, sugeram lui homo incompletus participarea la programul ALFAZ, poate ca in modul asta va avea o influenta pozitiva asupra celorlalti!
eşti deştept cum numai în PENIFEST se arată!
ce-ţi pasă ţie chp de lut?
Important e ca iti pasa tie...
acalmie generala, neputinta tot generala, ce sa mai asteptam oare?
Exista unii irectori nepriceputeni care apar la televizor vorbind despre reducerea recidivei, cum ca totul ar tine de reducerea recidivei, ca eficacitatea socio educativului ar sta in lucrul asta.
Domnule director recidivist in prostie, cand te vei face mai destept?Atunci vei vedea care este eficienta serviciului .
Trimiteți un comentariu