Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 10 martie 2009

Vicii şi priorităţi

Neconstitutionalitate MJ Profesorul Corneliu - Liviu Popescu demonstrează că existenţa Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi a ministrul aferent este neconstituţională. Constituţia României face referire la ministrul justiţiei, nu la ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti. Logic, aşa cum celelalte instituţii definite în constituţie îşi păstrează denumirea şi atribuţiile, şi Ministerul Justiţiei ar fi trebuit.

Articolul referitor la acest subiect este publicat pe site-ul juridice.ro şi în Curierul Judiciar nr. 2/2009, autorul opinând că “Neconstituționalitatea existenţei ministrului şi Ministerului Justiției si Libertăţilor Cetățenești produce consecințe juridice negative foarte grave, având in vedere importanţa şi competenţa acestora”  Pe scurt, tot ceea ce semnează ministrul justiţiei, de la acte de cetăţenie până la acte normative sunt viciate.

Pare aproape o glumă. Justiţia e un dezastru, iar profesorul nostru se lansează în demonstraţii de logică şi constituţionalitate, utile doar din perspectiva exerciţiului academic. Cine se mai interesează de chestiunile tehnice? În nici un caz şeful zecilor de asimilaţi magistraţilor care nu reuşesc să obţină o notă de trecere la examenul de definitivat.

Faptul că proiectele de acte normative elaborate sau avizate de Ministerul  Justiţiei au probleme grave, deja nu mai este o surpriză. Recent finalizatele coduri, trimise spre aprobare Parlamentului dezincriminează  incestul şi prostituţia, dar sancţionează mai blând violul. Poate că e o logică în aceste decizii, dar ministerul indiferent de nume ar trebui să o explice pe îndelete.

Probele obţinute prin tortură sunt admisibile dacă “nu sunt derivate in mod direct sau necesar din probele obținute prin tortură”. Nu e un capăt de ţară, ar mai fi timp pentru a repara unele greşeli. Doar că, documentele  au fost aprobate în această formă, într-o singură zi muncă,  de către Guvernul României. Mai mult decât atât, MJLC insistă ca aprobarea să se facă la grămadă, coduri şi lege de executare a pedepselor pe calea asumării răspunderii guvernamentale.

Domnul profesor ar putea să-şi arunce privirea şi pe alte producţii guvernamentale cu pretenţii normative, probleme vor fi destule. Cine-l ascultă? Priorităţi sunt serviciile de informaţii şi conferinţele de presă. Care fac, ce?

Referinţe:

- Neconstitutionalitatea inexistentei ministrului Justitiei si a Ministerului Justitiei

- Despre tortura in Romania secolului XXI. Ti se ridica parul in cap!

- Tortura lui Boc

- Tortura instituită prin lege în România europeană 2009!

- ȘOCANT: Tortura instituită prin lege în România

- Noul Cod Penal: liber la prostitutie si sex intre parinti si copiii majori

6 comentarii:

Anonim spunea...

=== Recunosc,nu am citit proiectul noului cod penal.Dar daca este adevarat ca se pot folosi probe obtinute prin tortura,este grav.Ce facem,ne intoarcem la anii 1950?
===TRIST,GRAV,REVOLTATOR....
===Sa fie opera "singelui tinar" adus de ministrul Chiuariu(despre care cineva, spunea in vara anului 2007,ca la MJ,"este olimpiada tineretului liberal") si pastrat de "vesnicul ministru Predoiu?
===Ma intreb,cum poate fi scris si discutat codul de procedura civila ,fara sa ai codul civil?Tehnic vorbind.Punem caruta inintea cailor?Imposibil.Poate ma lamureste cineva.
Cu stima,

Anonim spunea...

Apropo de vicii grave de forma si FOND, mai ales. Acum 5 minute, in Camera Deputatilor (camera decizionala), desi OUG 4/2008 era inscrisa pentru dezbatere in procedura de urgenta, ea a fost retrimisa la Comisia de specialitate din cauza faptului ca initiatorul (MINISTERUL JUSTITIEI impreuna cu VESTITA Comisie paritara si Sindicatele Reprezentative din ANP) s-au prezentat lamentabil si nu au reglementat in text situatia unei intregi categorii de salariati din ANP. Semnalele noastre au fost ignorate , in acest sens, de mai bine de 3-4 ani. Si aceasta problema nu se va opri aici. Vom vedea si veti vedea ce va mai urma. In acest timp, dl.Predoiu emite Ordine dintre cele mai bizare prin care exista posibilitatea ca un agent sa devina direct chiar si comisar (daca are vechimea necesara !!!, unde s-a mai pomenit asa ceva?) si alte aberatii semnate de mana proprie dar ca sa reglementeze o problema absolut evidenta, o nedreptate, sa puna capat nemultumirilor si proceselor in care ANP este parat, nu este in stare sa o faca; il exceptam de la critici, deocamdata, pe dl. dir. gen.Bala; atentie d-na comisar Pieleanu ! (aceasta a mers pana intr-acolo incat a dezinfomat plenul Comisiei Adiministratie, exista inregistrarea video, in legatura cu prezenta unor reglementari in OUG 194/2008); cine a gresit si cine va gresi in continuare va trebui sa plateasca, neaparat. Daca dorim sa cladim o noua fata a ANP, membra in familia mare a unei justiii romanesti absolut corecte, curate, neghidate de interese obscure, de vicii de forma si fond. Asa cum scrie la carte. Adica, la codurile vechi si noi. Cu respect numai fata de Penifest si Plenul Camerei Deputatilor care nu s-au lasat inselati de aparente si "mimari" de proiecte legislative,
Un alt anonim in viata,

Anonim spunea...

De ultima ora,.... tot un fel de tortura... cu salariile si sporurile ... un cotidian romanesc a dat publicitatii
o IERARHIE A SALARIIILOR BUGETARILOR.

» Militarii, functionarii publici, politistii, cadrele medicale, profesorii si magistratii obtin impreuna peste 120 de sporuri salariale.

» Vanatoarea de sporuri bugetare, declansata in forta de Guvern, incepe sa se inmoaie, dupa ce functionarii au amenintat cu greva generala, iar bugetarii din sanatate si educatie au primit asigurari ca nu li se va umbla la bonusuri.

Proiectul ordonantei de urgenta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar, prin


care anumite sporuri sau indemnizatii ar urma sa fie sistate sau diminuate, a declansat panica in randurile angajatilor statului, confruntati cu perspectiva injumatatirii veniturilor. Prin taierea a 20 dintre cele circa 27 de sporuri ale bugetarilor din administratie, cum ar fi cele pentru cunoasterea limbilor straine, iradiere sau pentru orele suplimentare, Guvernul spera sa faca economii de peste 400 milioane de euro in 2009.
In topul sporurilor bugetare conduc insa nu functionarii, ci angajatii institutiilor militare, cu peste 40 de asemenea facilitati (solde de merit si de grad, indemnizatii de comanda si de dispozitiv, sporul de cifru, sporul pentru soferi, spor pentru protectia demnitarilor, sporul de conditii periculoase, prime de parasutare si de scufundare etc.), cuprinse in Legea salarizarii.



Abia pe locul al doilea in topul sporurilor se afla functionarii, cu cele 27 de bonusuri (de confidentialitate, de mobilitate, de cunoastere a limbilor straine, de izolare). Politistii si cadrele medicale ocupa cel de-al treilea loc in top, cu cate 20 de sporuri. Primii iau, printre altele, salarii de merit, indemnizatii de conducere, sporuri de misiune. Personalul medical este platit in plus pentru garzi, toxicitate, izolare, stres. Pe locul al patrulea in top se afla profesorii, cu circa 14 sporuri – vechime, stabilitate, spor pentru conditii izolate, gradatie de merit, spor pentru dirigentie. Magistratii se afla la coada topului, alaturi de cercetatori, insa sporurile lor (de risc si suprasolicitare neuropsihica, prime de asigurare, spor de calculator si de periculozitate) sunt cele mai consistente, fiindca se raporteaza la o baza salariala generoasa.


Desi rezultatele concrete ale negocierilor dintre sindicate si Ministerul Muncii pe tema sporurilor vor fi facute publice la mijlocul acestei luni, oficialii Executivului incep sa bata in retragere in cazul anumitor angajati. Premierul Emil Boc a declarat sambata ca Executivul nu intentioneaza sa afecteze sistemul educational prin eliminarea de sporuri privind deplasarea profesorilor in mediul rural si a sporurilor dascalilor de la tara, confirmand astfel promisiunea ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, potrivit careia cadrelor didactice nu li se va umbla la sporuri. In ceea ce-i priveste pe medici, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, crede ca a reusit sa convinga Guvernul sa pastreze sporurile angajatilor din spitale: "Tocmai pentru ca stiu sistemul si problemele cu care se confrunta un medic tanar, am avut suficiente argumente pentru a-mi convinge colegii sa pastram sporurile angajatilor din spitale".


Pana acum, in cadrul negocierilor dintre sindicate si Guvern au fost convenite doar cateva principii de diminuare a sporurilor, si anume: plata sporului de 75% pentru gestionarea fondurilor europene doar functionarilor care se ocupa efectiv de aceasta activitate (si nu soferilor sau femeilor de serviciu din agentiile de plati); achitarea sporului de radiatii doar "in functie de cat de necesare sunt instalatiile emitatoare pentru activitatea institutiilor"; renuntarea la sporurile pentru participarea in comisiile de concurs, in comisiile de disciplina sau de privatizare si anularea sporului pentru limbi straine.
Razvan Bordeanu, reprezentantul Aliantei "Sed Lex", a declarat ca este de acord cu redefinirea sporului de 75% incasat de gestionarii fondurilor UE: "Acolo unde s-au facut abuzuri, de exemplu unde si soferii primeau acest spor, trebuie revizuit proiectul de lege". In schimb, Radu Ungureanu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, spune ca angajatii acestei institutii ar pleca in bloc daca li s-ar taia sporul de 75%. Sindicalistul a cerut, pe langa mentinerea acestui spor, plata orelor suplimentare si acordarea in continuare a sporului de 10% pentru munca in conditii vatamatoare.

Cu sporurile la tribunal
Razboiul Guvernului cu sporurile incepe dupa ce magistratii din toata tara au legiferat astfel de bonusuri prin hotarari judecatoresti. De pilda, angajatii Casei Judetene de Pensii Vaslui vor ramane cu sporurile de peste 800.000 de lei castigate in instanta (cate 38.000 lei/angajat), printr-o hotarare judecatoreasca din noiembrie 2008. Aceste sporuri, numite "suplimentul postului" si "suplimentul treptei de salarizare" nu fusesera acordate timp de 3 ani. Un alt precedent juridic a fost brevetat chiar de angajatii justitiei, in favoarea carora au fost pronuntate hotarari irevocabile pentru plata sporurilor anulate prin legile bugetului, in cuantum de 50% din venitul lor brut.

Potrivit Asociatiei Procurorilor din Romania, cei 1.323 de procurori de la parchetele de pe langa judecatorii primesc un salariu net lunar de 4.394 de lei, din care 1.459 de lei reprezinta sporuri. Procurorii de la parchetele tribunalelor au un salariu de 4.881 de lei, din care 1.621 de lei sunt sporuri. La un moment dat, conturile Ministerului Public au fost blocate in cursul executarilor silite pentru neplata sporurilor salariale restante. Reparatii similare au obtinut si judecatorii.

Cam asta spune presa... si nu numai.

gherla spunea...

ha,ha..anonim 10 03 OUG 4/2008. *&&Semnalele noastre au fost ignorate , in acest sens, de mai bine de 3-4 ani*.Daca este din 2008?$

Anonim spunea...

Cat drept cunosc cei ce ne conduc destinele, cata practica in domeniu au, cat de interesati sunt ca legile fundamentale in justitie sa fie bine facute????

Am vazut cu totii... ce de profesionisti sunt la minister... ce de profesionisti sunt la ANP.. ce de profesionisti sunt in unitati...

GARAIE DE PROFESIONISTI PESTE TOT!!!!

Desi acest blog a incercat sa arate tarele acestui oropsit sistem penitenciar, desi s-au scris mii de mesaje pe acest blog aratand strigatul de revolta impOtriva amatorismului, NICI IN MOMENTuL DE FATA NU AVEM SOLUTIA IESIRII DIN MARELE REHAT IN CARE SUNTEM CU TOTII!!!!

Am sperat cu totii ca venirea dlui Bala, prin concurs desigur, la ANP va reforma sistemul. Am sperat si
am juns LA DISPERARE... Neavand nici un fel de sprijin.

Nimeni nu se uita la noi, nici un politician nu crede in acest sistem penitenciar, pentru toti suntem o necunoscuta... O MARE NECUNOSCUTA ... ca o curva gasita la colt de strada, pe care o regulezi la betie si a doua zi te vede si te admira:
CE TREABA FAINA MI-AI FACUT AZI-NOAPTE!!

Te rusinezi, te dai inapoi... da esti casatorit, ai o sotie iubitoare acasa, un copil care te adora, si tu, un nesimtit betiv ce esti... ai tras prima curva iesita in cale...

DA, ASA ESTE SISTEMUL PENITENCIAR... a ajuns ca o curva iar noi suntem sotul infidel, acel tata imoral care si-o pune cu prima ... de la colt.

Intr-un interviu acordat ziarului Jurnalul National, Alina Mihaela Bica, secretar de stat in MJLC, a declarat:

Privind noutatile aduse de Coduri:
"De zece ani se lucreaza la aceste coduri. Noi avem un Cod Penal si foarte multe legi penale speciale. Si te trezesti ca modifica­rea unei legi speciale contravine Codului Penal si viceversa. O noutate pe care o aduc aceste coduri este ca toate aceste legi speciale sunt cuprinse in noua reglementare si armonizate unele cu celelalte. Noul Cod ofera si procurorului si judecatorului posibilitatea sa cunoasca infractiunea in ansamblu. Pentru ca nu vor mai fi o suta de legi cu o suta de modificari ulterioare. Si inca un exemplu. Codul Penal micsoreaza limitele de pedeapsa pentru anumite categorii de infractiuni, cum ar fi furtul calificat care va fi pedepsit de la 1 la 5 ani de inchisoare. Pe de alta parte, noul cod vine si traduce din necesitatile societatii romanesti si introduce o noua infractiune: compromiterea intereselor justitiei. in sensul ca divulgi fara drept informatii confidentiale. Ce inseamna acest lucru? Ca dintr-odata responsabilizezi judecatorul, procurorul, politistul cu privire la faptul ca, daca pune mana pe telefon si anunta pe cel vizat ca maine va avea loc o perchezitie, va fi pedepsit. Gasim si o alta infractiune cum ar fi aceea de a face gesturi obscene, nelalocul lor in sala de judecata. Si nu se refera numai la judecator si procuror, ci la toti cei prezenti in sala, inclusiv martorii."

Asa vede acest secretar de stat modest codurile, ... asa ne invata NOILE CODURI... ale noului Guvern, ale actualului presedinte, care-i da cadou celui de-al doilea om din stat o centura de castitate ...

Da, A VENIT MOMENTUL SA VA DUCETI LA SEX-SHOP-ul DIN COLT SA VA LUATI FIECARE CENTURA DE CASTITATE... vi se pregateste o reprofilare... S-A DAT LIBER LA INCEST, S-A DAT LIBER LA PROSTITUTIE.

Anonim spunea...

Gest firesc de onoare si respectare a traditiei pur romanesti/ Biserica Catolica dezaproba dezincriminarea prostitutiei si incestului

“Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti dezaproba dezincriminarea prostitutiei si incestului în noul Cod penal, considerând-o ca un drum liber si justificabil spre dispretul si abuzul fata de fiinta umana”, se arata intr-un comunicat dat ieri publicitatii. „Biserica nu a încetat si nu va înceta sa apere demnitatea persoanei umane si sa dezaprobe prostitutia si incestul. Astfel de fapte, spune papa Benedict al XVI-lea, prolifereaza datorita „dictaturii relativismului moral”, care caracterizeaza societatea moderna. De o gravitate deosebita ar fi relativizarea actului incestuos. Sfântul Paul îl condamna cu fermitate, mergând pâna la excluderea din comunitate a celor care îl înfaptuiesc (cf. 1 Cor 5,1 s.u.). Conform Catehismului Bisericii Catolice (CBC), incestul „corupe relatiile familiale si indica un regres spre animalitate” (nr. 2388). În cazul în care actului incestuos îi cad prada copiii, „greseala e dublata de o implicare scandaloasa adusa integritatii fizice si morale” a acestora, „care îi va marca toata viata, si de o violare a responsabilitatii educative” (CBC, nr. 2389). Prostitutia este considerata de Biserica o forma de sclavie moderna. Conform CBC, prostitutia atenteaza la demnitatea persoanei care se prostitueaza, aceasta fiind redusa la un simplu obiect de placere si de comert josnic. Adevarat flagel social, care loveste atât femei, cât si barbati, adolescenti sau copii, prostitutia este o degradare a trupului care, în viziunea crestina, este locuinta Duhului Sfânt. Legalizarea prostitutiei ar însemna acceptarea unei culturi care banalizeaza sexualitatea umana, interpretând-o si traind-o în mod reductiv si saracit, în raport cu corpul si placerea egoista (Ioan Paul al II-lea, scrisoarea apostolica Familiaris consortio, nr. 37). Dezaprobarea prostitutiei si incestului de catre Biserica Catolica se bazeaza pe legea morala naturala, pe învatatura Sfintei Scripturi si pe traditia Bisericii.


Cum Sinodul Bisericii Ortodoxe romane este ocupat cu pasapoartele biometrice, este bine si numai atat... deocamdata .