Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 8 martie 2009

evz.ro - Sporurile magistraţilor creează frustrări

evz - Sporuri magistratiEvenimentul Zilei afirmă că sporurile magistraţilor creează frustrări, precizând că sindicatele denunţă sporurile nou aprobate pentru magistraţi în vremuri de criză. Autoarea articolului are probleme cu detaliile, dar problema în sine e reală. Când mujicii strâng cureaua nu e în ordine ca magistraţii şi politicienii să nu o facă, ba dimpotrivă să-şi aprobe sporuri şi stimulente barosane.

Numele ministrului justiţiei e Cătălin Predoiu, nu Cezar, nici Traian, nici Emil. Dacă e cazul, domnul ministru îşi face şi numele independent, dar asta nu s-a întâmplat încă. Frustrarea este definită de Renate Weber, europarlamentar liberal. Sindicaliştii citaţi nu denunţă nimic. Bogdan Hossu spune că magistraţii au dreptul la aceste sporuri, dar că sistemul, rău şi fără nume, e de vină.

Sindicaliştii denunţă sporurile de risc şi de suprasolicitare neuropsihică ale magistraţilor ca fiind un abuz câştigat prin lege.

Pentru reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2009, guvernul a propus ca, în acest an, bugetarii să nu mai primească sporuri salariale şi nici alte venituri de merit. În timp ce această măsură aruncă funcţionarii şi sindicatele în stradă pentru proteste, cei 6.000 de magistraţi au câştigat în instanţă încă două sporuri salariale, unul pentru risc şi unul pentru suprasolicitare neuropsihică, prin decizia de anul trecut a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.

„Sistemul salarial este prost”

Bugetarii sunt revoltaţi că angajaţii Justiţiei vor beneficia în continuare de sporurile vechi, dar şi de cele pe care le-au obţinut acum. Despre situaţia haotică pe care a creat-o guvernul din cauza crizei mondiale, europarlamentarul Renate Weber crede că este o consecinţă a proastei gestionări a sistemului de salarii pentru bugetari. „În orice ţară democrată, judecătorii au un nivel salarial deasupra funcţionarilor. Acesta este un lucru firesc dacă guvernul ar decide menţinerea celorlalte sporuri pentru bugetari. Altfel, această discriminare creează frustrări şi disperare. Mai mult, magistraţii şi-au adăugat foarte multe bonificaţii care ţin de natura meseriei şi nu ar trebui plătiţi pentru asta, cum ar fi cea de confidenţialitate. Sistemul salarial din România este prost”, a declarat Renate Weber.

(…)

Sindicaliştii spun că e un abuz

Dacă executivul ia dintr-o parte şi dă în cealaltă, miniştrii sunt responsabili pentru majorările de buget pentru aceste creşteri de leafă. Cezar Predoiu, ministrul justiţiei, n-a putut spune ieri cu cât s-a majorat bugetul instituţiei pentru plata acestor bonificaţii. Bogdan Hossu, preşedintele sindicatului Cartel Alfa, dă vina pe sistem şi spune că magistraţii sunt beneficiari de drept ai acestor sporuri. Doar legea este „strâmbă”. „Este un abuz făcut de către politicieni în parlament când, dintr-un entuziasm populist, n-au mărit salariile, ci au dat sporuri. Sunt nişte drepturi pe care ei le au prin lege, deşi şi noi suntem bugetari şi avem dreptul la un bonus pentru suprasolicitare neuropsihică”, spune Bogdan Hossu.

Economii de miliarde

După ce magistraţii şi-au luat bonificaţii pentru stresul de la serviciu şi gradul de risc la care se expun, guvernul a tăiat celorlalte categorii de bugetari sporuri importante, precum cel de condiţii vătămătoare, mediu toxic sau de complexitate a muncii. De asemenea, Emil Boc a mai propus ca anul acesta angajaţilor statului să nu le mai fie plătite orele suplimentare, salariul de merit, nici premiile, indiferent de natura prin care erau finanţate. (sursa: link)

Referinţe:

- Sporurile magistraţilor creează frustrări

- Magistraţii îşi încasează supersporurile

16 comentarii:

Anonim spunea...

Habarnistul de la minister nu va spune niciodata ca o categorie sau alta a iesit bine sau rau, ca e platita bine sau mai putin.


Este un om de paie al lui EL MAXIMO si face jocul acestui Guvern de habarnisti pe care nici macar Geoana- al doilea om in stat nu-i mai supota!!!

Deci, ce presiune ar trebui sa exercite sindicatele din sistemul penitenciar asupra ciumpalacului politic de la MJLC????

Anonim spunea...

Ca magistratii sa primeasca anumite sporuri nu mi se pare ceva nefieresc. Acestea probabil , ca sunt corelate cu conditiile specifice muncii lor.Mai nefiresc mi se pare ca fpss din penitenciare sa nu primeasca sporurile cuvenite in raport de munca pe care o presteaza in conditiile pe care le stim cu totii(lipsa de personal , stres maxim etc). Important este ca parlamentarii nostri sa cuantifice munca la adevarata valoare . Fara spor de antena , ore suplimentare , prime si salarii de merit capsunaritul devine o alternativa la munca in penitenciare. Cu o uniforma care sta infoiata pe tine , cu o imagine de gardian sovietic care nu face altceva decat sa se distreze maltratand detinutii , fara remuneratie corespunzatoare , nu stiu daca sistemul penitenciar va mai reprezenta un inters pentru cei care isi cauta un loc de munca. Dar cu parlamentari care fac parte din lumea interlopa , care isi rup stilourile incercand sa invete sa scrie imi este greu sa cred ca in sistemul penitenciar se va face curand ordine si ca fpss vor fi apreciati intradevar pentru munca lor. Am aflat inca de mult despre retragerea magistratilor din sintemul penitenciar . Poate ca cu ei politicul mai stia de noi ; doar erau produsul lor in sistemul penitenciar. Coincidenta sau nu cat timp au fost prin puscarii bugetul ANP pentru salarii a fost satisfacator. Cu o conducere ANP cu militari de cariera si fara sprijin politic nu vad prea bine bugetul ANP

AICI NOI SUNTEM NOI spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

O sa vedeti urmarile acestei masuri necugetate zilele urmatoare!!!

Anonim spunea...

allloooo!!!!!!!!!ce urmari o sa vedem.nu o se intample nimic .in cel mai rau caz o sa faca ziarele o zi doua galagie,iar dupa aceea tacere!LA NOI CA LA NIMENI,daca noi acceptam asa ceva ,va fi vai de noi.daca noi nu FORTAM sindicatele la treaba sa avem si noi parte de acel spor ei nici nu o sa se gandeasca sa ne mai dea ceva...{pt unul care are puterea sa spuna tot timpul adevarul SILICA} se stie .jan

Anonim spunea...

BRAVOOO,ce SINDICAT,avem noi sindicat,cand a facut sindicatul ceva pt.noi.

Anonim spunea...

STII problema cu ,,MICROFLORA,,tu vrei si spor de risc si de suprasolicitare neuropsihica,cand vreodata,ai uitat nu ai baza legala,vorbesti degeaba.

Anonim spunea...

BRAAVO, TRAIASCA BAZA LEGALA. si multi altii sa traiasca printe care si "pokemon"cunoscatorii stiu despre cine este vbr.

Anonim spunea...

Parafrazand un mucalit de roman din ziua de azi va spun urmatoarele:

Speranta moare ultima. PROSTIA VINE LA PRIVEGHI.

Asa ca, mai bine bocim la capatai, lasandu-i pe unii sa ne joace cum vor, pe altii sa-i toleram ca CICA NE-AR REPREZENTA...

Cu reprezentatul ne-am covins cel mai bine la votul uninominal. Asa ca, asa portavoci avem in sindicate, sa-i purtam bine.

Vorba lui nea Base: MAI TRAITI???

BINE.

Anonim spunea...

Nu putem trai bine d-ule opis!
"Prostia vine la priveghi"
Da,dar cat dureaza acest priveghi?
Nu cunoastem in ce penitenciar va amarati zilele!
Dar noi,cei de pe malul Dunarii,ne-am cam saturat sa bocim!
Vrem sa ne facem datoria,vrem sa muncim intr-un mediu prielnic!
Nu vrem sa mergem acasa,dupa o zi de munca,care ar trebui sa fie normala, si sa devenim niste "armasari"!

Anonim spunea...

===Cineva scria ca "speranta moare ultima" Poate are dreptate"dar cine spera fara temei,moare disperat"
===Cu stima,

Anonim spunea...

Cineva scria despre "armasari"II TRANSMIT CA
ORICE ARMASAR DEVINE LA UN MOMENT DAT GLOABA,DAR NU ORICE GLOABA,A FOST CAL DE CURSE.
REFLECTATI VA ROG,CERTARETILOR.

Anonim spunea...

nu am cuvinte de ce magistratii sa primeasca acel spor de 50% si lucratorii de penitenciare care sint mai stresati ca magistratii,si sint in pericol direct cu detinutii zi de zi care sint din ce in ce mai periculosi sa nu beneficieze de acel spor .prima data da-ti la cei espusi direct la stres maxim si pe urma la ceilalti.Sper sa se faca lumina si in viata personalului de penitenciar.MEDITATI VA ROG SI PE URMA APLICA-TI. VA MULTUMESC .

Anonim spunea...

oare cind o sa realizati ca nu insemnam nimic pentru sefii nostri fie din anp fie din minister?

Anonim spunea...

parintele se vede ca nu ai observat ca de multe ori celor din mj le veneau bani pentru plata drepturilor cistigate in instanta pe cind noi asteptam mult si bine. si la noi era vorba de niste sume sa spunem aproape derizorii comparativ cu sumele lor.

Anonim spunea...

MAI ALA, DE N-AI LOC DE SINDICATE. VINO TU DACA TE CREZI ATAT DE DESTEPT SI LUPTA-TE TU, MAI "TOROPITULE DE MUNCA", CA SIGUR STAI LA VREUN BIROU SI FRECI MENTA.DAR SA STI CA TREBUIE SA SI MUNCESTI, SI INCA BINE, CA DACA ESTI CU SINDICATUL STA "LUMEA BUNA" CU OCHII PE TINE SA TI-O TRAGA CUM GRESESTI PUTIN, IAR CEI DIN A.N.P. STAU SI PUN LA CALE "INVENTILE" LOR PENTRU PROSPERITATEA SISTEMULUI PENITENCIAR, CA DE AU TIMP DESTUL SI SUNT SI PLATITI BINE.