Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 21 martie 2009

Cine n-are bătrâni, să şi-i cumpere?!

În ultimii 2-3 ani media de vârstă a personalului din sistemul penitenciar a scăzut datorită, pe de o parte, pensionării „greilor” iar, pe de altă parte, angajării unor tineri, chiar foarte tineri băieţi şi fete. S-a ajuns ca în ziua de azi cei din categoria 30-35 de ani să fie consideraţi mai mult bătrâni decât tineri şi poate că asta nu ar fi grav dacă ar avea şi experienţă sau măcar chef de muncă.

De multe ori însă, cei abia ajunşi la vârsta de 35 de ani, se consideră îndreptăţiţi să dea lecţii mai tinerilor colegi, să sancţioneze „orice ieşire din decor”, să îşi etaleze calităţile, posibilităţile şi relaţiile în gura mare, în faţa tuturor. Au devenit gălăgioşi şi pretenţioşi, mulţi dintre ei chiar periculoşi. Cei mai tineri sunt prea speriaţi şi asistă neputincioşi la „reprezentaţiile” acestora în timp ce vârstnicii, fie nu au chef să intervină (oricum mai e puţin până la pensionare), fie nu riscă o greşeală care ar putea să le pună în pericol salariul de merit sau postul de şef şi implicit o pensie mai bunicică. Mai sunt şi cei care au demnitate, experienţă şi muuult profesionalism dar şi-au pierdut încrederea că cineva mai poate să îi întoarcă la locul lor pe cei prea plini de ei.

În unităţi sunt regretaţi bătrânii colonei pensionaţi, mai de voie, de nevoie şi se constată în multe sectoare că ar trebui o mână fermă, o minte calculată, o voce puternică, un spirit combativ, o sămânţă de bărbăţie. Sigur asta nu înseamnă că toţi cei rămaşi la muncă sunt laşi, proşti sau leneşi dar să recunoaştem că vremurile s-au schimbat şi parcă mai mult decât înainte ducem lipsă de modele, de lideri, de profesionişti şi valori. Suntem tentaţi, şi poate pe bună dreptate, să asociem modelele cu persoane mai în vârstă întrucât acestea sunt mature, înţelepte, responsabile. Mulţi dintre noi, fără prea mare efort, îşi amintesc de un nea Ion care a restabilit ordinea într-o cameră de unul singur, a salvat pielea vreunui puşti în faţa superiorului, preluând asupra lui întreaga vină sau, cu şcoală puţină, a găsit cea mai eficientă soluţie de a împăca pe toată lumea.
Pe de altă parte, nu vor fi toţi pomeniţi „la cele bune”, fie pentru că nu au reuşit să se înţeleagă cu generaţiile mai mici, fie pentru că nu au vrut să accepte conlucrarea cu acestea. În timp ce tinereţea este caracterizată de spontaneitate, iniţiativă şi creativitate, bătrâneţea aduce cu sine rigiditate, inflexibilitate, lentoare, dificultăţi de adaptare şi stereotipii. Unii sunt irascibili şi frustraţi, confuzi, obosiţi şi uzaţi. Iar când aceştia mai sunt şi directori de penitenciare sau pe aproape, e şi mai greu de lucrat cu ei!

Poate o scuză bună pentru comportamentul lor ar fi că problemele determinate de pensionare apar în perioada premergătoare acesteia şi de multe ori colegii în cauză au stări de anxietate, insomnii sau alte tulburări. Pensionarea este prima situaţie de criză cu care se confruntă vârstnicii şi de multe ori retragerea din activitatea profesională înseamnă debutul declinului. Le va fi foarte greu cu atât mai mult cu cât pierd aproape orice contact cu colegii, nemaifiind căutaţi sau incluşi în activităţile cu care erau obişnuiţi.

Ar trebui aşadar să îi înţelegem pe „bătrânii” noştri şi să îi suportăm iar unii aplică cu succes zicala: „spune cum spune el şi fă cum vrei tu”. Dar ce te faci când bătrânul lup de mare este factor de decizie, are influenţă şi timp la dispoziţie să îţi urmărească orice mişcare? Ce ne facem când nici tinerii noştri nu sunt mai grozavi?! Trag cu arma asupra altor colegi, escrochează, fură, înşală, dau în presă minciuni, aduc droguri deţinuţilor … Mai grav, sunt acceptaţi de noi şi, în această situaţie, unii au nostalgia timpurilor în care bătrânii rezolvau într-un mod radical dar eficient astfel de probleme. Exista mai mult autocontrol, mai multă ruşine şi responsabilitate din partea celor tineri dar şi mai multă maturitate, fermitate şi implicare din partea celor mai vârstnici.

Probabil cei tineri nu mai pun prea mare preţ pe cei vârstnici iar aceştia din urmă sunt dezamăgiţi de tineri şi privesc neîncrezători spre viitorul penitenciarelor, considerând că munca lor de-o viaţă nu va fi continuată aşa cum şi-ar dori. S-ar putea ca ambele părţi să aibă dreptate şi toţi să ne înşelăm în aceeaşi măsură dar cert este că trebuie să avem respect faţă de bătrânii noştri fiindcă în curând vom fi unii dintre ei!

26 comentarii:

Anonim spunea...

Un profesionist este un om,printre altele,caruia îi place ceea ce face!
Vine totusi invatacelul de cl.I.
Pentru ca nu stie de unde sa o ia si unde sa o puna,cauta prin bibliografii(se documenteaza), ca doar nu se stie cand se iveste oportunitatea!
Fara dascal te vezi nevoit sa reinventezi roata.Nu spune nimanui ca este imposibil,ca este complicat,cere timp,presupune greseli,nesiguranta,pasul batut pe loc,ca la banateni.ce dumnezeu,ca doar sunt tanar!!!!!!!
SI......cu putin noroc,AM REUSIT!

Anonim spunea...

Lipsa modelelor in viata (sau nu) este o chestiune general valabila in romania cea fara de valori... De ce ar fi altfel la noi?

Intrati aici: http://www.danpuric.ro/!

Priviti!
Cititi!
Ascultati!

...si dati mai departe!

Dan Puric propovaduieste Romania valoroasa!

Anonim spunea...

Lipsa modelelor din sistemul penitenciar face ca cei mici fara nici un fel de valoare sa se considere elemente definitorii in organizarea si mentinerea unui climat de tensiune la nivelul sistemului mergand pe considerentul promovarii rapide(interesul propriu). Le lipseste coloana vertebrala,nu au sange in sistem,degeaba au pile si sustinere de pe plan local sau de pe planul inclinat de la ANP,majoritatea isi fac jocurile proprii fiind interesati de aducerea celor dragi in sistem,transferuri pe functii platite bine etc.Atat timp cat in acest sistem agentul de la GAZ va ajunge director,inginerul de irigatii director general,asistenta medicala director la informatica,etc sistemul nu mai are nevoie de modele se descurca cu ce are dar va fi vai,vai,vai de noi!

Anonim spunea...

"fiind interesati de aducerea celor dragi in sistem"...

Doar tampitii ar face asa ceva!

Anonim spunea...

Apropos de valori:

http://bataiosu.wordpress.com/2009/03/20/otvemania-interviu-cu-dan-diaconescu-despre-otevizarea-romaniei-si-romanii-mahalagii-si-agramati-personajele-inventate-de-caracalean-si-parerea-unui-psihiatru-despre-ele/

Anonim spunea...

Majoritatea sun niste" pui de bogdaproste"......copilu lu taticu.....spune-mi tu editorialistule ai pleca la razboi cu ei?.......un posibil raspuns ....sunt niste ingamfati care chiar cred ca au inventat roata , iar noi cei de 35 de ani suntem considerati " militieni" cu idei invechite.....dar cred ca la un moment dat vor vedea ca tot de la noi au de invatat.

Anonim spunea...

La un momentdat cei cu idei"comuniste" vor pleca din sistem si atunci o sa-i vezi pe pilosii de azi dindu-se cu capul de pereti cind vor trebui sa-si asume responsabilitatile "comunistilor" nu sa stea in umbra lor.Oricum aceasta specie-copii-nepoti-sotii-soti-nasi-cumetri au venitin sistem cu gindul ca vor fi toti pe la birouri si de aceea stau la pinda iar cind nu au vinat la orizont merg si "sifoneaza" povesti visate de ei in timp ce asteapta "vinatul"

Anonim spunea...

LASATI SI TINERII SA PRODUCA CEVA !
CEI BATRANI SUNT SATURATI...NU LE AJUNGE ! NU CRED CA O UNITATE PENITENCIARA STA INTR-UN CADRU SAU DOI. INCERCATI SI VEDETI CA VA FUNCTIONA...POATE MAI BINE !

Anonim spunea...

Sistemul asta al nostru nu e cu nimic "mai cu motz" decat neaosa societate in care traim, in care s-a cultivat pana la extrema cultul interesului personal, formalismul si caruia ii lipseste echilibrul.
S-a inradacinat mentalitatea de a cauta in orice cuvant, parere sau decizie, vicii si interpretari pentru ca "da bine" si e de trend sa critici. Desi asta este cel mai simplu lucru de facut sa critici si sa carcotesti. Am realizat ca exista si la noi "smecherul de penitenciar" ...tupeist (firesc din moment ce "are spate") nu teribil de instruit (nu facea sa-si piarda prea mult timpul cu "bagateli")si evident....super descurcaret, unic si de neinlocuit.
"Smecherul" asta e de toate varstele, studiile si....corpurile.Si apropos de varsta si de batranii nostri...tot respectul pentru unele, dar pentru altele....mai bine stau fiecare la locul lor adica ....departe.Exista si profesionisti si capacitate.... dar se cam pierd in hatisurile intereselos...si te apuca asa o mare lehamite....

Anonim spunea...

si cei care au parasit sistemul sunt toti de 55 de ani?nu!au ales solutia cea mai buna pentru ei-restul vietii,nu au privit la ziua de azi ci la cea de maine.nimeni nu ar fi lasat un salar bun pentru un pic de pensie.dar oamenii nu au mai rabdat mojiciile directorilor incapabili,care in fata iti prezinta riguros efectele legii,iar dupa perdea ei sunt cei care o incalca,obligat la randu-ti sa o incalci si tu ca altfel esti contra si deranjezi.ranchiuna, dusmania directorilor scoliti in scoli comuniste sau cu pedagogi comunisti, apare atunci cand un mai nou angajat in sistem le spune franc in fata realitatea si le desconspira prostia.atunci in mintea(golul)directorului si a sirului de sustinatori a mizeriei acestuia apare teama in competenta profesionala care oricum exista,dar starea de fapt il pune pe directorul comunist,ursuz,prost,incopetent sa ia masuri impotriva celui(lor)care are(u)curajul sa-l infrunte,uitand defapt ca isi arata inca o data mitocaneala si incompetenta unui bun manager de resurse umane cum ar trebui sa fie directorul zilelor in care traim mai precis al mileniului.

Anonim spunea...

La 35 de ani esti batran?
Atunci la cati ani esi tanar?
Dar cel de 50 de ani cum este ?

Anonim spunea...

Cand vreodata un " tilicar" ii v-a spune ceva directorului?........nu camva sunt de cei cu sange nobil? La Bacau asa este , angajati din prima cu 2,90.

Anonim spunea...

Nu stiu cum este prin alte penitenciare dar la noi ca la nimeni,se pensioneaza oameni la putin peste 40 ani si altii care au mai ramas pana in 30 ani sunt majoritatea bolnavi.In fiecare zi auzi numai de boli si de pensionari ,am ajuns sa avem 4 in concediu medical,2 se retrag la pensie pe un schimb.Va multumim domnilor sefi ca ne macinati incet cu incet,ca nu faceti nimic din posturile voastre de sefi ca sa nu deranjati pe ministeriabili.Am ajuns ca fiind in luna martie sa nu avem nici concediile luate pe anul trecut,avem un singur om in concediu niciunul in tura libera ca nu avem cum.Multumim sindicatului snlp si celuilalt ca nu fac nimic sa ne imbunataeasca conditiile de munca.Multumim doctorei din unitate si unitati pe care nu o intereseaza decat cabinetul particular si tot felul de colonei de pe la politie de care are grija,la noi nu ca suntem din fier si parca scria ca trebuie sa se uite de si la sanatatea agentilor.Multumim sefilor care ne bestelesc si-si bat joc de noi ,nu raspund la salut parca nu am fi oameni.Multumim anp care vegheaza linistit la angajarea de fatuci si noi pe schimburi suntem omul si postul sau pe cei noi care au sila de foisor sau sectie si vin direct pe posturi calde.Mutumesc sefului de sindicat care a prins cel mai ocupat post din unitate si cand il intrebi ceva nu are timp ,cat timp era un simplu ofiter umbla dupa noi numai cu amageaua.Multumim directorilor la paza care cand le spui sa ia masuri cu undetinut care te agrseaza fizic sau verbal iti spune ca de aia esti platit.Multumim celor din controlul anp cand le spui problemele vin si te vaneaza si ii infiereaza pe sefi ca uite ba ce tupeu au,cand vin in control nu vorbesc cu agentii ca doar sunt imparati.Scuzati-mi greselile gramaticale dar sunt dupa 12 ore de servici efectiv,poate si limbajul este de lemn ,neacademic dar asa te manifesti dupa ani de stat cu detinutul,acasa cand ajungi nu ai timp nici sa respiri ca adormi de oboseala.Domniile voastre sefii cei mari nu trebuie sa va faceti griji,continuati cu nepotismul pe la birouri si socio.

Anonim spunea...

cine mai se gindeste in ziua de azi la cei cu experienta,nimeni va spun sigur.in ziua de azi totul se axeaza pe relatii,pile,nepotism,etc.cine mai da credit si mai apreciaza unul care are ani buni de experienta,unul care cu ani in urma lucra dupa programul si regulile comuniste cum ziceti marea majoritate,dar putini stiti de respectul care erea atunci in acest sistem.citi dintre sergentii majori sau plutonieri isi permiteau sa se duca la comandant sau la,loctiitor sa bata cu pumnul in masa pentru prime sau salarii de merit.eu cred si din cite m-am documentat ca in orice activitate cel mai important lucru este experienta.ingrijorator este si faptu ca abia acum incep sa apara public speta diplomelor obtinute contra cost.oare ce sa mai invete cei tineri din ziua de azi.profesionistii din acest sistem si cred ca si de la politie au cam plecat sau au fost fortati sa plece la pensie chiar si pe caz de boala pentru ca nu mai suportau sa vada haosul instaurat.domnilor nu se poate ca aceste institutii sa fie conduse de oameni care habar nu au despre acest sistem,multi au fost impinsi de situatia dezastruoasa sa se reprofileze si sa lucreze ba la politi,ba la justitie.sa se faca o situatie la nivel de tara sa vedeti si dumneavoastra citi au studii de specialitate si lucreaza in domeniu si citi s-au reorientat pentru salariu.nu se poate ca din inginer constructor sa ajunga director de penitenciar si exemple sunt foarte multe,pentru cine stie intelege.hai ca ma enervez.imi cer scuze pentru postare daca nu este pe placul multora,dar incerc sa spun realitatea.am nervi acum si de aia am scris cind vad magariile.scuze pentru greseli.

Anonim spunea...

Stimate coleg Malconx, spui că eşti obosit?Te cred. De ce nu solicitaţi programul de 8.7 şi 9 ore?
Încercaţil şi vă veţi convinge.
La noi a venit Barbu şi ne-a cerut să scriem că nu e bun, că aşa a spus Alin Popescu şi Teoroc. Eu nu am scris. Pogonarii au fost de acord. Nu este corect. Eu stau la bloc, asta este. De ce să sufăr eu, pentru ca alţii să- şiare pămîntul?

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 07:57


Daca luati listele cu angajati ai unitatilor din sistemul penitenciar veti observa ca in proportie de 80% sotiile ,finii,nasul,cumatrul,varul si verisoara celor care sau nascut sefi in temnitele statului sunt cadre de nadejde ale sistemului iar acestia la randul lor fac tot felul de legaturi pentru o eventuala punere in aplicare a unui ordin emis de acest BALA si anume ca in cazul unor deblocari de posturi se recomanda directorilor de unitati angajarea cu precadere a unor elemente de personal din exteriorul sistemului (civili), se poate sa mai fi ramas unii din fini pe afara si atunci.......

Anonim spunea...

Pt. anonimul de la 21.03.2009 22:06:00-"Pogonarii" urat vb. despre colegii tai dar am impresia ca esti cel putin subcomisar,ar trebui sa recunosti ca respectivul program te aduce de 22-24 ori la munca si dupa setul de 6 ture nu ai decat o zi libera nu doua cum ai dumneata la birouri,dimineata iesi din serviciu si trebuie sa dormi dupa care mai ai o zi libera,Nu ,NU e bun programul nou decat daca s-ar mai infiinta un schimb asa cum e in Spania,5 sch. nu 4 sch. ca la noi merge sa eludam si codul muncii si orice lege,ca doar suntem sefi in sistemul ANP.

Anonim spunea...

pentru colegu de la bloc care taie sfoara in loc de porc- am vrut sa scriu alceva da ma cenzura- in momentul cind ai sa faci un calcul ai sa vezi ca si la programul ala minune pe care il lauzi si il astepti , muncesti la fel de mult ca si la tura de 12/24 numai ca vii mai des la munca ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor cu transportul in primul rand fie ca vvii cu masina personala, tramvai , autobuz, etc.fa un calcul sumar si ai sa vezi ca din primul ciclu de ture 2de7 2de8 si 2de 9 iti va iesi o zi in plus, ai sase zile de munca sa zicem de 8 ore- se echilibreaza 2 de 7 cu 2 de 9 si iti iese ca 4 de 8 ore- pe cind saptamana de lucru are 5 zile de 8 ore. e lejer nu? ai sa vezi atunci haos mai ales in familii. asa la tura mai faceai un schimb cuplai cu liberele si mai te relaxai asa daca iti faci un schimb de tura nu faci mai nimic.mai gandeste putin .

Anonim spunea...

Aveti cumva impresia ca programul pilot sau tura de 12 ore nu va obliga sa prestati acelasi numar de ore (de ex 168 de ore/luna)? Singura diferenta este la numarul de zile in care vii la serviciu intr-o luna, la pilot sunt 21 (168:8=21 media la 7/8/9 e de 8 ore), la tura doar 14 (168:12=14). Avantajul calaretului!

Anonim spunea...

Pentru colegul de la bloc ,te informez ca si eu stau la bloc ,nu am pamant de arat sau de sapat dar prefer sa lucrez 12 cu 24 ;12 cu 48,motivul nu sunt atat de mult la serviciu sau pe drum (inspre serviciu sau inspre casa),am timp sa dezvolt o relatie reala cu familia mea ,dar ,in special pot dedica mai mult timp copiilor mei,in programul cel laudat de tine la shimbul 2 nu imi vad copii ca eu plec de acasa inainte de a ajunge ei de la scoala,la schimbul 3 apucam cel mult sa luam pranzul impreuna.Dupa calculele mele sunt necesare 7 saptamani pentru a se relua ciclul de la inceput, deci in 7 saptamani avem 1 week-end liber si 2 jumatati de week-end libere toate grupate una dupa alta si urmate de 4 week-enduri in care se lucreaza ,cand poti sa-ti faci un program de familie?Poate tu colegule esti sot si tata de ocazie eu nu vreau sa fiu asa!

Anonim spunea...

daca noua nu ne pasa de noi atunci cui?e normal ca fiecare sa se raporteze la penitenciarul la care lucreaza, din orice punct de vedere,dar sa nu uitam ca alte penitenciare nu-si au sediul in oras,iar mare parte din colegi vin din imprejurimi.pe multi nu-i intereseaza oare sunt individualisti?sa nu uitam ca acelasi numar de posturi,de ore,de activitati vor trebui acoperite de acelasi numar de oameni-oboseala si stresul vor fi mult mai mari!da solutia este buna pentru 8 ore DAR PE 5 SCHIMBURI!DOMNUL BALA APLICA ACUM PSIHOPOLITICA SISTEMULUI IN STARE DE CRIZA SAU DE HAOS!simtim rezultatele cand vine Sorescu sa-ti spuna ca nu folosim judicios resursa umana,el neavand habar de ce vorbeste,nestiind ca de 15 ani numai in compromisuri ne executam orice misiune din cauza lipsei de personal.15 ppl cu un SPL daca se intampla...te iau ca la carte,nu dupa legea compromisului data ca alternativa de mintile luminate.NISTE NEMERNICI FARA JUDECATA!RUSINE PENTRU CA AVETI PRETENTII SI NU ASIGURATI 80% DIN CEA CE VA OBLIGA REGULAMENTELE!

Anonim spunea...

Sistemul are acesta problema datorita politicii de cadre fara nici un orizont de 10 ani incoace .Nu am reusit sa stim ce vrem , nu am reusit sa oferim un ghid al carierei si al promovarilor .Ofiterii batrani au plecat mult prea devreme, in cele mai multe cazuri cei mai slabi agenti au devenit sefi peste noapte . Nu s-a respectat niciun criteriu de avansare pentru ca nu am avut . S-au facut ofiteri cu gramada, prin educatie , prin logistica , prin financiar la cererea comandantilor de unitati ,nu conteaza daca aveam nevoie sa nu de posturile respective .Se mai poate face ceva totusi si acum : aceste comisii de evaluare sa fie corecte cu fiecare unitate in parte si sa analizeze corect fiecare post in parte

Anonim spunea...

Mai bine director agronom,constructor sau profesor decit fosti securisti-S.I.P.A.-Primi se adapteaza deoarece au lucrat cu noi, dar lichelele sipa nici odata,ei au lucrat inpotriva noastra, iar acum se prefac buni samariteni dar tot niste nemernici au ramas.Vezi trogloditul de la Bacau care nu mai conteneste cu promovarea pilelor ,rudeor,prietenilor de sprit si a oricaror altora ,decit cei ce sunt cu adevarat profesionisti, incit au depasit numarul celor ce muncesc cu adevarat in paza fata de acelora care -l asteapta zilnic cu ploconul pe la birou sau la masina

Anonim spunea...

Pt.anonimul de la 10.15
Prietene ai grija cum te exprimi ca o sa sara injuristul la gatul tau deoarece i-ai ofensat conducatorul iubit si o sa te intrebe ce studii ai...ca el alta grija nu are decat sa apere ilegalitatile...Asa ca nu te mai necaji, ca pupaciosi ca el sunt pe toate drumurile.
La mai bine!

Anonim spunea...

Domnule administrator, unele dintre conditiile pe care trebuie sa le respecte comentariile pentru a fi publicate sunt:
1. să nu incite la reactii negative,
2. să nu fie jignitoare.

Observ că majoritatea comentariilor publicate fie incita la astfel de reacţii, fie sunt jignitoare.

De ce mai afişati acele condiţii din moment ce ele nu sunt respectate?

Anonim spunea...

Hopa s-a trezit in(juristul),sa-i faca osanale " iubitului conducator".Da ce cucui mare are domnu "DAN".☺☺☺