Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 5 februarie 2009

Strategie pe băţ

strategy Săptămâna trecută s-a trimis în unităţi o adresă prin care se cerea o analiză SWOT, punct de plecare pentru Strategia Sistemului Penitenciar. Până aici totul pare în regulă dacă ne gândim că pentru a elabora o strategie este nevoie de o analiză serioasă, iar dacă este realizată cu ajutorul celor din teren este şi mai bine. Însă, anormalul intervine abia acum deoarece materialul cu pricina a fost solicitat vineri dimineaţă cu termen vineri după-amiază.
 
În traducere liberă, s-a considerat fie că în penitenciare există deja o asemenea analiză SWOT şi doar trebuie expediată la centru, fie că sunt suficiente 3-4 ore pentru a întruni responsabilii din fiecare sector şi a face o analiză realistă (cu puncte slabe, puncte tari, oportunităţi şi riscuri/amenințări) a activităţii întregii unităţi. Un material de genul ăsta nu este tocmai uşor de făcut cu atât mai mult cu cât nu suntem deprinşi cu acest instrument de lucru şi nici nu se poate elabora doar de către una-două persoane din unitate, eventual contabilul şef şi purtătorul de cuvânt.
 
Deşi salariaţilor, prin adresa respectivă, li s-a sugerat să nu confunde analiza SWOT cu o strategie în sine, nu cred că au înţeles prea mulţi ce au de făcut. Nici nu au fost instruiţi vreodată şi nici nu s-au realizat astfel de analize la nivelul ANP pe care să le vadă proletarii. Sarcina a fost repartizată unora care au mai redactat la viaţa lor materiale de bilanţ pentru "a scrie şi ei ceva acolo". Alţii, nu au trimis nimic, refuzând să se implice într-o acţiune atât de superficială.
 
Trăim în secolul vitezei, epoca luminii. O lume nebună dealtfel, însă ceea ce este îngrijorător e că nimeni nu doreşte să încetinim ritmul, să tragem adânc aer în piept şi să cugetăm. E corect să ne dăm de fiecare dată peste cap şi să executăm orice dispoziţie, chiar greşită sau bulversantă, fără a ne opune, fără a aduce argumente, fără a lupta pentru rezonabilitate, bun simţ, normalitate? Nu mă refer la lupta sindicală şi nici nu cred că liderii de sindicat au datoria să preia toate problemele noastre şi să se bată pentru fiecare în parte.
 
Cred că ne-a cuprins pe toţi o amorţeală şi chiar suntem surprinşi când se mai ridică câte o voce care refuză să fie redusă la tăcere. În multe cazuri avem de-a face cu deznădejde şi chiar renunţare. Vorbesc despre lipsa de atitudine în faţa abuzurilor sau nedreptăţilor, servilismul şefilor faţă de şefii lor (ce să mai spunem atunci despre executanţi?), pasivitatea cu care tratăm problemele tuturor şi mai ales indiferenţa sau maliţiozitatea cu care asistăm la bătăliile altora (eventual, ne şi bucurăm dacă le pierd).
 
Spuneam că trăim într-o lume nebună şi că unii au învăţat să nu mai reacţioneze din instinct de conservare şi convinşi fiind de inutilitatea intenţiei de a schimba ceva. Şi dacă îi putem înţelege pe cei care vor să facă strategii mirobolante şi planuri infailibile, nu îi înţelegem de ce nu cooperează cinstit cu cei care se mai pricep, care mai au voinţă şi putinţă, de cele mai multe ori preferându-se un monolog în faţa vreunui director ce visează la pensie sau dimpotrivă a unuia prea tânăr care visează să aibă fără efort secretară şi şofer (vezi cum au decurs întâlnirile de bilanţ).

Dacă în felul acesta s-au cules datele pentru noua strategie (în câteva ore), nu e greu să anticipăm cât de realistă va fi şi cum va arăta. Suntem consultaţi doar de formă, suntem îndrumaţi "la mişto", suntem controlaţi în forţă şi am devenit deliciul presei. Nu suntem neputincioşi, prăpădiţi sau incapabili ci doar inerţi, obedienţi şi temători.
 
PS. Nu înţeleg de ce nu face dl Buică analiza SWOT pe tot sistemul pentru că are toate datele necesare culese zilnic de la fiecare penitenciar. Azi literele D şi F, la litera C au fost, în cele din urmă, destule discuții.

12 comentarii:

Anonim spunea...

,,Dacă în felul acesta s-au cules datele pentru noua strategie (în câteva ore), nu e greu să anticipăm cât de realistă va fi şi cum va arăta. Suntem consultaţi doar de formă, suntem îndrumaţi "la mişto", suntem controlaţi în forţă şi am devenit deliciul presei. Nu suntem neputincioşi, prăpădiţi sau incapabili ci doar inerţi, obedienţi şi temători.''

Corect, bine zis! Cand am lucrat la minunea aia de analiza, la cererea ,, Patriei '', asa intre 13si 14 ca la 15 trebuia trimisa cu tot cu avizari......, ma gandeam la Marile Strategii cincinale ale Partidului ,la indeplinirea productiei la hectar , la depasirea planului de munca , la formarea omului nou si inintarea spre.....nicaieri. Si ma gandeam la reorganizare si echipa aia de ,,mamuti'' ! Domnule ce detii fraiele , doar temporar, priveste in ograda sistemului asta si vezi ca sunt tineri, sunt oameni cu viziune, oameni dinamici, unii mai critici , dar care pot construi prin dialog , incearca sa ii descoperi , nu ii ingopa prin impunere si pumn in gura, construieste ceva ! Lasa amintirile si fosilele, reconsidera ce a fost pana acum si le multumeste! E vremea altor strategii! Ocnas strategic

Anonim spunea...

Felicitari atat autorului pentru analiza pertinenta a stilului de lucru heirupist,ca sa nu putem zice ca nu am fost consultati,felicitari totodata si OCNASULUI STRATEGIC pentru comentariu,subscriu la ambele(articol si comentariu).

Anonim spunea...

In sistemul Penitenciar s-a declansat o reorganizare fara nici o perspectiva , un haos necalculat, calculat pe cresterea economica a guvermnrii liberale, toate astea capata noi perspective sub presiunea acestei crize iar neadaptarea la conditiile de trafic va duce la subrezirea sistemului.
Aceasta reorganizare este condusa de un ,, Consiliu al Inteleptilor'', alcatuit din pensionari de lux, generali de carton, reveniti pentru avantaje, privilegii, conturi si plati de recuperat ( sacrifica oameni, unitati , pentru a demonstra ,,capacitatea lor manageriala'', doresc sa schimbe si sa mute populatii penitenciare la distante de localitatea de domiciliu , functie de regim si chiar dintre salariati, experimenteaza programe de lucru , facand din penitenciare o ,, Colonie Penitenciara si Experimentala!''- poate luam prima pentru ,, risc de cobai'' ).
Toate acestea sunt ,,opera strategica'' si a celor adusi prin ,,concurs'' ori pe criterii de ,,indezirabili'', ,,veterani de razboi'', ,,vizionari'' ce cladesc ,,opera'', ce se muleaza cu criza ca ,,nuca in perete''. Poate domnul Bala a fost de buna credinta, dar acum cred ca trebuie sa se reorienteze!
Regionalizarea e o strategie buna, dar inca nu in Romania de azi , si cu fondurile urmatorilor ani. Ea se poate realiza gradual fara influente staliniste : ,, hei rup , hei rup pana se rup!''
Intreb asa ca nestiutorul : Stie cineva din minister ce planuri aveti , s-a auditat vreo strategie de asta? Ce costuri implica ? Ce dezechilibre? Ce riscuri?
Se dezinformeaza la nesfarsit ca nu sunt oameni in sectorul de informatii , ca sunt adusi de pe strada si ca acum se formeaza!!! Cine a angajat , cine a ales conditiile de incadrare? ..... si totusi au deja vreo 3 ani in sistem!!! E si asta o strategie de revenire la SIPA ca in trecut! Se poate reveni si la fosta securitate, nu mai e mult!
Directorul general adjunct, Firinel Ungureanu este un fost ofiter de securitate - SIPA , demis de Monica Macovei, iar acum revine( cum?...... ne va explica presa in curand!) si detine o functie cheie unde isi foloseste abilitatile de manipulare si diversiune pentru a duce aceste planuri la bun sfarsit! ( cum a castigat acel examen, cand e incompatibil cu functia?)
In sistemul penitenciar se simte o viziune ,,futurista cu influente temperat continentale'', ce se ascunde sub masca unei ,,reorganizari'' de factura
,, independenta, profesionista''!
Acum cateva zile se cerea o situatie pentru alcatuirea unei ,, strategii'' legata de date din ultimii 3 ani, ce trebuia realizata in cateva ore; pe cand un plan de reforma ca la sah rapid?
Domnul Bala cauta sa-si salveze elegant scaunul , castigat la final de guvernare trecuta , printr-un ,,concurs'' in timpul interimatului sau( Cine ar fi putut castiga un astfel de concurs in eterna si fascinanta Romanie?) . Si de ce a fost graba examenelor in final de guvernare? ! Dumnealui nu ar demisiona , pentru ca incompetenta , neprofesionalismul si vulgul( falsi intelectuali) sunt in zona unitatilor, nu in ANP!
Apropo , a fost vreodata vreo demisie asa din ANP! Asteptam!
In alta ordine de idei tot legat de strategie . Poate ajungem sa vedem si noi toti directorii pe post fara numiri la numiri si rasnumiri, iar in unle locuri poate mai puteti afla si starea de spirit din randul salariatilor!!!!! Ocnas de presa!

Anonim spunea...

antevorbitorul meu amintea de sipa.stiti prea bine cu ce se ocupa ea in vremurile de glorie.se ocupa cu de toate ,mai putin cu ceea ce trebuia .daca te internai in spital mergeau la doctori sa vada daca erai bolnav cu adevarat si nu cumva sabotezi bunul mers al unitatii prin internarea ta.daca primeai bani de chirie te urmareau sa vada daca locuiesti la acea adresa trecuta in acte,nu care cumva sa iei banii pe degeaba.si exemplele ar putea continua.m-am bucurat enorm de palma pe care au primit-o directorii de unitati de la monica macovei prin desfintarea acestui serviciu.au fost lipsiti de o sursa de informatii .daca s-ar fi ocupat cu ceea ce trebuia nu ma deranja,dar urmarindu-ne si in viata privata au comis ilegalitate.stiau si de cite ori te pui in pat cu nevasta.si la ce restaurant mergi.si de cite ori iti umflii roata la masina etc,etc,etc.va sint cunoscute vorbele unora atunci cind aveai curajul sa te opui,sau sa nu fii deacord cu ei:BAI,VEZI CA ITI DESCHID DOSARUL,SI AI BELIT-O!!Tare ma tem ca si urmasii lor se ocupa de aceleasi treburi.Oare cind vor intelege unii ca traim intr-o lume libera si avem dreptul la libera exprimare?si la libertate de opinii?Mj-ul si anp au fost locul de refugiu al celor din fostele servicii,a celor care au riscat sa fie linsati daca mai ramineau in unitatile de unde au plecat.La noi au fost luati drept mari specialisti.Oricum dupa desfintarea sipa,fostii securisti au stiut sa se orienteze spre alte locuri caldute si bine platite din banii nostri.(Ex. politia primariei.....)Daca cei care citesc aceste subiecte si implicit comentariile aferente, ar avea de unde sa invete.Dar de,cum sa ascultam noi de muritorii de rind !!la buna vedere tuturor

Unknown spunea...

sunteti penibili!tot blogul a devenit penibil!de ce ati abandonat problemele majore din sistemul PENITENCIAR?

Anonim spunea...

sunteti penibili!de ce ati abandonat adevaratele probleme ale sistemului PENITENCIAR?sunteti u7n blog serios?

Unknown spunea...

hai sa vedem adevaratele greutati ale sistemului!a inceput sa se bata "apa in piua" pe acest blog!!!!!din audienta care o avea a ramas......nimica!

Anonim spunea...

cu multi ani in urma,s-a schimbat modul de raportare al situatiei statistice privind starea si practica disciplinara in rindul efectivelor de detinuti.Si uite asa s-a trecut de la o sit statistica centralizata de 2 pagini la una de 40 de pagini.Cu timpul s-a aflat si motivul.O doamna di ANP trebuia sa faca o lucrare de doctorat si avea nevoie de statistica.Asa ca planuri de management, cu analize si tot ce trebuie , daca le aveti pe acasa puneti-le repede pe net ca lumea are nevoie.

Huginn spunea...

@sebastian 05.02.2009 12:57:00
@anonim 05.02.2009 12:59:00
@sebastian 05.02.2009 13:02:00

Sunteti in eroare. Audienta a crescut in ultimele 3 saptamani de la o medie de 1000 - 1100 de cititori pe zi la o medie de 1200 - 1300 de cititori pe zi. Puteţi verifica statistica. Deci, subiectele alese suscită destul interes.

Am înţeles încă de la primul comentariu că aveţi o problemă cu subiectele alese, nu e nevoie să reveniţi de mai multe ori pe această temă. Asta ar fi una. În plus aţi putea fi politicos. Nu e nimic penibil în articolul de azi. E un subiect important, tratat cu toată seriozitatea de un om care ştie despre ce vorbeşte.

În altă ordine de idei dacă aveţi alte subiecte care le consideraţi a fi mai importante vă aşteptăm cu un articol.

Anonim spunea...

Domnule perfectiune , ,,Sebastian '', care sunt adevaratele probleme ale sistemului? Esti penibil, suntem penibili ca ai/avem coloana aplecata, ca nu suporti/ sa ne vedem mizeria umana , lasitatea si lipsa de atitudine! Devenim niste sclavi depersonalizati, lingai, care asteptam sa ne pensionam , sa iesim din sistem cumva ! Criza cea mai mare e de ordin moral, ne lipseste asumarea raspunderii,consecventa . Nu se bate apa in piua pe aici , dar e adevarat ca unii isi bat gura dar ceilalti sunt in ,,PIUA'', adica pauza de gandire ! Pentru ca vedem ca esti un tip ce scrii anevoisos , in limbaj de lemn dorim sa explici care sunt ,,problememele majore, adevaratele probleme , adevaratele greutati '' ( Cat te repeti ! Limba asta are mii de cuvinte, dar trebuie sa ai scoala.......)cand le vei prezenta incepem abordarea lor! Asa ca sa creasca audienta , ca esti foarte interesat de ea ! Apropo stii ce e un pamflet , cum se scrie pe un blog, ori pe o bucata de hartie, ca trebuie: nerv, inspiratie si inca ceva !

Astept raspuns!
Cu intelegere pentru neputinte, ocnasul penibil, recent demisonar, demisionat.............!

Anonim spunea...

ONOAREA cu DEMISIA

S-a gasit rezolvarea problemelor din sistemul penitenciar romanesc ,, DEMISIA,,(de onoare)(care onoare?)a ministrului Justitiei precum si a directorului general ANP din cauza proastei gestionari a problemelor cu care se confrunta MJ si in special ANP. Cel putin asa trebuia sa se intample intr-o tara care se vrea democratica precum Romania, dar daca tin de scaune inseamna ca sunt interese la mijloc si sunt sacrificati altii mai putin vinovati precum Bala de la Craiova. Avem cea mai slaba echipa de conducere MJ,ANP din cate au fost pana acum, sunt varza toti,dar in schimb se lauda neoficial ca au infiintat adevaratele cohorte de directorasi facuti seara la apelul bocancilor care acum in vremuri de criza invata cum se conduce la cald, calcand pe cadavre. Rusine mare domn ministru ia-l si pe Ion si la drum, faceti ceva sa ne amintim si noi de voi-la drum-

Anonim spunea...

SIPA-actuala protectia consumatorilor(ppl)din reteaua...penitenciara si alte retete(le).poate se implica un astfel de lucratot si ne spune si noua cu ce se ocupa acest servici,poate datorita concursului care la luat ne poate prezenta in cateva cuvinte libere imaginea produsului pe care il reprezinta in acest sistem.de cand a luat fiinta nu am fost informati desi cred ca aveam dreptul(chiar daca era prezentat mistic)cu ce ne ajuta,cu ce ne incurca.inclin sa cred ca nu a fost facuta aceasta promovare de imagine a serviciului fiindca nu are cine sau,strategia serviciului se ocupa doar de cosmetizarea sistemului?!:)