Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 17 februarie 2009

Lupul paznic la oi

cannabis_2Am aflat si eu, nu cu stupoare ci cu neplacere, despre colegul nostru de la Iasi caruia i s-a lipit de bocanc un pliculet cu droguri. Toate televiziunile au comentat stirea, asa ca iar am fost vedete pentru o zi.

Ce e drept, nici comentatorii nu pareau stupefiati, de unde deduc ca lumea ne percepe mai degraba ca pe niste oameni necinstiti, decat ca pe niste supraveghetori ai celor pedepsiti de lege. Pe de o parte din necunoastere, pe de o parte prin asociere cu locul, pe de alta parte cazul de la Iasi, adaugat si altora, alimenteaza prejudecatile legate de lucratorul de penitenciare.

Inteleg ca omul lucra in sistem de mai bine de 10 ani, inteleg ca cei care l-au prins sunt proprii lui colegi, deduc ca exista totusi o anumita luare de atitudine, ca un fel de eliminare a unui corp strain, sau este doar o mare naivitate din partea mea?!

In realitate, pentru ca tocmai imi scanez propriile prejudecati, daca ar trebui sa raspund, racordat la un detector de minciuni, la intrebarea - cum percepeti lucratorul de penitenciare, ca pe un functionar mai degraba cinstit sau ca pe un functionar mai degraba corupt? - raspunsul meu sincer ar fi, ca pe un functionar mai degraba corupt.

Evident, spus asa cu glas tare, lucrul asta ma pune intr-o situatie cel putin stanjenitoare, obligandu-ma in acelasi timp la un soi de explicatie fata de mine insami. Constat ca in realitate, perceptia mea este construita pe supozitii, pe intamplarile relatate de altii, pe banuieli, in niciun caz pe propria mea experienta de viata, cat timp, eu unul, n-am vazut niciodata cu proprii mei ochi pe cineva care aduce droguri sau alte lucruri interzise, in inchisoare.

L-am intrebat odata, pe cel mai vechi lucrator de penitenciare din preajma mea, cam care este in opinia lui, exprimat in procente, numarul necinstitilor care lucreaza in penitenciar si el mi-a raspuns calm, cam 70%. Cifra asta m-a luat atat de tare prin surprindere incat un timp, mi-am privit colegii cu alti ochi, cu alta atentie. N-am vazut coruptii nici asa, pe de alta parte exista si posibilitatea, demna de luat in calcul, sa nu vrem sa-i vedem.

Habar n-am care este in realitate procentul coruptilor din sistemul penitenciar, sau procentul coruptibililor, cert este ca traim intr-o tara care a fost obligata sa-si construiasca departamente speciale de lupta impotriva coruptiei, cert este ca perceptia romanilor despre politicieni, magistrati,politisti, medici, profesori si functionari este una negativa, ca urmare de ce am fi noi exceptia?! Suntem?!

29 comentarii:

Anonim spunea...

sa ne pregatim pentru o noua palma pe obraz, de data asta insa e aplicata noua PALMASILOR si fiti siguri nu o sa ne ierte nimeni ba chiar vom plati indoit pentru toti gorbunovii puscariilor sau alti clienti de la deschis ori liberati conditionati la plesneala.

Anonim spunea...

Nu cumva se cauta un tap ispasitor ? Vezi exemplul capturilor "impresionante" de droguri (doar niste blufuri), politia facand "un control de rutina" sau "li s-a parut suspect transportul"...Da, bine :| Cat de credul poti sa fii ca sa crezi asa ceva ? >:)

INVIZIBILUL spunea...

GRESESTI BLOGERULE REFERINDU-TE LA TOTI CA SUNTEM CORUPTI. ASTA VREA CONDUCEREA MJ SI ANP SA FIM. PAI HAI SA LE LUAM DIN SPORURI, BA HAI SA NU-I MAI PREMIEM INDIFERENT DE REZULTELE MUNCII, BA HAI SA MODIFICAM LEGEA PENSIEI SAU A SALARIZARII, ETC. NU-I GASESC NICIO SCUZA CELUI DE LA IASI, DAR VREMURILE ACTUALE POT NASTE ASEMENEA TENDINTE.
CA SA NU MAI VORBIM DE NUMIRILE (CHIAR SI TEMPORARE)IN FUNCTIILE DE CONDUCERE, NUMIRI FACUTE DE ANP DUPA CRITERII NUMAI DE EI STIUTE (PILE, RELATII, ETC.). EU RAMAN LA CONCLUZIA CA DACA AR NUMI IN FUNCTII OAMENI CU TRECUT NEPATAT (SI SUNT MULTI, DAR FARA RELATII), NU S-AR AJUNGE LA ASTFEL DE SITUATII DEOARECE AR EXISTA EXEMPLUL PERSONAL.
INTREBARE: PE CE CRITERII DE COMPETENTA AU FOST NUMITI SAVESCU SI POPESCU (MAI ALES) LA CRAIOVA? OARE TRECUTUL LOR II RECOMANDA IN CELE DOUA FUNCTII DE CONDUCERE ? APROPO VEZI CUM SI-AU ANGAJAT NEVESTELE AMANDOI. CRED CA N-O SA-MI PUBLICI COMENTARIUL.

Anonim spunea...

Daca vor umbla la salarii, este posibil sa vezi majoru` frate cu hotul pe pachet. Avem cheltuieli(banci) facute cu gandul la salariul de anul trecut. Si nu au fost facute pt.croaziere ci pt.o casa si o masina. Suntem in 2009 nu in 1900 ca sa nu ai mici mici pretentii de la viata.Fapta agentului nu este scuzabila. Va fi condamnat. Daca ii reusea, era grav. Si asa treb.sa pateasca toti.Sa speram ca vom gasi in noi taria de a nu cadea in ispita. Mai bun un salariu si o perna calda decat doua sau trei salarii luate lunar(a se citi coruptie)si un drum la Parchet.Parere personala.

Anonim spunea...

Pt Jo.
Ar trebui sa ne intrebam de toti care au fost numiti la Craiova nu numai de Savescu si Popescu .
Becheanu,Craioveanu,Negut ,asa este ai dreptate ar trebui numiti cei cu trecuturi nepatate

Anonim spunea...

Se pare ca acadel s-a pus cu biciul pe mini-armata de dpcmp-isti, pardon , sipa!!Dupa ce i-a format(si stim cu totii ca din bani publici!), ar trebui sa-i retraga de prin unitatile pe unde i-a imprastiat detasati/mutati pe alte functii(chipurile)!Sa-si faca macar treaba ca lumea(oricum stim ca pt asta sunt dusi acolo), chiar daca si asta este o tactica- ei sunt prea in vazul lumii, si-apoi iata, toti, de la ministru la opinca ne dam seama ca este necesar un astfel de serviciu.Dar...pentru scopul natiunii, nu pentru "plimbari" de putere prin unitatile patriei!

Anonim spunea...

Ceea ce a facut agentul de la Iasi este de condamnat, dar este si rezultatul unui management cat se poate de defectuos al tuturor celor cu putere de decizie din acel penitenciar. Angajatul penitenciarului care trebuie sa faca serviciul in interiorul locului de detinere trebuie sa aiba o conduita morala ireprosabila, sa fie cunoscut in deplinatatea facultatilor mintale, sa fie un bun familist dupa caz si sa nu fie cunoscut cu preocupari ce nu fac cinste unui functionar public. Ori acel agent era cunoscut ca fiind amator de jocuri de noroc, isi neglija familia, avea la munca preocupari fara legatura cu indatoririle de serviciu iar testarile psihologice nu au fost luate in considerare.
Un asa om nu avea ce sa caute in sectorul de detinere, cu atat mai mult, sa faca serviciul in sectia de maxima siguranta unde sunt cazati membri cunoscuti ai retelelor de trafic de droguri. Sefii atat de capabili au pus cu buna stiinta lupul paznic la oi.
Ce este mai grav este faptul ca cei de la Prevenirea Criminalitatii nu stiau nimic!!! Au fost pusi in fata faptului implinit si au incercat sa se acopere cu declaratii cum ca "monitorizau cazul". Au alte griji, monitorizand cu totul alti oameni decat cei care ar trebui.
Se lauda in gura mare detinutii pe sectii de legaturile interzise cu angajatii si pe factorii de decizie ii preocupa cine a lasat gunoi in coltul sectiei sau cine a rupt scaunul in tura de noapte.
Si ANP-ul e vinovat prin promovarea si imputernicirea in functiile de conducere a unor oameni care nu au capacitate de a discerne, a decide si chiar au probleme de natura psihica. Cum s-a tinut cont de rezultatele testarilor psihologice ale angajatilor atunci cand s-au facut? Deloc. S-au ascuns aceste rezultate de teama ca sunt foarte multi care ar trebui indepartati din sistem, unii chiar din functii mari si ne-am face de ras in fata societatii.
Vina e mult mai mare si a multora dintre noi. E grav, e dureros dar e numai si numai de condamnat.

Anonim spunea...

deci eu nu cred ca este drept sa ii luati apararea celui de la iasi pentru ce a facut..intradevar este coleg de al nostru dar fapta lui nu poate fi scuzata...ganditiva daca drogurile ar fi ajuns unde trebuia si nu de multe ori ati avut probleme pe sectii din cauza unor ppl "putin mai pastilati"....ca el sunt multi in sistemul penitenciar nush daca sunt 70% dar sunt sigur ca procentul o sa continue sa creasca din moment ce tu esti platit la fel ca un vanzator de la altex , de 2 ori mai putin ca un sofer de tir ...etc

Anonim spunea...

Apropo de lup paznic la oi! La Margineni , la ora pranzului s-a retras forta de munca(ppl) din fabrica din cauza ca dl. Stanciu F. s-a suparat ca, conducerea fabricii, nu a mai dat materiale moca celor de la penitenciar, asta dupa ce au carat zile intregi materiale din magaziile fabricii, inclusiv TIR-ul, masinile, tractorul , motostivuitorul, etc., fapt ce a condus la ingreunarea desfasurarii activitatii sau chiar la imposibilitatea desf. activitatii! DOMNULE BALA, E CU ACORDUL DVS aceasta mizerie? conducerea fabricii e umilita si pusa in situatii grele! HOTARATI-VA ODATA CE VRETI DE FAPT! SA SE TERMINE D.....LUI ODATA BALCIUL! Nu gasiti alte metode de a va recupera datoriile, decat tigania asta?

Anonim spunea...

Din pacate asemenea lucruri se intampla peste tot in lume,am vazut in urma cu ceva vreme un documentar pe National Geografic ,despre 1 penitenciar din SUA unde au gasit plicul cu drohuri intre 2 felii de paine ale salariatului,droguri la sanvici.Am fi cu totul lipsiti de simtul realitatii daca am crede ca la noi nimeni nu face niciodata ceva ilegal.Cei care fac sa fie prinsi si dovediti,sa suporte consecintele,fara sa vreau a fi sadic dar eu i-as caza pe camera la care a dus droguri sau telefoane .Nedrepte sunt insa generalizarile.
Dreptate ai 17.02 ora09:41,personal lucrez de 10+ ani in sistem si am fost testat doar inainte de incadrare (psihologic),din pacate nimeni nu este imun la problemele vietii,chiar daca la incadrare suntem OK dupa multi ani de stres si suprasolicitare din toate partile:servici,familie,regim politic ,situatie economica,unii dintre noi cedeaza nervos.In situatia actuala pentru noi pentru personal nu exista nici un program care sa-i ajute pe cei care sunt depasiti de o anume situatie,cand ai cedat de tot primesti un sut la partea dorsala care doar uneori este un pas inainte.
Comentariile din paragraful anterior nu erau menite sa-l apere pe "colegul"de la Iasi,menirea lor este sa atraga atentia ca de multe ori s-ar putea evita anumite pierderi daca am ajuta la momentul potrivit oamenii.
Referitor la ceea ce a zis comentatorul de la ora 09:41 despre sefi,despre faptul ca un asemenea om (care joaca jocuri de noroc,neglijeaza familia)nu are ce cuta in sistem cu atat mai putin in interiorul locului de detinere,are perfecta dreptate.

Anonim spunea...

cred ca ar trebuii luati oameni cu integritate de la administrativ sa faca serviciul in locul de detinere,macar 30% ca cei de la politie...glumeam mai bine cu cei 70% de corupti care isi executa serviciul in interior

Anonim spunea...

Cel prins cu drogurile cred că luase prea mult pentru el şi nu dăduse partea leului celor care-l menţineau acolo... Sunt convins că puşcăriile gem de droguri din cauza agenţilor care sunt pe mână cu şefii cu care împart. În fiece unitate sunt reţele de prăduitori care spun tot ce aud. Aşa că să nu-mi vândă nimeni gogoşi că şefii habar n-aveau de asta. Şefii ştiu şi de droguri şi de bani şi de telefoane şi de orice. Şefii iau partea leului din toate tranzacţiile astea care se fac. Aţi uitat de zicala că peştele de la cap se împute şi de la coadă se curăţă? Cei care au urechi de auzit să audă...

Anonim spunea...

ESTE REGRETABIL CEEA CE S-A INTIMPLAT LA IASI. OAMENI BUNI ,DRAGI COLEGI INTELEGETI O DATA PENTRU TOTDEAUNA CA ,ASEMENEA GESTURI POT PUNE VIATA COLEGILOR NOSTRII IN PERICOL ; DACA NU VIATA ,INTEGRITATEA PERSONALA .CEI CARE DUC TELEFOANE POT FI COMPLICI LA EVADARI PLANUITE DE LA PUNCTE DE LUCRU CARE LA FEL POT DUCE LA ACTE DE AGRESIUNE IMPOTRIVA COLEGILOR DE LA ESCORTE.
AU FOST VREMURI CIND ERAM TOTI FERICITI PENTRU O PLASA DE CEAPA DE LA PUNCT DE LUCRU SAU DE MORCOVI ORI CARTOFI DAR LA PRETURILE ACESTOR PRODUSE PE PIATA E DERIZORIE . NE RID HOTII CA UITE CE AU AJUNS "MILITIENII" .S-AU SCHIMBAT VREMURILE ,MENTALITATILE ,HOTII DAR MINTEA UNORA DINTRE NOI A RAMAS TOT LA "PRODUS". ESTE REGRETABIL SI PACAT CA UNII DINTRE NOI NU SE GINDESC IN PRIMUL RIND LA FAMILIILE LOR CARE SUNT PRIMELE AFECTATE DE ASTFEL DE GESTURI SI SA NU UITAM COLEGII CARE AR FI PUTUT FI VICTIME COLATERALE GESTULUI........

Anonim spunea...

Pentru buna dumneavoastra informare, cei de la craiova fac munca patriotica, platiti pe vechile functii. Si ca sa raspund anonimului de la ora 8.32, nu toti au un trecut patat. E usor sa arunci cu noroi, sa murdaresti imaginea unei persoane in spatele unei identitati anonime.

gherla spunea...

Pt 12 24
Stanciu ar tebui sa va ia si pielea de pe voi,la cat de puturosi si datori sunteti,mai umblati si cu cioara vopsita pe la minister. Auzi acolo cica "sa devenim fps,ca avem experienta"

Anonim spunea...

Cel de la Iasi, daca este cu adevarat vinovat, nu este coleg de-al nostru. Eu, cel putin, nu-l consider coleg de-al meu pentru ca el a ales sa fie coleg cu cei din celula. Imi pare rau pentru el, dar cred ca singur si-a ales soarta si nu este corect sa dam vina pe management, pe salarii sau pe Acadel. Sa fim seriosi! Fapta pentru care este acuzat este foarte grava si nu exista nicio scuza pertinenta pentru ceea ce a facut.

Anonim spunea...

Asclepios, ma bucur ca esti de acord cu mine pt. comentariul de la 09.41. Nu doresc sa scuz sub nici o forma pe nimeni doar doresc sa trag un semnal de alarma pentru indiferenta unora care prin simple decizii ar putea preveni asemenea intamplari care nu ne fac cinste.
Rog cu aceasta ocazie pe unul din administratorii blogului sa deschida discutia pe acest subiect, al testarilor psihologice in randul personalului de penitenciar. Tuturor ni se pare ca suntem in deplinatatea facultatilor mintale, dar dupa mai bine de 10 ani de lucru in acest sistem ne e rusine ori nu constientizam faptul ca psihicul a avut de suferit.Avem alte principii, alte valori, alte preocupari.

Anonim spunea...

Cand am citit reactiile voastre de pe blog, m-am simtit cam cum isi descria admin starea cand a aflat ce credea colegul sau mai in varsta despre procentul coruptilor din sistem. Nu-mi vine sa cred ca minimalizati infractiunea de care este acuzat cel de la Iasi. Probabil ca, lucrand cu atatia infractori, ne-am obisnuit cu atitudini infractionale, dar nu trebuie sa ni le si insusim si sa adoptam justificari tipice infractorilor.

Anonim spunea...

TRIST, DAR ADEVARAT; S-A INTAMPLAT LA PLOIESTI IN DATA DE 16 02 2009, CAND UNITATEA A FOST VIZITATA DE O DELAGATIE FORMATA DIN REPREZENTANTI AI A.N.P. SI DOI STRAINI DE CETATENIE OLANDEZA. DUPA CE AU FOST CONDUSI PRIN UNITATE, DE CATRE "CONDUCATORII NOSTRI IUBITI", A SOSIT ORA PRAZULUI. DREPT URMARE S-AU INDREPTAT CATRE POPOTA UNITATII, DAR NU INAINTE DE A FI EVACUATA POPOTA, DE CEI INFOMETATI CARE MUNCISERA IN ACEA ZI, NU SE PLIMBASERA CA EI. IN TIMP CE DOMNIILE LOR SERVEAU MASA, CLASA MUNCITOARE ASTEPTA INFOMETATA AFARA, IN CURTE, SA SERVEASCA PRANZUL LUMINATIA SA DIRECTORUL RADU + CATEII, IMPREUNA CU CEI DOI OLANDEZI, OBOSITI DE ATATA PLIMBARE.
P.S. RAPORTEZ CA S-AU LUAT TOATE MASURILE DE AMENAJARE A POPOTEI INCLUSIV FLORI PUSE IN VAZELE ADUNATE DIN TOATA UNITATEA(CE FRUMOS ARATA POPOTA IN ZI DE SARBATOARE).MENTIONEZ FAPTUL CA DELEGATIA DE STRAINI A DISCUTAT SI CU CLASA "MUNCITOARE" IN BIROUL D-LUI DIRECTOR, UNDE NU AVEAI LOC DE "AGENTI", CU GRADE DE OFITER. URA, URA, URA, TRAIASCA a.n.p-ul NOSTRU IUBIT.

Anonim spunea...

Peste tot se intampla la fel cu delegatii ,ofiteri ANP etc nu s-a schimbat nimic de la revolutie .
ANP trebuie resuscitata,scurcircuitata nu stiu ceva de genul asta

Anonim spunea...

Pt. gherlauuu ! crezi ca au mai multa experienta unii care vin din afara, pe pile, cum s-a intamplat in 80% din cazurile din penitenciare? Sau noi care lucram de ani buni cu ppl , calificandu-i si invatandu-i meserie ! iti iese ura pin cuvinte, se vede ca ti-e frica !HA!HA! te stiu

Anonim spunea...

Pt. gherlauuuu! latri la luna, vezi sa nu mori intoxicat de ura, de la atatea toxine din creierul tau neted !!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Citind comentariile, deduc ca ang. de la paza sunt foarte destepti si utili (intelectuali cu Spiru Haret la ID), cei de la administrativ, inutili si dezirabili, cei de la multiproduct frustrati si puturosi. In toate cele trei sectoare 80% sunt intrati pe pile, 70% patati! Intre cei care au promovat un examen, ori au intrat in sistem prin concurs si cei care au beneficiat de numire in functiile de conducere, nu se face diferenta. Interesant sistem!
Nu ma mir ca A.N.P.-ul experimenteaza pe noi,tot felul de strategii, ne haituieste si nu ne da importanta nici cat p.p.l-ul.

Anonim spunea...

Anonim 18.02 ora 09:36 spune "ANP-ul experimenteaza pe noi tot felul de strategii,ne haituieste si nu ne da importanta nici cat ppl-ul"pana aici ai dreptate,cu argumentatia care a dus la aceasta concluzie nu ai dreptate:1)sunt sigur ca si la servicii/logistica/personal sau reeducare sunt absolventi de Spiru Haret ID;2)faptul ca lovim unii in altii paza versus orice alt domeniu ne face vulnerabili la aceste experimentari,din pacate si celelalte sectoare dam apa la moara la acest capitol cu atacurile intre compartimente;3)intr-un comentariu anterior am subliniat ca nu este suficient sa absolvi fie si cu MAGNA CUM LAUDE cea mai prestigioasa universitate din tara,daca nu continui sa te pregatasti pe tot parcursul activitatii tale profesionale nu esti si nu vei fi un profesionist in adevaratul sens alcuvantului;4)orice univesitate din tara asta a dat si elemente bine pregatite si elemente aproape nule la capitolul profesionalism,este mai mult o chestiune de interes personal si de vointa si dorinta de a evolua spiritual decat de ce universitate ai absolvit.

Anonim spunea...

haideti sa ne vedem de treburile noastre,de eul fiecaruia dintre noi si,deabia dupa aceea sa-l umilim pe cel de la IASI.si cand spun asta ma refer nu numai la viata de cand suntem paznici,contabili,educatori ai sistemului ci si viata de pana aici.daca ar fi sa aruncam cu pietre in cel de la IASI,ar trebui sa incepem intai cu noi.

Anonim spunea...

Apropo, de ce a fost numit SAVESCU la CRAIOVA? Dar NAZARE la SEVERIN? Stiti cumva NAZARE este ruda cu BALA?... Iar SAVESCU este prieten cu ..... si are o pila buna in ANP... apropo' de nevasta-sa ca e purtatoare de cuvant la SEVERIN, sa nu mai zic de trecutul nevestei lui NAZARE......

Anonim spunea...

spune!

Anonim spunea...

si la jilava clasa mai desteapta,ofiterii,maninca separat de prostime,agenti.La rahova am inteles ca si directorul maninca in aceeasi sala cu tot personalul de pe sectie,dar la jilava ofiterii sunt respectati nu maninca cu alergaretii.

Anonim spunea...

Pentru anonim de la 17.02.2009 09:41:00

Vorbeti din carti maria ta despre management defectuos. Sunt sef de tura si mi se cere mereu sa respect disciplina de stat (de organizare), nu scrie nicaieri ca un agent nu poate lucra pe sectie daca nu se intelege cu sotia sau joaca jocuri de noroc. In cazul lui se stia ceva insa nu existau probe, a fost scos de pe sectie si ar trebui sa stii daca stii despre continutul testarii lui psihologice. Nimeni nu tine cont ca nu suntem un mediu universitar si puritan. Suntem in puscarii si ne atinge virusul uneori, gresim , muncim, cine greseste plateste. Depinde de greseala. Nimeni si nimic nu e perfect insa acolo unde se afla trebuyie luate masuri. Bravo lor celor care l-au prins si restul care mai facti temeti-va. Sper sa se gandeasca fiecare ca e mai bine mai sarac, cu datorii in banca insa liber. cine i-o plati astuia acum datoriile?