Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Vise nefondate

Cetăţeanul eurocrizat

Când am intrat în Uniunea Europeană am visat la condiţii de muncă şi salarii europene, dar Europa parcă a aşteptat să venim noi pentru a intra în criză. Nici în condiţii normale evoluţia României europene nu ar fi fost una fulminantă. Mulţi se încăpăţânează să aprecieze că nu există criză şi că degringolada este alimentată artificial de câţiva „păpuşari”.

Prietenii pe care îi mai avem peste ocean zâmbesc: „Vă plângeţi de criză? Staţi să vedeţi când veţi da cu adevărat piept cu ea! La noi au ajuns să fie fericiţi cei care au un loc de muncă.” Bunăstarea a fost coborâtă la rang de necesitate, milionarii falimentează, firmele se sufocă în taxe, stocurile îşi pierd valoarea, preţurile cad odată cu puterea de cumpărare, băncile nu mai acordă credite şi rămân cu bunuri executate silit pe care nu le pot valorifica. Artificială sau nu, doare.

Începe şi România să simtă din plin acest reumatism economic care se instalează galopant şi produce grave mutaţii sociale sau serveşte de paravan pentru cei care le generează. Se loveşte fără milă în instituţiile publice şi pentru prima oară se înregistrează un atac concertat asupra structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională la umbra căreia este aciuită şi administraţia penitenciarelor.

Boc dixit

20% din personalul din ministere şi aparatul central – disponibilizat! Miniştrii acceptă cu drag porunca şi măresc miza. Parcă-i concurs. Cel de la transporturi îi oferă „roboţelului” 35 de procente, altul zice că aruncă în stradă 40% din salariaţi. Sacrifică cineva mai mu
lt? Boc, boc, boc – răsună aplauzele!

Care sunt criteriile? Ce înseamnă „din ministere”. Până la ce nivel? De ce 20%? Aici transparenţa decizională a Executivului dispare subit. Miniştrii decid cine zboară.

Da, au fost umflate schemele; da, există bugetari de lux; da, avem o droaie de funcţii de conducere; da, avem cazuri nenumărate în care incompetenţa unor conducători este mascată de râvna executanţilor. Dar avem vreo garanţie că disponibilizările vor atinge clasa de lux sau vor suferi tot amărâţii care chiar muncesc dar nu au pile?

Cine a ucis bugetul?

Îşi mai aminteşte cineva de promisiuni electorale? Criza scuză tot. Am fi de acord cu o strategie menită să consolideze bugetul, bazată pe un studiu real care să releve găurile negre în care dispar banii publici şi să ofere soluţii viabile. Cine are timp de aşa ceva? Dar oare de aici să vină salvarea României? Salvăm bugetul cu câteva mii de şomeri în plus?

A făcut cineva o comparaţie între sumele care se economisesc prin disponibilizări şi cele care s-ar obţine prin proiecte, investiţii, finanţări, accesări de fonduri structurale, activităţi care pot fi intensificate prin orientarea resurselor umane către acest domeniu. Dacă un studiu de impact ar releva o diferenţă ca între un fir de nisip şi o plajă, între cele două, se pune întrebarea
de ce totuşi Guvernul se grăbeşte?

Adio arme!

De luni de zile se pregăteşte lovitura. Sute de emisiuni, reportaje şi articole despre salariile bugetarilor. Aproape că îţi este frică să mai spui că eşti funcţionar public. E un stigmat.

Niciodată instituţiile publice de apărare şi ordine publică nu au fost mai scoase în evidenţă în sens negativ. Pe de altă parte, economia e pe butuci, emigranţii se întorc, miile de deţinuţi români din străinătate revin la bază. Înfractionalitatea va creşte. Statul va avea nevoie de toate forţ
ele pentru a păstra ordinea.

Guvernul a găsit metodele prin care să-şi motiveze forţele coercitive: „dăm afară un sfert din cei încadraţi, scădem salarii, tăiem sporuri, nu plătim ore suplimentare, adio prime, blocăm concursuri şi reducem posturile neocupate, limităm salariul maxim, emitem ordonanţe prin care interzicem plata drepturilor câştigate în instanţă, eliminăm al 13-lea salariu – mama lor de bugetari!”. Răspunsul aşteptat de guvernanţi - servim patria! Din mii de piepturi le transmitem, însă: ___________ (vă las pe voi!)

11 comentarii:

Anonim spunea...

Consider, ca aceste disponibilizari nu vor diminua din efectele crizei ci o vor adanci. In majoritatea sectoarelor exista lipsa de personal, pe unii chiar apasa o incarcare suplimentara. Daca vor avea loc reduceri de personal vor incarca si mai mult cu sarcini pe cei ramasi si astfel va scadea randamentul fiecaruia si va duce la inevitabil la erori in activitate. Cred ca mai eficient ar fi sa regandim o eficientizare a fortei de munca existente pentru-ca problema cred ca aici este, iar rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara. Noua ne trebuie un management performant pe folosirea resurselor umane disponibile. Nu poti sa folosesti resurse umane la limita de avarie si, in acelasi timp sa obtii performante. Nu poti sa te debarasezi de oameni care ti-au fost loiali si care i-si cunosc treaba, pentru-ca este foarte greu sa formezi alti oameni (costurile ar fi mai mari). Poate sunt sectoare unde sunt mai multi oameni, atunci, acestia ar trebuie redistribuiti spre sectoarele deficitare. Deci, eficientizarea ar trebui sa fie cuvantul de ordine si nu disponibilizarea. E posibil ca aceasta sa fie cea mai mare epurare politica din istoria post-decembrista. Da speram ca cineva va gandi eficient macar in aceste momente de criza. Orice actiune trebuie gandita bine si foarte bine deoarece o greseala, ne poate costa scump si foarte scump. Va doresc succes in gestionarea cat mai eficienta a resurselor umane. Este usor sa dai afara oameni formati dar este foarte greu sa formezi altii.

Anonim spunea...

cainele care latra nu musca, zice o vorba.

Anonim spunea...

preambul: eu lucrez in sistemul privat din 1991, din 94 intr=o multinationala de top la nivel mondial.

Parerea mea este ca:
- pe considerente populiste, se vor face reduceri, dar tocmai de unde nu ar fi nevoie caci si asa este lipsa de resurse sau lipsa de competenta manageriala pt utilizarea celor existente.
- in acelasi timp, pe considerente de situatie de exceptie, criza bla bla, , se vor creea noi pozitii bine platite, sinecuri pt oamenii "de bine" ai partidelor aflate la putere....

Asa ca este clar ce va urma..

Oricum, criza aceasta este o scuza nemaipomenita pentru orice neputinte ale guvernantilor.. de 20 ani pina acum era pusa pe tapet "mostenirea guvernarii anterioare" . acum, se adauga si "Criza". Pleashca nesperata pt a "justifica" lipsa de competenta, coerenta si performanta la nivel managerial in sistemele platite d ela buget.
iar sacrificati vor fi tot cei "de jos".
din pacate.



PS
Felicitari, reusita noua interfata

Huginn spunea...

Multumesc. E inca in lucru. :)

Anonim spunea...

la noi e simplu, poate sa ne disponibilizeze pe toti, ne inlocuiesc cu pplei, deja au inceput, nu vedeti?!!:)

Anonim spunea...

"HUGINN spunea:Multumesc.E inca in lucru."sa intelegem ca Huginn a revenit la sentimente mai bune in ceea ce priveste blogul?Personal m-as bucura sa fie asa.

Huginn spunea...

Multumesc THEO.N-am avut niciodata alte sentimente decat cele bune fata de blog. Inca mai intru sa dau o mana de ajutor.

Anonim spunea...

Pentru 12;49.Te referi la 2 functionari publici cu statut special care stateau langa o bariera?Asta care a avut ideea a zis ca scuteste peste un miliard pe an,pe deasupra trebuia sa le dea si 90 zile CO...se pare ca mai are idei...urmeaza alti 4...

Anonim spunea...

Ce bine ca ai ramas, Huginn! Avem nevoie de echilibrul tau, de limpezimea si de fermitatea cu care iti exprimi punctele de vedere, de atitudinea ta constructiva si de capacitatea ta de a-ti asuma chiar si propriile-ti greseli (omenesti si minore, ce-i drept). Putini oameni sunt capabili sa-si asume greselile, dar cei mai multi sar ca hienele sa-si asume merite care nu sunt ale lor.

Huginn spunea...

Domnule Pruteanu nici măcar eu n-am o părere atât de bună despre mine. E drept că sunt la fel de iertător când vine vorba de propriile-mi greşeli. :)

Anonim spunea...

Pentru 24.01.2009.18:51 Inca 2 miliarde??? Mai sa fie!!! Unde l-ati gasit?